Joan Ramon Casals i Xavi Paz representen a Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El convergent Joan Ramon Casals pren possessió com a conseller de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al ser alcalde. L’altre cadira que correspon a l’Ajuntament la ocupa el primer tinent d’alcalde socialista, Xavi Paz. La sociovergència aquesta vegada no cedirà a l’oposició com va fer en l’anterior mandat.

El màxim organ de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Metropolità, està format per 90 consellers i conselleres dels 36 municipis que constitueixen l’organisme supramunicipal. En funció del pes demogràfic, cada ciutat o poble té un número de consellers determinat. A Molins de Rei li corresponen dos, un d’ells sempre és l’alcalde, que també forma part del Consell d’Alcaldes Metropolitans i l’altre és designat pel ple municipal.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, aquest cop si que ocuparà la seva cadira, i no farà com quan va ser proclamat alcalde al 2013, que va cedir la representació al regidor del PP, Emilio Ramos justificant-se en la obligació a pactar pel fet de tenir un govern en minoria. Un any després es va desdir després de les polèmiques declaracions d’Emilio Ramos i va ocupar el lloc durant els últims mesos del mandat. L’alcalde va assegurar que havia renunciat a les dietes que perceben els polítics que formen part del Consell Metropolità i s’espera que faci el mateix en aquest nou mandat.

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, primer per la dreta, acompanyats dels 35 alcaldes metropolitans restants // AMB

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, primer per la dreta, acompanyats dels 35 alcaldes metropolitans restants // AMB

La segona cadira que correspon a l’Ajuntament de Molins de Rei la ocuparà el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz. El socialista, que ja va formar part del Consell Metropolità com alcalde entre els anys 2011 i 2013, tornarà a representar el municipi a l’ens supramunicipal.

El fet de que la sociovergència governi amb majoria absoluta no els ha forçat a negociar aspectes com aquest. En l’anterior mandat, per aconseguir el suport d’Iniciativa per Molins de Rei a la investidura de Xavi Paz, aquesta representació va ser cedida al regidor ecosocialista Sergi Conde, arribant a donar-se la situació de que durant cosa d’un any no hi havia cap representant de l’equip de govern al Consell Metropolità.

Majoria socialista

El Consell Metropolità ha escollit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a presidenta amb 65 vots a favor, 17 en blanc i quatre nuls. La vicepresidència executiva i les principals àrees de responsabilitat queden en mans dels socialistes després d’un pacte de govern signat per PSC, Entesa pel Progrés Municipal (que agrupa ICV i Barcelona en Comú) i ERC.

I és que el PSC és el partit amb més pes, amb 33 consellers, 14 dels quals són alcaldes. Li segueix Entesa, amb 18 consellers, dels que la meitat són alcaldes. CiU es queda amb 12 consellers, dels quals 4 són alcaldes. La CUP entra amb força a l’ens metropolità i ho fa amb 8 consellers, dels quals la meitat són alcaldes. Ciutadans, sense alcaldies, té quatre consellers, els mateixos que el PP. A més, hi ha dos alcaldes de partits locals també presents al Consell.

 • dclosa

  No está nada mal que se destine 29 millones € (4.800 millones Ptas) en personal, de entre los cuales se incluye la mordida en DIETAS que se llevan los políticos que es de 800.800 euros ( 132 millones Ptas) anuales en dietas, y que sirven para retribuir la asistencia de estos 90 responsables políticos a sus distintas sesiones, algunas de ellas mensuales y de no más de 5 minutos de duración, Una entidad como la AMB con un Presupuesto del 2015 de 637 millones € (105.800 millones de Ptas). Ya que en el acuerdo recoge la creació d’una agència de transparència, estaria bien se indicase en la página Web de la entidad , de forma detallada , lo que se lleva a la saca cada uno de estos responsables.
  Con más o menos exactitud hemos podido averiguar que : Antonio Balmon (PSC) alcalde de Cornella se llevará 36.800 € por asistir a dos o tres encuentros mensuales, Lo mismo se llevará a la saca el alcalde de Sant Joan Despi, el socialista Antonio Poveda , por 40 reuniones anuales, El alcalde de Sant Feliu Ll, Jordi San Jose Buenaventura , 16.000 € , Lluís Tejedor (ICV), alcalde de El Prat de Llobregat, percibirá
  27.000 € , Joan Borras (ERC) Alborch alcalde del Papiol se embolsa 27.000 euros anuales. Nos faltan los datos de de la mismísima alcaldesa de Bcn, también de la alcaldesa de Hospitalet Núria Marín Martínez (PSC-CP), y de la de Esplugues, etc , etc. Suponemos que el Sr. J R Casals Mata y el Sr. Xavi Paz Peche percibirán los mismos emonumentos (323 €) que percibian los Sres Emilio Ramos Gutierrez(PP) al que CIU va cedir la representació justificant-se en la obligació a pactar pel fet l’aprovació de les Oredenances i Pressupost y a Sergi Conde Làzaro (ICV) pel suport d’Iniciativa per Molins de Rei a la investidura de Xavi Paz, Lastimoso que el Sr. Ramos (PP) nos declarase de que sólo iban a calentar la silla. Es una pena que esta vez, el PP, no pueda recibir la generosa aportación que recibía su portavoz en la AMB, Manuel Reyes López, que siendo alcalde de Castelldefels, ingresaba casi 2.000 euros por asistir a cada sesión de la junta de portavoces y 650 € más por los plenos, en total, 23.300 euros anuales, además del salario de 66.400 euros que tenía como alcalde del ayuntamiento de Castelldefels, ahora todo para la alcaldesa Candela López Tagliafico de Movem Castelldefels.
  Estaria bien que le diesen un cargo, como se lo han dado también a Gerardo Pisarello Prados (Barcelona en Comú – Entesa, se lo diesen al marido de Ada Colau, Adrià Alemany Salafranca, “confundador de la PAH en 2009”, con su faceta de personaje de “Supervivienda” con capa y antifaz, en negro y amarillo, que interrumpía mítines en el 2007 , de los principales candidatos a la alcaldía de Barcelona cuando iban a hablar de vivienda, reventándo el mitin, de la misma forma que le hayan dado una poltrona ( sueldo) en Barcelona en Comú, Veremos si estárá o no sometido al código ético de BComú, y no cobrará más de los 2.200 euros mensuales, que es menos que su salario en el trabajo en la fundación del FC Barcelona, donde ha estado trabajando seis años como contable.

  También estaría bien, que en pro de esa tan anunciada la transparencia, nos organizasen cursos para que la ciudadanía podamos entender los recibos del agua y del IBI , y organizar concursos con premios para los que si entiendan.