Els veïns de la Riera Bonet i Les Conserves es mentalitzen per les molèsties de les obres de Les Guardioles

Els veïns dels dos barris afectats per les obres del barri de Les Guardioles prenen consciència que serà un procés “llarg i dur”. Les associacions de veïns esperen que ningú es faci enrere i veuen amb bons ulls el resultat final.

Alguns veïns, comentant el disseny de Les Guardioles // Elisenda Colell

Veïns de Les Conserves comentant el disseny de Les Guardioles // Elisenda Colell

“Sabem que tindrem molèsties, però s’ha de fer” diu el president de l’Associació de Veïns del barri de la Riera Bonet, Carlos Moreno, sobre quin és el posicionament dels veïns davant l’anunci de l’inici d’obres del nou barri de les Guardioles. I és que la Riera i Les Conserves hauran de conviure prop de set anys amb unes obres que deixaran empremta a Molins de Rei. La presidenta de l’associació veïnal de Les Conserves, Mar Domínguez, apunta que “els veïns veuen que serà una millora però sabem que seran obres de gran magnitud”, fet que fa que ja s’estiguin començant a mentalitzar de tot el procés que això implica. Tot i això, encara preval cert especticisme: fa 20 anys que els habitants de la zona esperen el projecte de Les Guardioles i encara són molts els que no s’acaben de creure que enguany comencin les obres.

Les principals molèsties amb les que hauran de conviure els veïns són el soroll, la pols i els talls de trànsit. El gran temor és que l’empresa constructora es faci enrere en algun moment i les obres s’allarguin. “Volem pensar que les obres es faran com toquen” diu Moreno, que espera que es compleixin amb els terminis que s’han marcat. La representant de Les Conserves afegeix que el consistori els ha aportat molta confiança. “Ens diuen que no es quedaran a mitges”, explica Domínguez. Tot i els dubtes comuns, la realitat de cada barri té unes problemàtiques molt concretes.

El risc de despreniments, el temor de Les Conserves

La gran preocupació a Les Conserves és la por de despreniments de terra que puguin afectar els habitatges propers al que ara és un descampat. És el cas de les cases del carrer Pep Ventura que toquen directament amb un mur de terra del terreny de les futures Guardioles. “El principal neguit és el moviment de terra”, segons Domínguez, que apunta que els veïns pateixen per l’aparició d’esquerdes o per possibles allaus d’argila als edificis. Com a mesura preventiva, durant les pròximes setmanes, un grup de tècnics i enginyers visitaran els habitatges més propers als terrenys on s’actuarà per determinar l’estat de la construcció i tenir constància notarial a l’hora d’assenyalar possibles responsabilitats si hi hagués desperfectes. Aquest és un tema que a la Riera Bonet no preocupa, ja que no hi ha tant de desnivell i els habitatges estan més allunyats.

La Riera Bonet pateix pel trànsit

La qüestió que més afecta la Riera Bonet són les molèsties derivades del trànsit. De fet, l’únic punt d’accés dels camions al recinte serà el pont del carrer de la Riera Bonet, que creua les vies del tren per sota. L’altra possible via, el carrer Joan Maragall, no té l’alçada suficient perquè hi puguin passar vehicles de gran tonatge. Es calcula que només als quatre primers mesos s’hi duran a terme a l’entrada de la Riera Bonet prop de 50.000 viatges de camions. “Vulguem o no, ens afectarà a tots” apunta Moreno, que no només es refereix als veïns del barri, sinó que considera que “tot el poble” patirà les conseqüències dels talls de trànsit. En qualsevol cas, els presidents d’ambdues associacions veïnals esperen que es regulin les hores de pas, sense coincidir amb les hores punta.

Imatge de l'edifici de 8 plantes del barri de Les Guardioles // Ajuntament de Molins de Rei

Imatge de l’edifici de 8 plantes del barri de Les Guardioles // Ajuntament de Molins de Rei

Un altre neguit dels veïns del barri és que el darrer bloc de pisos projectat a Les Guardioles, el que se situa de cara a la Riera Bonet, serà el doble d’alt que la resta. En comptes de tenir entre quatre o cinc plantes, en tindrà vuit. L’alçada d’aquest edifici no acaba de fer gaire gràcia entre els veïns de la zona.

Contents amb el nou barri

El nou barri de Les Guardioles des del cel // Ajuntament de Molins de Rei

El nou barri de Les Guardioles des del cel // Ajuntament de Molins de Rei

En qualsevol cas, sembla que la idea majoritària entre les dues associacions veïnals és que les obres són un mal menor, però que, finalment, els barris en sortiran guanyant. “Nosaltres estem despenjats del poble”, es queixa Moreno, que reconeix que gràcies a Les Guardioles el barri “es compactarà i s’unirà” a la resta del municipi. El representant d’aquest barri també creu que el nou espai suposarà una gran millora: “Passarem de tenir un descampat deixat a un espai amb equipaments i zona verda”, assegura.

D’altra banda, un altre avantatge que hi veuen des de Les Conserves és el canvi que experimentarà el carrer Mancomunitat, que uneix els dos barris. “És una prioritat”, recalca Domínguez. En aquests moments no hi ha voreres i la pluja enfanga sempre el carrer. Ja sigui perquè la construcció de Les Guardioles és “un projecte interessant i il·lusionant” segons Carlos Moreno, o “un benefici pels dos barris” en paraules de Mar Domínguez, sembla que els veïns afronten les obres amb molt d’optimisme, perquè el resultat final els resulta necessari.

Recomanacions personalitzades