El ple municipal dóna suport a la nova ILP de la PAH

Tots els partits menys el PP es mostren a favor de la Iniciativa Legislativa Popular de la PAH que demana mesures per aturar els desnonaments i els talls de subministrament. L’Ajuntament diu tenir una comunicació fluida amb la plataforma però aquesta ho nega. 

Ramon Maglione, de la PAH Molins, durant la seva intervenció // Jose Polo

Ramon Maglione, de la PAH Molins, durant la seva intervenció // Jose Polo

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), juntament amb l’Observatori DESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, preparen una Iniciativa Legislativa Popular per pressionar al govern català a prendre mesures per eradicar la pobresa energètica a Catalunya i garantir el dret a l’habitatge digne. Tot i que la ILP es presenta al Parlament de Catalunya, la proposta ha passat pel ple municipal per tal que el consistori es posicioni i ajudi a augmentar-ne el nombre de signatures perquè sigui admesa a tràmit. Abans d’arribar al ple, ha sortit al carrer, on s’han recollit signatures. Aquesta mateixa ILP va ser la causa per la que un grup d’activistes van perseguir Artur Mas demanant sense èxit que signés durant la seva visita a la Fira de la Candelera fa un mes.

La moció al ple municipal del mes de febrer ha estat presentada per Iniciativa per Molins de Rei, ERC i la CUP. PSC i CiU també li han donat suport en la votació. Només hi ha hagut una abstenció, la de l’únic regidor del PP, Emilio Ramos. El regidor ecosocialista Lluís Carrasco ha fet lectura del text de la moció i ha alertat que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb “més desnonaments i execucions hipotecàries”. A més ha remarcat que la situació actual és de “vulnerabilitat habitacional” i que es veu agreujada per “l’existència d’un mercat car, privat i especulatiu” que no compta amb un parc d’habitatge social. D’altra banda, la moció també ha abordat el drama de la pobresa energètica, que genera talls d’aigua, llum i gas a les persones que no poden fer front a la factura. “La pèrdua de vides humanes contrasta amb els ingents beneficis de les empreses financeres i energètiques”, sentenciava Carrasco.

L’única mesura concreta que la moció demana a l’administració local és ajudar i donar suport perquè es sumin el màxim nombre de signatures a la iniciativa legislativa popular. Així doncs, s’habilitaran espais municipals i s’oferiran els mitjans necessaris per fer-ho possible. També es demana la convocatòria de la Taula Local d’Habitatge i el Consell de Seguiment de la Crisi per fer que aquests proposin mesures per incrementar la difusió de la proposta.

La PAH Molins de Rei, una vegada més, present a la Sala de Plens // Jose Polo

La PAH Molins de Rei, una vegada més, present a la Sala de Plens // Jose Polo

La PAH i l’Ajuntament es contradiuen 

Tot i el consens en la votació, la polèmica entre els grups municipals ha estat servida. L’ha encès el regidor de la CUP, Àlex Maymó, que després d’assegurar que “ens trobem amb la paradoxa que a nivell local i general, alguns partits canvien de vot” ha reclamat que l’Ajuntament sumés esforços amb la PAH demanant “una comunicació més fluida”. Carme Madorell (CiU), regidora de Serveis Socials, ha respost al·legant que no hi ha “cap problema” entre la PAH i l’Ajuntament. També la regidora d’Habitatge, Anna Cantudo (PSC), ha remarcat que l’administració local fa actuacions “dins del possible” i ha emplaçat Maymó a parlar amb membres de la plataforma o del seu propi grup municipal per conèixer com de fluida és la relació entre la plataforma i el consistori.

Des de la PAH, tot i reconèixer que s’està treballant per aconseguir un major vincle amb el consistori, han recordat que encara queda molta feina a fer. Ramon Maglione, membre de l’entitat, ha pres la paraula finalitzada la votació de la moció per agrair el suport i, de passada, assegurar que “no hi ha hagut fluïdesa” amb l’Ajuntament, mostrant-se “desorientat i ofès”. A la regidora Carme Madorell li ha etzibat: “Igual que tenim els vostres telèfons, vosaltres teniu els nostres”. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), ha acceptat que el consistori té “moltes coses a millorar”No és la primera vegada que des de la plataforma es demana més col·laboració de l’Ajuntament.

Emilio Ramos, l’únic vot contrari

El representant del PP, Emilio Ramos, i que no repetirà com a cap de llista popular, ha estat l’únic membre del plenari que no ha votat a favor de la moció, optant per l’abstenció. “Conec la realitat, ho estic patint a les meves pròpies carns”, ha començat el popular. Després ha afegit que “hauríem de ser més sensats” per acabar dient que el problema va començar amb el govern del tripartit. Aquestes declaracions li han costat una picabaralla amb el portaveu d’Iniciativa, Lluís Carrasco.

El portaveu de la PAH també li ha dedicat unes paraules a Ramos: “El seu partit ens tira enrere la ILP, vostè la signa i ara s’absté”, ha explicat Ramon Maglione totalment desorientat per la incoherència de Ramos. El popular ha agafat el torn de paraula quan no li tocava per recriminar que la PAH no l’ha convidat a formar part de la moció. La seva actitud ha tornat a ser impròpia d’un regidor.

Recomanacions personalitzades

  3 comments for “El ple municipal dóna suport a la nova ILP de la PAH

  1. dclosa
    27/02/2015 at 23:40

    A Angel Pozo (PODEMOS) y Raul Vaos (EQUO) , en plena campaña para las primarias de MOLINS-CAMINA, Si se mueven un poco más no salen el la foto…. No estuvieron durante todo el acto, aparecieron ya en la intervención del berberecho sólo para la foto, y esto no es suficiente, Eh !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *