La nova biblioteca Pau Vila reforçarà el patrimoni històric del Molí

Es presenta el projecte executiu de la nova biblioteca Pau Vila. Amb un disseny innovador, l’equipament respectarà els trets històrics de l’antic edifici del Molí, que serà rehabilitat. Les obres començaran a l’abril, a un mes de les eleccions municipals. 

Planta superior de la biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

Planta superior de la biblioteca Pau Vila // Ajuntament de Molins de Rei

L’Ajuntament de Molins de Rei ja té projecte, calendari i finançament per començar a construir la nova biblioteca Pau Vila. Tot i la falta de consens polític, el govern municipal format per CiU i PSC ha decidit tirar pel dret amb la seva idea, que els dos partits defensaven en els seus programes electorals, tot i que els convergents també formaven part de l’anterior govern, que defensava un altre model de biblioteca. Pròximament es licitarà una obra que començarà a l’abril, a un mes vista de les properes eleccions municipals. El projecte, que té diferents fases, es completarà al 100% a finals del 2017.

Recuperació del patrimoni històric

La construcció de la nova biblioteca servirà també per rehabilitar l’antic edifici del Molí i respectarà i reforçarà el patrimoni d’aquest edifici històric. “Volem que es noti el pes històric de l’edifici”, indica Antonio Montes, arquitecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona encarregat del projecte. El record de la primera fàbrica tèxtil de Molins de Rei, la Ferrer i Mora, estarà ben present en el nou equipament municipal.

Les tres naus que conformen l’edifici del Molí tenen una superfície aproximada de 5.000 metres quadrats. La nova biblioteca n’ocuparà 2.425, un 10% més del que es recomana per una població com Molins de Rei. Actualment, la biblioteca Pau Vila no supera els 425 metres quadrats.. L’espai restant estarà destinat a equipaments municipals, encara sense definir, com tampoc està definit l’ús de l’edifici on es troba la biblioteca actualment. El primer pas de l’obra serà la demolició d’alguns elements que s’han anat incorporant amb el pas dels anys, deixant sense enderrocar l’edifici original.

El Molí, que després del tancament de la fàbrica va funcionar com indret que recollia les activitats de diferents entitats, es va haver de tancar el 2011 per perill de despreniments. L’estat de l’edifici, unit a una plaga de tèrmits, feia impossible que se seguissin fent activitats. Tot i això, algunes entitats han continuat utilitzant locals annexos situats a la planta baixa. Amb aquesta reforma, l’històric edifici no només es conservarà, sinó que es convertirà en un dels punts més importants del municipi, creant una nova centralitat a Molins de Rei.

La biblioteca, a les plantes superiors

El gruix de la biblioteca se situarà a les dues plantes superiors per assegurar-se “llum i tranquil·litat”. La planta baixa, a peu de carrer, estarà reservada per serveis d’autoprèstec, autoretorn i informació. “Ens interessa que la biblioteca es vegi des del carrer”, indica Montes. Aquesta planta baixa també integrarà alguns equipaments municipals. La primera planta serà per diferents despatxos que utilitzaran els treballadors de la biblioteca i part dels equipaments per definir.

Pujar a la segona planta serà, gairebé, com entrar a la biblioteca. S’hi podran trobar una sala polivalent, part del fons generals, una galeria, una biblioteca infantil separada per un vidre, revistes i diaris i una zona de treball. A la tercera planta hi haurà el gran gruix del fons general de l’equipament i una terrassa. Al sostre una gelosia ceràmica amb aspecte de fusta que deixarà entrar la llum durant el dia i la deixarà sortir durant la nit. La idea és fer un edifici modern però amb uns acabats que recordin allò que va ser.

Aquesta reforma ocupa dues de les naus del Molí. A la tercera es realitzaran diferents activitats que poden estar relacionades amb la biblioteca. El consistori deixa el futur obert d’aquest tercer edifici, però la idea és que sigui polivalent i pugui acollir exposicions, conferències i aules d’estudi. També està pensat ubicar-hi un bar.

Les obres comencen a l’abril

Casals (dreta) i Paz (esquerra) durant la roda de premsa de presentació del projecte // Jose Polo

Casals (dreta) i Paz (esquerra) durant la roda de premsa de presentació del projecte // Jose Polo

L’anomenada fase 0, que s’encarregarà d’enderrocar els edificis annexos a l’original, començaran al mes d’abril just un mes abans de les eleccions municipals. Es tracta d’una operació delicada perquè s’han d’eliminar elements amb menys valor cultural però sempre respectant els originals. És a dir, no es tracta d’un enderroc convencional. El cost d’aquest inici d’obres és d’1.563.000 euros costejats per l’Ajuntament (1.225.000 euros a través d’una operació de crèdit), la Diputació de Barcelona (238.000 euros) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (100.000 euros). Tot aquest finançament ja s’ha aconseguit. S’espera tancar els projectes de les properes fases mentre la primera obra estigui en curs. Amb tot, el projecte complet, que costarà uns 4 milions d’euros més IVA, està previst que acabi a finals del 2017.

Al marge del debat electoral

L’equip de govern ha expressat el seu desig que el projecte de la nova biblioteca quedi “al marge del debat electoral” de les pròximes eleccions municipals tot i que la proximitat entre l’inici d’obres i els comicis ho farà inevitable. “A l’oposició a vegades li sap greu que tirem endavant Molins de Rei per por a que ens pengem les medalles”, ha declarat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). “No presentem idees sinó realitats”, ha afegit el primer tinent, Xavi Paz (PSC).

Segons Paz, la sociovergència molinenca va oferir “un pacte a la resta de les forces polítiques entenent que la gran necessitat d’una nova biblioteca quedés al marge del debat públic” però formacions com ERC, Iniciativa o la CUP no el van acceptar. Segons els partits de l’oposició, el projecte s’ha plantejat sense consens polític ni participació ciutadana i, a més, pot hipotecar la tasca del proper govern municipal. “Ens sentim completament legitimats a tirar endavant la nova biblioteca”, ha sentenciat l’alcalde Casals.

Segons Casals, aquest és “un dels projectes més importants pel futur de Molins de Rei” i “lliga amb la història del municipi”. Paz assegura que el projecte “compleix amb els compromisos establerts per aquest govern municipal” i a més “salda el deute de Molins de Rei amb l’edifici del Molí”. Així doncs, tot i les crítiques de l’oposició, el govern es mostra orgullós de començar a fer la nova biblioteca.

 • dclosa

  Los ciudadanos de Molins de Rei no sabemos si será adecuado el dejarnos fustigar un avez más con más impuestos y destinar 4 millones € a una nova Biblioteca en el Molí, pasando de la que tenemos actualmente, siempre vacía de 380 m2 a una de 2.400 m2, que va a parecer la de Alejandria. Queda claro, y para muetra un botón , que en Molins de Rei no somos muy lectores y que el negro sobre blanco nos asusta, preferimos el boba-oreja,, Visto lo visto CIU y PSC pasa olímpicamente de nosotros y nos considera que no estamos capacitados para definir si queremos gastar tanto dinero o no en esa Biblioteca , pero eso si, “pito , pito colorito”, si que estan dispuestos a dejarnos participar sobre quines dependències municipals en la planta baja y 1ª s’hi ubicaran, dejando la 2ª y 3ª para la Biblioteca, No nos dejan decidir nada de com volem que quedi la resta de l’espai que envolta el Molí, ni si será mejor un rascacielos moderno y emblemático a la plaça per ubicar-hi oficines o no ,etc. etc. Somos demasiado criaturas… quieren preservarnos d’aquestes decisions importants a l’opinió dels veïns i veïnes de Molins de Rei, En conclusión : No estamos preparados….
  Actualmente en la Bilblioteca se puede rellenar una encuesta sobre el grado de satisfacción de los usuarios , Como es natural, y como ha ocurrido con todas las encuestas que hace CIU, los resultados de la mismas no transcenderán a la opinión publica ni periodística. En parte tienen razón, La ía ciudadanía de a pié de Molins de Rei , que es incapaz, excepto como guarderia de instituto, de llenar la biblioteca actual , y que lee de vez en cuando alguna cosa, se pregunta : ¿ De qué nos servirá nuestra participación ciudadana en el proyecto de la nova Biblioteca del Moli si al final , unos y otros se lo pasarán por el forro? . La ciudadanía de Molins de Rei no está preparada para este tipo de engaños o
  consultas, apenas si iremos a votar los dias legales, ¿Cómo vamos a tener una opinión de las cosas de Molins de Rei ? , La mayoria de ciudadanos/as el 24 de mayo, saldremos de paseo, y si hace buen día votaremos al partido que nos haya impactado más en los últimos momentos, aún sin saber los curriculums vitae de los candidatos municipales que nos va a representar. ¿Ens voleu fer creure que la ciutadania lee y participa en el dia a dia de la política local? , ¡Ni de conya !

  Los de ICV nos dejaron el caballo de Troya (lapa) de los paneles solares, los de CIU + PSC nos dejarán la Biblioteca de Alejandria.

  • Pablo

   Apreciado Sr.Dclosa,

   Pongamos las cosas en perspectiva:

   La biblioteca de Alejandria se estima que ocupaba una superficie de 36.000 metros cuadrados.

   El proyecto para Molins no parece “elefantiasico”…(Despues le pongo una comparación).

   Usted afirma que la biblioteca actual está casi siempre vacía…No es de extrañar si tenemos en cuenta su accesibilidad, su estado, su iluminación, su mobiliario…

   En lugar de invitar a la lectura invita a una sesión de “Bondage” del duro.

   Mire, mi familia y yo somos “ratoncillos de biblioteca”, proveníamos de otra ciudad, de otro barrio y cuando hace años aterrizamos en Molins una de las cosas que mas nos decepcionó fue la biblioteca….

   Incluso el mas recalcitrante de los ratoncillos de biblioteca, que soy yo, he sido incapaz de lucir mis gafas de pasta y mis 4 bolis en el bolsillo de la camisa, (abotonada hasta el cuello), mas de media hora seguida en la actual.

   Estoy convencido y me juego con usted una cerveza, (sin alcohol, que soy medio musulmán), a que una nueva biblioteca decente, cómoda y que invite a la lectura será como el recopilatorio de los grandes temas del Fary, volumen 2, (Un éxito, vamos).

   Estoy tan convencido no por la pasta que me dejo llamando a Sandro Rey sino por
   experiencia empírica. Ahora le cuento:

   Mis hijos, cuando han tenido necesidad de utilizar la Biblioteca han acabado optando por irse a la de su viejo barrio, (y aquí viene la comparación).

   Se trata del barrio de Bellvitge en Hospitalet.

   Sobra decir, para quien no lo conozca, que es un barrio con fama de “chunguele” y en el que el ratio de canis por habitantes es muy elevado.

   El barrio hace años contaba con una biblioteca igual de cutre que la de Molins ahora y mostraba el mismo aspecto desolador en cuanto a publico.

   Entonces construyeron la nueva con un concepto de diseño muy parecido al del proyecto de Molins y oiga….Se llena.

   Contando con el handicap de la densidad de canis x metro cuadrado del barrio es todo un éxito.

   La susodicha biblioteca tiene una superficie de unos 1.800 metros cuadrados para dar servicio a un barrio de unos 26.000 habitantes.

   Por eso no me parece exagerado que la única Biblioteca de nuestra villa, (unos 25.000 hermanos en Cristo), disponga de una superficie de 2400. (Pasar de 1800 a 2400 es lo que menos encarece el proyecto).

   Ahora bien, si que es cierto que a nuestros políticos les falta un poco de musculo democrático y bien podían haber abierto un periodo de consultas en las que recoger opiniones y sensibilidades de la ciudadanía antes de tirar para delnate el proyecto.

   Como en alguna ocasión le comente, supongo que es cuestión de prioridades pero dentro de las mías, una biblioteca digna para Molins ocuparía los primeros puestos del ranking.

   A ver si hay suerte, se lleva acabo la obra y a finales de 2017 o principios de 2018 me acaba pagando usted una Birra- Halal. (Si es que tiene a bien aceptar la apuesta, claro).

   Un abrazo.

   • dclosa

    · Pablo : Por lo me que dice, veo claramente que no pisa con mucha frecuencia nuestra Biblioteca Pau Vila , ya que a no ser que Usted esté mal de la vista, la Biblioteca actual está siempre vacía, a pesar de que su accesibilidad
    es excelénte, su estado impecable, su iluminación recien remodelada
    inmejorable, su mobiliario recien remodelado insuperable… Un lugar que invita a la lectura, Le felicito por su culta familia y por Usted, si realmente son “ratoncillos de biblioteca”,
    Los aborígenes de aquí no lo somos tanto,
    Lamento que al venir Usted de otra ciudad, de otro barrio, cuando hace años aterrizaron en Molins de Rei
    una de las cosas que más les decepcionase fuese la Biblioteca, piense que el edificio actual dispone de una planta inferior de
    otros 380 m2 que el Ayuntamiento lo tiene para otros usos…
    y que si se recuperase, en total
    tendriamos una superficie de 760
    m2, y quedaría una Biblioteca más decente, céntrica, cómoda y que invitaría a la lectura, a
    pesar de no disponer de libros de gran contenido. Todo
    esto coincide con lo que me dice, más
    metros cuadrados no significa mejor calidad en los libros ni más lectores. Celebro que sus hijos,
    cuando han tenido necesidad de utilizar la Biblioteca han acabado optando por
    irse a la de su viejo barrio de Bellvitge en Hospitalet. Mal vamos si las bibliotecas tienen que
    llenarse de gentes que acudan a ellas por criterios de diseño arquitectónico y no por la calidad de sua libros, como al parecer pueda
    ocurrir con el nuevo proyecto en Molins de Rei. Me agrada de que reconsidere que a nuestros
    políticos locales CIU +PSC les falta músculo
    democrático y que bien podían haber abierto un periodo de consultas en las que
    recoger opiniones y sensibilidades de la ciudadanía antes de tirar para delante
    un proyecto con tan alto coste, Ya me
    lo contará todo cuando le aumenten un 6% el
    IBI cada año, para pagar los 4 millones (664 millones de Ptas) que va a costar el proyecto, a no ser que Usted viva en alquiler… Corre de mi cuenta la Birra- Halal.

    • Pablo

     Apreciado Sr,Dclosa,

     Hombre sustituya lo de veo claramente por he leído en los posos del café…

     Dese una vuelta por cualquier biblioteca reciente de cualquier municipio de la comarca y compare..

     ¿De verdad piensa que su accesibilidad es excelente?. ¿que su iluminación es
     inmejorable, su estado impecable y que es un lugar que invita a la lectura?…..

     Como es palmario, (por sus comentarios), que a usted lo que “le pierde” es la
     subjetividad, (argumentar teniendo en cuenta solo sus percepciones,hecho que distorsiona la realidad), le invito a que haga un ejercicio de análisis objetivo:

     Empapese las directrices que marca la International Federation of Library Associations, las guide lines que fija la UNESCO para el desarrollo del servicio de bibliotecas publicas, las pautas sobre los servicios de las bibliotecas publicadas en 2002 por el MECD o la amplia bibliografía sobre arquitectura aplicada a las bibliotecas…

     Una vez se lo haya leído, tendrá claro el significado de accesibilidad, ergonomia,
     iluminación, equipamiento, infraestructura y lo que es mas importante el criterio actual sobre cual es la visión y misión de los espacios públicos culturales.

     Una vez tenga claro,(de forma ilustrada), esos conceptos analice la actual biblioteca Pau Vila bajo ese prisma objetivo e intente volver a afirmar que la actual biblioteca es accesible, inmejorable, impecable y funcional….

     Si lo hace una de tres, o es usted un mentiroso compulsivo, un necio, o es que la
     soberbia le impide rectificar.

     Antes de que vuelva a preguntarle a los posos de su taza de café sobre como carajo conozco que criterios técnico-profesionales definen esos conceptos le
     ahorraré el acto de chamanismo:

     Por mi trabajo en el campo de la Ingenieria Civil y Arquitectura…….De esto…Algo sé.

     (Sobre antropologia, historia y teologia tambien, pero eso es fruto de mis pasiones).

     Dclosa dixit: …..## a pesar de no disponer de libros de gran contenido##…(Este hombre no tiene ni pajolera idea de lo que es el catalogo informático Aladi).

     Señor, Señor…..

     !!! Lo que hay que leer!!!!

     Bendiciones y buenas noches compañero.

     • marc

      Gracies Pablo per donar una visio tecnica/practica de que rs una biblioteca publica. Es veu que el Sr. Closa es tot el dia dins si agafa estadistiques d’afluencia a les biblioteques de catalunya 2013 tindria una gran sorpresa. Aixo tambe es al google

     • dclosa

      Que tiene que ver la gimnasia con la magnesia , No tengo ningún interés en ver estadísticas de ningún tipo, mi única estadística son mis ojos y me dicen que, a no ser que Usted esté mal de la vista, la Biblioteca actual está siempre vacía, a pesar de que su accesibilidad es excelente, su estado impecable, su iluminación recien remodelada inmejorable y su mobiliario recien remodelado insuperable… y por mucho que hagamos una de nueva de 4.200 m2 no vamos a conseguir que las gentes lean más.

     • jaume

      Quien confunde la velocidad con el tocino ya hace tiempo que tiene nombre: Closa . Es el hombre que esta en todas partes, escucha todos los debates de RMR, esta metido todo el dia en los foros de opinion- según algunos comentaristas en paginas de contactos- ademas lo vemos en las asambleas de Molins Camina y perjura que tiene que trabajar mucho en el mudo privado para pagar el IBI.

      Y ahora el hombre que se multiplica x 10 tambien tiene tiempo para pasarse todo el dia en la biblioteca y dar clases a las demas personas de oculista de que no va nadie. No se da cuenta que solo seguirle un poquito se ve todas sus mentiras

     • dclosa

      jaume , Tómese algo contra la mala bilis , por favor…. No estamos hablando de bilis, estamos hablando de la biblioteca, Ciñase a la noticia o calle para siempre

     • jaume

      Quien es usted para decir que calle cualquier persona. Que pasa que tiene ya experiencia con la bilis ? Como sabe de todo y esta en todos los sitios .Le sabe mal que descubra todas sus mentiras, ya le conocen quien es en Molins Camina cuando esta en las asambleas que se hacen en la Federacion Obrera, porque se piensa que debe estar en la Biblioteca. y ahora a mirar el google

     • dclosa

      Lo dicho, Tómese algo… Éste no es el tema.

     • dclosa

      Pablo, Tranquilicese o le va a dar un ictus
      Sigo considerando que en la actual biblioteca Pau Vila , su accesibilidad es excelente, es céntrica y tiene ascensor, e incluso podría tener parking para los lisiados en el mismo edificio, cosa que la nueva no lo tendrá, que se puede ampliar fácilmente con 380 m2 más Todo es mejorable pero su iluminación recien remodelada es inmejorable, su estado impecable y es un lugar apartado y silencioso que invita a la lectura.
      Estamos en un pueblo de 24.000 habitantes, nos guste o no, un pueblo dormitorio de Barcelona , sin industrias, y no vamos a crecer más ya que nos lo impide la montaña y el rio. No la estoy comparando con una biblioteca de New York, y no quiero empaparme de nada de directrices de la UNESCO., Todo es mejorable hasta llegar la perfección absoluta, pero Yo no soy un mentiroso compulsivo, ni un necio, ni nada soberbio, sólo un ciudadano objetivo y realista.
      No pongo en duda de que Usted tenga estudios de Ingenieria Civil y Arquitectura, de antropologia, historia y teologia tambien, y que todo eso es fruto de sus pasiones, pero Yo como ciudadano de Molins de Rei no estoy dispuesto, en plena crisis económica, a que me aumenten más mis impuestos por un capricho electoral de unos cuantos CIU+PSC , en un proyecto faraónico de 4 millones € ( 664 millones Ptas), con una biblioteca de 4.200 m2 , que simplemente con mantener su calefacción ya nos vamos a arruinar, para una pirria de libros que tenemos en la actualidad, y sabiendo que la tendencia es al mínimo espacio, al libro digital , a la desaparición de DVD’s , etc. etc.

     • Pablo

      Apreciado Sr. Dclosa,

      Si de verdad le importa mi salud vascular hágame, (y hágase),un favor:

      No sea tan obtuso y aprenda de las opiniones de los demás.

      Debatir, proponer, explicar, convencer, acordar, requiere de un ejercicio de empatía, cualidad que por lo que veo la mayoría de participantes de este medio no le otorga.

      No se lo tome como un insulto, es solo una opinión, pero si ejercita la empatía verá que incluso de una crítica puede extraer algo positivo.

      Sobre el resto de su mensaje creo que no vale la pena continuar dándole vueltas.

      No llegaríamos a buen puerto cuando se obstina en negar lo evidente incluso cuando le indican de qué fuentes puede beber para formarse una opinión crítica.

      (Vuelve a confundir FAQ con FUCK, y respondiendo mas abajo al Sr. Marc confunde lo que son directrices con estadísticas…).

      Querido, se define usted como objetivo cuando es la antítesis de la objetividad.

      ¿Ve?, su falta de objetividad no es una opinión es un hecho, pues por definición la objetividad requiere de independencia de lo cognitivo.

      ¿A ver como casa la independencia de lo cognitivo, ergo su objetividad con perlas como estas?:

      Dclosa Dixit: ### mi única estadística son mis ojos ###

      Nada más caballero, usted a lo suyo…..

      ¿Cómo que por la radio dicen que hay un loco en contra de dirección por la autopista?… Si vienen todos contra dirección.

      Un abrazo, (retorico, meramente por formalidad).

     • dclosa

      Gracias por sus consejos, Voy a leer de nuevo los posos del café. Dada la obtusidad evidente, doy por concluida mi réplica con Usted.

    • marc

     L’ultima part com sempre closa….per cert com funciona Molins Camina esta molt maco a la part de darrera de la foto de 668.cat

 • Lluis Carrasco

  Anem a pams…. les obres que l comencen l’Abril es la restauració de l’edifici del Moli, que pateix un problema estructural important. La execució de la Biblioteca al Molí, al amrge de que la considerem necessària, es la voluntat del Govern actual, que si o si ha imposat de manera unilateral el seu criteri, sense consens i sense. participació ciutadana. La seva execució o no, dependrà del govern municipal que surti en les properes eleccions municipals.

  Nosaltres sens dubte creiem que fa falta una bona Biblioteca i sempre ho hem defensat i fins i tot podriem estar d’acord que estigués al Molí, Però per a nosaltres la condició fonamental es consultar als vilatans.

  Es imprescindible parlar també de com quedaràn els espais de la zona del MOlí- plaça de la Llibertat en el futur, de si aprofitem l’espai de la Plaça de la Llibertat per construir un gran aparcament soterrani, que permeti reactivar el comerç local. De com es visulitzarà l’edifici del Molií i la Ximeneia emblemàtica, si hem de tenir un gran espai obert en el centre de la vila o be si hem de construir un edifici que malmeti la gran plaça que podria haver-hi. Per cert la gent d’IxMdR varem demanar al govern que com a mínim s’integres en el projecte de la Biblioteca i la rehabilitació de l’edifici del Moli l’aprofitament de les plaques fotovoltaiques existents, integrant-les en la construcció (teulada) de manera que pugués esser un edifici el màxim d’autosuficent energèticament possible. Ni ens han contestat…

  • marc

   Agrairia sr. Carrasco que expliques respecte a la nova biblioteca que defensava IxMdR al programa electoral a les municipals del 2011 ? Gracies per endavant

   • Lluis Carrasco

    Benvolgut Sr. Marc gustosament li donaré la meva opinió al respecte.

    Crec sincerament que amb bona voluntat pero de forma precipitada els meus companys en el Govern llavors es van equivocar a l’annunciar la relaització d’una Biblioteca en la Plaça de la Llibertat, doncs el tema no estava prou lligat (en fi mes o menys com ara esta succeint amb l’actual govern), on volen vendre la Biblioteca que haurà de fer realitat o no el govern que surti de les properes eleccions. Crec que va ser una errada i crec també que no formular un proces participatiu per una actuació que comporta un gran impacte en el centre de la Vila també va ser una errada que varem cometre, Crec que hem de ser autocritics d’alló que no hem fet be i rectificar en la mesura del possible.,

    Ara be crec que la proposta d’emplaçament de la Biblioteca que vàrem fer en la Plaça de la Llibertat,en si no era un error doncs permetia fer un projecte ambiciós, en un moment en que la crisi encara no es colpejava, i que passava per la construcció de la Biblioteca, pero també d’un auditori (per reforçar la cultura musical molinenca) i un gran aparcament soterrani, que permetés crear una important bossa d’aparcament de rotació en un lugar estrategic ben comunicat i pràcticament al centre de la Vila, amb l’objectiu de millorar l’accés dels visitants externs als comerços de la Vila.

    Era un projecte ambiciós i que en aquells moments creiem possible de fer. Evidentment el cost d’execució era mes elevat del que es planteja en la proposta que el Govern ens ha presentat. Però es evident que no tenia res a veure amb l’actual.

    La crisi que estem visquent fa que els plantejaments que podrien ser vàlids pel 2010 avui en el 2015, siguin uns altres on l’austeritat es el cami a seguir, i en aquest cami estem d’acord. Però es realment indignant i de poca ética faltar a la realitat quan alguns politics del govern, diuen que la Biblioteca plantejada el 2010 era molt mes cara que el projecte que ara sen’s presenta, doncs no tenen res a veure un projecte amb l’altre. Doncs ara sols es planteja fer una Biblioteca.

    Aquell projecte reordenava tot l’entorn urbanistic de tota la zona i ara de moment no esta definit, si be s’esta intentant realizar per part del govern i per això entenem que cal obrir el procés participatiu.

    L’arranjament del Molí i destinar una part important a al Biblioteca i encara no sabem a que es dedicarà l’altre part encara,. Comporta també replantejar-se l’espai que l’envolta es a dir l’actual Plaça del Molí i La Plaça de la Llibertat. I això també ha de comportar un debat ciutadà sobre el diferents usos i espais i si hem de preservar un gran espai obert en la Plaça del Moli o em de realitzar una nova construcció que farà de mur visual al mateix Moli, ocultant fins i tot la ximeneia industrial existent.

    En fi espero que la meva opinió sobre el tema respongui a la seva pregunta.

    Molt cordialment

    • jaume

     Això de que la crisi del 2010 no golpejava .Sento dir que l’any 2010 havien 1.612 persones aturades i a començaments del 2015 1709 persones aturades, pot ser el missatge es un quant es dins del Govern o quant es fora, problemes de percepció

  • dclosa

   Sr. Carrasco : Estamos de acuerdo que les obres que comencen l’Abril serán solo las de restauració de l’edifici del Moli, que pateix un problema estructural important i que costaran 1.563.000 euros, dels que costejats per l’Ajuntament 1.225.000 euros (200 milllones de Ptas) a través d’una operació de crèdit, le falta contar los que llevamos ya gastados en cobatir las
   termitas de la madera. Estamos también de acuerdo en que la execució de la Biblioteca al Molí es la voluntat del Govern actual, que si o si, ha imposat de manera unilateral el seu criteri, sense consens i sense participació ciudadana, Aún no sabemos, de una forma clara y sin tapujos cual es el plan B de ICV sobre esa nueva biblioteca , ni la de sus futuros socios de gobierno ERC y la CUP , o si sólo, con eso de la consulta popular, pretenden marear la perdiz en periodo electoral , ¿ Por qué se descarta la opción de mantener la biblioteca actual, ampliándola, en cualquier caso con los 380 m2 de la planta baja del edificio que usa actualmente Sostenibilitat? , Yo como ciudadano de Molins de Rei no estoy dispuesto, en la crisis económica en la que estaremos inmersos hasta el 2021,a que me aumenten mis impuestos por un capricho electoral de unos cuantos, en un proyecto faraónico de 4 millones € ( 664 millones Ptas), con una biblioteca de 4.200 m2 , que ya nos arruinaremos sólo en mantener su calefacción, para una pirria de libros que tenemos en la actualidad, sabiendo además que la tendencia de futuro es al libro digital, a la desaparición de DVD’s , etc. etc.
   Ciertamente, la execució o no de la nueva bibloteca, dependrà del govern municipal que surti en les properes eleccions municipals, que seguirá mareando aún más la perdiz. ¿ICV-Molins cree que la actual biblioteca no es una bona Biblioteca i sempre ho han defensat? , Yo sigo considerando que la biblioteca actual es más que suficiente para un pueblo de 24.000 habitantes, un pueblo dormitorio de Barcelona, sin industrias, y que no vamos a crecer en población ya que nos lo impide la montaña y el rio, su accesibilidad es excelente, es centrica y tiene ascensor, e incluso podría tener parking en el mismo edificio para los lisiados que en la actualidad tanto abundan con sus parkings públicos reservados, cosa que la nueva no lo tendrá, y se puede ampliar fácilmente en otros 380 m2 más Todo es mejorable pero su iluminación recien remodelada es inmejorable, su estado impecable y es un lugar apartado y silencioso que invita a la lectura.
   Con todo lo visto y oido hasta ahora, se ve claramente que ICV-Molins quiere dorar la píldora a los de CIU y PSC i fins i tot podrien estar d’acord que la biblioteca estigués al Molí, siempe y cuando les solucionen el órdago que con la Cateura, montaron en su día de los paneles solares, PSC proponía montarlos en el FC Incresa, ahora CIU dice que los va a conectar a Endesa….. luego se inventarán de que dan suministro eléctrico a la nueva biblioteca …
   Puede ser que para ICV-Molins la condició fonamental de la nueva bibloteca es consultar als vilatans, pero la ciudadanía de a pié de Molins de Rei , la que lee algo, se pregunta : ¿ De qué nos servirá nuestra participación ciudadana en el proyecto de la nova Biblioteca? , ¿Tener una opinión cercana o adicta a la de ICV ¿ , ¿ o a la de ERC? ¿ o a la de la CUP ¿ , si al final , unos y otros se lo pasarán todo por el forro. La ciudadanía de Molins de Rei , después de los años de reinado del Sr. Arcas (ICV), con ostentación y prepotencia, no está preparada para este tipo de engaños o consultas, apenas si iremos a votar los dias legales, ¿Cómo vamos a tener una
   opinión de las cosas de Molins de Rei ? , La mayoria de ciudadanos/as el 24 de mayo, saldremos de paseo, y si hace buen día votaremos al partido que cuyo escándolo TV nos haya impactado más , que si Monedero, que si la Tania, que si Pujol , que si los relojes del Bustos, aún sin saber los curriculums vitae de los candidatos municipales que nos va a representar. ¿ Ens voleu fer creure que la ciutadania lee y participa en el dia a dia de la política local? ¡Ni de conya !
   Tampoco estamos preparados para parlar de com quedaràn els espais de la zona del MOlí- plaça de la Llibertat en el futur, de si aprofitem l’espai de la Plaça de la Llibertat per construir un gran aparcament soterrani, que permeti reactivar el comerç local, ni de com es visulitzarà l’edifici del Molí i la Ximeneia torcida, emblemàtica, peligrosa y a punto de caerse, si hem de tenir un gran espai obert en el centre de la vila o be si hem de construir un rascacielos moderno y
   emblemático a la plaça per ubicar-hi oficines. No dudamos en que la presa d’aquestes decisions és molt important y de l’opinió dels veïns i veïnes de Molins de Rei , pero, no estamos preparados, y tampoco queremos que ningún un partido como ICV-Molins nos dé lecciones de nada. Lo único que nos preocupa son nuestros dineros, y las properes inversions del
   consistori municipal, així com l’endeutament actual del mateix.
   No nos gusta la manera de fer política de ICV-Molins que ha quedat desfasade, de sols escalfar la cadira als plens per 380 €/ per ple y regidor ,y algún dinero de la AMB i que han allunyat la política de la gent de carrer., ICV-Molins durant aquest darer mandat, com a oposició, no ha ofert una política de proximitat, participativa, coherent amb el context econòmic actual, més justa socialment, més cohesionada amb el dia a dia dels nostres veïns i veïnes, En plena crisis económica, no han tenido la valentia de impugnat los escadalosos sueldos de los miembros electos , que bien se los aumentaron en el 2007 durante el reinado de su Sr. Arcas(ICV ). No nos sirven ahora, lagrimas de cocodrilo con eso de darle una viabilidad los paneles solares de soluciones de obras públicas chapuceras y de más de lo mismo , que s’integres en el projecte de la Biblioteca i la rehabilitació de l’edifici del Moli l’aprofitament de les plaques fotovoltaiques existents, integrant-les en la construcció (teulada) de manera que pugués esser un edifici el màxim d’autosuficent energèticament possible. No queremos soluciones políticas engañosas y
   llenas de ignorancia técnica, queremos soluciones hechas por los técnicos y viables económicamente para nuestros bolsillos. No queremos más impuestos !!

   • Lluis Carrasco

    Benvolgut Sr dclosa, no tinc el gust de coneixer-lo personalment doncs sempre opina vosté amb tot luxe de detalls des de el total anonimat. Tothom que hagi tingut la paciència de llegir algun dels seus escrits, ha pogut comprovar que es vostè lúnic posseidor de la raó, doncs no deixa titere amb cap,, es igual del partit que sigui, del govern que sigui, o sobre el tema que sigui, vosté opina sense embuts destrossant-ho tot, moltes vegades ofenent al que ha escrit i con a minim desqualificant-lo, utilitzant arguments diguem-ne poc coherents, poc respectuosos, i el mes tris sense els coneixements necessaris per debatre.

    Una Biblioteca es un tema cabdal en un municipi i no es nomes un magatzxem de llibres, si be per a vostè segurament es la única utilitat que ha de tenir una biblioteca. Benvolgut Sr. una Biblioteca actual, moderna i tecnificada, avui en dia es un altre cosa: És un autentic centre generador de cultura i coneixement, que evidentment ofereix el servei de prestec i de lectura de llibre, però que va molt mes enllà, avui les biblioteques son molt mes:
    La biblioteca és un centre públic social, d’àmbit local, obert a tothom. Estimula la relació entre usuaris i la participació en les activitats, Garanteix l’accés democràtic a la informació, la transmissió de coneixements, la formació, l’educació permanent, l’autoformació i el lleure. És un espai actiu, impulsor, dinamitzador, referent cultural del territori i capaç d’adaptar-se a les demandes dels ciutadans i avançar-se a la detecció de necessitats informatives, formatives i culturals.
    Els recursos documentals en diversos suports, tant físics com digitals, són una de les portes d’entrada a la cultura i l’aprenentatge que la biblioteca posa a l’abast dels usuaris.
    La biblioteca ofereix un espai relacional, obert, i fomenta iniciatives col·lectives d’aprenentatge compartit. Està vinculada de manera activa al calendari cultural i festiu de la ciutat i compromesa amb la cohesió social de la ciutat.
    La biblioteca és un servei intergeneracional, amb un gran impacte en el conjunt de la ciutadania.
    En definitiva avui en dia una Biblioteca respon a un model cooperatiu, participatiu i innovador, Per a poder fer-ho lógicament necessita unes instal·lacions adhients i suficients i es evident que l’actual i una possible ampliació en el mateix espai, no ofereix les condicions per poder repondre a les demandes cultrals i socials que una Biblioteca ha de cobrir avui en dia.

    En fi espero que entengui els arguments que exposo, sobre tot lo altre en que voste verteix desqualificacions a dojo, prefereixo no contestar-li, no tinc ganes de perdre el meu temps que es un recurs escas.
    Molt cordialment

    • dclosa

     Sr. Carrasco, Yo al contrario que Usted, dado que Usted es un personaje público, no tinc el gust de coneixer-lo personalmente, pero si sé quien és. Lamento que considere que sempre opino amb tot luxe de detalls des de el total anonimat. S.e.u.o Viu molins no me garatiza que Usted también lo sea, en estas tertulias todo lo somos, Lamento también que no tenga la paciència de llegir algun dels meus escrits, Yo no la pierdo, y muchas veces hay motivos para hacerlo, cuando le leo a Usted. Lamento también que no acepte mi opinión, posiblemete sin coincidéncia con la suya o la de su grupo político, pero no quiero postularme en que soy l’únic posseidor de la raó, ni en no deixa titere amb cap, sea igual del partit que sigui, del govern que sigui, o sobre el tema que sigui, ¿ Es que acaso , Ustedes los políticos, no son todos iguales, los mismos perros con distintos collares? , ¿Es que no tienen todos casos de enchufismos y de corrupción?, Bueno es opinar sense embuts i destrossant-ho tot si es preciso. Lo lamento, pero no me lo creo, que ustedes sean tan sensibles y delicados que moltes vegades crean, que disfruto ofenent al que ha fet l’escrit i con a minim desqualificant-lo, Eso de utilitzant arguments diguem-ne poc coherents i poc respectuosos es muy subjetivo. Si es trist opinar sense els coneixements necessaris per debatre, es porqué ustedes los políticos nos esconden la información que debería ser pública y transparente.
     Sé muy bien lo que es y lo que debería ser una biblioteca, La biblioteca actual Pau Vila és un centre públic social, d’àmbit local, obert a tothom, que estimula la relació entre usuaris i la participació en les activitats, garanteix l’accés democràtic a la informació, la transmissió de coneixements, la formació, l’educació permanent, l’autoformació i el lleure. La biblioteca actual Pau Vila és un espai actiu, impulsor, dinamitzador, referent cultural del territori i capaç d’adaptar-se a les demandes dels ciutadans i avançar-se a la detecció de necessitats informatives, formatives i culturals, dispone de recursos documentals en diversos suports, tant físics com digitals que son una de les portes d’entrada a la
     cultura i l’aprenentatge que la biblioteca actual Pau Vila posa a l’abast dels usuaris. La biblioteca actual Pau Vila ofereix un espai relacional, obert, i fomenta iniciatives col·lectives d’aprenentatge compartit. La biblioteca actual Pau Vila està vinculada de manera activa al calendari cultural i festiu de la ciutat i
     compromesa amb la cohesió social de la ciutat. La biblioteca actual Pau Vila és un servei intergeneracional, amb un gran impacte en el conjunt de la ciutadania, En definitiva, avui en dia, la biblioteca actual Pau Vila respon a un model cooperatiu, participatiu i innovador i les seves instal·lacions son més que adhients i suficients per la capacitat cultural dels ciutadans de Molins de Rei , Es
     evident que l’actual biblioteca amb una possible ampliació a 760 m2 en el mateix espai, pot ofereir encara més i millors condicions per poder repondre a les
     demandes culturals i socials que una biblioteca ha de cobrir avui en dia.
     Por muchos m2 que le demos a una biblioteca no vamos a conseguir aumentar
     las ganas ni el interés cultural de las gentes de Molins de Rei que a duras
     penas utilizan la biblioteca actual Pau Vila , Co 760 m2 será más que
     suficiente, y la vamos a tener para muchos años más. .
     Comprendo que Usted, que siempre ha vivido con nómina de lo público, ya como guardia urbano en Molins de Rei, luego en Sant Feliu, viva en otra galaxia y no entienda muy bien lo que yo digo, pero, Yo como ciudadano de Molins de Rei no estoy dispuesto, que en plena crisis económica, en la que estaremos inmersos hasta el 2021, a que me aumenten más mis impuestos municipales por un capricho electoral de unos cuantos, en un proyecto faraónico de 4 millones € ( 664 millones Ptas), con una biblioteca de 4.200 m2 , de la que ya nos arruinaríamos sólo en mantener su calefacción, y total para la pirria de libros que tenemos en la actual, sabiendo además, que la tendencia de futuro es ir al libro digital en vez del libro cosido, a la desaparición de soportes en DVD’s , etc. etc.

     • Lluis Carrasco

      Li torno a dir el mateix… Peró li he de dir amb tota contundència que això de que tots som gossos corruptes, amb el mateix collar Es el que diu vostè… Veu com vostè no para de faltar al respecte a les persones que formen part de les formacions polítiques ? No s’adona que l’unic que borda es vostè ?
      En fi no perdo mes el temps…
      Bon vent i barca nova … Sr anònim, irreverent, insultant i insolidari dclosa.

     • dclosa

      Sr. Carrasco, Aixo de gossos corruptes no ho he dit jo, ho diu vosté, ¿Qué en té a dir del seu company Ivan Arcas(ICV) que lo primer que va fer, al primer ple municipal del 2007, en plena crisi, sense que estigués al programa electoral, van aumentarse un 30 % els sous dels regidors ? i ara amb l’escàndol del FCM y els relotges, endollat al Consell Comarcal B. Ll. ? , ¿Qué en te de dir del seu bicéfal president de ICV-Molins Rafa Bellido (ICV) endollat al l’ajuntament de Sant Feliu Ll ? , ¿Que en te a dir del seu antic company de govern Victor Puntes lo mateix amb el FCM , amb més relotges i endollar també al Consell Comarcal B. Ll?. Quan esté raó , esté raó. ¿ Insolidari?

     • Lluis Carrasco

      Bon vent i barca nova … Sr anònim, irreverent, insultant i insolidari dclosa.

     • dclosa

      Duelen las verdades , Eh !!, Mal portavoz de ICV debe Usted si traga tan facilmente, y no tiene réplica a las verdades de un simple anónimo e insolidario ciudadano que paga religiosamente sus impuestos municipales para que Usted cobre sus 380 € (63.000 Ptas ) para pasar un ratito, calentito, en los plenos.

     • dclosa

      Sr. Carrasco : Hablando de collares y de perros , le recomiendo el audio de la tertulia política del miércoles, día 18, en la Radio Municipal RMdR , en que CIU reclamaba subscribir el Código Etico de Confluencia Social , y que el PSC-Molins les invitaban a entrar. Los de PSC-Molins van a firmar el código como se agarrarian a un clavo al rojo vivo, porqué se las ven venir de que no van a ganar las elecciones y se presentan a la firma con toda su plana mayor, su desesperación es tan grande que estarian dispuestos a cambiar sus siglas por la de una Cadidatura de Izquierdas , cuando no cumplen en el código con :
      Rebre una retribució justa en funció de les responsabilitats que s’assumeixin, complint estrictament la legislació vigent en aquesta matèria i mai sobrepassant les retribucions regulades per la Llei,
      ya que se han acogido en esta legislatura, con todo el morro, a los incrementos Arcas (2007)

      En caso de ICV , con su Sra. Catalá que esta medreando como cargo de confianza en Sant Esteve Sesrrovires en vez cumplir el código
      Retornar al món laboral amb dignitat, sense obtenir cap privilegi per haver exercit responsabilitats polítiques.

 • Pingback: Jordi Romeu: La nova biblioteca, una proposta per a un debat imprescindible | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Mario Aguilera: Pau Vila, la biblioteca possible per a tots | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Miguel Ángel Pozo: Molins de Rei, millor compacta i participativa | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: CiU Molins de Rei vol blindar la nova biblioteca però accepta un procés participatiu sobre la resta del Molí | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: oan Ramon Casals: "Puc explicar-li a Junqueras com es paga a la hisenda catalana i com es fan polítiques d'ocupació" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Joan Guitart: Sobre la nova biblioteca Pau Vila | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Ciutadans Molins de Rei es presenta a les eleccions amb una llista encapçalada per Francisco García | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Joan Ramon Casals (CiU) treu pit abans de començar la campanya | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: L’informe històric del Molí no recomanava enderrocar la foneria | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La sociovergència molinenca aposta ara per la participació ciutadana | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Xavi Paz (PSC): "Qui deia que el Pati del Palau seria un nyap ha quedat desqualificat" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Les obres de consolidació del Molí comencen amb mesos de retard | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La nova planificació del sector del Molí no impedeix el possible trasllat de l’Ajuntament | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La nova biblioteca del Molí exposarà una turbina de grans dimensions al vestíbul | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La destrucció encoberta del patrimoni del Molí | Viu Molins de Rei()