Daniel Sánchez Ajo: Nova biblioteca, la prova del cotó

daniel-sanchez-146x180L’actualitat de la nostra vila en les darreres setmanes ve marcada per la construcció de la nova biblioteca municipal, a l’antic edifici del Molí. El govern sociovergent ha decidit tirar pel dret i engegar l’execució del projecte per al mes d’abril, unes setmanes abans de les eleccions locals. L’oposició dels partits autoanomenats d’esquerra alternativa reclama una consulta, com a pas imprescindible previ a qualsevol actuació de l’Ajuntament. Què passaria si apliquéssim la prova del cotó a les seves paraules respecte dels seus fets?

D’entrada, el govern format per convergents i socialistes aposta per invertir 4 milions d’euros en el nou projecte, una inversió que, segons el nostre parer, pot suposar un excessiu endeutament de l’Ajuntament, amb els problemes que això pot comportar, i oblidant d’altres prioritats, fonamentals per nosaltres, com ara el blindatge dels menjadors socials, la millora de l’atenció a la gent gran, les polítiques de seguretat, plans per lluitar contra la pobresa energètica o polítiques actives d’ocupació, entre d’altres afers que amb la controvèrsia sobre la nova biblioteca s’estan deixant de banda.

A més a més, han anunciat a bombo i plateret que les obres començaran a un mes de les eleccions, intentant fer irreversible la seva decisió, menyspreant d’aquesta manera el vot dels ciutadans de Molins, que es mereixen poder determinar quin model de biblioteca, i en general, de gestió pública, prefereixen: si basada en la racionalitat i la despesa intel·ligent, o bé en el malbaratament dels recursos de tots.

L’alcalde Casals s’omple la boca parlant del dret a decidir, quan es refereix al debat sobiranista que existeix a casa nostra, però no l’aplica quan es tracta del veredicte del  seu propi poble. Reclamem a l’equip de govern que deixi que la gent de Molins pugui determinar amb el seu vot de quina manera vol, entre d’altres qüestions, resoldre el tema de la biblioteca.

“L’alcalde s’omple la boca parlant del dret a decidir, quan es refereix al debat sobiranista que existeix a casa nostra, però no l’aplica quan es tracta del veredicte del  seu propi poble”

A l’oposició, partits com ERC i ICV reclamen una consulta sobre la biblioteca, quan justament ells van plantejar un edifici molt més car nou de trinca (més de 10 milions d’euros) quan eren a l’equip de Govern municipal, i sense cap referència a demanar l’opinió als veïns. En el seu cas, presumeixen de valors d’esquerres, però amb la seva constant petició de consulta pretenen amagar que la seva alternativa era encara més costosa, i per tant, més inviable per als molinencs, que veuríem augmentada significativament la nostra pressió fiscal. Alhora, proposar aquesta votació a tres mesos vista de les eleccions suposa també menystenir la transcendència i buidar de contingut els comicis municipals, un fet sorprenent en forces polítiques que treuen pit del seu “municipalisme”.

Davant d’aquest escenari, el Partit Popular de Molins de Rei afronta la qüestió des d’una posició constructiva i raonable. Compartim que Molins necessita ampliar la biblioteca Pau Vila, que se’ns ha quedat petita, i necessitem una millora d’aquestes dependències, per millorar els serveis per als nostres estudiants, lectors i usuaris en general. Ara bé, qualsevol intervenció s’ha de fer amb criteri i prudència, recordant que els diners públics ens pertanyen a tots els molinencs i molinenques, i amb ells no s’hi juga.

El PP té com a objectiu optimitzar-ne el seu aprofitament per atendre la múltiple diversitat de reptes que tenim per davant, i no entestar-se en projectes faraònics que facin que paguem encara més impostos. Defensem com a solució habilitar la planta baixa de l’edifici de la biblioteca Pau Vila per a l’ampliació dels seus usos, tot traslladant les dependències municipals que ara ocupen aquest espai. S’aconseguiria doblar la seva superfície, i es podrien, a més, habilitar aules d’estudi perquè es poguessin ofertar classes de reforç a aquells alumnes amb més dificultats.

En definitiva, ni l’equip de govern ni l’oposició d’esquerres aguanten la prova del cotó en el tema de la possible nova biblioteca municipal. Els primers, perquè parlen de decidir però volen furtar-nos el dret a fer-ho sobre aquest tema el 24-M a les urnes, una cacicada sense precedents. I els altres, perquè volen dissimular darrere les seves propostes de participació ciutadana la inconsistència de la seva posició com a antics responsables municipals. Enmig d’aquest desgavell, el Partit Popular vetllarà pels interessos dels molinencs i les molinenques amb propostes útils en positiu, que seran les que podran passar la prova del cotó de la democràcia, la transparència i el bon ús dels recursos de tothom.

