Marc Rebulà: Pacifiquem el Centre Vila, siguem valents

Marc Rebulà ERC Molins de Rei cuadratAquest estiu hem estat testimonis de les obres de millora del carrer Rafael Casanova, entre la plaça Margarida Xirgu i la cruïlla del carrer Molí. És evident que la millora en l’amplada de les voreres ha afavorit la mobilitat a peu dels veïns i veïnes de Molins de Rei, però seguim tenint el conflicte de la circulació de vehicles amb els desplaçaments a peu pel Centre Vila.

Com a conductor, quan m’he desplaçat pel carrer Major o el carrer Rafael Casanova, zones de prioritat peatonal, he tingut la sensació d’estar circulant fora de lloc, veient antinatural circular amb vehicle per aquests indrets. No heu tingut mai aquesta sensació?

Entenc que la peatonalitzacio d’aquests espais afavoreix, i molt, el creixement del comerç local, de la mateixa manera que millora els espais de desplaçament pels vianants, dotant-los d’una major seguretat i eliminant els riscos de la convivència entre el trànsit rodat i el moviment peatonal.

Des d’ERC sempre hem defensat la necessitat de poder crear una illa de vianants completa, peatonalitzant del tot la coneguda com a “ametlla comercial”, que engloba el carrer Major i el carrer Rafael Casanova, i així ho hem defensat durant els deu anys de negociacions per aconseguir aprovar el Pla de Mobilitat de la vila.

Veient el resultat d’aquest pla aprovat, queda palesa la sensació que no hem aconseguit convèncer la sociovergència que ens governa actualment. Totes les forces polítiques que estàvem a l’oposició durant el passat mandat apostàvem per aquesta peatonalitazció completa, però l’equip de govern va tirar pel dret (amb el vot de qualitat de l’alcalde) per imposar el seu model i per aprovar un Pla de Mobilitat que no ha aconseguit el consens òptim que hauria estat desitjable.

Creiem que aquest debat encara no està tancat, doncs per acabar de definir en quin model de vila ens volem moure hem de donar veu al conjunt de veïns i veïnes de Molins de Rei. Ara que aquest govern ha creat una regidoria de participació ciutadana, per què no la dotem de contingut i li encarreguem que organitzi una consulta per conèixer quin posicionament tenen els vilatans al respecte? Aquesta seria la fórmula més democràtica per acabar de tancar un debat que fa molts anys que està obert, de manera que aprofitem per demanar al nostre govern municipal que sigui valent i doti als vilatans dels instruments necessaris per tal de conèixer quin Centre Vila volem.

Marc Rebulà és regidor d’ERC a l’Ajuntament de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades

  8 comments for “Marc Rebulà: Pacifiquem el Centre Vila, siguem valents

 1. Carles Joan
  08/10/2015 at 23:17

  Marc, l’atmetlla comercial va ser un invent publicitari de CDC i de la Unió de Botiguers, fa uns quants anys. Parlar de model de vila és una pura retòrica, utilitzada per tots els partits. La vila es construeix governant i gestionant i pactant els millors acords. Quan et toca estar a l’oposició és molt i molt estimulant proposar consultes populars. Però no només hi ha el Centre Vila, a Molins de Rei. O També proposes una consulta sobre la mobilitat i la bona convivència al Barri del Canal, o a la Riera Bonet o a la Riera Mariona o a La Granja? La democràcia és de tots, I parlar de valentia és bastant bastant arrogant i també banal.#

  • Marc
   09/10/2015 at 6:37

   Bon dia Carles. Evidentment que en el moment que hi hagi un debat que afecti a qualsevol altre barri, ja sigui en qüestions de mobilitat o en algun altre àmbit proposaria una consulta per coneixer quina es l’opinio dels veins afectats. Si tu creus que parlar de valentia es arrogant i banal, es la teva opinio, jo crec que es afrontar un problema que, 10 anys despres ningu ha estat capaç de donar-hi solució. Pel que comentes de l’ametlla comercial, estic d’acord que es un invent publicitari, pero estaras d’acord amb mi que la mobilitat, dins d’aquest sector es molt millorable.

   • ernesto
    11/10/2015 at 9:54

    Entenc que queda molt be dir que el centre Vila sigui sense cotxes. Pero la realitat es que amb la configuracio del poble es un brindis al sol no existeix cap ronda per que els vehicles no pasin pel centre a mes no hi ha prou aparcaments. D’altra banda parlar com imposicio dels botiguers sempre queda be…pero a les botigues treballen gent i donen llocs de treball. Aixi queda clar que sense les condicions abans referides el gran beneficiari de la vostra proposta son les gran arees comercials

    • Marc
     12/10/2015 at 18:06

     Punt de vista respectable, pero quan et refereixes a bosses d’aparcament, ja vam aconseguir que se’n fes una per evitar al centre de la vila amb vehicle, que es l’aparcament de can Iborra, i l’aposta seria fer-ne una altre en un punt diferent de la vila. Si apostem per aquest model es precisament pel que comentes tu, per que a les botigues hi treballa gent i donen llocs de treball, i creiem que una de les apostes per reafirmar el comerç local passa per aqui. Per tal de peatonalitzar el carrer Rafael de Casanovas, els vehicles tenen una alternativa natural, que es anar pel carrer Verdaguer i entrar al centre vila a través del Passeig del Terraplé. Només com a detall, fem una comparativa d’èxit del model del carrer major. La part que es exclusiva per a vianants (des de la Pça. de la Creu fins a les escaletes) tot el comerç local que hi ha instal·lat te un grau d’èxit superior als negocis que estan a la resta del carrer Major, on han de conviure els vehicles amb els vianants, on per desgràcia hem de veure com van obrint i tancant negocis amb una rapidesa alarmant.

 2. carlesjoanpi .
  09/10/2015 at 9:28

  Gràcies per la resposta, Marc. A mi em sembla, però, que el que hauria de millorar abans que res és el desproporcionat costum d’utilitzar el vehicle privat, moltes vegades de manera ben poc raonable. #

 3. dclosa
  13/10/2015 at 20:15

  Cada vez estoy mas convencido de que todas esas quejas, ocurrencias diversas y posiciones políticas en cuanto a la movilidad en Molins de Rei, ès una pura escusa más de el de menear la perdiz y darse culpas de unos a otros. No veo dónde los de antes ICV,, i ahora los del Sr. Rebulá (ERC) ven que tenim un conflicte de la circulació de vehicles amb els desplaçaments a peu pel Centre Vila, i si lo hacen, tengan la sensació d’estar circulant fora de lloc, veient antinatural circular amb vehicle per aquests indrets. Yo personalmente no he tingut mai aquesta sensación , Es totamente falso que la
  peatonalitzacio d’aquests espais afavoreix, i molt, el creixement del comerç local, (el tramo de Major entre les escaletes y plça Vila no se comen un rosco) . Sólo puede considerase de que esto millora els espais de desplaçament pels vianants, dotant-los d’una major seguretat i eliminant els riscos de la convivència entre el trànsit rodat i el moviment peatonal.
  Desconozco desde cuando ERC formaba coalición con ICV y CDC si , sempre han defensat la necessitat de poder crear una illa de vianants completa, peatonalitzant y si habian asimilado ya el nombre de “ametlla comercial” o no, Deu anys de negociacions y de menear la perdiz per aconseguir aprovar el Pla de Mobilitat de la vila.
  Posiblemente, sin reflexionar a fondo, totes les forces polítiques que estàvem a l’oposició durant el passat mandat apostàven per peatonalitazció completa,y la prohibición a la “comunista” (ICV) de los coches,
  Este debate está perfectamente cerrado y eso de definir en quin model de vila ens volem moure hem de donar veu al conjunt de veïns i veïnes de Molins de Rei, organizar una consulta per conèixer quin posicionament tenen els vilatans al respecte, una farsa . Viendo las necesidades cara vez más imperantes de un buen aparcamiento y gratuito, como el que fomentan las grandes superficies comerciales, en su momento, no hubo ningún partido político local que promoviese ninguna consulta para hacer un parking subterráneo debajo de los jardines del Palau. Ahora , a destiempo, aquesta fórmula democràtica, les deslegitimiza a todos.
  Nos guste o no , estamos inmersos en una sociedad de consumo, y todos queremos disfrutar de comodidades como lo es el coche, De nada nos sirve eso de que regular abans que res és el desproporcionat costum d’utilitzar el vehicle privat, moltes vegades de manera ben poc
  No hay valentia ni arrogancia, ni banalidad en estas ocurrecias varias, Simplemete no es momento de afrontar un problema que, 10 anys despres ningu ha estat capaç de donar-hi solución, y no hay capacitación ni profesionalidad en urbanismo de los señores /as regidores, ni que las entiendan.
  Coincido con “ernesto”, que la configuracio del poble es un brindis al sol , i que no existeix cap ronda per que els vehicles no pasin pel centre a mes no hi ha prou aparcaments, i menys declarar com una imposicio dels botiguers, que sempre queda be…pero a les botigues treballen gent i donen llocs de treball. Aixi queda clar que sense les condicions abans referides el gran beneficiari de la proposta (ERC) son les gran arees comercials. A l’ametlla comercial, la mobilitat, dins d’aquest sector es molt millorable.
  Lo que se atribuyen los de ERC de que van aconseguir un parking per evitar que la gente vaya al centre de la vila amb vehicle, que fué l’aparcament de can Iborra, és todo lo contrario de lo que és necesario. Nadie lo usa para fines comerciales. L’aposta seria fer-ne una altre en un punt diferent de la vila como los jardines del Palau. La ciudadanía no quiere apostar por el modelo comunista de iCV de prohibir los coches. No es cierto, y no tiene ningún fundamento, y és una mera ocurrenia más de las tantas de ERC , de que la part que es exclusiva per a vianants (des de la Pça. de la Creu fins a les escaletes) tot el comerç local que hi ha instal·lat te un grau d’èxit superior als negocis que estan a la resta del carrer Major, o al Carrer Canovas on han de conviure els vehicles amb els vianants, on per desgràcia hem de veure com van obrint i tancant negocis amb una rapidesa alarmant. Todo el comercio en la ametlla en Molins de Rei , incluyendo el Mercat Municipal está en la ruina y a punto de cerrar.
  Bueno sería que si ERC tiene ganas de hacer una consulta popular la hiciese sobre los sueldos del alcalde y de los regidores en Molins de Rei , que muevan el culo y presenten una “mocion” en contra de las retribuciones de los politicos municipales, que en plena crisis económica, se hizo un incremento en 30% los sueldos de cargos electos que autoaplicó Ivan Arcas(ICV) bajo el amparo del la FCM ( Bustos) en el primer pleno del 2007 , sin estar en el programa electoral de nadie, y con todo el consentimiento de la oposición PSC-Molins , ERC, CIU, etc, excepto la CUP , y no dormir ERC-Molins 4 años más en la paja.

  • dclosa
   21/10/2015 at 19:22

   de todas formas, habrá que diferenciar quien es quien en ERC y de dónde salen tantas ideas y ocurrencias varias, como la raó del regidor del extertuliano moralista de los lunes en la RMdR, el regidor Eduard Suárez (ERC) ( ver podcast , Bon dia Bona Hora , de 8 a 9 , del 21-10-2015 que ahora hay que pasarlo a mp3 para acceder a la barra de tiempos) , que vuelve a repetir lo mismo que el Rebolá sobre lo de la “almendra”. Repetirse es malo….

   Tampoco tiene desperdicio los comentarios y ocurrencias varias de los portavoces-tertulianos políticos locales en el espacio de los miércoles de La Tertulia del Bon dia i Bon Hora (ver podcast , Bon dia Bona Hora , de 8 a 9 , del 21-10-2015 que ahora hay que pasarlo a mp3 para acceder a la barra de tiempos) ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *