Miguel Ángel Pozo: Molins de Rei, millor compacta i participativa

Miguel Angel PozoL’any 2015 serà l’any de les inversions a la nostra vila, inversions enfocades, principalment, en dos projectes de gran format, tant per la seva dimensió física com per la despesa econòmica que suposa. Els projectes de la urbanització del barri de les Guardioles i l’adequació de l’edifici del Molí són dos projectes de gran calat social i és per això que voldria fer una petita reflexió sobre la urbanització a la nostra vila, des d’un punt de vista més tècnic que polític i, sobretot, des de la meva forma d’entendre l’urbanisme i la política urbanística.

Qualsevol ciutadà pot consultar els projectes urbanístics que des de l’Ajuntament i altres institucions, com és l’Àrea Metropolitana de Barcelona, han de modificar i adaptar el teixit urbanístic de qualsevol població. Actualment existeixen un seguit de plans urbanístics a la nostra vila, aprovats i llestos per executar, i que l’Ajuntament o l’entitat que correspongui haurien de fer realitat.

Un d’aquest projectes és la urbanització del sector de Les Guardioles, situat entre el barri de Les Conserves, barri de L’Àngel i el barri de La Riera Bonet, aprovat definitivament al març del 2012. Aquest projecte va néixer a l’anterior mandat, però no ha sigut fins ara que s’ha formalitzat, tot i que segons el Pla Parcial donava un termini de 4 anys (2016) per finalitzar la urbanització i construir un 60% del sostre residencial. Sembla evident que això no es complirà.

Tot i això, la meva apreciació no és el temps que ha trigat, sinó la utilitat i el protagonisme que té aquest projecte enfront d’altres processos urbanístics.

Si la idea que sorgeix de l’Ajuntament és tindre més habitatges socials, és ben fàcil, al bell mig del poble i a la perifèria tenim habitatges buits, edificis abandonats i solars sense construir, només cal la voluntat de fer vila. Fer vila no significa seguir creixent, estem d’acord que tenim un problema de comunicació entre el barri de la Riera Bonet i el nucli urbà, però el que sí poso en dubte és la solució del problema.

El creixement de la població actual no és tant ràpid com anys enrere, és per això que no té gaire sentit seguir amb la mateixa política expansiva. Potser caldria fer accions puntuals que garanteixin un creixement més acord a la realitat. Llavors, què fem amb la Riera Bonet? Crec que se’ls hi ha de donar la possibilitat de millorar les condicions actuals que tenen i repensar un planejament a llarg termini i específic per la zona. Potser la solució passa per fer un “agrupament urbà”.

Fer una urbanització que de ben segur la tindrem buida durant anys no és la manera més intel·ligent de reduir la despesa municipal, caldrà un manteniment continuat del serveis. A més, l’Ajuntament hauria de tenir certa capacitat pressupostaria per poder executar els equipaments que donin vida al nou barri, cosa que només s’aconseguirà incrementant el deute públic.

D’altra banda, existeixen planejaments que són vigents al nostre municipi i crec que s’haurien de dur a terme ja que consolidarien l’entramat urbà que tenim ara. Aquestes actuacions dotarien al municipi de més habitatges, tant públic com privat, i espais públics que ajudarien a “fer Vila” ja que estaríem substituint edificacions buides o solars sense construir en nous elements arquitectònics. Alguns d’aquests exemples són les zones de la plaça de la Creu, el Molí i Ca n’Iborra.

L’altre gran projecte que s’ha de començar al 2015 és l’adequació de l’edifici Molí per després poder instal·lar-hi la nova biblioteca i altres possibles equipaments que encara estan per decidir.

En el cas d’aquest projecte, crec que donar un nou ús a un edifici que actualment no en té és una bona solució si, com s’ha de suposar, el valor històric i la despesa del projecte compensa més que l’enderroc i la seva nova construcció. També s’ha de veure si les dimensions que ha d’ocupar la nova biblioteca són les idònies pel seu grau d’utilització, no hem de caure en la infrautilització de l’espai sinó de ben segur ens tornarem a equivocar.

En aquest projecte han de tenir veu tots els vilatans i vilatanes, hem de poder decidir què en volem fer amb aquest gran espai i com ha de ser la plaça i l’edifici del Molí.

Es raonable que aquells que han d’utilitzar aquestes instal·lacions puguin dir com la volen i què volen tenir-hi. Entenc l’escepticisme que pot sorgir dintre de l’Ajuntament o part de l’equip de govern de fer partícip a un grup de persones sobre temes tan importants i d’una temàtica bastant tècnica, però si no ho fem així, tindrem al nostre municipi edificacions construïdes a voluntat del governant, sense criteri ni acceptació.

Tant aquests projectes com d’altres que s’estan duent a terme a Molins de Rei, com pot ser l’espai Juvenil i cultural Mariona, s’ha de tenir en compte l’opinió del ciutadà de manera que aquest faci seu el projecte i per consegüent invertir els diners públics on creiem que són més necessaris.

Miguel Angel Pozo Soto, membre de Podem Molins de Rei i del grup impulsor Molins Camina

 • dclosa

  El año 2015 será otro año más de la galopante crisis económica que atravesamos, con paro, con regresión como lo han sido todos estos años desde que empezó la crisis en el 2007 , y según los economístas, no llegaremos a los mismos niveles de empleo de 2007 hasta el año 2021. Penosamente
  algunos políticos locales no se han enterado de todo eso , ni quieren enterarse de la realidad del pueblo, y siguen montados en el dólar. Esta inconsciencia política empezó a nivel local en el primer pleno del 2007 en que inmediatamente, después de ser investido alcalde el Sr. Ivan Arcas (ICV), aleccionado por su mentor Manuel Bustos Garrido de FMC incitó a sus propios regidores
  de gobierno ICV+ ERC +CIU y a los de la oposición, a aumentarse los suelos, y con eso de que a
  nadie le amarga un dulce, se sumaron todos , incluso los del PSC , El alcalde va apujar-se el sou un 35%, de forma que cobrava : 55.453 € i els regidors amb dedicació exclusiva ( Cateura, Frank, Romeu, Martí) : 48.636 €. La CUP denunció el hecho pero a pesar de ello de poco les sirvió ya que los de la CUP no renunciaron a los cobros a favor del Ayuntamiento y siguieron la corriente a la “casta” y al “sistema” llevándose los dineros a la saca. También, a parecer, los nuevos partidos emergentes de moda, mal llamados populares, en su códigos éticos , tampoco piensan renunciar a los cobros en favor del Ayuntamiento, con una clara intención de mirar hacia el otro lado, piensan seguir la corriente a la “casta” y al “sistema” llevándose también los dineros a la saca (380 € por pleno y por barba de regidor)
  Si en las próximas elecciones municipales ganan de nuevo los de CIU y posiblemente PSC , o ERC , l’any 2015 , si se dejan llevar de nuevo con sus delirios de protagonismo político y de grandezas, serà l’any de les inversions a la nostra vila, inversions enfocades, principalment, en 3 projectes per la despesa econòmica que puposa, la urbanització del barri de les Guardioles , l’edifici del Molí amb la nova biblioteca, i el nou institut Recasens , Yo no sé dónde hay tantas facilidades como nos dice el Sr. Pozo en que qualsevol ciutadà pot consultar els projectes urbanístics que des de l’Ajuntament i
  altres institucions, com és l’AMB, Debería aleccionanos, ¿ Dónde se pueden consultar todo eso, si ya el solo hecho de presentar una instáncia en el Ayuntamiento y que te la respondan, es una proeza en Molins de Rei? .
  Para lo de las Guardioles, CIU nos quiere vender la moto dorándonos la píldora , de que es un proyecto necesario para el objetivo de que l’ajuntament és tindre més habitatges socials, cuando en realidad no es necesario ya que al bell mig del poble i a la perifèria tenim habitatges buits, edificis abandonats i solars sense construir, només cal la voluntat de fer vila.
  ¿Hay un problema de comunicació entre el barri de la Riera Bonet i el nucli urbà?, La primera vez que lo oigo….. ¿ Se’ls hi ha de donar la possibilitat de millorar les condicions actuals? , ¿ Qué pasa con sus condiciones actuales en Riera Bonet, tan malas son? , Tienen un centro cívico, su petanca, sus plazas, sus parques… Si la urbanització de Guardioles la tindrem buida durant anys o no, és cuestión única y exclusiva de los precios en se que pongas a la venta los pisos. No debemos preocuparnos en la despesa municipal, ni en el manteniment continuat del serveis, ya que el Ayuntamiento en estos casos se las sabe ingeniar muy bien, y és un verdadero especialista en cobrarles bien a los promotores , con las plusvalías, el IBI , etc. La pregunta és : ¿ Debemos seguir montados en el dólar? , ¿ Debemos seguir , en plena crisis económica, con los delirios de grandeza de unos cuantos políticos iluminados? . . Ahora no debería estar el horno para bollos para estas cosas , ya que existeixen planejaments que són vigents al nostre municipi , substituint
  edificacions buides o solars : Kasablanca, Mallolis , La Casona, Pso. Terraple, Avda, Barcelona , etc, etc. que afean la vila , que nos permitiría construir nous habitatges.
  ¿Es necesaria una nueva biblioteca de 4.000 m2 , si con la que tenemos de 380 m2 no dispone de lectores y que la tendencia de los libros ahora es que sean digitales en vez de libros cosidos ,
  Hay que pensar que con l’adequació de l’edifici Molí para biblioteca no va a costar 4 millones de € , per després poder instal·lar-hi altres possibles equipaments municipales que encara estan per decidir, que nos costarán otros 4 millones más? , ¿Les dimensions que ha d’ocupar la nova biblioteca de 4.000 m2 són les idònies pel seu baix grau d’utilització? , No hem de caure en la macro cifra de l’espai, sinó de ben segur ens tornarem a equivocar. Pongo en duda si en aquest projecte han de tenir veu tots els vilatans i vilatanes, i hem de poder decidir què en volem fer amb aquest gran espai i com ha de ser la
  plaça i l’edifici del Molí, ¿ Cuanta participación sería democráticamente reperesentativa en la consulta? , ¿ Un 10 % de votantes sería suficiente para ser legítima?
  ,¿Una consulta que vol dir ? , Posar urnes per que la gent doni la seva opinió? , Pregunta oberta o tancada ?, Amb quina participacio tindria validessa? , En poques paraules s’ha de definir les regles del joc i no parlar el concepte metaforicament.
  Con urnas o si ellas. Es muy fácil para los que no han pegado un palo al agua, ni han pagado ningún recibo del IBI, ni recibo del agua, disparar con pólvora del rey, Yo como ciudadano de Molins de Rei no estoy dispuesto a que en plena crisis económica, en la que estaremos inmersos hasta el 2021, a que me aumenten más mis impuestos municipales por un capricho electoral de unos cuantos,

  • conde rojo

   breve, coberturas sociales primero…..todo lo demas despues,duele en el alma ver planteamientos politicos de inversiones millonarias, hablar frivolamente de tanto dinero me produce escalofrios democraticos.

   • dclosa

    Las coberturas sociales dependen de la Generalitat o del Gobierno de España, y no de los ayuntamientos, Los ayuntamientos son simples intermediarios entre unos y otros. . Al parecer, los nuevos partidos emergentes de moda, mal llamados populares, en su códigos éticos , tampoco piensan renunciar a los cobros de sus electos, a favor del Ayuntamiento, con una clara intención de mirar hacia el otro lado piensan seguir la corriente a la “casta” y al “sistema” llevándose también los dineros a la saca (380 € por pleno y por barba de regidor) , Hablar frivolamente de dinero en los códigos éticos de dichos partidos, me produce escalofrios democraticos.

  • jaume

   Tot aquest rollo es un copiar pegar a totes les noticies. Sembla que en el tema de la biblioteca no va tenir prou amb la lliço del Sr.Pablo a la noticia del projecte de la Biblioteca

 • jaume

  Sembla que escolta campanes i son sap on es el campanari,: Dels solars buits tindriem que ser els seus propietaris que vulguin invertir o vendre perque qualsevol inverteixi en fer pisos, d’igual forma amb pisos tancats o amig derruir. O l’atra solució es comprar per part de l’Ajuntament (endeutament de que parla tant ) O com agrada molt al seu partit… expropiese. Respecte a les Guardioles no construeix l’Ajuntament es l’AMB a traves de l’IMPSOL (veure noticies als diaris de la necessitat en dos o tres anys d’habitatge a la zona metropolitana) .
  Respecte a la Biblioteca caldria que mireu una mica les noticies del Viu Molins hi l’opinió d’una persona entesa i que ilustra molt be els minims d’una biblioteca per habitants recollida per la Generalitat davant informes de l’UNESCO. Mal començem si una de les vostres prioritats no es la cultura.

  • M.A.Pozo

   Llegeixi bé l’article, llegeixi normatives i opini amb coherència i sentit.

 • jaume

  Pel tema de la biblioteca miri el comentari del Sr.Pablo a la noticia del Viu del projecte de la biblioteca i desprès deixi de contentar al Sr.Closa que va a les seves assamblees

 • Pablo

  Apreciado Miguel Angel,

  ¿Participación ciudadana “On Demand” en cualquier momento?

  ¿Que tal si aplicamos el sentido comun sobre cuando y como oir la voz de los ciudadanos?-

  Sobre el proyecto de urbanización del barrio les Guardioles en concreto prefiero no opinar pues desconozco los detalles y lo más importante, la realidad de los barrios afectados por el proyecto.

  Ahora bien, permítame que explique que en todo proyecto de construcción civil digno debe dividirse en una serie de fases:

  Es importante conocerlas para que sepamos identificar en cuál de estas fases sería lógico introducir la “tan de moda” participación ciudadana. (Si queremos que esa participación sirva para algo más que para quedar como si fuésemos unos politicos la hostia de modernos y sensibles).

  Estas son las fases generales de todo proyecto de Obra Civil.

  Identificación de la necesidad.

  Análisis.

  Identificación de soluciones.

  Estudios de Factibilidad.

  Evaluación.

  Financiamiento.

  Diseño.

  Licitación.

  Construcción.

  Puesta en marcha.

  Operación y mantenimiento.

  El sentido común aconseja introducir la participación ciudadana obviamente cuando el proyecto se encuentra en fase de análisis en la que se definen las necesidades y objetivos de carácter social y funcional del proyecto para que en la fase posterior de evaluación y en base a lo plasmado en el análisis se evalúen las alternativas posibles.

  Respecto al proyecto de la Biblioteca no me extenderé más de lo que ya he expresado en anteriores artículos al respecto, tan solo me permito hacerle una observación:

  No se equivoque, las dimensiones de este tipo de proyectos no es algo que se deje al libre albedrio de la corporación de turno.

  Las dimensiones, entre otros parametros, están reglados por el Plan de lectura pública de Cataluña que recoge las directrices y consejos que han desarrollado diferentes comités de expertos.

  Un abrazo.

  • M.A.Pozo

   Sr Pablo,
   Cuando intento escribir un articulo no lo hago por inspiración divina, algo que sí que hacen algunos con sus comentarios o artículos propios. Créame que, aunque no sea un gurú en la materia, conozco en mayor o menor medida los procesos de obra civil o edificación, aún así gracias por ponerlos y que la gente tenga conocimiento de ello.
   Estoy absolutamente de acuerdo con su opinión respecto a introducir la participación ciudadana en los proyectos en la fase que comenta.
   Respecto a la biblioteca no he dicho que sea grande, pequeña o mediana, solo comento que se ha de ser realista con la situación de uso y, evidentemente, con las recomendaciones. Si cumple los parámetros obligatorios que fija la normativa no veo ningún inconveniente.

   Un saludo

   • dclosa

    Todo lo que dice es obvio y evidente , y no hace falta decirlo.
    A la mayoría de las gentes no nos interesa los procesos de obra civil y edificación , y nos molesta que alguien como pablo quiera ostentosamente exponerlo. Nos interesan los resultados.
    En cuanto a la participación ciudadana su opinión es muy cómoda y propia de un político de su formación, pero no nos resuelve el dilema que todos nos preguntamos : Si en aquest projecte han de tenir veu tots els vilatans i vilatanes, hem de poder decidir què en volem fer amb aquest gran espai i com ha de ser la plaça i l’edifici del Molí, ¿ Cuanta participación será democráticamente reperesentativa en la consulta? , ¿ Un 10 % de votantes sería suficiente para ser legítima?, Mojese !

    Y en cuanto a la biblioteca, si no dice nada de si es grande o pequeña, y eso de la normativa, es decir muy poca cosa. ¿No le parece todo ello un discurso vacío?

   • Pablo

    Apreciado Miguel Angel,

    Para un enamorado del Paleo-Cristianismo como yo es evidente que ni los mismísimos
    evangelistas escribían bajo inspiración Divina.

    Mucho menos lo hará un miembro de su formación política.

    En lo que yo quería poner el acento no es en su fuente de inspiración sino en lo erróneo
    que es pensar que la “participación ciudadana” de por si es indispensable para la toma de decisiones.

    Pues mire usted, yo no lo creo.

    Tener en cuenta la opinión de los ciudadanos si, pero dependiendo de muchos factores:

    Idoneidad, motivación, finalidad, ambito, grado de vinculación de las opiniones, escaleta de tiempo, etc.

    La participación ciudadana no puede convertirse en un fin en si mismo, solo es una
    herramienta mas para la toma de algunas decisiones. No de todas ni en todos los ambitos.

    Leyendo ciertos artículos y escuchando ciertas opiniones parece que hay formaciones
    que quieran dotar a la participación de un aura de legitimidad suprema, el summun de la corrección democrática.

    Eso no es mas que un dogma.

    Siguiendo con los símiles religiosos, (lo siento pero me lo ha puesto a huevo),
    últimamente estamos asistiendo a la reescritura del mas bello pasaje Bíblico pero sustituyendo amor por las bondades de que hable el pueblo.

    Corintios 13:1

    Aunque yo hablara todas las lenguas de los hombres y de los
    ángeles, si no consulto a mis conciudadanos, soy como una campana
    que resuena.

    Aunque tuviera el don de la profecía y conociera todos los
    misterios y toda la ciencia, aunque tuviera toda la fe, una fe capaz
    de trasladar montañas, si no hago referendos, no soy nada.

    Aunque repartiera todos mis bienes para alimentar a los
    pobres y entregara mi cuerpo a las llamas, si no someto a votación
    mis iniciativas políticas, no me sirve para nada.

    Que mis conciudadanos opinen sobre todo, es paciente, es
    servicial; la opinion ciudadana no es envidiosa, no hace alarde, no
    se envanece,

    Como he preguntado a mis vecinos, todo se disculpa, todo se cree,
    todo se espera, todo se soporta.

    Que el Señor le guarde de dogmas vacios,Sr. Pozo.

  • M.A.Pozo

   Solo añadir que no quepa ninguna duda que, tanto yo (lector asiduo, cinéfilo y usuario de Pau Vila) como la formación de la que soy miembro, estamos a favor de la cultura y todo lo que esté relacionado con ella.

   • dclosa

    Esto es obvio y evidente, No hace falta decirlo, Todos los ciudadanos cuerdos de España estamos a favor de la cultura y todo lo que esté relacionado con ella, Sólo los imbéciles no lo están.

 • Carlos

  Sr, Miguel Ángel Pozo, no entraré en
  valoracions sobre les seves conjetures i pensaments particulars, això no vol
  dir que no estigui d’acord en alguna de les seves observacions i que inclòs les pugui compartir, però quan
  el primer que diu es “ … des
  de un punt de vista més tècnic que polític i, sobretot, des de la meva forma
  d’entendre l’ urbanisme i la política urbanística.”, si dona el seu punt de vista tècnic a de saber que l’ urbanisme no te res a veure amb la política
  urbanística

  Quan parla de fer vila i fer créixer l’entramat urbà, ¿vol dir a tot Molins de Rei o al centre vila?,
  quan parla d’entramat urbà a que es
  refereix, ¿ al centre vila o a tots els barris de Molins de Rei? Perquè dona la sensació de que no parla de
  tot el poble, no obstant reconeix “un problema de comunicació entre el barri
  Riera Bonet i el nucli del poble”, jo faig extensible aquest problema a mes
  barris del poble “ Crec que se’ls hi ha de donar la possibilitat de millorar les
  condicions actuals que tenen i repensar un planejament a llarg termini i
  específic per la zona. Pot ser la solució passa per fer un “agrupament urbà”.
  ¿com es poden millorar les condicions actuals i pensar en solucions a llarg
  termini, un cop mes?, una de les solucions de llarg termini es aquesta que ja
  tenim aquí. Jo puc entendre els dubtes que un projecte d’aquest tipus pot suscitar
  però això no vol dir que no sigui adient, el que tenim que procurar entre tots es
  vetllar perquè es desenvolupi d’una forma responsable, evidentment tot i que
  tingui en comte algunes de les seves observacions crec que es un projecte interessant
  pels tres barris: Angel, Bonavista i
  Riera Bonet així com per la resta del poble.

  Per cert, la seva solució al barri Riera Bonet passa per
  fer un agrupament urbà.¿que vol dir amb això?