L’oposició critica l’estructura política de l’Ajuntament

L’estructura política continuista de la sociovergència no agrada a la majoria de l’oposició. Alguns partits segueixen demanant una reducció d’àrees. El repartiment de poder entre CiU i PSC, la falta de dones a les presidències d’àrees i el fet que hi hagi cinc tinències d’alcaldia són altres de les crítiques. 

Ple Municipal Juny Molins de Rei 2015

L’oposició va exposar les seves crítiques durat el ple municipal del mes de juny // Jose Polo

El govern municipal format per CiU i PSC va presentar al ple municipal del mes de juny una estructura política continuista que seguirà mantenint quatre grans àrees i la resposta de l’oposició va ser previsible. Si en la passada legislatura ja criticaven aquesta estructura ara ho continuen fent. A més, una de les noves formacions, Molins Camina, se suma a la protesta.

Una de les crítiques sobre l’estructura política de l’Ajuntament no és nova: des de bona part de l’oposició es considera que l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL) no és necessària i que les seves tasques es podrien fer igualment incorporades en altres àrees. “Hauria d’incorporar-se a l’Àrea de Serveis Generals”, especificava Pere Garcia, d’Iniciativa-MES, durant el plenari, obviant que aquesta mateixa àrea va ser creada quan l’ecosocialista Ivan Arcas era l’alcalde. En la mateixa línia de crítica es van mostrar la CUP i ERC. Tampoc està a favor d’aquesta estructura Molins Camina.

“Des que existeix DIPEL es fan més polítiques de reactivació econòmica”, va justificar l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). Sigui com sigui, l’actual divisió d’àrees no és negociable per a la sociovergència molinenca. No ho era quan governaven en minoria i ho és menys ara que tenen majoria absoluta.

La portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, va ser punyent en la seva intervenció. “Reparteixen les responsabilitats polítiques i els sous en funció de les necessitats polítiques i no pas en funció de les necessitats de la vila”, va criticar la republicana. “Sobredimensionen l’estructura i els sous i ho fan negociant i garantint estructures de poder, dues àrees per tu, dues àrees per mi”, va comentar Guillén sobre el repartiment d’àrees entre CiU i PSC“En aquest mandat, entre pocs regidors, ho faran tot”, va sentenciar la portaveu sobre l’estructura política del consistori.

Tinences d’alcaldia criticades

Des de la CUP, un dels regidors que s’estrenaven, Josep Raventós, va posar èmfasi en el fet que els quatre presidents d’àrea siguin homes. “Malgrat que hi ha cinc regidores al govern les quatre presidències són masculines i, tenint en compte que dues d’aquestes repetien, enteníem que tenien el bagatge suficient per a presidir una àrea”, va especificar Raventós. “Estem davant d’un govern d’homes”, va sentenciar el nou regidor. També va reclamar que la política animalista i d’aigua estiguin vinculades a l’àrea de Medi Ambient. Com a aspectes positius del cartipàs, Raventós va celebrar la creació de les regidories de participació, serveis municipals i les regidories de barri.

Ana Aroca, de Molins Camina, va criticar el fet que hi hagi cinc tinents d’alcalde, figura lleugerament millor remunerada que la d’un regidor. “Podem entendre una o dues tinències perquè l’objectiu és substituir l’alcalde en cas que sigui necessari, però no cinc”, va argumentar la nova regidora. L’alcalde Casals va justificar les tinences perquè és “és tradició que els membres de la junta de govern també siguin tinents d’alcalde”. El màxim legal de tinències és de set. Després d’estudiar-la, Aroca va expressar que la llei no dictava un mínim legal de tinències i, tot i que l’alcalde va portar-li la contrària en un primer moment, finalment va acabar donant-li la raó en aquest matís legal.

Les tasques de cada membre de l’equip de govern en una foto interactiva:

 • carme

  Existeix algun familiar directe dels regidors dins l’ajuntament o a carrec del.partit amb els diners que dona l’ajuntament ? Aquesta pregunta es per l’Aroca i es legal

 • Ana Aroca

  Carme, justificar la presència de 5 tinents d’alcalde per tradició demostra tenir molt poca cura dels diners dels ciutadans. Les diverses lleis sobre organització municipal, pel que es veu desconegudes per l’alcalde i el primer tinent d’alcalde veient la seva actitut al passat ple, diu clarament que els Tinents d’Alcalde substitueixen, per ordre de nomenament i en casos de vacant, absència o enfermetat l’Alcalde, i que han de ser dessignats d’entre els membres de la Junta de Govern. En aquest sentit, no té cap justificació el nomenament de 5 excepte pel sou més elevat que cobren respecte a un regidor amb dedicació completa. Aquestes lleis, al contrari, justifiquen la presència de més d’un tinent d’alcalde quan no hi existeix Junta de Govern. Per tant legal sí però ètic…

  Curiosa també l’explicació del govern sobre els sous dels regidors, argumentant que hi ha treballadors municipals que cobren més que ells. Clar, que alguns porten tant de temps als càrrecs que potser vulguin ficar-se a les nòmines antiguitat.

  Suposo que amb el seu comentari s’està referint al cas de Barcelona. Tot i que pugui estar justificat (la pròpia Ada Colau ha enviat una carta oberta a tota la ciutadania explicant-ho), jo no estic d’acord ni estaré mai amb aquestes decisions. I el que no vull per la meva vila no ho vull per enlloc.

  I continuant amb el seu comentari, la resposta és sí: tenim regidors del nostre ajuntament o familiars directes seus cobrant sous d’altres institucions o directament dels seus partits (diners que com vosté bé diu surten de la ciutadania).

  • Adam

   Sembla Ana que a vegades al RMR o al teu Twitter i amb declaracions poses com exemple a la Colau i avui dius que envia una carta oberta a la ciutadania ( increible parlar d’una carta oberta que publica al seu facebook) llavors vol dir que les confluències com la vostra (Molins Camina i en altres llocs Barcelona en Comú) agafes el que interresa… per tant com els altres.

   Podries dir-me el sou d’un regidor a l’oposició (assistències al Ple i junta de portaveus) (7 hores al mes aproximadament ) i la seva retenció (2%)

   • Ana Aroca

    Resposta per a Carme i Adam:

    Suposo que no pretendreu que l’Ada Colau li deixi el comunicat a cada veí a la bústia de casa seva. Poques coses n’hi ha avui en dia més obertes que les xarxes socials.
    En efecte, no estic d’acord amb la contractació de la seva parella per part del partit, tot i que ho puc trobar fins i tot justificat. Però això no vol dir que no estigui molt contenta de que sigui l’alcaldessa de Barcelona, perquè és una dona que admiro molt. Això no representa cap incongruència amb les meves publicacions a les xarxes socials, que veig que seguiu molt a prop. Me n’alegro. Quan vulgueu comentar-les, esteu per descomptat convidats. El debat sempre és positiu, més que quedar-se només al paper de “palmero”.

    Les dietes aprovades al darrer ple per als regidors que no formen part de l’equip de govern són les següents:
    – Assistència a Ple i Comissions Informatives: 380€ (màx. 12 anuals)
    – Assistència a Junta de Portaveus: 95€ (màx. 12 anuals)
    Total: 5.700€/any
    La retenció, si us soc sincera, no la conec encara. Ja us la diré.

    Pel que fa a les hores que hi dediquem, feu vosaltres mateixos els càlculs per al meu cas, que sóc l’única regidora del grup municipal. En aquest sentit, he d’assistir a:
    – Ple
    – Junta de Portaveus
    – Comissió Informativa Sostenibilitat i Territori
    – Comissió Informativa Àrea Serveis a les Persones
    – Comissió Informativa Economia i Serveis Generals
    – Comissió Informativa DIPEL
    – Comissió Especial de Comptes
    – Comissió de seguiment del Barri de Les Guardioles
    – Consell Escolar Municipal
    – Consell executiu de la Fira de la Candelera
    – Consell d’administració de Radio Molins de Rei
    – Consell de Molins de Rei Solidària
    – Consell consultiu de Comerç Local
    – Consell Agrari
    – Consell de Seguiment de la Crisi
    – Consell Rector del Museu

    Això només l’assistència, que després les reunions s’han de preparar si no pretens passar-te la legislatura com una ameba. I des de ja us asseguro que no és ni de lluny la nostra intenció. Ens vam presentar perquè consideràvem que es podia millorar la vila, i lluitarem fins al final per defensar les nostres propostes. Us asseguro que dedico moltes més de 12 hores al mes només jo (que després estan els companys i companys que m’ajuden), com a mínim el doble.

    No obstant tot l’anterior, com a seguidors de la política municipal i suposo que dels plens, entenc que us va arribar la nostra proposta de baixar les dietes dels regidors a 300€ i la de rebaixar les subvencions als grups municipals.

    • daniel.closa

     Si, si, muchas comisiones, muchos consejos , y parafernalias que solo sirven para menear la perdiz y autojustificarse, pero llevamos 15 dias con el ascensor de la Biblioteca estropeado y nadie dice ni mú, y menos los que siempre se llenan la boca hablando de ella y de la nueva, y nunca la han pisado. Tenemos lo que nos merecemos.

     Tantas comisiones son para los regidores que están a dedicación exclusiva, para justificar como gastan su tiempo, y Usted no debería entorpecer su jornada laboral , ni asistir de “oyente” a dichas reuniones, No le pagan para ello. ¿Los regidores 4
     places d’aquestes característiques i amb una retribució de 52.681 euros per a
     l’alcalde i de 46.204 euros pels regidors amb dedicació exclusiva, tienen que dejar sus empleos, si los tienen…. (un abogado que nunca ha ejercido, un masajista en Gava, funcionario del Ayto deRubi y un vendedor en el paro)?, Podrían supervisar , después de su jornada de trabajo, por las tardes, los documentos que les hayan preparado los funcionarios de oficio, sin tener que dejar sus trabajos en la privada. Antes, con Franco no se cobraba nada y bien que había alcaldes y concejales.

  • carme

   Regidor a l’oposicio 5600 eiros any per un ple mensual i una junta de govern ( sent molt generos 12 hores mes ) a l”any 144 hores = preu hora 38,8 eiiros. El sou de l”oposicio no es gens .malament

 • Pingback: El govern municipal de Molins de Rei congela els sous dels càrrecs electes i manté els càrrecs de confiança | Viu Molins de Rei()

 • daniel.closa

  Justament, el del mes de juny, un dels plens mès importants per tot aixó dels
  sous, i no hi ha vídeo, No es estrany tot
  aixó?

 • Pingback: El nou govern redueix els sous i els càrrecs de confiança | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Carles Ros (CUP): "Cap de les nostres propostes ha quedat fora del pacte de govern" | Viu Molins de Rei()