Torna el mercat d’oportunitats “Fem Dissabte” a la rambla de La Granja

El mercat d’oportunitats en el que aturats i pensionistes de Molins de Rei venen articles de tot tipus torna a la rambla de la Granja el proper dissabte 5 de setembre. Una trentena de paradistes formen part de la segona temporada del projecte impulsat per l’associació de veïns de La Granja.

S’acaba l’estiu i torna l’activitat a Molins de Rei. La tornada a la rutina vindrà marcada aquest 2015 pel retorn del “Fem dissabte”, el mercat d’oportunitats que es va estrenar el passat 16 de maig a la rambla de La Granja i que va anar consolidant-se setmana rere setmana acompanyat del temps primaveral i estiuenc fins arribar a finals de juliol. Ara torna disposat a consolidar-se també en la temporada tardor – hivern mantenint el mateix horari: els matins de tots els dissabtes de 10 a 15 hores a partir del proper 5 de setembre.

Al “Fem dissabte” es poden trobar articles de segona mà de tot tipus, entre els que destaca la roba en bones condicions i a uns preus molt baixos. L’artesania i productes de decoració fets pels propis paradistes és l’altre element destacat del mercat. També es venen objectes domèstics i llibres. L’únic que no es pot trobar són productes d’alimentació.

Foto de família dels paradistes del "Fem dissabte" al juliol // Viu Molins de Rei

Foto de família dels paradistes del “Fem dissabte” al juliol // Viu Molins de Rei

Durant els tres mesos que va funcionar el “Fem dissabte” abans de l’aturada estiuenca el nombre de paradistes va anar creixent sense parar. El primer dia eren 7 i l’últim dissabte de juliol ja rondaven les 30 paradetes. En aquesta segona temporada esperen créixer aprofitant la popularitat de la que gaudeixen els mercats de productes de segona mà al carrer.

Cohesió social i vida de barri

Les trenta persones que fan possible aquest street market són d’un perfil molt divers. Tot i que la majoria tenen entre 40 i 50 anys, hi ha paradistes des dels 25 anys fins arribar als 70. Tots ells tenen una característica en comú: són gent que es troba a l’atur i busquen feina. Davant el difícil accés al mercat laboral, el “Fem dissabte” suposa per ells una font d’ingressos temporal.

Hi ha altres elements que no son tant visibles però que al cap i a la fi són els més importants: fa visible la situació d’atur que travessen aquestes persones i el mercat és per aquestes persones un factor de cohesió social i emocional. A la vegada, el mercat és un element de dinamització del barri de la Granja, que fa pocs mesos ha recuperat l’associació de veïns amb diverses activitats al seu local de la rambla de la Granja i que amb aquest mercat és com també es fa visible.

Volen més implicació i música

Els paradistes, tots ells a l’atur o pensionistes, no paguen cap taxa municipal per instal·lar-se a la rambla de la Granja però tampoc donen gaire feina a l’Ajuntament. En aquest sentit, demanen al consistori que s’impliqui més en el projecte ajudant-los en la difusió i promoció de la iniciativa, que fins ara s’ha fet un forat entre els veïns de La Granja però és poc coneguda per molts veïns d’altres punts del municipi.

Entre les novetats previstes per la nova temporada del mercat d’ocasions es vol complementar l’oferta comercial amb música en viu. Els organitzadors fan una crida als músics locals de qualsevol gènere i estil a implicar-se en el projecte i animar-se a fer un acompanyament musical durant els matins de dissabte a la rambla de La Granja.

Recomanacions personalitzades