Polèmica entre llibreries i Ajuntament per la nova ubicació de la Fira del Llibre en Català

Les llibreries Amèlia i Barba s’oposen a què l’Arola i altres comerços organitzin parades a la Plaça de la Creu quan es va acordar amb l’Ajuntament fer la Fira del Llibre en Català al Pati del Palau. Arola sosté que no ha organitzat “cap fira alternativa”. L’alcalde Joan Ramon Casals diu que no té “arguments legals” per negar l’organització de parades a altres llocs que no siguin el Pati del Palau. 

El Pati del Palau on es realitzarà la Fira del Llibre en Català // Jose Polo

El Pati del Palau on es realitzarà la Fira del Llibre en Català // Jose Polo

El salt de la Fira del Llibre en Català de la Plaça de la Creu al nou Pati del Palau, previst per la pròxima edició, ha generat polèmica entre les llibreries i l’Ajuntament. En una carta que es pot consultar de forma íntegra en aquest enllaç, les llibreries Amèlia i Barba s’oposen a que un altra llibreria, l’Arola, i altres comerços de Molins de Rei, organitzin unes parades a l’espai on habitualment s’havia fet la fira de llibre, a la Plaça de la Creu. Segons aquestes dues llibreries la situació provocarà “malentesos en la gent de Molins de Rei”. Demanen que “tothom que vulgui posar una parada relacionada amb Sant Jordi hauria d’estar al Pati del Palau”, lloc on l’Ajuntament, juntament amb el Servei Local de Català, han decidit fer la fira. AmèliaBarba volen “deixar la Plaça de la Creu buida” per poder “valorar bé” el canvi d’ubicació que entra en vigor enguany. Les entitats i els partits polítics, que tradicionalment sempre han sortit al carrar cada 23 d’abril, es col·locaran també al Pati del Palau.

Les dues llibreries, a més d’estar disconformes amb la decisió de l’Arola i alguns comerços, se senten “decebuts” amb la manera de gestionar aquest tema per part de l’alcalde i regidor de Cultura Joan Ramon Casals (CiU). “Si es fa una aposta per un altre lloc, l’Ajuntament no ha de vetllar perquè funcioni?” es pregunten a la misiva feta pública, defensant que si hi ha parades a la plaça de la Creu la Fira del Llibre en Català del Pati del Palau sortiria perjudicada.  “Com pot ser que l’alcalde posi traves a la feina dels seus tècnics?”, apunten. “Ni el senyor Vilaprinyó -responsable de la llibreria Arola i president del Bot-Mol- vetlla per tots els botiguers, ni el senyor Alcalde és l’alcalde de tots”, denuncien.

Arola desmarca la seva postura del Bot-Mol

La Plaça de la Creu, on s'ha fet la fira fins ara // Jose Polo

La Plaça de la Creu, on s’ha fet la fira fins ara // Jose Polo

Jordi Vilaprinyó, responsable de la llibreria Arola, també és el president de la Unió de Botiguers de Molins de Rei (Bot-Mol). En una altra carta que també es pot consultar de forma íntegra en aquest enllaç, la també responsable d’aquest establiment, Maria Teresa Arola, indica que en el procés que els ha portat a sol·licitar una parada a la Plaça de la Creu “en cap cas i per res” es troba implicat el Bot-Mol. Arola també assegura que el Bot-Mol “no ha fet cap mena de despesa” en aquest assumpte.

La llibreria Arola reconeix que va acceptar el canvi tot i no estar d’acord. Segons ells, la tradició és “molt important. Quan un lloc funciona no el toquis, obre’l, però deixa’l on és”, argumenten. Des de l’Arola asseguren que “mai per Sant Jordi” han pogut “posar una parada davant de casa” com sí que poden fer tant l’Amèlia com la Barba perquè primer, just al davant del seu establiment del passeig Pi i Margall, hi havia col·locada una benzinera i ara hi ha una zona de càrrega i descàrrega. És per això que, quedant la plaça de la Creu lliure, volien “fer com tothom i posar una parada a prop de casa”.  Segons expliquen, primer van demanar poder posar la segona parada ells sols a data de 21 de març i, després, altres comerços van interessar-se i van entrar una sol·licitud conjunta el 31 de març. “No estem fent cap fira alternativa, hi ha 4 o 5 parades i no 25”, insisteixen des d’aquesta llibreria. “Serà una parada de llibres de tota mena, és clar, com la que altres han fet cada any”, descriuen des del comerç, que també estarà present al Pati del Palau, on només comercialitzarà llibres en català seguint la normativa establerta pel Servei Local de Català a Molins de Rei.

L’alcalde, sense arguments legals

Ja fa alguns anys que des de la regidoria de Cultura s’intenta desplaçar la Fira del Llibre en Català de la Plaça de la Creu, que sens dubte es queda petita. “Mai ens n’hem sortit amb el canvi d’ubicació perquè no hem aconseguit consens”, ha declarat Joan Ramon Casals a l’espai Preguntes a l’alcalde de Ràdio Molins de Rei. “Fa temps que alguns comerços de la vila tenien interès a sortir per Sant Jordi però teníem problemes d’espai”, ha indicat Casals. “Vam decidir fer el canvi com una prova aquest any i, si la cosa no anava bé, tornar a la Plaça de la Creu”, assegura descrivint el procés del canvi d’ubicació de la fira.

“L’Ajuntament centrarà els seus esforços en fer que la fira del Pati del Palau vagi bé” perquè “és la nostra aposta” segons l’alcalde. Tanmateix, Casals assegura que al consistori “no l’interessa” que s’organitzi “un altre esdeveniment que pugui distorsionar” el principal del Pati del Palau. Tot i això, el convergent explica que no hi ha “arguments legals” per impedir que alguns establiments surtin al carrer en una altre localització el dia de Sant Jordi. “Nosaltres no ho veiem bé però és un dret que tenen”, ha reconegut l’alcalde.

“A mi el que em sap molt de greu, i això sí que és culpa meva, és tota aquesta guerra oberta entre comerços perquè potser no hem sabut explicar-nos prou bé”, ha reconegut l’alcalde, incapaç d’aconseguir el quòrum entre establiments. “Jo si al final hem d’anar a la Plaça de la Creu perquè tothom quedi més content no tinc cap problema”, ha indicat Casals dubtant de la seva pròpia decisió de portar la Fira del Llibre en Català al Pati del Palau un cop vista la polèmica entre llibreries. A una setmana vista, el batlle diu que “espera que no hi hagi cap canvi” però tampoc vol que “ningú vagi a un lloc on no vol anar”. Malgrat tot, el també regidor de Cultura reitera que “el Pati del Palau és la millor aposta”.

Recomanacions personalitzades

  5 comments for “Polèmica entre llibreries i Ajuntament per la nova ubicació de la Fira del Llibre en Català

 1. dclosa
  15/04/2015 at 19:15

  ¿Y con todo esto, las librerias Barba y Amelia, renunciarán a ocupar espacio público de venta que siempre han ocupado delante de sus establecimientos? , Es de derecho que si l’Arola I Colors “mai per Sant Jordi” han pogut “posar una parada davant de casa” , puguin quedar-se a la Plaça de la Creu i fer com tothom i posar una parada a prop de casa. Lo malo de todo eso és la trama endogámica de los amiguetes de siempre, que no se ha hecho publica, y que primer ells, el 21 de març, van demanar poder posar la segona parada i, després, altres comerços van interessar-se i van entrar una sol·licitud conjunta el 31 de març
  Está claro que toda esta polémica se acabaría si , de la misma forma que se hace en la Fira de la Candelera, se dejasen de flojeras, y se hiciese pagar a los libreteros por cada m2 de espacio de venta ocupando el espacio público, sea dónde sea, tanto de libros como en venta de rosas.

 2. Guillem
  16/04/2015 at 8:28

  Què vol dir “a totes llums”?
  Si us plau, escriviu bé en català, és la vostra eina de comunicació.

  • SLC
   16/04/2015 at 9:15

   A la mateixa frase: “Mai ens hem sortit”, en tot cas: “mai ens n’hem sortit” (nosaltres)…
   Si t’hi poses seriosament, no acabes….
   Això no vol dir que les notícies estiguin molt bé!

   • 16/04/2015 at 9:40

    Tot i que la frase no és nostre i el que fem és recollir la declaració d’una altra persona, també hem modificat el que comenteu. Gràcies!

  • 16/04/2015 at 9:33

   Hola Guillem. Hem substituït aquesta expressió incorrecte per “sens dubte”. Gràcies per avisar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *