L’oposició critica l’estructura política de l’Ajuntament

L’estructura política continuista de la sociovergència no agrada a la majoria de l’oposició. Alguns partits segueixen demanant una reducció d’àrees. El repartiment de poder entre CiU i PSC, la falta de dones a les presidències d’àrees i el fet que hi hagi cinc tinències d’alcaldia són altres de les crítiques. 

Ple Municipal Juny Molins de Rei 2015

L’oposició va exposar les seves crítiques durat el ple municipal del mes de juny // Jose Polo

El govern municipal format per CiU i PSC va presentar al ple municipal del mes de juny una estructura política continuista que seguirà mantenint quatre grans àrees i la resposta de l’oposició va ser previsible. Si en la passada legislatura ja criticaven aquesta estructura ara ho continuen fent. A més, una de les noves formacions, Molins Camina, se suma a la protesta.

Una de les crítiques sobre l’estructura política de l’Ajuntament no és nova: des de bona part de l’oposició es considera que l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL) no és necessària i que les seves tasques es podrien fer igualment incorporades en altres àrees. “Hauria d’incorporar-se a l’Àrea de Serveis Generals”, especificava Pere Garcia, d’Iniciativa-MES, durant el plenari, obviant que aquesta mateixa àrea va ser creada quan l’ecosocialista Ivan Arcas era l’alcalde. En la mateixa línia de crítica es van mostrar la CUP i ERC. Tampoc està a favor d’aquesta estructura Molins Camina.

“Des que existeix DIPEL es fan més polítiques de reactivació econòmica”, va justificar l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). Sigui com sigui, l’actual divisió d’àrees no és negociable per a la sociovergència molinenca. No ho era quan governaven en minoria i ho és menys ara que tenen majoria absoluta.

La portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, va ser punyent en la seva intervenció. “Reparteixen les responsabilitats polítiques i els sous en funció de les necessitats polítiques i no pas en funció de les necessitats de la vila”, va criticar la republicana. “Sobredimensionen l’estructura i els sous i ho fan negociant i garantint estructures de poder, dues àrees per tu, dues àrees per mi”, va comentar Guillén sobre el repartiment d’àrees entre CiU i PSC“En aquest mandat, entre pocs regidors, ho faran tot”, va sentenciar la portaveu sobre l’estructura política del consistori.

Tinences d’alcaldia criticades

Des de la CUP, un dels regidors que s’estrenaven, Josep Raventós, va posar èmfasi en el fet que els quatre presidents d’àrea siguin homes. “Malgrat que hi ha cinc regidores al govern les quatre presidències són masculines i, tenint en compte que dues d’aquestes repetien, enteníem que tenien el bagatge suficient per a presidir una àrea”, va especificar Raventós. “Estem davant d’un govern d’homes”, va sentenciar el nou regidor. També va reclamar que la política animalista i d’aigua estiguin vinculades a l’àrea de Medi Ambient. Com a aspectes positius del cartipàs, Raventós va celebrar la creació de les regidories de participació, serveis municipals i les regidories de barri.

Ana Aroca, de Molins Camina, va criticar el fet que hi hagi cinc tinents d’alcalde, figura lleugerament millor remunerada que la d’un regidor. “Podem entendre una o dues tinències perquè l’objectiu és substituir l’alcalde en cas que sigui necessari, però no cinc”, va argumentar la nova regidora. L’alcalde Casals va justificar les tinences perquè és “és tradició que els membres de la junta de govern també siguin tinents d’alcalde”. El màxim legal de tinències és de set. Després d’estudiar-la, Aroca va expressar que la llei no dictava un mínim legal de tinències i, tot i que l’alcalde va portar-li la contrària en un primer moment, finalment va acabar donant-li la raó en aquest matís legal.

Les tasques de cada membre de l’equip de govern en una foto interactiva:

Recomanacions personalitzades