PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent signen un document de compromís ètic

La plataforma Confluència Social de les Esquerres de Molins de Rei aconsegueix que PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent pactin un document de compromís ètic abans de les eleccions municipals. El text obliga a alcaldables i candidatures dels partits signants a complir una sèrie de normes morals. 

D'esquerra a dreta: Monllaó (MES), Barrios (PSC), Castellví (Cofluència), Ferrer (Iniciativa) i Méndez (Procés) // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Monllaó (MES), Barrios (PSC), Castellví (Cofluència), Ferrer (Iniciativa) i Méndez (Procés) // Jose Polo

El primer resultat de la feina de la plataforma per la Confluència Social de les Esquerres de Molins de Rei és un document de compromís ètic signat per PSC, Iniciativa, MES i Procés Constituent. El text compromet als alcaldables d’aquestes formacions i al conjunt de les candidatures a complir una sèrie de compromisos morals. L’acord arriba després de mesos de jornades de treball en comú. En un principi, no hi haurà moviments més ambiciosos com una candidatura conjunta o acords programàtics abans de les eleccions municipals del mes de maig. “Aquest és el resultat del procés de confluència”, indica Jordi Castellví, un dels portaveus del grup promotor.

El document parla de transparència, corrupció i participació, entre altres qüestions. El pacte obliga als candidats a “posar el seu càrrec a disposició del ple en el moment en què es trobi imputat, ser responsable del compliment de tots els compromisos recollits en el programa electoral i donar-ne explicacions al llarg del mandat i percebre només un sou (una retribució) per l’exercici de les responsabilitats polítiques”.

Pel que fa a les candidatures, el document obliga a “elaborar un programa electoral amb propostes realitzables que no comportin cap mena d’engany ni promeses falses per a la ciutadania, donar explicacions públicament en cas d’incompliment o retard i fer públiques les vies de finançament dels partits”. També s’ha consensuat impulsar la creació d’un codi ètic municipal i d’un comitè ètic municipal, així com incorporar i posar en marxa mecanismes d’auditoria ciutadana o prioritzar els pactes entre les formacions d’esquerres.

Tots els partits signants, independentment del seu passat, s’han trobat còmodes en aquest terreny. “La confluència és l’espai obert que necessitem per recuperar la confiança amb els ciutadans i amb nosaltres mateixos”, assegura Joan Barrios, president de l’agrupació local del PSC. “En el marc de les idees en uneixen moltes més coses que no pas ens separen”, certifica Mercè Ferrer, coordinadora d’Iniciativa per Molins de Rei. Àngels Méndez, de Procés Constituent, moviment que forma part de Molins Camina, l’agrupació d’electors sorgida de Podemos i que no ha volgut formar part d’aquest procés de confluència, assegura que li hagués agradat “una proposta més extensa en els partits que ho signen, però no ha estat possible”, es lamenta. Per la seva banda, Manel Monllaó, de MES Molins de Rei, el partit que reuneix els socialistes crítics, indica que la confluència no és “una moda” sinó que és “una necessitat que ens ha reclamat la ciutadania”.

Unes 40 persones van assistir a l'acte de presentació del document // Jose Polo

Unes 40 persones van assistir a l’acte de presentació del document // Jose Polo

ERC, la gran absent 

Tot i que es va intentar comptar amb la participació de partits com la CUP o Molins Camina, que van desmarcar-se des del primer moment d’aquest moviment per diferents motius, la gran absent d’aquest pacte ha estat ERC. El partit republicà i la seva candidata, Sílvia Guillén, s’han mostrat partidaris de pactar amb les forces polítiques d’esquerres després de les eleccions“Vam acceptar formar part en un primer moment però després de veure que al principi era només un partit, Iniciativa, qui ho portava tot ens vam fer enrere”, diu la candidata republicana en declaracions a Viu Molins de Rei. “Després d’aquelles primeres trobades ningú ens ha convidat formalment a formar-hi part”, explica Guillén. “Si ho haguessin fet ho hauríem rumiat”, sentència. Tot i això, Guillen qualifica de “molt raonable” el document signat divendres 19 i no descarta aproximacions posteriors a les eleccions municipals.

 • dclosa

  Bueno , parece que las aguas vuelven a su cauce y que finalmente se ha despejado el temor y la duda de si Confluencia Social , se iba a presentar como partido a las municipales, Definitivamente No, No
  hi haurà moviments més ambiciosos, com una candidatura conjunta o acords programàtics. Según declaraciones en la Radio Municipal RMdR el miércoles día 18, del presidente-portavoz-tertuliano del PSC, dada su frágil situación actual, el PSC-Molins estaria dispuesto a sacrificar sus siglas a cambio de una candidatura conjunta. Sin embargo el poirtavoz-tertuliano de ICV , Carles Martínez nos indicaba que su formación a pesar de que está igual de frágil, jamás renunciaria a sus siglas. Menos mal que Procés Constituent tiene prohibido por la monja Treresa Forcades que presenten candidaturas en ninguna coalición
  El documento tiene apartados muy ambiguos , “Vetllar per un ús adequat dels recursos públics” : ¿ En qué se mide el “us adecuat”? , “Ser responsable del compliment de tots els compromisos recollits en el programa electoral i donar-ne explicacions al llarg del mandat” : ¿ En qué unidades se mide la “responsabilidad”? “En el cas de formar part del govern de l’Ajuntament amb dedicació exclusiva , rebre una retribució justa en funció de les responsabilitats que s’assumeixin, complint estrictament la legislació vigent en aquesta matèria i mai sobrepassant les retribucions regulades per la Llei” : ¿Qué és una retribución justa? , ¿ La retribución, que en plena crisis económica, de un incremento en 30% los sueldos de cargos electos que se autoaplicó Ivan Arcas(ICV) en el primer pleno del 2007 , sin estar en el programa electoral de nadie, y con todo el consentimiento de la oposición PSC, excepto la CUP , no estaba regulada por la Ley? , “En cas de dedicació exclusiva remunerada a l’Ajuntament, no desenvolupar qualsevol altra activitat professional remunerada, Si es vol compatibilitzar amb una activitat professional remunerada, la dedicació a l’Ajuntament ha de ser parcial i no exclusiva” : ¿como el caso de Cereales y piensos Martí (CIU) ? , “Retornar al món laboral amb dignitat, sense obtenir cap privilegi per haver exercit responsabilitats politiquees” : ¿Como en el caso de la Sra Geno Catalá (ICV) que no coge su plaza de secretaria en el Ayuntamiento , que después del ACA se va a medrar como càrrec de confiança a Sant Esteve de Resrovires ?, “En cas de tenir responsabilitats de govern, treballar per a complir els compromisos que es recullen en el programa electoral que presenten a les eleccions municipals” : Es obvio, ¿ En que unidades se mide eso de treballar? . “Rebutjar tota pràctica de filtració o informació anònima” , “Garantir el dret de la ciutadania a intervenir en la presa de decisions respecte a inversions i endeutament” : ¿Como hace en partido firmante PSC con lo de la nueva bilioteca en el Moli?, “Fer públiques totes les vies i formes de finançament del grup municipal, les provinents del pressupost municipal i les que procedeixin d’altres fonts” : ¿ Como hacen en la actualidad los de ICV , PSC, PP , ERC y CiU ?
  No es de extrañar, que bajo el inclumplimiento flagrante actual de los partidos, de la legislació vigent y lo regulado per la Llei de todos esto, tots els partits signants, independentment del seu passat, s’han trobat còmodes en aquest terreny…….
  Es recomendable, y no tiene desperdicio, escuchar el audio en podcast de la Radio Municipal , el miércoles día 18, en la tertulia de los políticos, el desconsuelo de CIU por no haber sido invitados a la firma…….

 • Pingback: Iniciativa i MES conflueixen en una candidatura a Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Ana Aroca (Molins Camina): "Les Guardioles seran un barri fantasma" | Viu Molins de Rei()