Pere Garcia (Iniciativa-MES): “No té sentit que la dreta governi a Molins de Rei”

Pere Garcia lidera la llista electoral formada per Iniciativa i MES després de guanyar les eleccions primàries. El candidat ecosocialista defensa un pacte amb les forces d’esquerres, lamentant que tots els partits hagin volgut “marcar perfil propi”. Garcia assegura que el partit s’ha renovat aprenent dels errors derivats de l’acció de govern.

Pere Garcia, candidat d'ICV-MES // Elisenda Colell

Pere Garcia, candidat d’ICV-MES, a les portes de l’Ajuntament // Elisenda Colell

Fa un any no era ni regidor al ple municipal i ara és candidat a l’alcaldia. S’imaginava veure la seva cara als cartells del partit?

A mi no em sorprèn, els més sorpresos són els meus néts. No em fa il·lusió sortir a la fotografia sinó treballar pel poble, que és el que sempre he fet. Jo ja tinc una edat, però em preocupen molt les condicions de vida de la vila. Ara, en veure la situació tan complicada, entenc que hem de canviar moltes coses. Els que estan governant han estat 4 anys sense voler canviar les condicions de vida dels molinencs, això és el que em va motivar a fer el pas.

És cert que va formar part de llistes electorals de CiU?

“A les primeres eleccions democràtiques vaig formar part de les llistes de CiU”

Fa molts i molts anys, a les primeres eleccions democràtiques. Tot estava per fer, em van oferir anar a les llistes per construir un país i em va fer molta il·lusió en aquell moment. Però vaig baixar del carro, no era la meva idea de la política. Vaig preferir apartar-me de la política i fa 10 anys hi vaig tornar. Les persones canviem i l’edat et fa veure diferents perspectives. La maduració és important.

Quines són les seves prioritats de govern a l’Ajuntament?

Fer un pla de rescat social. Hi ha gent jove o de més de 55 anys que no té feina i hem de millorar la seva qualitat de vida. Això inclou plans d’ocupació, dignificació de la vila i treballar per fer que Molins de Rei torni a ser centre de comerç com quan jo era jovenet.

Si d’Iniciativa depèn, Molins de Rei serà zona 1 de transport públic?

Som els primers que hem lluitat per la zona 1. No m’agrada parlar malament de les altres forces polítiques, però ara ho reivindiquen tots. Nosaltres som els que hem estat recollint signatures als barris, a l’estació. Som els que ho estem reclamant constantment, fins i tot portant la queixa a l’oficina del Síndic de Greuges.

Al perfil en vídeo que acompanya aquesta entrevista diu que no sap el preu d’una T10. Com és això si la seva formació ha estat ferma defensora de la incorporació a la zona 1?

Bona pregunta. Jo no agafo mai el transport públic. Tinc un taller i sempre em desplaço per anar del taller a casa, i viceversa. Les poques vegades que em desplaço a Barcelona ho faig en vehicle propi. Hauria de conèixer el preu, no és excusa, però no l’utilitzo.

Pere García durant un debat electoral // Guillem Urbà

Pere García durant un debat electoral // Guillem Urbà

Les crides a la confluència no han funcionat. Com es pren que ningú hagi volgut pactar amb vostès?

“No té sentit que en un poble on sempre ha manat l’esquerra ara ho estigui fent la dreta”

Sí que han volgut, Moviment d’Esquerres (MES) ha pactat amb nosaltres. Vam ser els primers en començar el procés de confluència i hi seguim creient. No té sentit que en un poble on sempre ha manat l’esquerra ara ho estigui fent la dreta, aplicant polítiques de retallades constantment. Després de les eleccions, guanyi qui guanyi, seguirem apostant per la confluència d’esquerres, ho tenim claríssim.

Però llavors com valoren que ni la CUP ni ERC ni Molins Camina hagin respost a les seves crides?

“Tothom ha volgut marcar perfil propi abans de les eleccions”

Quan vam començar les reunions ningú volia pactar entre sí. Aquestes eleccions es preveuen molt diferents de les anteriors, quedarà un panorama molt fraccionat. Estic segur que després de les eleccions hi haurà pactes i confluències. Tothom ha volgut marcar perfil propi.

Fins i tot EUiA s’hi ha negat.

Ells tenen unes prioritats i nosaltres en tenim d’altres. Entenem que estem parlant d’unes eleccions en clau local. Ja arribarà el moment de posar-nos d’acord. Estem en un moment delicat on cal ser molt generós, pensar abans en els vilatans que en el partit i fer-ho a llarg o mig termini. S’ha acabat això d’estar constantment improvisant perquè la població ho pagui.

Amb qui està disposat a pactar?

Defensarem un ampli pacte d’esquerres.

Es neguen llavors a pactar amb CiU o el PP?

No està dins dels nostres plans.

I el PSC?

Estem parlant d’esquerres. Qui tingui voluntat de pactar, fent que tots plegats sumem i tinguem clars els objectius i motius del pacte, serà benvingut.

A les darreres eleccions el seu grup va patir un sotrac important. Com afronten ara la cita?

“Es va fer joc brut desqualificant l’Ivan Arcas”

El que es va fer a les darreres eleccions va ser un joc brut desqualificant l’Ivan Arcas per poder-nos desbancar del govern. No es va actuar bé. Ara estem treballant per millorar resultats. Tenim un molt bon equip, al qual estic cedint molt de protagonisme perquè tenen tot el dret d’explicar les seves propostes. El programa ha estat obert a suggerències. Hi ha col·laborat molta gent, tant a la seu com via internet.

S’han renovat?

Sí, només cal veure les llistes, els 5 primers són tots nous i molts altres ho han agafat amb il·lusió, tenen ganes de donar-li la volta a les coses. Quan hi va haver el daltabaix vam analitzar els nostres errors. El que no governa no s’equivoca. A partir d’aquí hem creat un full de ruta que hem dut a terme els darrers 4 anys. Hem aportat moltes idees constructives a l’oposició.

Pere Garcia ha defensat les propostes del seu programa electoral en la presentació com a candidat // David GuerreroParlava del seu predecessor, l’Ivan Arcas…

Se l’ha jutjat molt malament. He treballat colze a colze amb ell, he compartit molts moments personals. No se li ha fet justícia, en absolut. Ha pagat per ser massa bo. Jo entenc que la política local ha de ser més neta i transparent, i a ell se l’ha maltractat.

Pel que fa a la seva possible acció de govern. Molins Camina es nega a pagar el deute de l’Ajuntament que consideri il·legítim. Iniciativa tampoc ho farà?

Quan no s’ha governat és difícil poder valorar les coses. Iniciativa sap que hi ha uns compromisos adquirits que s’han de complir. Això no vol dir que els deutes posteriors es negociïn d’una altra manera.

El nou barri de les Guardioles és una obra d’Iniciativa que s’ha començat a aplicar ara. Quina opinió en té vostè? 

Entenem que no és dolent, seria incoherent que no hi estiguéssim d’acord. Ens permetrà ordenar una zona degradada de Molins de Rei i alhora promoure el lloguer social. Volem que tots els pisos siguin de lloguer, perquè sinó, que faran els nostres joves? Entenem que el projecte s’ha de revisar, i més quan sapiguem el cens de pisos buits.

Les plaques solars són una altra de les herències del seu govern, unes plaques que es fan ombra entre elles. Que se n’ha de fer?

” Les plaques es van instal·lar aquí perquè els tècnics ho van decidir”

Aquestes plaques s’han de connectar a la xarxa i fer que l’Ajuntament i els locals municipals consumeixin l’energia que genera, fent un estalvi molt important. Les plaques es van instal·lar aquí perquè els tècnics ho van decidir, els polítics no som tècnics.

Un altre dels temes clau d’aquesta campanya és la participació ciutadana. Què proposa Iniciativa?

Tot això que està sortint ara nosaltres ja ho teníem rumiat fa molts mesos. La participació és cabdal, però un procés ben pilotat val diners i no es pot fer servir per tot. Qualsevol tema d’urbanisme o econòmic que pugui hipotecar el futur de la vila, s’ha de consultar. L’argument de la força dels vots no em val. Sempre hem defensat que la ciutadania et vota perquè comptis amb ells, ja ho vam fer amb la Federació Obrera.

El seu programa electoral diu que vostès donaran suport a tot allò que permeti que Catalunya pugui decidir el seu futur. Són independentistes?

Hi ha diferents sensibilitats. Jo mateix el 9 de novembre vaig votar Sí Sí i sóc membre de l’ANC, però hi ha persones que no pensen com jo. Tots creiem que hem d’avançar i no podem seguir en l’actual situació. Nosaltres som sobiranistes al 100% i volem un referèndum. Espero i estic segur que a les properes eleccions autonòmiques surti una majoria àmplia sobiranista. Hem d’anar cap a un altre país.

 • molinenc

  Ja que no sap el preu de la T-10, sap el nivell d´emissions del vehicle en que es desplaça per Molins?

 • dclosa

  Muy ambigua y confusa la trayectora politica del presidenciable de ICV , que fa un any no era ni regidor al ple municipal i ara és candidat a l’alcaldia, Todos quieren treballar pel poble, ¿és el que sempre ha fet? . ¿vol canviar les condicions de vida dels molinencs?, , A les primeres eleccions democràtiques va formar part de les llistes de CiU, y como el Guadiana, fa 10 anys hi va tornar.
  Mal vamos si el Sr. Garcia se cree que picaremos el anzuelo de los imposibles con eso de que les
  seves prioritats de govern a l’Ajuntament es fer un pla de “rescat social”. Es penoso que haya gent jove o de més de 55 anys que no té feina i todos tenemos ganas de que hem de millorar la seva qualitat de vida, pero eso de prometer plans d’ocupació, es una utopía , y lo que hay que decir de verdad es que : “Vamos a intentar derogar la Ley 27/2013, de 27 de diciembre” , de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local, en que las competencias en servicios sociales quedan asumidas por los gobiernos
  autonómicos, retirando las competencias municipales en materia de asistencia social. El papel de los ayuntamientos queda relegado a ofrecer una labor de rellenar los impresos de las solicitudes, evaluación e información de situaciones de sus ciudadanos en necesidad social y disponer sólo de una atención de urgencia a personas en situación de riesgo o de exclusión social.
  dignificació de la vila ¿ Qué significa?
  que Molins de Rei torni a ser centre de comerç , ¿ Qué significa? ¿ Añoranzas trasnochadas de quan era jovenet? .
  Ciertamente , ICV han sido (ver hemeroteca) els primers que hem lluitat per la zona 1. pero és infumable que el Sr. Garcia aún no sepa cuanto vale una T-10 a Barcelona, después de lo que ha luchado la Plataforma d’Usuaris del Transport Públic con la entrega en mayo de 2014 a l’Ajuntament 3.833 signatures a favor de la zona 1 , El Sr. De Hoyos debe darle un tirón de orejas, que ICV ho estan reclamant constantment, fins i tot portant la queixa a l’oficina del Síndic de Greuges.
  Quada claro que con la
  CUP. ERC , Molins Camina després de les eleccions hi haurà pactes i confluències i que pactar amb CiU o el PP, Ciutadans, PSTi no està dins dels plans de ICV i en cuanto al PSC que independiente de derechas o de izquierdas lo único que les interesa es mantener la poltrona, están deshojando la hoja del pacte, pero serà benvingut.
  Penoso que aún ICV no haya superado eso del joc brut de desqualificación de l’Ivan Arcas, de la prepotencia de ese Sr. y de si no quieres caldo 2 tazas con lo de FCM , ¿ Ahora en ICV tenen un molt bon equip? Un jubilado, una enfermera en paro , un ex guardia urbano prejubilado, … que no dudamos de su il·lusió, i que tenen ganes de donar-li la volta a les coses, pero un Ayuntamiebto es muy serio y se necesita de gente preparada, que como mínimo sepa entender un Presupuesto Municipal , y no aprobarlo , pito-pito colorito.
  Queda claro que ICV da el Si a les Guardioles
  No nos tragamos tampoco eso de que eso de les plaques es culpa dels tècnics que ho van decidir , ya que fué idea directa de la Sra. Cateura y del Arcas… i aquestes plaques ya están obsoletas y no se conectarán nunca a la xarxa i fer volar coloms de que l’Ajuntament i els locals municipals consumeixin l’energia que genera, fent un estalvi important. No sirven ni para chatarra.
  Mal lo tiene ICV-Molins si en su programa no incluye una verdadera renovación de la política y en plena crisis económica siguen montados en el dólar, que excepto la CUP y el PP , han decidido abordarlo en sus programas una reducció clara de l’estructura política de l’Ajuntament, Recordemos que sin apenas mover dedo , se ensacan, por el simple hecho de asistir a un pleno, cada regidor, de los 21 que tenemos, cobra por el morro, 380 € (63.000 Ptas) , y que cada pleno municipal nos cuesta : 21 x 380 =
  8.000 € (1.328.000 ptas) / Pleno , y que todo el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores a dedicación completa, cargos de confianza, regidores de oposición, etc. se nos llevan 874.114,64 € /año (145 milions Ptas ) de nuestro Pressupost Municipal , dineros que nos sacan en vena de nuestros impuestos.
  Y poner remedio a la ”estafa” en el valor cadastral de los pisos en Molins de Rei, que , En la actualidad
  (2015) el valor de mercado de un piso es la 1/2 del valor de mercado del 2006 , y el valor del cadastro del 2015 és la 1/2 del cadastro del 2006 , entonces, ¿ como és que el Ayuntamiento por en el IBI 2015 sigue ingresando lo mismo o más de lo que ingresaba en el 2006?. Los contribuyentes pagamos más de IBI si el piso (el valor) vale menos? . Aquí hay gato encerrado, y lo más penoso és que en todos estos 4 años la oposición ICV, ERC , CUP, no han tenido suficiente valentía ni personal de suficiente talla en sus filas para abordarlo, Esto si que és la verdadera desidia y corrupción , Eso si que sería “estar a prop del ciutadà i dels seus problemes REALS,….

 • Laia

  Molt trist l’entrevista, ni conèixer el preu de la T-10, de les plaques el problema del tècnics, de tema gestió de comptes no cal parlar de 4.500.000 € en factures sense pagar (demanant 3,5 milions de euros de crèdit a l’ICO) i en cap moment un argument per part de ICV que això era mentida, sense proves.
  Diu un canvi i els seus socis EUA ni tant sols els acompanyen, ens trobem al Carrasco més de 20 anys que viu del sector públic entre els 4 primers, la veritat molt trist…

 • Pablo

  Apreciado Pere,

  Como un servidor ya peina canas, particularmente me alegra que un “cabezo de lista”no sea necesariamente joven..

  La edad y la experiencia parece que está de moda minusvalorarla y eso es un grave error pragmático.

  Permiteme un par o tres de consideraciones sobre tu entrevista:

  1. La “maduración” política no es unidireccional.

  Con la edad podemos transitar desde una ideología de derechas hacia una de izquierdas, (como en su caso), o como en el mio pasar de una especie de activismo anarquista, (cuando tenia la misma cantidad de pelos en la axila que en la barba), hacia una especie de liberalismo económico y posturas mas “derechonas” en otros ámbitos, (ahora que tengo una barba de pirata desaliñado).

  2. Dices que no tiene sentido que en Molins gobierne la derecha porque siempre habia “mandado” la izquierda…

  Ya pero para eso sirven las elecciones..

  Ya sabes, la gente un domingo, dia del Señor, va y vota, los votos se cuentan y se reparte la representatividad..

  Si resulta que como en las pasadas municipales casi un 30% de los hermanos en Cristo que han tenido a bien votar lo hacen a partidos de derechas y consiguen formar gobierno y los “izquierdosos”
  no…¿Que se le va a hacer?…

  Ese es el “sentido” y la legitimidad que usted le niega…

  Del papelón de su partido con el tema de las políticas “Flower-Power”,(lease placas solares, etc), mejor no comento…Para no “hacer sangre”…(Me cae usted simpático).

  La culpa es de los técnicos…..O del Cha-Cha-Cha…Ya puestos.

  Un abrazo, casto y casi virginal.

  • dclosa

   ¿ Y tanto rollo , sólo para decirnos que va a votar a Ciu-da-danos?

   • Pablo

    Que desconsuelo, de verdad… Lo suyo es para estudiarlo en 1º de Antropologia social y cultural.

    Segun los evolucionistas, el proceso de diferenciación biologica entre los chimpances y los humanos ocurrió hace entre 5 a 7 millones de años….

    Los primeros hominidos empezarón a relaccionar conceptos y enriquecer el lenguaje hace unos 2 millones de años.

    Más recientemente, el lenguaje escrito surgió hace unos 4000 años antes de Cristo.

    Y a persar del tiempo transcurrido en materia de avances en la conquista de la razón y la logica, en pleno siglo equis, equis, palito, te puedes encontrar con alguien como Dclosa…. Y su capacidad limitada de analisis y de extraccion de ideas.

    ¿Exceso de radiación solar?, ¿mutación genetica?, ¿Hemos encontrado el “eslabon perdido” en las paginas de un recondito medio digital de Molins?…

    Tu mismo, Dclosa… Por si te consuela el escozor cerebral, NO, no votaré a Ciudadanos… Basicamente porque no me convencen sus propuestas para nuestra Villa…

    • dclosa

     Repito : ¡ Vaya rollo ! , ¿Una especie de liberalismo económico y posturas mas “derechonas” y piratas?

     • Pablo

      Si hombre, si…

      Lo tuyo es repetirte como el ajo….(En mi vida he visto a alguien que tire mas del Control-C y Control-V).

      Hay humanos que llevamos barbas cutres, tenemos en lo económico una visión liberal, en otras aspectos somos mas del “Cazalla-Party” y en algunas otras cosas tenemos una visión mas Trotskista….

      Ya me imagino que para gente con capacidades intelectuales similares a las de una ameba es difícil de entender pero es lo que hay.

      No todo es blanco o negro…En la escala de grises está la gracia.

 • Pingback: Iniciativa-MES defensa un pla de xoc de rescat social per "evitar la caritat municipal" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La sociovergència de Molins de Rei surt reforçada a les urnes | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L'ANC Molins de Rei demana un alcalde i un govern municipal independentista | Viu Molins de Rei()