Els fundadors de la Federació Obrera reben un homenatge amb un sopar

Els socis de l’Associació Obrera, una de les entitats fundadores de la Federació Obrera, es troben al pati de l’històric equipament per fer un homenatge als fundadors 100 després de la posada en marxa del projecte.

Leandre Pahissa, president de l'Associació Obrera, durant la seva intervenció // Jose Polo

Leandre Pahissa, president de l’Associació Obrera, durant la seva intervenció // Jose Polo

Al 1915 la Federació Local de Societats Obreres de Molins de Rei – que unia la Llar Obrera, l’Aliança d’Obrers Paletes i la Societat d’Agricultors – van signar el primer acord que després donaria vida a la Federació Obrera. Just 100 anys després els actuals socis d’una altra de les entitats que ho va fer possible, l’Associació Obrera de Molins de Rei, es van reunir per fer un homenatge a aquells que van contribuir en la posada en marxa de l’activitat a l’edifici. El pati de l’equipament que va tornar a tenir vida el 2012 després d’un llarg procés va ser el testimoni d’un sopar de gala, al qual van ser convidats tots els alcaldes i alcaldesses de la democràcia moderna.

Leandre Pahissa, actual president de l’Associació Obrera, va tenir unes paraules d’agraïment per tots els socis actuals i passats. Després el soci més gran de l’entitat, Francesc Rimblas, un dels històrics d’ERC Molins de Rei, va agafar el micròfon per proclamar que “si els fundadors aixequessin el cap” estarien “orgullosos de nosaltres”. Ambdós parlaments van ser aplaudits pel públic, majoritàriament d’edat avançada, i una mica nostàlgic recordant el passat de la Federació.

Per acabar els parlaments es va donar la paraula als alcaldes. Tot i que tots van ser convidats, només tres van estar presents. El primer a intervenir va ser Josep Janés, qui va aconseguir la cessió de l’equipament per part del govern espanyol per un preu mòdic d’una pesseta després de llargues negociacions l’any 1998. “Cap partit polític s’ha negat mai a la recuperació de la Federació Obrera”, va destacar Janés, qui després de lluitar per recuperar l’edifici ara el gaudeix com a ciutadà.

El pati de la Federació Obrera minuts abans dels sopar // Jose Polo

El pati de la Federació Obrera minuts abans dels sopar // Jose Polo

Xavi Paz era l’alcalde de Molins de Rei quan es va inaugurar la nova etapa de la Federació Obrera. El socialista va reconèixer que aquell juliol d’ara fa tres anys va “recollir els fruits de la feina de molta gent”. “La Federació Obrera representa la força d’un poble”, va exclamar l’actual primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura abans de passar-li la paraula al seu soci de govern.

I per últim les paraules de l’alcalde, el convergent Joan Ramon Casals, van precedir el sopar. “Avui és un dia important per Molins de Rei i per persones com jo”, va assegurar abans d’explicar els seus vincles familiars amb l’Associació Obrera i la Federació. Parlant del present de l’equipament, Casals es va mostrar molt orgullós: “estic molt content de la feina que fans les entitats a la Federació Obrera”, va sentenciar el batlle. I és que ara la Federació Obrera, després d’una posada en marxa no exempta de discrepàncies, serveix com a recinte per diferents entitats d’ordre molt divers. Ara per ara, 100 anys després de la seva posada en marxa, és un dels pols més importants de l’activitat política i cultural de l’actual Molins de Rei.

[sam id=”51″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades