Sílvia Guillén (ERC): “Aturaria el projecte de la nova biblioteca per fer un procés participatiu”

Sílvia Guillén té 38 anys, viu al barri de la Granja i, tot i que al principi ho havia de ser Jordi Juàrez, és la candidata d’ERC a l’alcaldia de Molins de Rei. Afirma que aturaria el procés de construcció de la nova biblioteca per sotmetre’l a consulta de la ciutadania. Titlla de “vergonyós” que la sociovergència s’hagi recolzat en el PP però reconeix que no es veu amb cor de descartar un pacte amb CiU tot i que la seva prioritat és un “govern d’esquerres”. 

Sílvia Guillén al Mercat Municipal // Jose Polo

Sílvia Guillén al Mercat Municipal // Jose Polo

Va escollir la plaça del Mercat per fer l’entrevista en vídeo. Per què va escollir aquest lloc de Molins de Rei?

La plaça del Mercat està molt lligada amb la meva infantesa i la meva adolescència. Els meus pares, durant molts anys, van tenir el bar El Racó del Mercat Municipal. Recordo de quan era petita com marxaven de matinada per obrir la paradeta. Ja de més adolescent vaig servir els meus primers cafès allà. També li corregia les faltes d’ortografia a Cal David.

És regidora des del novembre de 2011 i va afirmar durant la presa de possessió que entrava a l’Ajuntament amb la intenció d’“arribar als màxims concensos per fer avançar Molins de Rei”.

No me n’he sortit. Aquesta legislatura, entre altres coses, s’ha caracteritzat per la manca de consens. No hi ha hagut voluntat política ni per part del govern i, fent una mica d’autocrítica, ni per part moltes vegades de l’oposició. Des del govern ha estat molt més fàcil pactar amb un regidor com Emilio Ramos, del Partit Popular, que no arribar a certs acords amb altres forces polítiques. Nosaltres, conscients d’això, tampoc ens hem deixat entabanar.

Al juliol del 2013 es fa portaveu del grup municipal d’Esquerres per Molins de Rei en substitució de Jordi Romeu. I és que en aquesta legislatura han fet coalició amb Esquerra Nacionalista de Molins de Rei. S’ha sentit còmode? 

Ha estat una relació de la qual he après molt. Són dues sensibilitats diferents. ERC i Esquerra Nacionalista són dos partits eminentment independentistes que han treballat per la vila durant molts anys però és cert que el meu company -Jordi Romeu- venia d’una altra coalició amb Iniciativa i venia amb els tics d’aquest partit. A l’hora de treballar plegats hi ha hagut moments on de vegades no hem estat d’acord. Tot i això, ho valoro positivament. Jo estic satisfeta de la relació amb en Jordi, ha estat un bon company i he après molt d’ell.

Al febrer de 2014 ERC escollia cap de llista i, sorpresa, no era vostè sinó Jordi Juàrez. Volia ser candidata en aquell moment?

“Quan van escollir Jordi Juàrez jo no volia ser candidata”

No, en aquell moment no ho volia. No m’hi veia amb el suport necessari per ser-ho. Quan encapçales una candidatura has de tenir un coixí al darrere molt important. Són moltes hores i molts entrebancs i has d’estar molt molt convençut. Estava còmode com a número dos. Els mateixos companys em van demanar donar el pas després de la dimissió de Juàrez i, com que va ser per unanimitat, doncs em vaig veure amb forces de tirar del carro.

Com es viu des d’ERC el moment en què Juàrez diu que no vol continuar només cinc mesos després de ser escollit cap de llista

“Sé que hi ha persones que pensen que hem facilitat la sortida a Juàrez”

No ens ho esperàvem. Jo sé que hi ha qui ha pensat que se li ha facilitat la sortida. Suposo que des de fora és una mica difícil d’entendre. A mi em va agafar per sorpresa. Les coses van anar així: va enviar una carta al president de la secció local explicant que per motius personals ho deixava i tots ens vam quedar sorpresos. Des de llavors va desaparèixer. Suposo que a nivell personal també va ser difícil. No sé si ho ha viscut com una derrota personal.

Van demanar una consulta ciutadana sobre la nova biblioteca. Molins de Rei no fa tard en la construcció d’aquest equipament? Fa molts anys que es reclama i el seu partit també ho ha fet. 

Molins de Rei necessita una nova biblioteca i això ha estat un cavall de batalla. S’ha fet creure que ERC no volia una biblioteca i nosaltres sempre hem apostat per ella. De fet, la passada legislatura vam presentar un projecte que s’ha anomenat faraònic i que no només contemplava una biblioteca sinó moltes altres coses, com per exemple un auditori. La biblioteca actual és insuficient. A nosaltres el Molí no ens sembla una mala ubicació. El que nosaltres demanem és que hi hagi participació, que sigui una decisió consensuada no només per les forces polítiques sinó també per la població.

Si en la formació del pròxim govern vostè surt alcaldessa aturaria el projecte que hi ha ara per fer un procés participatiu sobre la nova biblioteca? 

Sí.

Un dels eixos amb més importància dins el seu programa electoral és la participació ciutadana. Com creu que s’ha de responsabilitzar al ciutadà en la presa de decisions sobre el seu entorn més proper? 

Per nosaltres la participació ciutadana és una eina per fer que els ciutadans de Molins de Rei s’impliquin en les decisions del govern. Per fomentar-la, d’entrada, hem de fer pedagogia. El que no pots pretendre és fer un procés participatiu i que, a les primeres de canvi, et participi un 40% de la població. La nostra idea és fer processos participatius però no perquè sí i per tots els àmbits. Per exemple, tenint l’experiència del MOU!, els pressupostos participatius per a joves, crec que el capítol d’inversions pot ser un bon laboratori de proves. Ho hem de fer amb les noves tecnologies però també de la manera tradicional, posant les urnes.

Sílvia Guillén retratada durant un debat electoral // Guillem Urbà

Sílvia Guillén retratada durant un debat electoral // Guillem Urbà

Seguint amb el seu programa electoral, porten la instal·lació d’una zona d’aparcament en el solar de Ca n’Iborra i, just el primer dia de campanya electoral el govern municipal de CiU i PSC obre aquest espai per poder aparcar vehicles. Què és abans, l’ou o la gallina?

El pàrquing de Ca n’Iborra no està fet. De fet, nosaltres el portàvem en el nostre programa electoral de 2011. Durant la legislatura ho hem demanat insistentment i, fins i tot, vam presentar una moció. El govern ens va dir que ho estava negociant pel seu compte, cap problema. Finalment, de pressa i corrents, en plena campanya electoral, han decidit trencar les tanques i obrir. És evident, però, que no està en condicions.

El 27 de març vam rebre una nota de premsa d’ERC que es titulava: “ERC Molins de Rei aconsegueix la creació d’una comissió de seguiment del nou barri de les Guardioles”. El govern va anunciar mesos abans la creació d’aquesta comissió en una reunió amb els veïns del barri de Les Conserves.

Certament, el govern municipal va anunciar aquesta comissió de seguiment però ha estat contaminada per associacions de veïns que, bé, ja sabem que estan formades per persones molt properes a determinat partit polític. Algunes, fins i tot, formen part de la seva llista. Nosaltres el que volíem és que aquesta comissió de seguiment fos una comissió de seguiment àmplia i representativa. Per això volíem que tots els partits polítics tinguessin representació. Ells no volien que els partits polítics tinguessin representació i la prova està en què el mateix dia que es reunien les associacions de veïns amb els tècnics de l’IMPSOL no ens van convocar. La voluntat era fer una comissió molt tancada i nosaltres volíem obrir-la.

Sílvia Guillén durant l'acte de presentació de la llista d'ERC // David Guerrero

Sílvia Guillén durant l’acte de presentació de la llista d’ERC // David Guerrero

També parleu d’una millora en l’accés al riu Llobregat, iniciativa que es va anunciar a l’abril de l’any passat i que s’ha començat a fer realitat fa unes setmanes, en aquest cas en precampanya electoral.  

El nou accés al riu era una aposta nostra, segueix sent una aposta nostra i sí que és cert que fa ben poc s’ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona que fa possible algunes actuacions. En tot cas, es comença a fer justament ara, en campanya electoral.

Per què es fa justament ara?

Perquè és una aposta nostra. Després se’ns acusa que no fem propostes i cada vegada que fem una proposta sempre tenim aquesta controvèrsia. Sembla que sàpiga greu que l’oposició pugui tenir iniciativa. Al final et dóna igual la medalla.

Està d’acord amb Convergència en la necessitat de reformar les avingudes Barcelona i València. Com s’imagina aquest punt de Molins de Rei?

D’entrada ho sotmetrem a procés participatiu. No sabem si la gent creurà que la carretera és un punt principal a reformar. Nosaltres com a partit polític considerem que sí, que és una de les principals reivindicacions. Me la imagino d’una manera similar a la carretera de Sant Feliu de Llobregat. No me la imagino com un passeig, però sí com un accés digne i amable a la nostra vila.

El govern municipal format per CiU i PSC s’ha recolzat de forma reiterada en el PP durant aquesta legislatura. Com ho valora? 

“Em sembla vergonyós que CiU hagi utilitzat al PP”

El sembla vergonyós que un partit com Convergència i Unió s’hagi servit del Partit Popular per superar determinats esculls. I sobretot em sembla vergonyós que l’hagi posat com a representant de la nostra vila a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, defugint de les seves responsabilitats. A més ho ha fet no dient la veritat perquè no li ha ofert a ningú aquesta possibilitat. Tornem a l’exemple dels pressupostos. Era més fàcil oferir-li una cadira al senyor Ramos que no pas negociar amb altres partits polítics.

Quina opinió té de l’obra de govern?

Aquest govern també ha fet coses positives però sí és cert que han tirat molt pel dret i que les mateixes coses es podrien haver fet amb consens i participació. El que ha caracteritzat aquest govern és la manca d’humilitat. Tot ha estat històric, hem estat líders en tot. Una sèrie de ‘verborrea’ que s’ha fet pública i que denota una manca d’humilitat gran tenint en compte la situació que tenim. Això sobrava. D’altra banda, moltes coses s’han decidit als despatxos i l’oposició s’ha assabentat a través d’una nota de premsa.

Guillén en un miting a la plaça del Mercat // Jose Polo

Guillén en un miting a la plaça del Mercat // Jose Polo

Com a candidata d’un partit independentista, està satisfeta de la postura que ha mostrat l’Ajuntament envers l’anomenat procés sobiranista? 

Estic satisfeta però sobretot del que hem fet nosaltres des de l’oposició. Jo sé que l’alcalde diu que és ell qui paga a la hisenda catalana però vull recordar que ho va fer a través d’una moció d’ERC a la qual van donar suport diferents partits polítics. El que ha fet l’alcalde, doncs, és seguir el que s’havia aprovat al ple, la seva obligació, ni més ni menys. Pertanyem a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) però perquè nosaltres vam fer la proposta i, a més, el nostre representant ha estat el nostre regidor, en Jordi Romeu. Des de l’equip de govern no hi ha hagut cap iniciativa pròpia. Si s’ha penjat una estelada és perquè l’ANC ho ha demanat no perquè l’alcalde hagi decidit -fer-ho. Imagino que tot plegat ha estat una compensació amb el seu soci de govern.

Ha dit que la seva prioritat és fer un govern d’esquerres en més d’una ocasió. Això significa descartar CiU a l’hora de fer pactes electorals? 

“No em veig en cor de descartar un pacte amb CiU”

La pregunta és: serem capaços de poder descartar Convergència i Unió aritmèticament? Imaginem que jo apostés per un govern d’esquerres i que nosaltres aconseguim un bon resultat. No sé, posem pel cas quatre o cinc regidors. En aquest cas, la CUP voldrà pactar amb nosaltres? Si la CUP vol pactar amb nosaltres, serà només si és sense CiU? Necessitarem Iniciativa per fer aquest pacte d’esquerres? Què passarà amb el PSC? Haurem de triar entre el PSC i CiU? Serem prou regidors per fer un govern d’esquerres? És molt complicat respondre la teva pregunta. Hi ha una cosa clara: ERC en aquestes eleccions té la intenció de governar. És evident que estaríem més còmodes en un govern d’esquerres. Treballar pel país es pot fer des de l’oposició i ho seguirem fent si estem a govern. No em veig en cor de descartar un pacte amb CiU perquè no sé quins resultats obtindrem.

Recomanacions personalitzades

  9 comments for “Sílvia Guillén (ERC): “Aturaria el projecte de la nova biblioteca per fer un procés participatiu”

 1. andreu
  18/05/2015 at 7:13

  La mocio de pagar a la hisenda catalana li pots explicar al junqueres

 2. Laia
  18/05/2015 at 9:10

  A data 30 d’abril titular de Silvia Guillem acusa a CiU de voler pactar “per mantenir la cadira” :Tres setmanes desprès “No em veig en cor de descartar un pacte amb CiU perquè no sé quins resultats obtindrem.” Ara queda molt clar dues coses :

  1ª No té paraula i si ara canvia d’opinió en una campanya . Que podrà fer al Govern ?
  2ª Queda molt clar que aquesta senyora vol el que criticava fa tres setmanes “una cadira”

 3. dclosa
  18/05/2015 at 10:34

  Bueno…. Ya estamos con los pactos postelectorales, deshojando caprichosamente la margarita, ¿ Ahora, Sílvia Guillén i Navarro, ya no ve a CIU como los que “CIU-Molins volen pactar, per mantenir la cadira?” y con los que “Durant quatre anys no hi ha hagut consens amb ells” o con los que “Ens han acusat de no fer propostes i no entenc com es pot voler governar amb algú que no fa propostes”….. y los ve como unos posibles candidatos a coalición ? , ¿ Encara no hi han hagut reunions formals amb Convergència? , “Els pactes s’han de fer “sempre després de les eleccions”, la seva prioritat segueix sent la mateixa que fa uns mesos: “fer un govern d’esquerres”.
  En ERC-Molins , con el Jordi Romeu fuera, les espanta la alcaldía, por no tener personal cualificado en sus filas, a pesar de que puedan tener buena voluntad, ERC no té un coixí al darrere molt important. y lo tienen peor con el personal de la CUP i de Iniciativa. ERC-Molins con personajes como Juàrez que ho deixava i que des de llavors va desaparèixer, y guadianas como el Puntas, Montserrat , etc no mejora en mucho su imagen de capacidad de su personal.
  ¿ERC-Molins , Después de votar afirmativamente en el pleno la nueva Biblioteca , ahora “ lagrimas
  de cocodrila” , aturaria el procés de construcció de la nova biblioteca per sotmetre’l a consulta de la ciutadania? ¿ Ara no es veu en cor de descartar un pacte amb CiU? , A qué estamos jugando. Los de CIU-Molins no tienen principios, ni de izquierda ni de derecha, y se ponen la piel de cordero que les convenga sólo para poder seguir manteniendo sus sillas, Ya lo hicieron con el DIPEL ( Joaquim Martí Mayol) en el tripartito ICV+ERC+CIU ,
  Es triste ver que ERC-Molins pasará a la historia, como balance de la legislatura 2011-2015 sólo por el haber conseguido l’parcament en el solar de Ca n’Iborra y en ser una burla en eso de aconsegueix la creació d’una comissió de seguiment del nou barri de les Guardioles”, i l’accés al riu Llobregat otra
  cortinas de humo… en vez de una aférrima oposición a que moltes coses s’han decidit als despatxos i l’oposició s’ha assabentat a través d’una nota de premsa.
  Muchas son las dudas de los electores de Molins, pero muchas más las de ERC-Molins : ¿poden
  descartar CIU aritmèticament? ¿ la CUP voldrà pactar amb nosaltres? , Si la CUP vol pactar amb nosaltres, serà només si és sense CiU? , Necessitarem ICV per fer aquest pacte d’esquerres?, Què
  passarà amb el PSC? , Haurem de triar entre el PSC i CiU los dos dispuestos a taparse con la piel de cordero y con lo que haga falta para las poltronas?
  Mal lo tiene ERC-Molins si en su programa no incluye una verdadera renovación de la política y sigue montada en el dólar, que excepto la CUP y el PP , han decidido abordar de la reducció de l’estructura política de l’Ajuntament, Recordemos que sin apenas mover dedo , se ensacan, por el simple hecho de asistir a un pleno, cada regidor, de los 21 que tenemos, cobra por el morro, 380 € (63.000 Ptas) , y que cada pleno municipal nos cuesta : 21 x 380 = 8.000 € (1.328.000 ptas) / Pleno , y que todo el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores a dedicación completa, cargos de confianza, regidores de oposición, etc. se nos llevan 874.114,64 € /año (145 milions Ptas ) de nuestro Pressupost Municipal , dineros que nos sacan en vena de nuestros impuestos.
  Y poner remedio a la ”estafa” en el valor cadastral de los pisos en Molins de Rei, que , En la actualidad (2015) el valor de mercado de un piso es la 1/2 del valor de mercado del 2006 , y el valor del cadastro del 2015 és la 1/2 del cadastro del 2006 , entonces, ¿ como és que el Ayuntamiento por en el IBI 2015 sigue ingresando lo mismo o más de lo que ingresaba en el 2006?. Los contribuyentes pagamos más de IBI si el piso (el valor) vale menos? . Aquí hay gato encerrado, y lo más penoso és que en todos estos 4 años la oposición ICV, ERC , CUP, no han tenido suficiente valentía ni personal de suficiente talla en sus filas para abordarlo, Esto si que és una verdadera desidia y corrupción , Eso si que sería “estar a prop del ciutadà i dels seus problemes REALS,….

 4. Carlos Moreno
  20/05/2015 at 21:14

  La Sra. Sílvia Guillén diu: ”
  Certament, el govern municipal va anunciar aquesta comissió de seguiment però ha estat contaminada per associacions de veïns que, bé, ja sabem que estan formades per persones molt properes a determinat partit polític. Algunes, fins i tot, formen part de la seva llista” en referència a la comissió de seguiment de les obres del barri de les Guardioles. Sense entrar a valorar certs aspectes d’aquestes
  declaracions, em sap molt de greu el que diu i es una qüestió que ens a creat malestar i explicaré perquè. En l’associació que represento i perquè ningú tingui dubtes som: Josep Almo, Francisco Morales, Javier Lafuerza, Maria del Mar Morales, Julia Fernández, Juan Pedro de la
  Rubia, Roberto Roman i el que escriu Carlos Moreno. Cap de nosaltres estem en
  cap llista política ni nomes som afiliats a cap partit polític de fet, gairebé puc dir que a l’associació de Veïns de les Conserves cap de la seva junta participa en cap llista política, ¿perquè dic tot això?
  primer perquè la Sra. Silvia Guillén s’equivoca en el que respecta a nosaltres i segon perquè som les dos associacions que per una qüestió de proximitat participem en aquesta comissió, cap associació mes,això vol dir que es referia a nosaltres, doncs be per part nostre podem dir que s’equivoca i falta a la veritat a menys que es tracti d’una errada o no tingues prou coneixement del que estava parlant, ressaltar que el nostre objectiu sempre serà defensar les millores del nostre barri i del poble en qualsevol àmbit i per sobre de qualsevol partit polític com hem fet sempre, a partir d’aquí afegir com una dada del que nosaltres hem presenciat i podem afirmar sense entra en valoracions del perquè, o el com. El dia que es va produir la primera i fins al moment única reunió d’aquesta comissió i érem presents tres representacions veïnals, les associacions de Les Conserves, Riera Bonet i una del carrer Pep Ventura, Joan Ramon Casals (CIU), Miquel Zaragoza (PSC), Lluis Carrasco (Iniciativa), tècnics municipals i de l’IMPSOL.

  Per últim creiem que en una vila associativa com la nostre em de respectar la pluralitat en tots els àmbits dels Molinencs i Molinenques (que som molts) que participem en tots tipus d’entitats culturals, socials, sanitàries, esportives, veïnals, etc.. i que cada dia aporten el seu esforç i la seva il·lusió de manera altruista i que no compartim el fet concret de menysprear la feina de ningú d’ells per una qüestió ideològica ni de cap tipus.

  Salut.

  Carlos Moreno. President de la AVV Riera Bonet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *