Daniel Sánchez Ajo: Nova biblioteca, la prova del cotó

daniel-sanchez-146x180L’actualitat de la nostra vila en les darreres setmanes ve marcada per la construcció de la nova biblioteca municipal, a l’antic edifici del Molí. El govern sociovergent ha decidit tirar pel dret i engegar l’execució del projecte per al mes d’abril, unes setmanes abans de les eleccions locals. L’oposició dels partits autoanomenats d’esquerra alternativa reclama una consulta, com a pas imprescindible previ a qualsevol actuació de l’Ajuntament. Què passaria si apliquéssim la prova del cotó a les seves paraules respecte dels seus fets?

D’entrada, el govern format per convergents i socialistes aposta per invertir 4 milions d’euros en el nou projecte, una inversió que, segons el nostre parer, pot suposar un excessiu endeutament de l’Ajuntament, amb els problemes que això pot comportar, i oblidant d’altres prioritats, fonamentals per nosaltres, com ara el blindatge dels menjadors socials, la millora de l’atenció a la gent gran, les polítiques de seguretat, plans per lluitar contra la pobresa energètica o polítiques actives d’ocupació, entre d’altres afers que amb la controvèrsia sobre la nova biblioteca s’estan deixant de banda.

A més a més, han anunciat a bombo i plateret que les obres començaran a un mes de les eleccions, intentant fer irreversible la seva decisió, menyspreant d’aquesta manera el vot dels ciutadans de Molins, que es mereixen poder determinar quin model de biblioteca, i en general, de gestió pública, prefereixen: si basada en la racionalitat i la despesa intel·ligent, o bé en el malbaratament dels recursos de tots.

L’alcalde Casals s’omple la boca parlant del dret a decidir, quan es refereix al debat sobiranista que existeix a casa nostra, però no l’aplica quan es tracta del veredicte del  seu propi poble. Reclamem a l’equip de govern que deixi que la gent de Molins pugui determinar amb el seu vot de quina manera vol, entre d’altres qüestions, resoldre el tema de la biblioteca.

“L’alcalde s’omple la boca parlant del dret a decidir, quan es refereix al debat sobiranista que existeix a casa nostra, però no l’aplica quan es tracta del veredicte del  seu propi poble”

A l’oposició, partits com ERC i ICV reclamen una consulta sobre la biblioteca, quan justament ells van plantejar un edifici molt més car nou de trinca (més de 10 milions d’euros) quan eren a l’equip de Govern municipal, i sense cap referència a demanar l’opinió als veïns. En el seu cas, presumeixen de valors d’esquerres, però amb la seva constant petició de consulta pretenen amagar que la seva alternativa era encara més costosa, i per tant, més inviable per als molinencs, que veuríem augmentada significativament la nostra pressió fiscal. Alhora, proposar aquesta votació a tres mesos vista de les eleccions suposa també menystenir la transcendència i buidar de contingut els comicis municipals, un fet sorprenent en forces polítiques que treuen pit del seu “municipalisme”.

Davant d’aquest escenari, el Partit Popular de Molins de Rei afronta la qüestió des d’una posició constructiva i raonable. Compartim que Molins necessita ampliar la biblioteca Pau Vila, que se’ns ha quedat petita, i necessitem una millora d’aquestes dependències, per millorar els serveis per als nostres estudiants, lectors i usuaris en general. Ara bé, qualsevol intervenció s’ha de fer amb criteri i prudència, recordant que els diners públics ens pertanyen a tots els molinencs i molinenques, i amb ells no s’hi juga.

El PP té com a objectiu optimitzar-ne el seu aprofitament per atendre la múltiple diversitat de reptes que tenim per davant, i no entestar-se en projectes faraònics que facin que paguem encara més impostos. Defensem com a solució habilitar la planta baixa de l’edifici de la biblioteca Pau Vila per a l’ampliació dels seus usos, tot traslladant les dependències municipals que ara ocupen aquest espai. S’aconseguiria doblar la seva superfície, i es podrien, a més, habilitar aules d’estudi perquè es poguessin ofertar classes de reforç a aquells alumnes amb més dificultats.

En definitiva, ni l’equip de govern ni l’oposició d’esquerres aguanten la prova del cotó en el tema de la possible nova biblioteca municipal. Els primers, perquè parlen de decidir però volen furtar-nos el dret a fer-ho sobre aquest tema el 24-M a les urnes, una cacicada sense precedents. I els altres, perquè volen dissimular darrere les seves propostes de participació ciutadana la inconsistència de la seva posició com a antics responsables municipals. Enmig d’aquest desgavell, el Partit Popular vetllarà pels interessos dels molinencs i les molinenques amb propostes útils en positiu, que seran les que podran passar la prova del cotó de la democràcia, la transparència i el bon ús dels recursos de tothom.

Recomanacions personalitzades