La CUP denuncia que l’adjudicació de la direcció de les obres del carrer Casanova es va fer a dit

L’alcalde Joan Ramon Casals reconeix a Viu Molins de Rei que el procés va ser “millorable” però que, tot i això, no es va cometre “cap il·legalitat”. L’Ajuntament va aprovar una normativa més restrictiva l’any 2014, després d’aquesta adjudicació. Croquis 3, l’empresa adjudicatària, assegura que porta “37 anys de relació i bon exercici professional” a Molins de Rei. 

El carrer Rafael Casanova segueix l'estètica de plataforma única del carrer Major // David Guerrero

Imatge del carrer Rafael Casanova quan estava en obres // David Guerrero

El procés d’adjudicació de la direcció facultativa de les obres del carrer Rafael Casanova es va fer dins de la legalitat però d’una manera poc ètica. Això denuncia la CUP Molins de Rei a través d’una nota de premsa on s’indica que aquest procés, adjudicat a Albert Rodríguez Fiter de l’empresa Croquis 3 Arquitectes SL, es va fer “sense demanar més ofertes”. El valor del contracte és d’11.724 euros quan el límit per haver de demanar com a mínim tres ofertes és de 12.000 euros, ambdues quantitats amb l’IVA no inclòs.

Rodríguez és el president de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) i la CUP relaciona aquesta condició amb l’adjudicació de l’obra. “El director de Serveis de Sostenibilitat i Territori designat com a càrrec de confiança per l’alcalde, Sr. Joan Arús i Oriol, va signar un informe tècnic on proposava a l’alcalde la contractació del Sr. Albert Rodríguez Fiter”, diu la nota de premsa. “Joan Arús consta en els estatuts de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei com a membre de la Junta Directiva”, segueix el text de la principal força de l’oposició. A més, la CUP indica que 47 dies abans de l’informe tècnic on es proposava a Rodríguez com a director de l’obra, el molinenc va escriure un article a Viu Molins de Rei indicant que li hauria “agradat molt” que s’hagués “donat l’oportunitat de participar als despatxos de Molins de Rei”. L’article que Rodríguez va publicar en aquest diari parlava sobre el Pati del Palau.

A més, la CUP explica que a l’informe tècnic del consistori sobre aquesta obra no es justifica la impossibilitat de realitzar aquest servei amb recursos propis. “Cal obrir una investigació interna per aclarir perquè s’opta per externalitzar una supervisió d’obra malgrat que l’Ajuntament compta amb personal propi qualificat i per determinar quines van ser les decisions i accions incorrectes durant la planificació i execució de l’obra”, demanen des de l’esquerra independentista per una obra que ha patit 4 inundacions en només uns mesos.

Procés “millorable”

Preguntat per aquest tema en una entrevista de Viu Molins de Rei que veurà la llum properament, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), ha assegurat que aquest procés d’adjudicació va ser “millorable”. Tot i això, reitera que es va fer d’una manera “absolutament legal”. La mateixa CUP ha reiterat a Ràdio Molins de Rei que el procediment és “legal” però que es podria posar en dubte “èticament”.

Casals també indica que el 2014 el govern municipal va fer un canvi de normativa per fer-la “més restrictiva” i així evitar aquest tipus de casos. “Potser hi havia coses millorables que es feien perquè la llei ho permet i nosaltres mateixos ens hem encarregat d’endurir la normativa perquè no passi”, diu Casals. Amb la nova normativa municipal, el procés d’adjudicació d’aquesta direcció d’obra s’hauria d’haver fet demanant tres pressupostos. “Em sorprèn que la CUP ho tregui ara quan és un tema de 2013, es nota que arriben les eleccions”, declara l’alcalde.

Croquis 3 es defensa

L’empresa involucrada també s’ha pronunciat a través d’un comunicat enviat a la premsa local. “Ens agrada que es faci confiança a tècnics i empreses de la vila, que per altra banda, ja han demostrat que estan suficientment preparats per fer les feines”, opinen sobre l’adjudicació de l’obra. Sobre les relacions amb responsables municipals, argumenten que “no vénen de fa quatre dies ni de la fundació de l’ACM, sinó de 37 anys de relació i bon exercici professional a la vila”. També matisen que ha quedat “sobradament demostrat” que les inundacions del carrer Rafel Casanova “no tenen res a veure amb l’execució de les obres” i que les direccions d’obra “no tenen poder decisori sobre els projectes i es limiten a executar allò que determina el propi projecte”. Croquis 3 es desmarca d’aquesta manera de la polèmica de les inundacions.

 • Jordi V.

  On esta la denuncia de la CUP davant Fiscalia ? ahhh arribem les eleccions

  • Joan

   Jordi, V. segons entenc, la CUP no diu que sigui ilegal (tampoc que sigui legal), i per tant no se si ho pot portar a la Fiscalia. Pero, com tots sabem, que pugui ser legal no vol dir que sigui etic (per exemple, desnonar gent es perfectament legal i no per aixo menys criticable). El que critica la CUP es que moltes de les adjudicacions es fan a dit, i que aixo beneficia als amics del partit de torn i perjudica als vilatans (perque es podria haver trobat una oferta millor, mes econonica o mes ben plantejada, per exemple).
   Tal com ho entenc, l’alcalde no ho nega i per tant es una critica mes que justificada. L’excusa de l’alcalde de que es legal es totalment fora de lloc (aixo no es el que es critica).

   • albert

    Per cert a navas governa la cup

  • pablo

   tiu, ni t’has llegit l’article. A fer mal a la CUP tant ràpid com has pogut… Venen eleccions com tu dius jajajaja que trist. sort que la CUP de tant en tant ens recorden què és just i qui beneficia als amiguitos

 • dclosa

  Al
  parecer todo eso de las adjudicaciones del Ayuntamiento al president de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei, Albert
  Rodríguez, per un valor de 11.724 euros sense IVA (14.186,04 euros
  amb IVA inclòs), no se aleja mucho del Corleone. ¿En el 2013, antes de jubilarse, el Director
  de Serveis de Sostenibilitat i Territori i membre de la junta directiva de l’Agrupació
  de la Construcció de Molins de Rei , Joan Arús i Oriol, fue designat com a
  càrrec de confiança per l’alcalde o ya lo era por meritos própios por ser
  funcionario de oposición del
  Ayurtamiento? ¿ El Sr. Arús , va signar
  un informe tècnic on es proposava a Joan Ramon Casals la contractació d’Albert Rodríguez desoiendo , un dia abans de la signatura del
  decret d’alcaldia, als Serveis Jurídics de l’Ajuntament , que van recomanar:
  “En ares als principis regulats pel TRLCSP, d’eficiència en la utilització dels
  fons públics i d’assegurar, amb connexió amb l’objectiu d’estabilitat
  pressupostària i control de la despesa, la selecció d’una oferta econòmicament
  més avantatjosa, seria aconsellable la petició de 3 pressupostos?, ¿ Era factible realitzar aquest servei amb
  els propis recursos humans de l’Ajuntament i, per tant, no es justifica la
  necessitat d’externalitzar aquest servei”?
  ¿la direcció facultativa de les obres del carrer Major, ja de
  adjudicaron al mismo arquitecto?, ¿ Qué
  tramo del carrer Major? ¿l’Ajuntament
  compta amb personal propi qualificat para realizar dicha supervisión y que de no hacerlo así , esto suposa
  ‘sobrecostos’ i pagats amb els diners públics?

  Volvemos
  a la “endogamia” i l’arquitecte
  analitzava les obres que s’estaven preparant per remodelar la plaça del Pati
  del Palau, sin atender a los fallos de
  los sumideros nuevos el del carrer de Baix, en contra del existente,
  lado Boters, de toda la vida que siempre
  había funcionado, y medrando con eso de m’hauria agradat molt que s’hagués
  donat l’oportunitat de participar als despatxos de Molins de Rei y que “L’Ajuntament no té en compte si
  d’entre els que es presenten a concursos n’hi ha que siguin de Molins”. ¿Acaso todo esto no está prohibido de por
  Ley y que hay que hacer las
  adjudicaciones al mejor postor calidad/precio? , Con eso de las 4 inundacions i que “totes les indemnitzacions pels danys causats
  per les inundacions aniran a càrrec de l’Ajuntament, no está bien que el Govern
  no hagi obert cap procediment per determinar si hauria pogut existir alguna
  negligència per part d’alguna de les parts implicades (oficina técnica del
  proyecto, empresa constructora, direcció facultativa o Ajuntament)” ¿ Que hay de lo que Iniciativa va reclamar
  “un informe tècnic i solucions a les inundacions del carrer Rafael de Casanova?

 • Pingback: oan Ramon Casals: "Puc explicar-li a Junqueras com es paga a la hisenda catalana i com es fan polítiques d'ocupació" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Josep Raventós: Política de serveis municipals | Viu Molins de Rei()