La sociovergència molinenca aposta ara per la participació ciutadana

Tot i no fer-ho quan han format govern municipal, CiU i PSC anuncien projectes basats en la participació ciutadana de cara a la pròxima legislatura. Els convergents volen sotmetre els grans projectes a consulta i els socialistes volen invertir 150.000 euros anuals a idees decidides per participació. 

El primer tinent d'alcalde, Xavi Paz (PSC), l'alcalde, Joan Ramon Casals (CiU) i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), van ser els encarregats de presentar el pressupost // David Guerrero

El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU) i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), durant una de les presentacions del pressupost // David Guerrero

Durant els quatre anys del seu govern, la sociovergència molinenca no s’ha caracteritzat precisament per tenir en compte l’opinió de la ciutadania per elaborar els seus principals projectes. Per exemple, el nou Pati del Palau o la nova biblioteca Pau Vila s’estan tirant endavant sense haver consultat als molinencs sobre aquestes qüestions tot i les demandes de l’oposició d’esquerres.

Una altra de les queixes de l’oposició al llarg d’aquest anys ha estat que les sessions informatives sobre els pressupostos municipals es fessin abans de la seva aprovació, i no després com s’ha fet durant tota la legislatura. CiU i PSC han impulsat, això sí, un òrgan que escolta l’opinió de diferents entitats com el Consell de Seguiment de la Crisiun aplicatiu mòbil que implica als ciutadans en la millora de la conservació de la via pública i ha disminuït el temps de resposta al ciutadà.

En campanya electoral, però, sembla que els partits del govern comencen a mirar amb altres ulls la participació. CiU ha presentat un seguit de mesures que volen decidir mitjançant la participació i fins i tot vol sotmetre una de les reformes més importants que presenten, la de les avingudes Barcelona i València, a una consulta ciutadana.

Xavi Paz i el seu equip durant la roda de premsa per presentar les mesures en participació // Jose Polo

Xavi Paz i el seu equip durant la roda de premsa per presentar les mesures en participació // Jose Polo

Per la seva banda, el candidat socialista a l’alcaldia, Xavi Paz, ha anunciat en roda de premsa que vol que “150.000 euros del pressupost anual siguin decidits mitjançant processos de participació”. Paz ha continuat afirmant que creu adient “revisar el pla de participació del 2007” per poder impulsar “més experiències com el MOU!”.

A més, per primera vegada, els socialista ha deixat la porta oberta a que les sessions informatives sobre els pressupostos municipals es puguin fer “abans d’aprovar-los” i no pas després, com s’ha fet fins ara.   

Oficina d’Atenció Ciutadana i ROM

D’altra banda, Paz ha recordat un dels projectes planificats durant aquesta legislatura però que encara no s’han pogut fer realitat: la nova Oficina d’Atenció Ciutadana, en la qual coincideixen amb CiU. Volen “centralitzar tota l’atenció al ciutadà” als baixos de l’edifici de pisos tutelats que hi ha al carrer Rafael Casanova, just al davant del Pati del Palau. Amb aquest millora, els veïns tindrien tots els serveis del consistori en una sola localització, fent molt més còmode el seu ús.

A més, des del PSC es vol utilitzar la pròxima legislatura per aprovar un Reglament Orgànic Municipal (ROM) després de “36 anys sense fer-se”. Aquesta figura regularia el funcionament dels plens municipals,els òrgans de decisió del govern o la participació dels partits de l’oposició, entre altres coses.

Recomanacions personalitzades