El col·lectiu paraguaià de Molins de Rei s’aplega sota una associació

L’entitat neix amb la vocació d’enfortir vincles entre els paraguaians que viuen al municipi i alhora resoldre petits conflictes amb el consistori. Ja compten amb una vuitantena de socis. 

A l'acabar la presetació, no han faltat  les fotografies amb les autoritats // Elisenda Colell

A l’acabar la presetació, no han faltat les fotografies amb les autoritats // Elisenda Colell

Els paraguaians, la comunitat estrangera més nombrosa a Molins de Rei, ja té una associació. Ha calgut un any per poder formalitzar tots els tràmits però ara el col·lectiu ja tindrà veu pròpia. “Ha valgut la pena” recalcava orgullosa la presidenta de l’entitat Dora Bustamante, que ho veu com una oportunitat per a la integració.

“Conviurem millor, i ens podrem ajudar entre tots”, deia la secretària de l’Associació de Paraguaians, Raquel Scappini, a la presentació oficial de l’entitat. De fet, un dels seus principals objectius és que tots paraguaians que viuen a Molins de Rei es coneguin i s’autoorganitzin. Un altre repte, treure’s la “mala imatge”, que, deia Scappini, tenen els molinencs del col·lectiu. Per combatre-ho, proposen donar a conèixer la cultura del seu país amb diferents exposicions i jornades, que encara s’han de concretar. Algunes dates que han sonat: la de la Fira de la Candelera o el 15 de maig, festa de la independència del Paraguai.

El futbol i els col·lectius més febles

Una vintena de persones han assistir a la presentació // Elisenda Colell

Una vintena de persones han assistir a la presentació // Elisenda Colell

Una de les principals prioritats que va marcar Scappini el dia de l’estrena de l’associació és resoldre el conflicte dela cancha. Ja fa temps que membres de la comunitat paraguaiana del barri del Canal topen amb les normes del consistori per la pràctica del futbol al Parc del Baix Llobregat. Fins i tot, altres col·lectius han vist negat el seu dret a utilitzar a la pista de futbol sala per aquesta situació. “Ara tindrem interlocutors i podrem fixar unes normes” deia el tinent d’alcalde Xavi Paz (PSC), que tot i no participar com a ponent va estar interpel·lat per alguns veïns. “Respectarem les normes de convivència” responia Scappini, mentre que des del consistori es comprometien a negociar “un espai adequat” que pugui satisfer a tothom.

D’altra banda, des de l’entitat també proposen atendre directament als joves i les dones paraguaianes que viuen a Molins de Rei. “Volem integrar els nostres joves” per aïllar-los de les drogues, reivindicava la secretària, mentre recordava que moltes paraguaianes molinenques són analfabetes i pateixen maltractament per part de les seves parelles. En aquest sentit, preveuen fer xerrades i plans d’acompanyament amb el suport de l’Ajuntament.

D'esquerra a dreta, Raquel Scappini, Joan Ramon Casals, Dora Bustamante i Jéssica Revestido // Elisenda Colell

D’esquerra a dreta, Raquel Scappini, Joan Ramon Casals, Dora Bustamante i Jéssica Revestido // Elisenda Colell

Tot i que ja compten amb una vuitantena de socis, a l’associació no en tenen prou. Volen arribar als més de 300 paraguaians que viuen al municipi. De moment 5 persones formen part d’una junta gestora, que s’haurà de sotmetre a votació dels socis l’any vinent. Queda pendent, de moment, quina serà la seu de l’associació.

Tant l’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) com la regidora de Nova Ciutadania Jéssica Revestido (PSC) van explicitar el seu suport per trobar-los un espai. Revestido es va mostrar “molt agraïda” per la implicació del veïns mentre que Casals va destacar que aquesta és una “oportunitat” perquè els molinencs puguin conèixer millor la cultura paraguaiana. A l’acte també hi era el portaveu de la CUP, Roger Castillo.

Recomanacions personalitzades