Ana Aroca (Molins Camina): “Les Guardioles serà un barri fantasma”

Ana Aroca és la candidata a l’alcaldia de Molins Camina, una formació que integra Podemos, Procés Constituent i Equo a Molins de Rei. Aroca afirma que “les Guardioles serà un barri fantasma” i és partidària de “no pagar el deute de l’Ajuntament que sigui il·legítim”. Després de les disputes internes que han sacsejat el partit, l’alcaldable assegura que, avui, “no hi ha cap conflicte”.

Ana Aroca, candidata de l'alcaldia de la candidatura Molins Camina // Elisenda Colell

Ana Aroca, candidata de l’alcaldia de la candidatura Molins Camina // Elisenda Colell

Perquè va decidir fer el pas i implicar-se en política formant part de Molins Camina?

Sempre he tingut uns principis polítics importants, però mai havia trobat el meu espai on expressar-me. Podemos és un partit amb què comparteixo els principis més bàsics, i quan vaig anar a la seva presentació a la plaça de la Creu i van convocar una assemblea hi vaig voler anar. Els ciutadans estem cansats del que està passant i tenim ganes d’implicar-nos per canviar les coses.

La candidatura és molt nova però un dels partits que la integren, Podemos, ja va aconseguir més de 400 vots a les eleccions europees a Molins de Rei. Com afronteu aquestes eleccions municipals?

Necessitem un canvi de veritat: un canvi de la forma de plantejar la política i recuperar-ne la dignitat començant pels municipis. És la primera vegada que ens presentem i no sabem com anirà però nosaltres representem a una part de la població important que té ganes que les coses canviïn.

La candidatura de Molins Camina ha nascut plena de disputes internes. Dues persones van estar cessades, dues més es van retirar i el seu opositor a les eleccions primàries va mostrar certes divisions internes. Com valora la sacsejada interna que ha viscut el partit?

Quan planteges una candidatura ciutadana et pots trobar amb qualsevol persona. La gent que ha marxat de Molins Camina té motius de sobres per haver-ho fet. Nosaltres ho hem fet tot molt transparent, potser per això se sap més el que passa a Molins Camina que no als altres partits i se li ha donat una transcendència que no té.

En quin estat es troben ara les tensions?

No n’hi ha. Podemos, Procés Constituent i Equo tenim molt bona relació. De les primàries ha sortit una candidatura molt unida, preparada i amb moltes ganes i il·lusió. No hi ha cap conflicte.

Quines són les relacions amb el partit que ha creat Miguel Bautista?

No tenim cap relació amb ells. Van marxar de Molins Camina i ara aquesta gent no té res a veure amb nosaltres.

Per què vau decidir confluir amb Equo i Procés Constituent, però en canvi rebutjar aliances amb Iniciativa després de totes les crides que us va fer el partit?

Nosaltres tenim un document de compromís ètic molt més seriós que el que van signar el PSC i Iniciativa. Tenniem aspectes irrenunciables amb els quals ells no hi comptaven, en canvi tant Equo com Procés Constituent compartien els nostres principis. Amb Iniciativa no hi va haver entesa.

I amb la CUP?

“L’únic que ens diferència de la CUP és la manera d’encarar la independència”

Amb la CUP tenim unes idees semblants i hi tenim molt a veure. L’únic que ens diferència és la manera d’encarar la independència. No sé què passarà després de les eleccions, però una confluència amb ells no ens tira enrere.

Si arribeu a l’alcaldia, quin Molins de Rei voleu construir?

Volem recuperar la democràcia efectiva, la dignitat política i social, on la despesa social sigui prioritària i on tothom tingui les seves necessitats bàsiques cobertes. Però també un Molins de Rei transparent, on els ciutadans puguin controlar l’equip de govern. En definitiva, un Molins de Rei serè, tranquil, on la gent tingui ganes de viure.

I com canviarà les institucions?

“l’Ajuntament no pot ser una agència de col·locació de companys de partit”

No podem convertir la política en una professió. Creiem que els càrrecs electes no poden cobrar més de tres salaris mínims interprofessionals. I eliminarem els càrrecs a dit, l’Ajuntament no pot ser una agència de col·locació de companys de partit.

El seu programa electoral és partidari de municipalitzar els serveis públics. Per què?

Està comprovat que l’externalització dels serveis no abarateix els costos i a sobre genera llocs de feina precaris. Qui digui que externalitzar els serveis surt més barat, està mentint.

Una altra de les propostes de la seva candidatura és la de recuperar les institucions. Això què vol dir?

Cal fer una auditoria de tot l’Ajuntament per saber en què s’han gastat els diners i perquè, i si el que s’ha fet s’ha fet pensant en la ciutadania o en altres interessos. Alhora volem fer una auditoria del deute. I si aquest deute és il·legítim cal plantejar alguna solució. Hem de saber què ha passat en tots aquests anys i en interès de qui.

La solució és negar-se a pagar el deute de l’Ajuntament?

Sí, si demostrem que és un deute il·legítim. Nosaltres preferim donar suport als ciutadans, estem parlant de desobediència institucional. A l’hora de parlar d’independència, tothom es planteja la desobediència. Per què en altres temes no ho fan? Si els deutes no responen a despeses que beneficiïn el poble, ens neguem a pagar-les entre tots.

Ana Aroca, candidata de Molins Camina, durant in miting a la plaça de la Creu // Jose Polo

Ana Aroca, candidata de Molins Camina, durant in miting a la plaça de la Creu // Jose Polo

Com aborda la participació ciutadana?

Plantegem fer un reglament de participació amb tots els partits polítics, els moviments socials i veïns per detallar la tipologia de participació que volem. No pots improvisar com i quan planteges les participacions dels veïns, i ho hem de fer entre tots. Evidentment en les decisions importants s’ha de poder opinar, no pots crear un barri nou sense consultar-ho amb ningú. Guanyar les eleccions no és un xec en blanc.

Una de les seves prioritats són els drets socials. Com els pensa garantir?

L’Ajuntament no pot esperar que el govern central o les entitats de beneficència paguin la llum dels seus veïns. Creiem que el consistori ha de cobrir les necessitats bàsiques: la llum, roba, menjar. També proposem un pla d’habitatge i lloguer social, amb preus que permetin pagar i viure dignament. Però primer necessitem saber els pisos buits que hi ha, i encara és hora que es faci un cens.

Parlant d’habitatge públic, el seu partit s’oposa frontalment al barri de les Guardioles, una aposta que defensa el govern municipal i que vol promoure polítiques d’habitatge.

“Les Guardioles seran un barri fantasma”

És un projecte sobredimensionat. Es va fer amb unes previsions socioeconòmiques que no s’han complert. Volen fer en un barri de Molins de Rei els mateixos habitatges que s’han fet als últims cinc anys a tot Catalunya. Ningú vol passar ara per l’avinguda Mancomunitat, però tampoc penseu que agradarà passar per un barri fantasma, que és el que serà. No cal construir un barri nou per fer lloguer social i connectar els barris.

L’altra gran obra del govern municipal és la construcció de la nova biblioteca a l’edifici d’El Molí. Quina opinió li mereix el projecte?

Molins de Rei ha de tenir una biblioteca que estigui a l’alçada. L’edifici necessitava una rehabilitació i destinar-hi la nova biblioteca ens sembla bé. Ara s’ha de plantejar a la ciutadania què volen fer amb la resta de l’edifici. Nosaltres som partidaris de donar-hi usos relacionats amb la cultura i les entitats.

Ana Aroca s'abraça a Raúl Vaos, els seu rival a les primàries de Molins Camina // Jose Polo

Ana Aroca s’abraça a Raúl Vaos, els seu rival a les primàries de Molins Camina // Jose Polo

En moltes ocasions el ple municipal s’ha hagut de posicionar en favor o en contra de la independència de Catalunya. Molins Camina quin vot emetrà si aconsegueix representació?

Nosaltres no som independentistes però defensem el dret a decidir. Donarem suport a les iniciatives que sorgeixin de l’Ajuntament perquè la gent pugui decidir el seu futur però això no ha de costar diners públics. Tenim altres prioritats.

Creieu que els molinencs relacionaran Molins Camina amb Podemos?

El fet que el nom de Podem no estigui integrat a la nostra candidatura, i que tampoc haguem posat el nom dels partits que ens integren als cartells electorals, farà que certa gent no ens relacioni. Però potser això atraurà altres votants que no siguin de Podem.

Des de la secció local, com valoreu el gir discursiu que està fent Podemos?

A nivell local no ens afecta. Podemos ha fet un programa per les eleccions autonòmiques i els programes varien en funció de cada cita electoral. No estem parlant de les mateixes competències.

 • victor

  Molins Camina sembla que no parla de neteja en el seu programa posant cartells a totes les parets i ña seva neteja a carrec dels impostos dels ciutadans. Respecte a la posició davant el dret a decidir dels catalans no surt del guió ni Si ni No per agafar votants de les dues bandes (ja sabem que es que NO) D’altres iniciatives no cal fer molts comentaris ja que no aporten cap numero o documentació de treball i fa molta gracia quant parla de les associacions de veïns que en moltes respostes diuen que mai han tingut contacte i mai han pujat a les seves seus per parlar

 • dclosa

  ¿A Molins Camina, “no hi ha cap conflicte”?, ¿ La gent que ha marxat de Molins Camina té motius de sobres per haver-ho fet, o el “petit comité” els han expusat? , ¿Ho han fet tot molt transparent, i han donat una transcendència? , ¿ Dónde estan las actas de las asambleas?, ¿Miguel Bautista Ferreiros , que es candidato de podemos-Cataluña en las elecciones autonómicas y miembro de l Consejo Ciudadano de podemos-Molins , ara aquesta gent no té res a veure amb nosaltres? , ¿Per aliances amb Iniciativa no hi va haver entesa, però si las habrá después? .
  La única diferència de la CUP y podemos és la manera d’encarar la independència con idees semblants i hi tenim molt a veure amb una confluència amb ells no ens tira enrere.
  Palabrería :
  – la democràcia efectiva,
  -la dignitat política i social,
  – despesa social sigui prioritària i on tothom tingui les seves necessitats bàsiques (menjar , dormir,..) cobertes.
  – un Molins de Rei transparent,
  – controlar l’equip de govern.
  – un Molins de Rei on la gent hi tingui ganes de viure. ¿ Acaso ahora no las tenemos y necesitamos de las filosofias de vida de podemos?
  – l’Ajuntament no pot ser una agència de col·locació de companys de partit”
  – No podem convertir la política en una professió, como en el caso de Joaquim Martí Mayol de CIU
  – els càrrecs electes no poden cobrar més de 3 salaris mínims interprofessionals.
  – Eliminarem els càrrecs a dit,
  – municipalitzar els serveis públics. ¿Cómo saben que externalitzar els serveis no surt més barat?, ¿Por ocurrencia?
  – fer una auditoria de tot l’Ajuntament , ¿ Más auditorias de las que han hecho CIU y PSC? , ¿ Quien las paga?
  – fer una auditoria del deute. I si aquest deute és il·legítim, “no pagar el deute”
  – desobediència institucional.
  – un reglament de participació amb tots els partits polítics, els moviments socials i veïns per detallar la tipologia de participació que volem. ¿ Qué se entiende per veïns?
  – L’Ajuntament ha de cobrir les necessitats bàsiques: la llum, vestits, menjar. ¿Vacaciones, cruceros
  y viajes a Tailandia , también? – –
  – fer un cens de pisos buits.
  – les Guardioles seran un barri fantasma per ser un projecte sobredimensionat. ¿ Qué significa la palabra “fantasma” para podemos?
  – Si a la nova biblioteca a l’edifici d’El Molí, la resta de l’edifici per usos relacionats amb la cultura i les entitats.
  – Podemos no som independentistes però defensem el dret a decidir. donarem suport però això no ha de costar diners públics.
  – els programes per les eleccions municipals, autonòmiques o estatals, els programes varien en funció de cada elecció, pito.pito-colorito

  MUY POCO CONSISTENTE TODO

 • dclosa

  Entrevista en la Radio Municipal, ( ver podcast) , martes 12.
  Ana Maria Aroca 37a, alicantina, economista, tecnica de gestió economica, plan de ocupació Rubi, ahora en paro, gusta el cinema y leer, libros : Orgull i Pergudici comedia romática de Jane Austen (1813) , pelicula: Juego de Tronos como a Pablo Iglesias(podemos) , música : ¿?, pelicules : anys 50, virtut : sinceridad, Cuanto vale una T-10 : ¿?
  – podemos-Molins siempre han pensado en una candidatura en que se intergresen “muchos” partidos
  locales ¿ ¿ICV-Molins también?
  – La cremallera de génere vino impuesta por podemos-Madrid y no hubo más remedio que ratificarlo en asamblea local.
  – camina piensa dar dignidad y decencia a la política actual , ¿ Como Monedero?
  – Camina está formada por gente muy preparada, técnica y politicamente, con experiéncia en trabajar en el ayuntamientos y en muchos sectores de la economía, Una licenciada en economía, 37a, en paro, ex plan de cupació en Rubi, Llave de Oro, alicantina, 3 años viviendo en Molins; Un empleado publico (lógistico) de transporte de sillas del Ayto de Molins de Rei, 37a, con piercing en oreja incluido ;
  Una veterinaria de 25a. que jamás ha asistido a una asamblea de podemos, asesora, estudiante en Zaragoza, 3 últimos años viviendo en Molins; Un graduado en ambientales, 25a, 6a. viviendo en Molins, Incresa, dona classes de repàs en una acadèmia de Barcelona, que estaría bien que repasase un poco de fisica con eso de “garantir un mínim vital universal de 50 W/mes” ; Una psicóloga , 55a, llave de oro, funcionaria de Ensenyament; Un aparejador , 30a. llave de oro, exprofesor FP, en paro ; una brother line , sin curriculum,… etc . etc.
  – Camina quiere desprofesionalizar la política, ¿No se darán casos como el de Joaquim Martí Mayol de CIU?
  – Camina quiere limitarán el madato máximo 2 legislaturas, máximo 4 años.
  – Camina limitará (qué no suprimirá) los salarios de los cargos políticos, ¿ En cuanto? , n.s.n.c (no sabe no contesta)
  – ¿Quitarán el DIPEL? , n.s.n.c ¿ Qué és el DIPEL?
  – Auditoria municipal, ¿Quien la pagará? , n.s.n.c.
  – Participación de las entidades y asociaciones de Molins de Rei y de los empleados municipales que son los que más saben del Ayuntamiento, ¿Les pagarán las horas extras o lo tendrá que hacer por el morro? .
  – CIU-Molins son sus competidores directos, Camina da apoyo total a Ada Colau , a pesar de que la monja dominica sor. Lucia Caram haya dicho pestes de ella, de que “ Colau es excluyente y no suficientemente conciliadora” , en contra de la monja benedictina de Montserrat madre Teresa Forcades que a través su la delegada en Molins de Rei, Sra. Àngels Méndez, de Proces Constituent , está a favor de podemos-Molins. ¿Ahora toca guerra de monjas?, ¿Qué dice de todo esto el vicario y tertuliano en la radio de Molins de Rei?
  – Camina no está dispuesta en pactar por pactar como si lo hacen los de ICV o CIU o PSC , de forma descarada y habitual en Molins de Rei , Si lo hacen siempre lo harán con partidos de izquierdas, PSC. ERC, CUP, PsT, ….
  – Transparéncia para saber cuanto se cobra de la FMC , ¿Y dónde están las actas de las asambleas de Molins Camina, és transparéncia? , ¿La gente las puede leer?
  – En lo de la nova Biblioteca en el Moli están de acuerdo, Si si si no, Los de CIU lo harán pidiendo un crédito del 100% ded su coste, ¿ Están de acuerdo en gastar 4 millones de € en eso? , Están de acuerdo con CIU, ERC, ICV , en que se abra una consulta para ver lo que se hará con el resto del edificio. No están de acuerdo en nada a de que se destine a dependencias municipales
  – Guardioles, no és el proyecto que necesite Molins de Rei.
  – Habitage : Camina hará un Plan de Habitatge, hará un Plan de Alquiler Social, hará un Censo
  de pisos vacios, ¿ Y qué harán luego?, llegarán a acuerdos con los propietarios de pisos, ¿ Que tipo de acuerdos? , n.s.n.c
  – Trabajo : Camina quiere municipalizar todos los servicios del Ayto, ahora los trabajadores son precarios, también son precarios los actuales trabajadores del Ayuntamiento, piensan, en crear empresas públicas y animar a las privadas a contratar, Si si , si no, ¿No és contradictorio?
  – Carretera : CIU dice que esto siempre sale en las elecciones, no tiene importancia y es hablar por hablar…
  – Aparcamiento : No a las empresas privadas (Abertis), no a las zonas azules, El Ayto puede hacer aparcamientos grandes, libres como ha aprendido en Rubí, zona naranja, ¿ Dónde los harán? n.s.n. c.
  – Ayudas sociales : Se han hecho pocas ayudas, se pueden hacer más, Hay dinero ya que se hacen muchas obras , ¿De dónde sale el dinero para las obras? , ¿ Por qué no se destinan los dineros de las obras a ayudas sociales?
  – Camina tiene 1.500 € de presupuesto en campaña, ¿ De dónde lo sacan si todos los de la lista están en el paro?
  – Camina tiene un programa en Internet y Miguel Bautista Ferreiros, miembro del Consejo Municipal de Podemos-Molis, y candidato en lista avalado por podemos-Molins en las autonónicas, de Unidos Podemos del PST no lo tiene. La cadidatura de Camina es con gente de Molins de Rei incluido el nro 2 de suplentes Francisco José Silva Pérez empadronado en Sant Feliu de Llobregat , y la nro. 13 Mercedes Martinez Fernandez, pensionista (larga enfermedad) empadronada en Papiol, ¿Ahora Sant Feliu yel Papiol pertenecen a Molins de Rei?

  MUY POBRE , MUY POBRE , y demasiados n.s.n.c

 • Pingback: Pere Garcia (Iniciativa-MES): "No té sentit que la dreta governi a Molins de Rei" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Ana Aroca fa públic el seu patrimoni i les despeses de la campanya electoral | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Molins Camina irromp al consistori lamentant la victòria sociovergent | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La sociovergència de Molins de Rei surt reforçada a les urnes | Viu Molins de Rei()