L’acollida de nens sahrauís penja d’un fil

Només dues famílies de Molins de Rei s’ofereixen per acollir durant els mesos d’estiu als infants que viuen en camps de refugiats al Sàhara. L’organització Molins de Rei amb el Sàhara tem que l’activitat, que ja fa més de 20 anys que funciona, acabi desapareixent.

Els tres ifnats de l'intercanvi rere la bandera del seu país. // Molins de Rei amb el Sàhara

Els tres ifnats de l’intercanvi rere la bandera del seu país. // Molins de Rei amb el Sàhara

L’any passat es celebraven els 20 anys que fa que Molins de Rei amb el Sàhara permet que infants que viuen al campament de refugiats de Tindouf puguin passar l’estiu al municipi amb unes condicions molt més dignes de les que viuen durant la resta de l’any. Són les conegudes Vacances en Pau, un projecte que té un llarg recorregut.

El nombre de nens acollits ha disminuït molt en els darrers anys, però ara la situació és crítica. “De moment tenim segura una família acollidora, i potser dues”, ha explicat a Viu Molins de Rei el president de Molins de Rei amb el Sàhara, Miki Rosas, tement que la xifra d’infants sahrauís enguany sigui entre un i dos nens, tots dos de nou anys.

L’entitat atribueix aquesta davallada de cooperació a la crisi econòmica. “La gent es pensa que per acollir un nen sahrauí s’han de pagar molts diners, i no és així” explica Rosas. De fet, la família només s’ha de fer càrrec de la manutenció i la roba mentre que l’entitat cobreix el preu dels casals d’estiu i les visites mèdiques. Quan s’acullen infants sahrauís, des de l’entitat s’intenta que els nens de la família d’acollida tinguin la mateixa edat o similar a la del nen acollit, fent que es pugui reaprofitar la roba i creant vincles entre ells. “Els nostres nens se n’adonen del que és no tenir res”, argumenta el cooperant per assenyalar que l’experiència també educa.

 “Acollir un nen marca molt, és molt bèstia” assenyala l’activista, que creu que l’intercanvi amb el Sàhara és també una manera de créixer en l’àmbit personal. El que és evident és que durant un estiu la qualitat de vida dels infants sahrauis canvia de manera radical. Acostumats a viure sense aigua corrent ni electricitat, havent de suportar temperatures de 50 graus, l’experiència de ser acollit a Molins de Rei és un regal. De fet, Rosas recalca que les famílies dels nens “estan molt agraïts” de poder tenir aquest intercanvi perquè “amb el poc que tu tens pots ajudar a una família sencera”.

Fer divulgació de la causa

La situació que es viu al camp de refugiats de Tindouf és extrema i la vida allà és molt dura. I és que el poble saharaui viu en camps de refugiats tutelats per ONG’s internacionals a causa de l’ocupació del Marroc i Mauritània del seu territori ja fa més de 50 anys. Segons Rosas, l’acollida de nens també permet “fer divulgació de la situació i promoure més ajuda humanitària“, i alhora ajudar a què el conflicte es resolgui.

Totes les persones que vulguin acollir un infant sahrauí ho poden fer trucant al telèfon 610 036 158 o bé enviant un correu electrònic a saharamolins@hotmail.com. El termini per sol·licitar l’acollida finalitza el 10 de maig.

Recomanacions personalitzades