L’Ajuntament rebutja amb contundència col·locar la bandera espanyola

La primera moció de Ciutadans com a grup municipal parla sobre la Ley de Banderas i demana que l’espanyola onegi a l’Ajuntament. La proposta és rebutjada per tots els partits menys el PSC, que s’absté. Alguns regidors responen amb agressivitat. 

Francisco García, de Ciutadans, llegint la moció // Jose Polo

Francisco García, de Ciutadans, llegint la moció // Jose Polo

Més enllà de les estrictament formals per prendre possessió del càrrec, les primeres paraules en clau política del regidor de Ciutadans, Francisco García, en un ple municipal després de dues sessions ordinàries en que s’ha parlat de temes tan importants com el sou dels càrrecs electes van ser per presentar una moció per demanar que la bandera espanyola onegi a l’Ajuntament de Molins de Rei. Casualitat, ja que després va presentar un altra proposta estrictament local sobre l’horari de les terrasses dels bars, o possible declaració d’intencions tenint en compte que el seu partit des de Barcelona va denunciar la presa de possessió dels regidors d’ERC i Convergència. El temps ho dirà, però el cert és que García encara no havia obert la boca a la sala de plens i, quan ho va fer, va ser per referir-se a la famosa llei de banderes.

La moció per demanar que la bandera espanyola sigui visible al consistori també va ser redactada a Barcelona i, de fet, Ciutadans l’ha presentada a més d’un municipi on ha entrat a l’Ajuntament per primera vegada. “Aquesta moció ve des de la central”, va dir García tot just abans de defensar-la. El text demanava el “compliment de la llei de banderes en els edificis públics municipals de Molins de Rei”. En altres paraules, des del partit que es postula com una de les alternatives polítiques a Madrid es reclama que la bandera d’Espanya onegi, com ho fan la catalana, la molinenca, i l’europea, a l’Ajuntament de Molins de Rei.

La proposta va ser rebutjada per àmplia majoria amb el vot contrari de Convergència, CUP, ERC, Molins Camina i Iniciativa. Només el regidor de Ciutadans va votar-hi a favor. El PSC va optar per l’abstenció. En total: 15 vots en contra, 1 a favor i 5 abstencions.

L'Ajuntament de Molins de Rei en una foto d'arxiu //  Jose Polo

L’Ajuntament de Molins de Rei en una foto d’arxiu // Jose Polo

Contundent reacció d’alguns partits

La moció presentada per Ciutadans va tenir una resposta contundent per part d’alguns partits. Especialment agressiu va estar Eduard Suàrez, regidor d’ERC. “Vostè ha guanyat 180 euros per presentar aquesta parida”, va indicar el republicà referint-se a la dieta que cobren els regidors només començar la seva dura intervenció. “A vostè no l’importen ni les persones que pateixen, ni aquelles que no poden arribar a final de mes, ni les escoles bressol, ni les llars d’infants, vostè ha estat aquí calladet esperant el seu moment de glòria”, va recriminar Suàrez fent esment a la poca participació del regidor de Ciutadans. “Això sí, abans ens fot una denúncia als regidors i ni se n’entera perquè ho fa el seu partit per dalt”, va dir el republicà fent referència a l’estratègia de Ciutadans en 25 poblacions catalanes. Les seves paraules, que van delatar certa crispació en alguns moments, van ofendre a un simpatitzant de Ciutadans qui va recriminar-li el seu to minuts després en el torn de precs i preguntes del públic.

Per la seva banda, Roger Castillo, de la CUP, va assegurar que per molt que la moció de Ciutadans busqui recolzar-se en la legalitat vigent, per a la majoria de la població de Molins de Rei “l’Estat espanyol no té cap legitimitat”. “Amb aquesta moció Ciutadans es reconeix com a dreta espanyolista, que no se n’amaguin”, va sentenciar el portaveu de la CUP.

“Vostè fa tard, el 18 de juliol ja ha passat”, va recriminar-li Ana Aroca, de Molins Camina, fent memòria de l’aixecament militar contra la Segona República i assimilant Ciutadans al franquisme. “Si vostè el que vol és fer un ús propagandístic de la bandera espanyola també fa tard, el senyor Pedro Sánchez ja ho ha fet en un dels seus mítings”, va continuar Aroca qui va acabar la seva intervenció amb un esperit republicà assegurant que “si hi ha d’haver alguna bandera espanyola a l’Ajuntament que sigui la dels que van defensar la democràcia i no la dels feixistes que la van trair”.

Ramon Sànchez, de Convergència, va defensar que presentar a principis de mandat una moció que utilitza els símbols està “fora de lloc”. “Esperem que aquesta no sigui la tònica durant el mandat”, va assegurar el convergent durant el seu torn de paraula.

El PSC, s’absté 

El PSC Molins de Rei no va votar ni a favor ni en contra de la moció de Ciutadans. La formació que a Molins de Rei és capaç d’unir persones independentistes i no independentistes va optar per l’abstenció. “Si uns ens sentim més còmodes amb banderes que tenen més franges, segurament hi ha persones que se senten còmodes amb banderes amb menys franges”, va afirmar Pep Puiggarí, regidor socialista que s’ha declarat obertament independentista.

“Si uns tenim dret a què els nostres símbols estiguin allà penjats segurament uns altres també ho haurien de tenir, i parlem de persones”, va argumentar Puiggarí defensant el posicionament del seu partit, que tot i defensar el dret a tenir els símbols penjats d’uns i altres no va donar suport a la moció i es va abstenir.