CiU vol blindar la nova biblioteca però accepta un procés participatiu sobre la resta del Molí

El partit de l’alcalde proposa fer un procés participatiu sobre els usos de la part de l’edifici del Molí que restaran buits més enllà de la nova biblioteca. També proposen construir dos blocs d’habitatge públic a la plaça de la Llibertat. 

D'esquerra a dreta: Laura Soto, Ramon Sànchez i Àlex Francés durant la roda de premsa // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Laura Soto, Ramon Sànchez i Àlex Francès durant la roda de premsa // Jose Polo

CiU Molins de Rei vol fer un procés de participació ciutadana per decidir els usos de la part de l’edifici del Molí on no es construirà la nova biblioteca. És a dir, el partit de l’alcalde s’obre a la participació ciutadana en una de les obres més importants que ha d’encarar Molins de Rei durant els pròxims mesos però amb la condició sine qua non que el projecte de nova biblioteca que comparteixen amb el PSC, amb qui governen, segueixi intacte.

“Volem fer un procés de participació sobre els 2.500 metres restants de l’edifici del Moli”, ha declarat Laura Soto, militant convergent i portaveu de les JNC del municipi. La proposta arriba després que en el ple municipal del mes de febrer ERC presentés una moció a favor de fer una consulta popular sobre el projecte de la biblioteca que no va ser aprovada. És una iniciativa “del partit i no del govern”, afirma Àlex Francès, president de CiU Molins de Rei. Queden tres mesos per a les eleccions municipals i tots els partits, fins i tot els de govern, comencen a posicionar-se marcant perfil propi.

CiU té idees per ocupar l’espai disponible al marge de la biblioteca en el rehabilitat edifici del Molí: fer un casal per a la gent gran, unes aules d’estudi, una sala polivalent que pugui acollir exposicions, un bar, un espai per recordar la història tèxtil de Molins de Rei, un petit magatzem de material d’entitats, oficines administratives de l’Ajuntament -concretament les de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, que actualment es troben sota la biblioteca-, una sala de lleure per a joves i una sala de projeccions. “És la ciutadania de Molins de Rei qui ha d’opinar”, reitera Soto.

El procés de participació, però, no es pot fer de qualsevol manera perquè “no sempre són bons, com va passar a la plaça del Mercat amb els bunkers, en paraules de Francès. El president de l’agrupació local assegura que es necessiten “una sèrie de garanties” per assegurar-se que s’aconsegueix “una mostra representativa de la població de Molins de Rei”. No s’han donat més detalls sobre com volen aconseguir aquests objectius en el procés participatiu.

Plànol de l'edifici // Ajuntament de Molins de Rei

Plànol de l’edifici del Molí amb la zona on anirà la biblioteca (en verd) i la resta (en blanc) // Ajuntament de Molins de Rei

Construcció de dos blocs de pisos

El planejament urbanístic de la zona marca que on ara hi ha les plaques fotovoltaiques que s’endollaran anys després de la seva instal·lació hi ha d’anar un bloc d’habitatges. De fet, el pla actual contempla fer un bloc de pisos d’11 plantes (10 més planta baixa) que seria “més alt que l’edifici més gran del barri del Canal”, segons Ramon Sànchez, militant de CiU Molins de Rei que entrarà com a regidor en substitució de Mònica Santamans. “L’impacte visual de construir un bloc d’aquestes característiques és molt gran”, assegura Sànchez.

La proposta urbanística convergent per a la plaça del Molí és “eliminar el bloc de 10 i traslladar aquests metres d’habitatge a la plaça de la Llibertat per fer dos edificis d’un màxim de planta baixa més cinc”. “Així aconseguiríem un impacte visual molt menor”, certifica el convergent. Aquests pisos serien construïts per destinar-los “a habitatge públic de lloguer o en règim de cessió per a gent jove o gent gran”.

“Cada metre construït són 2.000 euros de beneficis per a l’Ajuntament, així que si no construïm anem perdent diners”, argumenta el convergent. També s’hi faria una zona d’aparcament de rotació per no perdre les places que hi ha actualment a la plaça de la Llibertat.

L’oposició “sense propostes”, segons CiU

CiU ha aprofitat la convocatòria la roda de premsa per explicar les seves propostes i, a més, acusar els partits que no formen part del govern municipal de no tenir-ne. Segons Francès, l’oposició “nega la màxima” perquè no accepten el projecte de biblioteca al Molí però “no han presentat cap altre projecte”. Segons Convergència, l’oposició té “el no sistemàtic” a la feina que estan fent des del govern municipal.

 • Mario

  Us deixo els meus comentaris:

  La sala polivalent que pugui acollir exposicions? Bé, suposo
  que seria possible però em grinyola una mica. Jo sóc més partícip de fer
  exposicions en espais que siguin més de pas i oberts (vestíbuls i passadissos) i no tancats. Igual el mateix espai polivalent també podria servir com a sala de projeccions, seria qüestió simplement d’afegir
  un equip de projecció.

  Una sala de lleure per a joves. Sembla interessant però m’agradaria conèixer els detalls (edat, quin tipus de lleure?, aforament, etc.)

  Ho sento però no em queda clar si les plaques solars subministraran o no energia a la biblioteca?

  Amb tant habitatge no em queda clar si davant la biblioteca hi hauria una plaça pública.

  Els processos de participació són fantàstics i molt democràtics. El problema és que en alguns casos paralitzen infinitament la pressa de decisions i les actuacions de l’administració.

  És genial que la inauguració d’una biblioteca generi tant debat.

  Bon cap de setmana a tots/es!

  • marc

   Referent a les plaques fotovoltsiques que son una subvencio del pla Zapatero 265.000 € si s’integren dins de la biblioteca pel subministrament electric s’haura de veura quin preu te el desmontatge, quins elements s’han de comprar per la seva instalacio ,quin cos te les bateries altament nocives pel medi ambient. I que les plaques tenen vida util de 25 anys i a ple rendiment 8 amb un bon manteniment . Fer les comptes i veurem quin es aquest cos i alucinareu

   • Mario

    Vaja! Doncs sí que és complicat el tema. Llàstima!

   • dclosa

    La meva opinió és que les plaques fotovoltaiques, asumint de que van ser una equivocació de la Sra. Montse Cateura (ICV) ( la desaparecida) amb la seva fal·lera de protagonisme ecològic i de poca feina d’ella i dels membres de govern del seu partit, Es un clar exemple de la ineficàcia e ineptitud dels nostres politics locals i dels assessors tècnics dels ajuntaments ,i de que la munipalització de serveis que promou la CUP-Molins, PODEMOS-Molins, i ara en Pere Garcia (ICV) , será una desgracia darrera l’altra a Molins de Rei
    La meva opinió , es que es tindrien de desmontar, i reinstalar-les a La Porta del Llobregat al merendero de La Barraca , o també estaría bé instal·lar-les als Aiguamolls, o a Castell Ciuró

    • marc

     O de caseta pel teu gos. No parles de crisis i que no dortirem fins….en una mateixa noticia en dos comentaris tens dues opinions diferents

     • dclosa

      ves per a on , lo de caseta de gos també estaria
      bé , hi han gossos molt grans i perillossos, A on veus opinions diferents? , Que ja no vols jugar a Àngel Pozo ?

 • dclosa

  “Antes de cazar el lobo ya venden la piel “ , La ciudadanía de Molins de Rei no queremos las sobras que nos dá el partit de l’alcaldia , de un procés participatiu sobre els usos de la part baixa de l’edifici del Molí , Volem decidir per tot l’edifici , i inclus els que no volen una nova biblioteca, ni volen sentir parlar de construir dos blocs d’habitatge públic a la plaça de la Llibertat, Mejor se queden en su casa y esperen los resultados de las elecciones de Mayo. No queremos iniciativas de este tipo ni “del partit , ni de govern”, ni del Àlex Francès, president de CiU Molins de Rei , ni de nadie.
  La mayoría de ciudadanos cuerdos (no políticos) de Molins de Rei nos damos cuenta de que en España , y todavía más en Catalunya estamos inmersos en una crisis económica galopante que no se solucionará hasta el 2021. Los economistas del mundo mundial indican que España tiene un problema “estructural” y que no saldrá de la crisis hasta que lo solucione, Estructural significa que tiene muchos funcionarios y empleados públicos , que hay duplicidad de cargos , y consecuentemente duplicidad de sueldos y que el régimen funcionarial impide echar a esas gentes a la calle, como lo haría una empresa privada. Los ciudadanos, conscientes de que debemos darle una solución a todo esto, de que debemos aumentar la productividad de los funcionarios y empleados del Ayuntamiento de Molins de Rei , y que tarde o temprano el tema se tendrá que abordar , estaríamos dispuestos a hacer un esfuerzo , en vistas a una rentabilidad futura, a pesar de que no está el horno para bollos, en destinar el edificio del Moli al nuevo Ayuntamientos, y tenemos como CiU , idees per ocupar l’espai disponible : centralizar todos los departamentos dispersos allí (alcaldía, sostenibilitat, servei a les
  persones, habitatge, Guardia Urbana, Radio Municipal, archiu, … ) , fer un casal per a la gent gran, unes aules d’estudi, una sala polivalent que pugui acollir exposicions, un bar, un espai per recordar la història tèxtil de Molins de Rei, un petit magatzem de material d’entitats, oficines administratives de l’Ajuntament, una sala de lleure per a joves i una sala de projeccions per Haal 2000 . etc.
  No hay que modidicar nada , y ya nos parece bien, para romper urbanistaicamente la monotonía del municipio, que en la zona on ara hi ha les plaques fotovoltaiques, fer un bloc de pisos d’11 plantes i que seria “més alt que l’edifici més gran del barri del Canal”, seguro que l’’impacte visual de construir un bloc d’aquestes característiques és molt gran”, pero esto és precisamente los que nos interesa, ¿Acaso se quejan constantemente los habitantes de New York de las alturas ?
  La ciudadanía de Molins de Rei no queremos que se menee más la perdiz con todo esto, ni queremos propuestas urbanística convergent CIU per a la plaça del Molí, y no queremos “eliminar el bloc
  de 10″ , per fer dos edificis d’un màxim de planta baixa més cinc”. No queremos que nos vendan la moto con falsas promesas que luego no cumplen, con ni la piel del lobo, con eso de que aquests pisos serien construïts per destinar-los “a habitatge públic de lloguer o en règim de cessió per a gent jove o gent gran”. Si hay que hacer pisos para gent gran que se hagan en las casas de okupas. No queremos una zona d’aparcament de rotació (zona blava) en la zona, queremos un parking subterráneo zona blanca.

  • marc

   Aquesta es la teva proposta del teu programa que deixen fora de molins camina ? Ara ho entenc

 • Pingback: oan Ramon Casals: "Puc explicar-li a Junqueras com es paga a la hisenda catalana i com es fan polítiques d'ocupació" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: CiU es mostra com la "garantia de canvi" després de vuit anys al govern | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les obres de consolidació del Molí comencen amb mesos de retard | Viu Molins de Rei()