Daniel Sánchez (PP): “S’han de fer consultes vinculants i preguntar als ciutadans sense por”

Daniel Sánchez és el candidat del Partit Popular a Molins de Rei que agafa el relleu del polèmic Emilio Ramos. Sánchez reconeix dificultats a l’hora de confeccionar la llista perquè “a la gent li costa donar la cara pel PP”. Es mostra partidari de fer consultes ciutadanes i prioritza la despesa social amb “polítiques ni d’esquerres ni de dretes” per davant d’obres com la nova biblioteca.

Daniel Sánchez Ajo // Guillem Urbà

Daniel Sánchez Ajo // Guillem Urbà

És el rostre que pren el relleu d’Emilio Ramos, ha estat un traspàs natural o l’han forçat a marxar?

Fa uns tres mesos ens vam reunir els afiliats i simpatitzants del partit i Emilio Ramos em va proposar ser la nova cara del partit. Ho vaig veure amb una mica de vertigen perquè no és fàcil donar el pas a la primera línia, però ràpidament vaig dir que sí perquè em fa il·lusió treballar per Molins de Rei. El Partit Popular necessitava gent jove que donés el pas i els afiliats ho van ratificar.

La figura d’Emilio Ramos, amb totes les polèmiques que ha provocat durant els últims anys, és una llosa?

Emilio Ramos té un caràcter determinat i ha fet declaracions polèmiques en algunes ocasions. També és veritat que ha pres decisions crucials molt bones pel poble i això no s’ha tingut en compte. L’Emilio ha estat un polític que sempre ha escoltat les propostes independentment d’on vingués i ha votat pel bé del poble. Sí que és cert que ha ficat la pota en moltes coses. A priori pensava que em perjudicarien molt més, però ara que estic sortint al carrer veig que el votant veu una cara diferent i un missatge nou i crec que no em perjudicarà excessivament.

És un perfil molt diferent al del seu predecessor.

Sí, som generacions diferents. Hem viscut situacions i temps totalment diferents. Sóc un noi jove, moderat, de centre i crític amb moltes coses del meu partit.

Fins ara el Partit Popular a Molins de Rei no l’havíem vist mai amb una carpa al carrer o fent un acte públic. A què es deu aquest canvi d’estratègia?

No és un canvi d’estratègia, és una cosa que el partit havia d’haver fet des fa anys. L’Emilio pensava que la política s’havia de fer d’una altra manera, però ara que he arribat jo crec que al segle XXI s’ha de sortir al carrer, que la gent vegi els polítics, els conegui i els tingui a prop. Pensava que seria més difícil del que està sent, tothom ens ha rebut amb molta educació. Estic content de parlar amb la gent i conèixer els seus problemes.

Què és el que més li diuen quan surt al carrer?

Ser del PP a Molins de Rei no és fàcil, però a casa no farem res

La gent que no és afí en molts casos es sorprèn de veure al PP al carrer. Altres ens diuen que no ens votaran, però com a mínim ens escolten. La gent afí ens insta a continuar i ens demanen que donem canya.

És difícil ser del PP a Molins de Rei?

Ser del PP a Catalunya és difícil. No és un partit majoritari, i aquí a Molins de Rei hi ha un ambient sociològic diferent al de la resta del Baix Llobregat i no ho facilita. Ser del PP a Molins de Rei no és fàcil, però també és cert que a casa no farem res. Hem de sortir al carrer amb total normalitat com la resta de partits democràtics.

Vostè s’ha decidit a sortir al carrer i liderar el projecte però la llista electoral la conformen amb molta gent que no és de Molins de Rei. Li falta encara múscul al partit?

Ens ha costat muntar la llista perquè a Molins de Rei a la gent li costa donar la cara pel PP. És difícil ser del PP a Molins de Rei, però crec que si sortim al carrer, preparem un programa seriós i durant la propera legislatura donem la cara a l’Ajuntament hi haurà molta gent que d’aquí a quatre anys es sumarà sense complexes.

És, per tant, un projecte a llarg termini?

Sí, el programa està fet per que siguin tinguts en compte els nostres punts a la sala de plens. És una estratègia per garantir que a mig termini el PP a Molins de Rei tingui una estructura sòlida. El que més m’enorgulliria quan marxi seria haver deixat una estructura ferma, és la meva il·lusió.

L’actual govern format per CiU i PSC s’ha recolzat en el regidor del PP per tirar endavant votacions crucials com el pressupost i les ordenances fiscals. Està disposat a jugar el mateix paper?

Si el nostre vot és bo per donar estabilitat al govern municipal, també l’ha de ser per tenir més poder dins d’ell.

Parlem del programa electoral. Quines són les seves propostes principals?

S’nha de fer polítiques socials, sense entrar en dretes ni esquerres

Els nostres eixos principals són economia, ocupació i comerç. També tenim un eix de polítiques socials i un altre de transparència i qualitat democràtica.

Mirant les propostes del seu programa electoral parlen molt de polítiques socials. Les propostes que plantegen són molt similars a la d’altres partits. Amaguen l’argumentari més de dretes en campanya?

Estem en una situació econòmica molt difícil, no cal capficar-se en ideologies, sinó escoltar al poble i fer polítiques pel poble.Són propostes sensates, el que la societat demana. Si hi ha una necessitat social molt alta, hem de fer polítiques socials, sense entrar en dretes ni esquerres. També tenim mesures pròpies del nostre partit, com la rebaixa fiscal o els ajuts als emprenedors, algunes d’elles molt pioneres.

Quines?

Volem ajudar a les empreses de dos maneres. La primera, que les empreses de nova creació no paguin cap impost municipal fins que no generin beneficis nets. Una persona jove propera a mi va obrir un bar i em deia que abans d’impostos tenia beneficis però un cop els pagava els números no li quadraven. És molt trist tenir pèrdues per culpa de l’impost d’escombraries, l’IBI i l’IAE. Si durant dos anys o tres se li dóna cert marge a l’empresa, el seu negoci pot començar a funcionar i, a llarg termini, el que hem perdut amb l’ajut inicial ho recuperaríem amb un negoci que funciona bé.

I la segona?

És una mesura que podem considerar pionera a Espanya. L’Ajuntament és convertiria en l’avalador dels locals comercials dels nous negocis. Un jove que obre una botiga i en un mes puntual no pot fer front al lloguer, doncs l’Ajuntament ho cobriria tot o part d’ell per ajudar a aquells negocis que en mesos puntuals tinguin algun problema. Això sí que no pot ser indefinit, hauria de ser d’uns quatre o sis mesos com a màxim.

En el primer dels debats electorals organitzat per Viu Molins de Rei, el seu número 2 va deixar clar que descarten inversions com la nova biblioteca durant el proper mandat. No creu que Molins de rei necessita una nova biblioteca?

No pots dir-li a un aturat que et gastaràs 4,6 milions d’euros en una biblioteca

Polítiques socials per davant de grans infraestructures perquè els temps en els que estem ho demanen. És un moment molt complex amb una alarma social important. L’economia està creixent però portem quatre anys que per arreglar la macroeconomia hi ha gent que s’ha quedat arraconada i el sistema no els pot deixar caure. No pots dir-li a una persona que es troba sense feina que et gastaràs 4,6 milions d’euros en una biblioteca. Amb quina cara li dius això a algú que no arriba a final de mes? S’ha de prioritzar l’ajut social a les grans infraestructures.

No és compatible?

Si una infraestructura és necessària s’ha de fer ara, però la biblioteca és un tema que portem pendent des de fa anys, que s’hauria pogut fer abans, quan es va despilfarrar en coses com les plaques solars. Els diners de les plaques solars es podrien haver invertit en la biblioteca, en aquell moment no hi havia la necessitat econòmica actual, ara hem de prioritzar la despesa social a les infraestructures.

És a dir, la nova biblioteca s’ha d’aplaçar fins que l’economia vagi millor?

No, el que s’ha de fer amb el projecte de la biblioteca és replantejar-lo. La nostra alternativa és ampliar la biblioteca utilitzant la planta baixa i traslladant els despatxos de l’Ajuntament a Ca n’Ametller. Les sales d’estudi, a més, es poden complementar a la Federació Obrera. Em diran que una bona biblioteca de dos plantes no complirà els requisits de l’Àrea Metropolitana però és una solució més econòmica.

En aquesta campanya electoral del PP s’està parlant molt a Catalunya pel discurs racista de Xavier Garcia Albiol a Badalona i el seu “Netejant Badalona”. Vostè també vol netejar Molins de Rei?

Molins de Rei ja està net, no cal. Xavier Garcia Albiol té una realitat concreta a Badalona, jo no em ficaré amb la seva campanya electoral, els problemes que tenim a Molins de Rei no són els mateixos que a Badalona.

Més a prop que Badalona ens queda Cornellà. En aquest cas s’està fent una campanya similar amb un missatge contundent: No a la mesquita. Aquest tema sí que encara que cap partit el vulgui treure en campanya està pendent de resoldre ja que la comunitat islàmica busca un lloc on resar. Diu no a una hipotètica mesquita a Molins de Rei?

S’ha de donar llibertat de culte a qualsevol religió sempre i quan no siguin radicals ni provoquin desordre o problemes. Tothom és lliure de practicar la religió que vulgui.

Quina serà la primera moció que presentaran al proper mandat?

El primer dia que jo m’assegui a la sala de plens presentaré una moció demanant la rebaixa de sous dels polítics. La gent està desenganxada de la política i, en part, és perquè els polítics no han estat capaços de baixar al nivell dels ciutadans en coses com el sou. No es pot parlar d’ajustos salarials d’un 20% i que els polítics tinguin uns sous similars als de l’any 2007. Proposem una rebaixa del 25% dels sous de l’alcalde i regidors, així com una revisió dels càrrecs de confiança. Hem d’apropar l’Ajuntament a la ciutadania, aquest és el primer pas.

Què li sembla que l’alcalde cobri del partit enlloc de fer-ho de l’Ajuntament?

Em sembla inaudit que la sala de plens es converteixi en un mini Parlament

Fa bé, si el sou li paga Convergència al cap i a la fi són uns diners que ens estalviem com a molinencs. És un gest positiu, això l’honra.

Durant els últims anys ens hem acostumat a que les úniques mocions que presentava el PP eren les que enviaven des de Barcelona en clau nacional. Seguirà la mateixa línia o apostarà per marcar perfil en clau local?

Local, a mi el que em sembla inaudit és que la sala de plens es converteixi en un mini Parlament de Catalunya. Parlen de fets competencials que no ens toquen, aquest és un altre element que provoca desconnexió dels polítics. Estem a Molins de Rei, parlem de Molins i dels nostres problemes.

Tot i això suposo que hi haurà temes que no deixaran escapar. La reivindicació de la bandera espanyola onejant a l’Ajuntament la portaran a la sala de plens?

Ho portarem, sabem que ens diran que no, però ho hem de fer i ens queixarem a la Delegació de Govern o a qui faci falta. Però no és una cosa que per mi sigui important, primer s’han d’arreglar temes socials.

Un dels temes que més està sortint en campanya és la participació ciutadana. Què planteja el PP?

S’han de fer consultes, la gent no es conforma amb votar cada quatre anys i després deixar-ho tot en mans de pactes ocults. Proposem consultes vinculants pels projectes amb una inversió significativa, que superi el milió o els dos milions d’euros. La gent està fins els nassos de que els facin un parc davant de casa i no se’ls consulti. Tornem a la biblioteca, a pocs mesos de les eleccions comencen unes obres que l’oposició en bloc es mostra contraria i la població tampoc està clar que hi hagi un quòrum. S’ha de preguntar als ciutadans sense por.

Quin resultat esperen aconseguir el proper diumenge?

El millor possible. Aconseguir un regidor tal i com està la situació ja és motiu de victòria, però m’agradaria aconseguir un o dos més.

Com creu que pot aconseguir més votants?

A Molins de Rei votants potencials del PP pot haver-hi entre 1.500 i 2.000, com va quedar demostrat a les eleccions generals del 2011. Vull sortir al carrer i aconseguir la confiança de tota aquesta gent.

Recomanacions personalitzades