Més de la meitat dels alumnes del Lluís de Requesens fan boicot a les proves de competències bàsiques

La majoria dels alumnes de quart d’ESO de l’institut Lluís de Requesens han boicotejat les proves de competències bàsiques. Ha estat l’únic centre de Catalunya amb un boicot majoritari. La direcció de l’institut va enviar un correu als pares atemorint-los amb l’advertència de que es poden quedar sense el títol d’ESO.

Els estudiants de quart d’ESO de l’any passat van liderar el boicot a les competències bàsiques amb molt de soroll. A la seva acció del primer dia amplificada mediàticament i recolzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es van sumar altres instituts el segon dia de les proves. Aquest cop, sense presència sindical al curs, ni manifestacions, ni tant soroll, els alumnes del Lluís de Requesens ho han tornat a fer. Ha estat l’únic cas de tota Catalunya i encara té més mèrit.

Més de la meitat dels alumnes de quart d’ESO van assistir a classe però no van fer les proves enviades per la Generalitat per avaluar el nivell dels alumnes en assignatures clau com matemàtiques i llengües. “El professor ens va donar les proves de competències bàsiques, vam posar l’etiqueta identificativa i cadascú a la portada va posar una protesta”, explica Berta Formatger, estudiant de quart d’ESO. Eren consignes a favor de l’educació pública i contra les retallades. A l’interior, alguns dels alumnes han justificat més àmpliament les raons que els han portat a no fer les proves en senyal de protesta.

Les dades de seguiment ballen segons la font. Segons l’institut Lluís de Requesens, 40 alumnes no van fer les proves el dimarts (58%) i 49 el dimecres (69%). Els alumnes eleven aquesta xifra a 64 alumnes, el que suposa un seguiment del boicot del 85%. Desglossat per cursos, 26 d’ells són alumnes de 4t A (84%), 22 d’ells de 4tB (78%) i 16 de 4t C (94%). D’aquest últim grup el primer dia de les proves només tres alumnes va boicotejar les proves però el segon dia, després de reunir-se amb els estudiants de les altres classes, va ser més que massiu. Només un alumne va fer les proves segons els números aportats pels estudiants.

Pressió de la direcció

El boicot a les competències bàsiques no ha estat ben vist pels professors ni per la direcció del centre, segons diversos alumnes consultats per Viu Molins de Rei. Segons ha pogut saber aquesta redacció, la directora de l’institut va enviar un correu electrònic als pares recomanant que els seus fills fessin les proves de competències bàsiques i advertint de que si no les feien podrien tenir problemes per obtenir el títol d’ESO.

La mateixa advertència va fer-la la consellera Irene Rigau l’any passat, amenaçant als alumnes amb deixar-los sense el graduatqualificant d'”actitud equivocada” el boicot i obrint una inspecció a l’institut. De fet, arran del boicot del curs passat aquest cop han passat a ser considerades obligatòries. Tot i això, els alumnes del Lluís de Requesens han tirat pel dret, molts d’ells, amb el suport explícit dels seus pares.

Sense seguiment al Bernat el Ferrer

En canvi, a l’institut Bernat el Ferrer, el boicot no ha estat seguit. Seguint la mateixa tònica que a la resta d’instituts de Catalunya, només un alumne s’ha negat a fer les proves impulsades per la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat.

Recomanacions personalitzades

  5 comments for “Més de la meitat dels alumnes del Lluís de Requesens fan boicot a les proves de competències bàsiques

 1. Moor
  16/02/2015 at 14:21

  La meva solidaritat respecte els i les estudiants que s’han negat, en senyal de protesta, a realitzar les proves de competències bàsiques. No tot el que es diu sobre el jovent d’avui dia es correspon amb la realitat. Aquests alumnes han introduit de facto la desobediència al seu itinerari curricular. Ara bé, seria d’agraïr que aquesta movilització anés acompanyada d’una reflexió profunda sobre què significar lliutar per una educació pública de qualitat (és a dir, que fomenti l’esperit crític i la formació d’individus conscients) i gratuita a tots els nivells. Pot un Estat garantizar aquestes condicions? Pensar que sí implicar oblidar el paper que juga el sistema educatiu en la reproducció del capitalisme mitjançant el processament massiu de ma d’obra barata i dòcil. Cal redirigir les lluites cap un model educatiu popular i autogestionat. Certament, no és gens fácil. Però, algú va dir que ho seria?

 2. Borja DB
  16/02/2015 at 15:50

  La veritat, em sembla molt inteligen per part d’aquests alumnes negarse a fer aquestes proves, perque, d’aquesta manera, no confirmen que no son capaços de superar-les. El que em sembla estúpid, o llastimós, es fer suport a aquesta actitut. Aquests alumnes es queixen de retallades i del sistema, quan no tenen ni idea de com funciona un estat, la seva economía, i sicerament, dubto molt que quan arribin a casa es posin a pensar en els errors del govern, o ni tan sols a veure les notícies. Com está de moda i ho senten dir als seus pares, protesten…Evidentment no ho sé, pero posaría la má al foc que de tots aquests alumnes que es van negar al segon día y tercer, la gran majoría ho van fer per pressió de la resta, es més que evident, perque des del principi estaven al corrent del que es volia fer. El que ha de fer el centre ara, i això seria ser massa bo, es donar una segona oportunitat per fer-les i advertir que, qui no les faci, no podrá obtenir el títol de la ESO, ja que son aquestes proves les que verifiquen qui pot i qui no pot tenir-lo.

  A aquests alumnes que s’han negat a fer les proves per queixar-se de la mala feina del govern, el que han de fer es mirar d’intentar cambiar les coses d’una altra manera, perque fent el que han fet, només demostren una ignorància que potser no es real.

  • David
   17/02/2015 at 16:31

   Borja DB, m’agrairia que abans de qualificar-nos d’ignorants i de no ser capaços de superar unes proves que tenen un alt cost econòmic i se’n treu profit polític t’esforcesis mínimament a escriure bé. Si tant t’agradaria que els estudiants insubmissos es quedessin sense el graduat escolar, et suggereixo que li ho comentis a la Sra. Rigau que segur que t’atendrà molt bé. Ara bé que no estiguis ben informat no és culpa meva, a l’ESO la avaluació es du a terme de forma continuada per tant aquestes proves no tenen res a veure a tenir el graduat o no.
   Això és un acte de desobediència totalment legítima i volunrària (no va haver cap mena de pressió d’uns estudiants cap a altres) perquè:
   a) No ens venia de gust fer les proves (sí, així de senzill) perquè no volem que la Sra. Rigau es posi medalles amb els resultats (gens fiables) ni volem que això serveixi perquè uns centres rebin una major o menor aportació econòmica depenent dels resultats tal i com preveu la LOMQUE.
   b) Estem farts de fer classes altament massificades, de que no s’envïi un substitut fins que no han passat 15 dies, de que cada vegada el preu dels estudis universitaris agumenti cada any i que a sobre quan protestem se’ns criminalitzi.
   Per tant, Borja, la teva opinió em sembla irrespectuosa per aquells que lluitem per la nostra dignitat i humanament estúpida!!!
   NO VOLEM DONAR EL NOSTRE TEMPS A QUI ENS RETALLA EL FUTUR!

   Al Sr. Pablo li he de dir que les persones que ha fet el boicot saben realment de què va la cosa.

   • Borja DB
    17/02/2015 at 17:32

    Antes que nada, te puedo garantizar mi total esfuerzo para escribir bien, pero vaya, dos errores mecanográficos te han facilitado intentar ofenderme pero bueno, no importa. Te pido disculpas si mi comentario te ofendió, únicamente doy mi opinión acerca de lo que ha pasado. Vale que hay una evaluación continuada en la ESO, y esas pruebas evidentemente no lo demuestran todo, pero al igual que la selectividad, demuestran mucho. Ciertamente no os falto al respeto, os digo que al no hacerlas, quedáis en evidencia, y es posible que tu y unos cuantos más lo hagáis bajo un fundamento (quizás erróneo) pero me reafirmo en que dudo muchísimo que todos lo hagáis así. Tu no eres tonto, así que seguro que lo sabes también, y sino, lo acabarás sabiendo.

    Hablas que no queréis que la Sra. Rigau se cuelgue medallas con vuestras notas, si lo tiene que hacer, tiene cientos de colegios mejores para hacerlo, no te preocupes por eso. No negaré que el Sistema Educativo actual no es el mejor para nada, esta todo politizado, pero eso no quita que podáis hacer lo que queráis porque solamente os perjudicáis a vosotros mismos. Por último, decirte que no os tacho de ignorantes, os digo que actuando de esa manera lo parecéis, lo que no significa que lo seáis (con excepciones claro, como en todo).

    Sólo estáis acabando la ESO así que calma, con el tiempo iréis viendo como las cosas no son tan simples ni todo es tan malo, y por la universidad no os quejéis que de momento no os afecta y si seguís así, tampoco os afectará más adelante. Me vuelvo a disculpar si te he ofendido y espero que os den la oportunidad de repetirlas y eso del alto coste económico…

 3. Pablo
  16/02/2015 at 17:35

  Sería bueno recordar que estos alumnos deben rondar entre los 15 y 16 años….

  Tengo serias dudas sobre su capacidad y criterio a la hora de sumarse a reivindicaciones varias.

  Me encantaría ver que respuestas darían si les pidiésemos que individualmente desgranaran qué aspectos de ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa o de la ley de Educación de Catalunya ven perjudiciales o que definieran que es para ellos un modelo educativo público y de calidad.

  Probablemente algunos si acertasen a hilvanar un discurso crítico razonado y propio, pero tengo la sospecha de que el grueso de estos chavales, como mucho, se limitaría a repetir “consignas” varias oídas de terceros.

  (A mí me gusta Calo Alfredo, el morenillo shiquitillo de la vó kís)

  https://www.youtube.com/watch?v=KyDlbOlOHNk

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *