Lluís Carrasco: Es possible governar sense planificar?

LluisCarrasco febrer 2015És del tot evident per a nosaltres que ara de manera immediata, el que toca al proper govern municipal, al menys els dos primers anys, és treballar de valent en el Rescat Social que permeti pal·liar i ajudar a sortir de situacions molt greus a moltes famílies de la Vila que estan patint directament la crisi i les retallades dels governes respectius.

Està clar que no podem permetre ni un cèntim de superàvit a l’ Ajuntament mentre hi hagi persones aturades de llarga duració que no poden pagar el seu habitatge i poden ser desnonades, o que no poden pagar els subministraments bàsics: aigua, gas i electricitat.

Per tant, creiem totalment necessari a més de millorar els ajuts socials, centrar-nos en ajudar aquestes persones, creant oportunitats reals de treball; i per això, a més d’ajuts a les empreses, entenem que cal fer plans d’ocupació municipals propis destinats a treballs de millora de l’accessibilitat i dels carrers de la Vila, els serveis socials, etc. Plans propis que s’hauran de sumar als que han fet altres administracions (AMB-Diputació i Generalitat). L’objectiu és oferir llocs de treball dignes, encara que temporals, que permetin pal·liar transitòriament  els greus problemes i sobretot que permeti als aturats/es recuperar la seva autoestima.

Entenem també que a més de la immediatesa de la urgència social, hem de pensar en el futur de la Vila. Ara que ja estem pràcticament en campanya electoral, podem començar a veure què ens ofereixen les diferents forces polítiques de Molins de Rei. També és hora de veure que han fet  les forces que han governat en el transcurs de la legislatura.

Òbviament em centraré  en l’equip de Govern municipal que ara encapçala CiU, un equip que ha fet continuïtat en tot els aspectes urbanístics endegats en l’anterior legislatura (Guardioles i Barris de Muntanya, principalment). Però que no ha estat capaç d’ impulsar i resoldre assumptes tant importants com el futur desenvolupament de la zona central situada en les places del Molí i de la Llibertat. Un centre primordial pel  futur progrés de la Vila.

Aquest govern no ha estat capaç ni tant sols d’acordar un Pla d’Acció del Mandat per a tota la legislatura; tampoc han promogut la revisió i actualització del Pla d’Equipaments que és un instrument fonamental per decidir els usos dels edificis que tenim i les futures inversions a realitzar.

Lluny d’això, hem pogut assistir a l’espectacle de la improvisació constant (amb fotografia inclosa). Un exemple clar ha estat el del arranjament de l’edifici del Moli, que de sobte sense cap planificació prèvia, s’ha tornat en la proposta de la nova Biblioteca, imposada sense alternatives des de l’equip de govern, sense planificació prèvia, sense cap tipus de participació ciutadana, etc. Això no vol dir que nosaltres estiguem en contra de la realització de la Biblioteca en aquest edifici, però si que estem en contra de fer-ho sense elaborar la necessària reflexió urbanística del que volem fer en la nova centralitat comuna que surt en aquest gran espai al bell mig de la Vila. És a dir, estem en contra de la improvisació i la manca de planificació.

En aquests dies de promeses electorals hem pogut veure com sense cap tipus de criteri, consens i racionalitat, l’Alcalde s’ha compromès de forma arbitrària i personalista amb entitats ciutadanes, que ens mereixen tot els respectes, a cedir-los els locals de l’antic CAP.

Sembla que els nostres actuals governants s’hagin oblidat d’allò que nosaltres entenem vital per a una Vila: la planificació. No podem anar improvisant constantment i fent actuacions sense debat, sense consens, sense la necessària racionalitat i sense la imprescindible planificació. És evident que  aquest sistema pot afavorir a unes minories i als especuladors  que busquen un enriquiment ràpid, però no a la majoria social de la Vila.

Un altre exemple clar és la promesa electoral de CiU, que planteja la remodelació de l’antiga carretera N-II, està clar que tothom estem d’acord en fer-ho perquè es necessari; però per fer-ho s’ha de planificar i tenir en compte quin és el Molins que volem tenir d’aquí 5 o 10 anys.

Si ara fem de forma improvisada la remodelació, possiblement estem condemnant a Molins de Rei a que no li arribi un potent servei de Transport Públic com és el Trambaix, que cal recordar està planificat en el Pla Director d’Infraestructures de la Àrea Metropolitana de Barcelona. De manera que partint des de Sant Feliu de Llobregat, travessi les Avingudes de Barcelona i de València, passi pel pont de Quatre Camins i arribi fins l’intercanviador de Ferrocarrils .

És del tot patent que hem de pensar molt bé les coses abans de fer segons quines actuacions i no hipotecar el futur de la Vila per decisions improvisades d’avui.  Per això nosaltres hem treballat l’assumpte i conjuntament amb les candidatures d’ICV-EUiA de Sant Feliu, Sant Vicenç del Horts i l’Entesa de Pallejà, defensem una proposta de nou traçat del Trambaix, que ens permetrà mantenir el pas d’aquest potent transport públic per a Molins de Rei, unirà a més de 108.000 persones, generant noves sinergies, creixement econòmic, més atractivitat comercial de la Vila  i ens permetrà eliminar la barrera física  de la carretera, convertint-la de veritat en un Passeig Cívic i atractiu que uneixi el centre amb els barris.

Però torno a l’inici de l’article: en aquestes eleccions ens hi juguem molt, ens juguem el futur model de Vila.  Perquè improvisant i actuant de forma arbitrària, la Vila no avançarà. Per a nosaltres és evident que aquest futur model ha de ser planificat, meditat i definit amb participació.

Fa un grapat d’anys vàrem promoure un Pla estratègic per a la Vila, fet amb debat i participació ciutadana. Crec sincerament que ha arribat l’hora de fer un nou Pla que ens permeti de manera racional i planificada portar a la nostra Vila cap el 2025.

Per fer-ho possible defensem la conformació d’un govern d’unitat de les esquerres plurals de la Vila a l’Ajuntament que sortirà de les urnes el dia 24 de maig, tal com hem estat defensant en el procés de Confluència. Un govern que desitgem que de forma racional i participativa, planifiqui i dissenyi el futur urbanístic, dels equipaments, del transport públic, del nostre comerç, de les nostres industries, dels nostres serveis  i el benestar futur dels nostres convilatans.

Lluis Carrasco Martínez, regidor d’Iniciativa per Molins de Rei i número 3 de la llista electoral d’Iniciativa per Molins de Rei – MES

 • cristina

  Exemples de planificacio les plaques fotoboltaiques del Moli i la biomasa que mai ha funcionat…20 anys a la politoica de icv al govern i la seva planificacio ha sigut un “exemple”

  • plou

   Les plaques solars es van instal·lar al final del mandat i en el govern també estava entre altres l’actual alcalde i l’hi va semblar bé, per que, que se sàpiga mai (ni en l’anterior consistori ni ara, no ha dit res públicament en contra de les plaques solars). En canvi, quan podia fer-ho no ha fet la continuació del projecte, que es connectar-les a la xarxa elèctrica, cosa que en 4 anys de govern no han estat capaços de fer, preferint que es perdi la inversió feta i que a mig termini hauria resultat rentable al municipi per l’estalvi en la factura elèctrica. Per altre banda cal dir que des de el primer moment l’actual govern s’han negat a pactar un Pla d’acció Municipal (PAM) amb ningú i han preferit governar sense cap Pla de futur pactant els pressupostos amb l’únic regidor del PP i puntualment accions de govern improvisades. Aquesta manera irresponsable de governar deixa objectivament, un panorama molt més difícil de governar, per que hi han qüestions que son estratègiques que tenen un cicle des de la planificació fins a la seva realització superior a un mandat de 4 anys. I això es molt dolent per els molinencs.

   • victor

    Senyor plou , millor no parli massa de plaques solars i beneficis ( ja som la rialla a Catalunya gràcies al Peyo) l’inversió de més de 300.000 € fan ombres i el preu de pagament de l’energia fotovoltaica del 2010 i posteriors regulacions ni en 100 anys es retorna l’inversió. Per això parlar de planificació sobta i molt. Per cert la seva “planificació” era fer una Biblioteca+ auditori de 10 mil.lions d’euros amb més de 1500 aturats a l’any 2011, això es “planificació”

 • PEDRO

  cierto ehhhh……mejor PLANIFICACIÓN que hacer una placas fotovoltaicas entre 3 socios de anterior gobierno INICIATIVA + CIU + ERC….gastarse 300 mil euros sin pedir explicaciones al contribuyente y encima que se den sombra y no funcionen….creo que eso si es un buen trabajo jajajajaja y encima salimos en la tele

 • molinenc

  Planifiqueu un carril bus-vao a la B-23 com el del Vallés.

 • victor

  Planificació desprès del boom inmobiliari deixen un deficit de 21 milions d’euros…..politiques d’esquerres ? i les mateixa persona (Lluis Carrasco) parla d’ajudes…… I per llogar cadires el tema Tranbaix a Molins de Rei a quin segle arribarà al XXII o més tard

 • Pau

  El que no es pot fer és governar sense el poble! Planificar i cagarla monumentalment com heu fet no és ni bo ni sa.

 • Pingback: Iniciativa - MES Molins de Rei vol un ajuntament "transformador i no només gestor" | Viu Molins de Rei()

 • dclosa

  A la vista de la lista de ICV, y viendo las edades de los candidatos, podemos afirmar eso de : “A la vejez viruelas, y sacar unos dineritos extras ( 380 €/pleno) a las jubilacion de Guardia Urbano …. De donde saca el Sr. Carrasco que es del tot evident per IVC, que ara de manera immediata, el que toca al proper govern municipal, al menys els 2 primers anys, és treballar de valent en el Rescat Social, Las ayudas a sortir de situacions molt greus a moltes famílies de la Vila que estan patint directament la crisi i les retallades dels governes respectius, son responsabilidad de la Generalitat y no tapar agujeros pel Ajuntament..
  Si hay un cèntim de superàvit a l’ Ajuntament debe destinarse a los servicios y mejoras de la vila y no a interferir en las resposabilidades de otras administraciones de las que dependen les persones aturades de llarga duració que no poden pagar el seu habitatge i poden ser desnonades, o que no poden pagar els subministraments bàsics: aigua, gas i electricitat.
  Estaria bien eso de crear oportunitats reals de treball amb ajuts a les empreses, sin inmiscuirse en empleos/caridad temporales como los actuales plans d’ocupació municipals de la Diputacion , Seria un fracaso en estos empleos el hacerlos como propis del Ajuntament y controlados por funcionarios, destinats a treballs de millora de l’accessibilitat i dels carrers de la Vila, els serveis socials, etc. Mejor
  que sean con dineros de altres administracions (AMB-Diputació i Generalitat). L’objectiu tendria que ser en estimular a la empresa privada, per oferir llocs de treball dignes, encara que temporals, que permetin pal·liar transitòriament els greus problemes i sobretot que permeti als aturats/es recuperar la seva autoestima.
  Ara que ja estem pràcticament en campanya electoral, podem començar a veure què ens ofereixen les diferents forces polítiques de Molins de Rei. També és hora de veure que han fet les forces que han governat en el transcurs de les legislatures….
  Òbviament , todos los partido son iguales, los mismos …. Con distintos collares, Ahora resulta que el actual equip de Govern PSC mas CIU, que ara encapçala CiU, ha fet una continuïtat en tot els aspectes
  urbanístics endegats per ICV en l’anterior legislatura (Guardioles i Barris de Muntanya, nou institut). però no ha estat capaç d’ impulsar i resoldre els assumptes i les lapes que van deixar els de ICV tant importants com el futur dels panels solars en la plaça del Molí, el auditorio de la Llibertat, etc. .
  A pesar de que CIU de sobte sense cap planificació prèvia, ha tornat en la proposta de la nova Biblioteca, imposada sense alternatives des de l’equip de govern, sense planificació prèvia, sense cap tipus de participació ciutadana, etc. a los ICV les gusta y dan su apoyo incondicional ya que en unas elecciones es contraproducente para los votos , el estar en contra de la realització de una Biblioteca
  Los de ICV , cuando estaban en el poder, no improvisaron constantment i fent actuacions sense debat, sense consens, sense la necessària racionalitat i sense la imprescindible planificació, nos dejaron las lapas de Radio MdR sin oyentes, el Molins Bus siempre vacio, el Molins energia un desastre, los paneles solares, la tocata y fuga de Enric Frank y la Cateura , y el Arcas.. y ,….
  Seria bueno que ICV , en vez de tanta palabreria barata y hacer volar palomos , tal com han estat defensant en el procés de Confluència, ICV empiece a dar una muestra , y aplicarse el punto 17 del Codigo Etico de Confluencia Social, Fer públiques totes les vies i formes de finançament del grup municipal, les provinents del pressupost municipal i les que procedeixin d’altres fonts , Cuantos dineros ganara ICV/Molins en las elecciones del 24. y el punto 9 d , Retornar al món laboral amb dignitat, sense obtenir cap privilegi per haver exercit responsabilitats polítiques, caso Geva Catala en Sant Esteve de Sesrrovires….