L’ANC reflexiona sobre el model educatiu en una Catalunya independent

La secció local de Molins de Rei per la Independència – ANC convida dos experts en educació per valorar els canvis que podria viure aquest sector en el cas d’una Catalunya independent d’Espanya. 

Instant de l'acte realitzat al Pati del Palau // Jose Polo

Instant de l’acte realitzat al Pati del Palau // Jose Polo

Molins de Rei per la Independència continua mobilitzant-se de cara a les eleccions del 27 de setembre. La secció local de l’Assemblea Nacional Catalana va organitzar un debat sobre un dels sectors que més preocupen i que més controvèrsia ha generat arran de l’anomenada llei Wert: l’educació. La trobada va comptar amb les ponències d’Andrés Encinas, de la federació d’AMPA més gran de Catalunya, la FaPac, i Àngels Folch, de la sectorial d’educació de la mateixa ANC.

Encinas va ser ser molt crític amb la LOMCE, la nova llei d’educació del govern estatal del PP, titllant-la de “completament neoliberal més enllà d’atacar el model d’immersió lingüística”. “Defensa el model de l’externalització de serveis”, va afirmar el representant de les associacions de pares. “No tenim clar que el departament d’Educació estigui en contra al 100%”, va advertir el professor de matemàtiques de la UPC, posant en dubte el criteri del govern de Convergència a la Generalitat.

Per la seva banda, Àngels Folch va defensar que el sistema educatiu espanyol té molts dèficits des de la transició i que “tenir un estat propi és una eina bàsica per fer una millor educació”. Segons ella, la formació dels docents, el sistema de promoció dels professors, la governança dels centres i la dicotomia entre escola pública i escola concertada són els grans debats que haurà d’afrontar una Catalunya independent.

Albert Rodríguez, president de la secció local de l’ANC, va defensar que la independència ha de servir també per fer “un model d’educació diferent del de l’Estat espanyol”. L’acte, realitzat el passat 3 de juliol al Pati del Palau, va començar amb una quarantena d’assistents i va acabar amb una cinquantena que va gaudir de coca i cava al final. Entre aquests hi havia membres d’organitzacions de joves com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’Assemblea Nacional de Joves Independentistes (ANJI), que també van donar la seva opinió sobre el model educatiu actual i el que hauria d’implantar-se en cas que Catalunya se separi d’Espanya.

Recomanacions personalitzades