Recomanacions personalitzades

  19 comments for “Daniel Sánchez Ajo: Nova biblioteca, la prova del cotó

 1. marc
  20/02/2015 at 15:02

  Per flipar aquest. Com a minim hauria de coneixer la llei i en aquest cas l”obligacio d’una
  Biblioteca segons la poblacio aprovat amb la generalitat ( encara no recorregut pel seu partit ) amb criteris dr l’Unesco. Respecte a obres faraoniques els del PP tenen molta experiencia on governen …aeroports sense avions…i molts etc. D”altra banda amb els nostres impostos no tindriem gaire problemes per atendre millor a les persones pero paguem i encara als que paguem ens deixa els diners amb prestec. Per ultim parlar de participacio un del PP ????

  • David
   20/02/2015 at 23:51

   Si parla de participació un del PP, no el desqualificarem per ser del PP, sinó en tot cas per allò que diu, no troba?
   Parla de conèixer la llei, però després diu que “als que paguem ens deixa diners amb préstec”. Més aviat fa d’intermediari davant els mercats, perquè la nota del nostre deute està a nivells escombraria. I posar-se a fer un projecte d’aquesta magnitud requereix, com a mínim, que el poble parli a les urnes. O valen més els criteris de la Unesco (d’altra banda, benintencionats, que quedi clar) que la decisió dels molinencs?
   I parlem de la llei de banderes que incompleix l’Ajuntament? Aquí l’obligació legal no importa? I vols dir que si fan aeroports sense avions, nosaltres hem de fer biblioteques amb una inversió com aquesta sense ni deixar que la gent decideixi? Per flipar, sí!
   Salutacions, Marc!

   • marc
    21/02/2015 at 0:05

    Aixo de que la gent decideix. Solament a molins per una biblioteca . I si aquesta postura es per tot per exemple : catalunya-espanya ? Poses de relleu la llei de banderes i despres deixes de banda un altra llei de catalunya de cultura davant les llibreries. El teu discurs te un gran problema com representant del PP i son els fets

    • David
     21/02/2015 at 19:21

     Parlant de legalitat, decidir els molinencs sobre la seva biblioteca municipal entra dins l’àmbit de les competències locals. En canvi, les relacions Catalunya-Espanya s’han de decidir conjuntament, i no unilateralment, segons diu la llei.
     No és que no es compleixi una llei catalana. El propi Ministeri espanyol i la Unesco també aconsellen una superficie de biblioteques determinada. Es tracta de prioritzar, simplement. Sí a millorar la biblioteca, però que la gent decideixi el com.
     Gràcies per la resposta. Salutacions, Marc!

     • jaume
      24/02/2015 at 17:49

      No existeix una legalitat amparada per la Llei Catalana i avalada per l’UNESCO si de cas i parlem de competències locals, la dependència i assumptes socials no pertanyen als Ajuntaments . En el fons David entenc la teva postura agafar la teva posició fins al primer pis o fins al segon (Ajuntament o Generalitat de Catalunya ) pero mai mirar al tercer (l’Estat) i si pixant desde el tercer millor parlar de pluja

     • David
      24/02/2015 at 19:38

      Parlant de les competències locals, la Llei Reguladora de Bases del Règim Local (LRBRL) determina en el seu article 26, que tots els municipis més grans de 20000 habitants (com és el nostre cas) tenen la competència de prestació de serveis socials. A més, la mateixa llei recull la figura de les “competències impròpies”, que són aquelles que encara que estiguin atribuïdes a d’altres administracions, poden ser exercides pel municipi en determinades circumstàncies, en tant que és l’administració més propera al ciutadà. Per tant, sí que l’Ajuntament té competències i pot fer feina en aquest àmbit, com de fet la fa.
      I amb mi pots agafar la meva posició i fer-la pujar al sobreàtic si cal.
      Salutacions, Jaume!

     • dclosa
      26/02/2015 at 21:57

      I de qué ens serveix tindre competències si al final els politics locals s’ho pasen tot per el forro, i es malgasten els diners del nostre Pressupost Municipal
      874.114,64
      € cost /anual TOTAL
      ESTRUCTURA POLÍTICA a Molins de Rei , Res tangíble , Tot fum. Fum , fum , fum…

 2. Mario
  20/02/2015 at 15:43

  Hola Daniel,
  cito textualment del teu article: “el malbaratament dels recursos de tots.”
  Segons el meu criteri no és malbarament invertir en:
  – cultura,
  – suport a l’educació acadèmica i no acadèmica, educació al llarg de la vida i a l’autoaprenentatge,
  – integració i cohesió social,
  – fer formació en TIC per combatre l’escletxa digital,
  – resoldre les necessitats informatives de la ciutadania,
  – fomentar la lectura,
  – promocionar la història i el patrimoni local,
  – etc.

  Salutacions.

  Mario

  • David
   20/02/2015 at 23:47

   I tant que no és malbaratament invertir en cultura. La qüestió és com optimitzar els recursos dels que disposem per atendre la cultura, però també d’altres prioritats que tenim. I tots els objectius que vostè esmenta (que comparteixo totalment) també es poden abordar amb una inversió que permeti millorar a fons la nostra biblioteca sense oblidar altres temes. I crec que la promoció de la lectura, la cultura i la integració de la què parla no són directament proporcionals a la superficie de la biblioteca. Hi ha d’altres factors que compten, oi?
   Una salutació, Mario!

   • Mario
    07/03/2015 at 11:09

    Hola David,
    no és una qüestió de metres de superfície. És una qüestió de per exemple i només nombraré unes poques:
    – acabar amb les barreres arquitectòniques que les hi ha a l’actual biblioteca,
    – a que sigui un espai més acollidor (llum natural, climatització, mobiliari més ergonòmic i còmode, espais més atractius, etc.)
    – ubicació en un espai que millori la centralitat. accessibilitat i visibilitat de l’equipament,

    Si com comentes, comparteixes amb mi que t’agraden les actuacions que pot dur a terme la biblioteca t’asseguro que gaudiràs molt de la nova biblioteca.
    Salutacions,
    Mario

 3. dclosa
  20/02/2015 at 16:34

  ¿ Qué quiere decir “·segons el nostre parer” ? , ¿ El parer de quien? , o mejor dicho ¿ Quienes Daniel Sánchez Ajo ? , Primero identifíquese y luego dé su parecer….
  En caso de que usted sea portavoz del PP , debe clarificar si su parecer es particular o es de la formación , puesto que su representante político en el Ayuntamiento , Sr. Emilio Ramos, el del gatillo del voto fácil , votó en el pleno a favor de la nueva biblioteca y no dijo nada de que eso pot suposar un excessiu endeutament de l’Ajuntament, amb els problemes que això pot comportar, i oblidant d’altres prioritats, fonamentals per nosaltres, com ara el blindatge dels menjadors socials, la millora de l’atenció a la gent gran, etc. y con el voto fácil de esta señor en contra de una consulta popular que reclamaba ERC + CUP + ICV menyspreant d’aquesta manera el vot dels ciutadans de Molins, que es mereixen poder determinar quin model de biblioteca, en el malbaratament dels recursos de tots. ¿Para la compre del voto , l’alcalde Casals le ofreció más chubasqueros para la Guardia Urbana ? , por favor no hagan más el ridículo, repasen el pleno del mes de enero y lo verán claro, els diners públics ens pertanyen a tots els molinencs i molinenques, i amb ells no s’hi juga amb gatillo fácil.
  Deben reconocer de todas, todas, ( ver hemeroteca) que la idea de habilitar la planta baixa de l’edifici de la biblioteca Pau Vila per a l’ampliació dels seus usos, és mia y no del PP-Molins, ni del Sr. Ramos , ni de usted, y la llevo preconizando en estos medios desde el inicio del debate. No se quieran Ustedes poner medallas.

 4. Pablo
  20/02/2015 at 16:34

  Apreciado Daniel,

  Me temo que le van a llover “tortas dialécticas” por culpa de su impericia.

  Opinar es libre y no requiere de mayores precauciones pero cuando se opina en nombre de una formación política se os debe exigir unos conocimientos mínimos sobre lo opinado.

  Y si no se tienen, querido se recaba información, no en Google o en una taberna si no en los profesionales que sepan del tema.

  Ya cansa leer opiniones de gente perteneciente a formaciones políticas que demuestran poco dominio sobre la materia.

  Es como si en época electoral desde los partidos os arengasen a estar presentes en los medios….

  !! Salid y anunciad nuestro evangelio!!!…Sin importar si realmente domináis los aspectos técnicos y legales básicos sobre lo que predicáis.

  Mi buen Daniel, podremos coincidir en lo poco adecuado que es ejecutar el proyecto a semanas vista de una convocatoria electoral.

  Poco ético, sin duda, pero no poco legítimo.

  Ahora bien en lo que su partido, en boca de usted, demuestra estulticia es en criticar los aspectos técnicos del proyecto.

  Mire, con la ampliación que ustedes proponen la biblioteca quedaría con una superficie de unos 760 metros cuadrados.

  Lo que la Ley de lectura pública catalana, y el MEC establece para cumplir con los mínimos de las directrices de la Federation of Library Associations y la UNESCO es una superficie de 2080 metros cuadrados.

  Pero no solo hay que cumplir con lo fijado en cuanto a superficie también existen otros parámetros que ni de lejos podrían cumplirse con su “solución de mercadillo”, (fondo documental, puntos de lectura, salas diferenciadas, uso, nuevas funcionalidades etc, etc..

  Consejo primero infórmese a fondo sobre lo mandatorio en este proyecto.

  Después si quiere hablamos sobre Obligaciones de las administraciones locales en función del tipo de las competencia que asuma.

  Competencias por Gestión Directa, por gestión indirecta por gestión delegada y lo que la legislación indica en cuanto donde deben salir las partidas presupuestarias para ejecutar dichas competencias.

  Todo lo demás, mi buen Daniel, es demagogia.

  En politica, no todo vale Daniel.

  • David
   20/02/2015 at 23:42

   Es cuestión de prioridades, Pablo (interesante opinión, la suya). Los criterios de la UNESCO son muy loables, pero estamos en una situación económica compleja. Y hay que priorizar. Hablar desde el rigor y calificar las propuestas de los demás de “soluciones de mercadillo” no parece un término muy riguroso y técnico. En todo caso, como bien dice usted, y aquí coincidimos, no es ético que se inicien las obras a unas semanas de las elecciones. Corresponde a la gente de Molins decidir el modelo que quieren en las urnas.
   Y me parece que este Ayuntamiento incumple más de una normativa estatal, por ejemplo, con la ley de Banderas, y creo que no tienen excesiva prisa por cumplir con las “obligaciones de las administraciones locales” que usted menciona. No pueden dar ejemplos de legalidad.
   Un saludo, Pablo!

   • Pablo
    21/02/2015 at 12:09

    Apreciado Daniel,

    Su juventud no excusa su ignorancia cuando se opina poniendo voz a una formación
    política.

    ¿Como que “criterio” loable?.

    Mi joven Daniel, no estamos hablado de recomendaciones, estamos hablando de obligaciones.

    Lo que la UNESCO junto con la IFLA hace es establecer los criterios técnicos que
    después la mayoría de países trasponen a sus legislaciones.

    Son leyes, Daniel, no simples desiderantums. Son leyes estatales y autonómicas de
    inexcusable cumplimiento.

    Para que vaya haciendo culturilla le diré que esas directrices de la UNESCO e IFLA
    después de ser recogidas en leyes de rango estatal por el MEC acaban siendo desgranadas a nivel autonómico por la Ley 4/1993, de 18 de marzo, del sistema bibliotecario de Cataluña.

    Ley de la que emana la norma autonómica llamada Mapa de la lectura publica de Cataluña, que establece las necesidades y el tipo de servicio a prestar en función de la población.

    Mi inexperto Daniel, el Ayuntamiento tiene la OBLIGACION por ley de prestar el servicio
    publico de Biblioteca pero no de forma y manera discrecional, en función de sus prioridades, (como usted dice), si no en las condiciones que marca la actual legislación. Condiciones que como le comentaba antes, fijan las dimensiones mínimas, entre otros
    parámetros.

    No me haga usted de trilero, mezclando churras con merinas.

    Si el ayuntamiento incumple la “Ley de Banderas” pues mal hecho… pero eso no le
    da carta blanca para saltarse otras normas.

    Daniel, por su juventud supongo que le queda una larga vida política, (si ese es su
    deseo, claro), admita este consejo de un Cristiano viejo:

    Antes de opinar informese.

    Un abrazo.

    • dclosa
     21/02/2015 at 14:02

     ¿ Qué quiere decir con eso de que son leyes estatales y autonómicas de inexcusable cumplimiento? , Será para los países del mundo mundial que puedan cumplirlo , ¿ No le parece ? , Sin ir más lejos , ¿ Nuestros vecinos del Africa lo cumplen inexcusablemete todos? , Recuerde que no estamos tan lejos y que por temas de corrupción y cultura , Africa empieza en los Pirineos……

     • Pablo
      23/02/2015 at 12:31

      Poco apreciado Dclosa..

      Al comparar España con África denota usted 2 cosas:

      1. Su conocimiento sobre África se basa en el
      visionado del Rey Leon.

      2. Lo más cerca que ha estado usted de la realidad
      Africana es cuando alguna ocasión ha estado comprando una peliculilla pirata a
      un senegalés en el Top-Manta de la Rambla.

      ¡!! Que sagacidad la suya, Oiga!!.

      Nada, nada, continúe usted con sus opiniones tipo Faemino y Cansado…

      https://www.youtube.com/watch?v=jZC9wh81DLY

     • dclosa
      26/02/2015 at 21:52

      Qué t’empatolles !!! , Pesaoooo !!

 5. Mare meva
  20/02/2015 at 18:56

  Jo només volia preguntar una cosa:

  El PP us paga més diners a la nòmina per portar aquests cabells a lo Carlos Floriano? O va directament al sobresou?

  Sembleu una secta. Au.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *