Marc Rebulà: On és la participació ciutadana?

Marc Rebulà ERC MolinsAra que arribem al final d’aquesta legislatura, i després dels últims espectacles oferts pels nostres governants en els darrers plens (acusacions a l’oposició d’intents de pujar l’IBI, aprovació dels pressupostos amb la complicitat del PP, les presentacions dels projectes del nou barri de Les Guardioles i de la nova biblioteca…) ens demanem on és la participació ciutadana que ens volen fer veure des de l’actual govern de CIU i PSC+PP (quan ha estat imprescindible el seu suport per poder tirar endavant qualsevol aprovació necessària).

Ens volen fer creure que la ciutadania participa en el dia a dia de la política local?

Ni de conya”. Com a ciutadà de Molins de Rei no he pogut ni incidir, mitjançant la meva opinió, en cap presa de decisió que ha fet aquest govern. Sempre han presentat els seus projectes (biblioteca, Les Guardioles, pressupostos…) un cop decidits. Per tant, no hi ha participació!

Últimament veiem com volen fer creure als veïns dels barris de l’Àngel, Riera Bonet i les Conserves que participaran en la decisió sobre qüestions transcendents en la creació del nou barri de les Guardioles. Tots sabem, vista la trajectòria d’aquests darrers quatre anys, que això no serà així. Els donaran compte de la situació del projecte en cada moment però, com sempre, al·legaran que no poden modificar res, ja que està tancada la configuració del mateix.

Això passa també amb la planificació de les obres de la nova biblioteca del Molí i de tota la zona que envolta l’actual edifici. Actualment, entre Alcaldia i l’Àrea Metropolitana de Barcelona estan acabant de configurar el projecte, de manera que la ciutadania, a hores d’ara, encara no hem pogut opinar sobre el mateix.

Quin tipus de biblioteca volem? Quines dependències municipals hi ubicaran, a més de la biblioteca? Com volem que quedi la resta de l’espai que envolta el Molí? Volem un edifici a la plaça per ubicar-hi oficines? En la presa d’aquestes decisions és molt important l’opinió dels veïns i veïnes de Molins de Rei, però no ho podrem fer, doncs ens presentaran el resultat de les seves decisions un cop tancats els projectes.

Per tant, no és el que volem, sinó que és el que voldran (els nostres governants) que tinguem. És evident que evidenciem una manca de transparència i de participació en un projecte que pot modificar, de forma important, les properes inversions del consistori municipal, així com l’endeutament actual del mateix.

Després s’omplen la boca parlant de participació, però et deixen anar comentaris com que la gent ja va participar en el moment de les eleccions del passat 2011, que aquests vots (els que van obtenir entre CIU i PSC) els legitimen per poder prendre les decisions sense cap tipus de participació ciutadana, i si per aprovar els seus projectes han de signar documents “poc ètics” amb el PP, que donen privilegis a unes entitats de la vila per sobre de les altres, no els tremola el pols i ho fan. Tot per poder executar, sense consens, el que en aquest moment toca.

Doncs, sincerament, estem cansats d’aquesta vella política, que és autoritària, arcaica, poc dialogant i que denota una manca de criteri amb el que es predica després. Són maneres de fer política que han quedat desfasades, que han allunyat el consistori de la gent de carrer.

Des d’ERC creiem que ja va sent hora de poder oferir una política de proximitat, participativa, coherent amb el context econòmic actual, més justa socialment, més cohesionada amb el dia a dia dels nostres veïns i veïnes. Cal tornar la política a la ciutadania i que sigui aquesta qui expressi les seves inquietuds a l’hora d’afrontar noves inversions que poden hipotecar el consistori durant molts anys.

El disseny i execució de qualsevol política municipal avui només pot ser realitzada des de la transversalitat i la responsabilitat social. Per tant, hem d’aconseguir que la presa de decisions en qüestions transcendents sigui consensuada amb les associacions, entitats, comerç i el conjunt de convilatans de Molins de Rei.

Per això, i recordant les paraules de l’últim article del regidor del grup municipal de CIU, Sr. Esteve Altozano i Sevilla, i fent èmfasi que encara hi son a temps, “fem una crida a un canvi d’actitud. La seva actitud actual, en molts casos va en contra dels interessos de la gent de la vila. Demanem un canvi d’actitud, cercar el consens i l’entesa, que és el que demana la gent”.

Marc Rebulà i Pujol, ERC Molins de Rei

Recomanacions personalitzades

  2 comments for “Marc Rebulà: On és la participació ciutadana?

 1. dclosa
  10/02/2015 at 16:23

  Tal como comentaba dias atrás en una de mis opiniones en Viu molins, se acercan ya las elecciones municipales e iremos viendo poco a poco como los topos van saliendo de su madriguera, como en este caso, la opinión del nro 6 lista de las municipales de ERC en el 2011 , y que s.e.u.o, si siguen el orden, será el nro 4 para las del 2015, Veremos también que los partidos políticos pagarán, con nuestros dineros, anuncios de campaña en los distintos diarios digitales y en papel que tenemos de Molins de Rei.
  Por muchas acusaciones que se hagan entre unos y todo eso del aumento de un 6 % del IBI, la ciudadanía, seguimos sin tentenderlo, no ha habido periodista local que haga honor a su oficio y nos haya clarificado qué és todo este tinglado de acusaciones. Ciertamente, en una cosa tiene razón, son los últims espectacles oferts pels nostres governants en els darrers plens.
  La ciudadanía de a pié de Molins de Rei , la que lee algo, se pregunta : ¿De qué nos servirá nuestra
  participación ciudadana en los proyectos com el del nou barri de Les Guardioles o como el de la nova
  Biblioteca? , ¿Solo tener una opinión cercana o adicta a la de ERC? , ¿ o a la de ICV? ¿ o a a de la CUP? , si al final, toso son excusas, y unos y otros se lo pasarán todo por el forro. La ciudadanía de Molins de Rei no está preparada para este tipo de engaños o consultas, apenas iremos a votar los dias legales, ¿Cómo vamos a tener una opinión de las cosas de Molins de Rei ? , La mayoria de
  ciudadanos/as el 24 de mayo, saldremos de paseo, y si hace buen día, votaremos al partido que nos
  haya impactado más en los últimos momentos, aún sin saber los curriculums vitae de los candidatos municipales que nos va a representar. ¿Ens voleu fer creure que la ciutadania lee y participa en el dia a dia de la política local? , ¡Ni de conya !
  La ciudadanía de Molis de Rei queremos lo mejor para Molins de Rei sin que nos aumenten los impuestos, y no sabemos si será mejor o peor eso de Les Guardioles, . ni si será adecuado la nova Biblioteca del Molí ya que no somos muy lectores y el negro sobre blanco nos asusta, No estamos capacitados para definir quin tipus de Biblioteca volem, ni quines dependències municipals hi ubicaran a més de la Biblioteca, ni com volem que quedi la resta de l’espai que envolta el Molí, ni si será mejor un rascacielos moderno y emblemático a la plaça per ubicar-hi oficines……. No dudamos en que la presa
  d’aquestes decisions és molt important y que nuestra opinió dels veïns i veïnes de Molins de Rei ,o sea, pero, no estamos preparados, y tampoco queremos que ningún un partido como ERC-Molins
  nos dé lecciones de nada. Lo único que nos preocupa son nuestros dineros, y las properes inversions del consistori municipal, així com l’endeutament actual del mateix.
  Tots estem cansats d’aquesta vella política, que és autoritària, arcaica, poc dialogant i que denota una manca de criteri amb el que es predica després y la manera de fer política de ERC-Molins ha quedat desfasade, sols escalfar la cadira als plens per 380 €/ per ple y barba, i que han allunyat la política de la gent de carrer., ERC durant aquest rader mandat, com a oposición, no ha ofert una política de proximitat, participativa, coherent amb el context econòmic actual, més justa socialment, més cohesionada amb el dia a dia dels nostres veïns i veïnes, No ha impugnat los escadalosos sueldos de los miembroe electos , que bien se los aumentaron en el 2007 durante el reinado del Sr. Victor Puntas(ERC), y nadie ha rechistado. No nos sirven ahora , lagrimas de cocodrilo, y eso de cal tornar la política a la ciutadania i que sigui aquesta qui expressi les seves inquietuds a l’hora d’afrontar noves inversions que poden hipotecar el consistori durant molts anys.
  La gente de Molins de Rei, como en la mayoria de los municipios de España, politicamente no sabe lo que quiere y no debemos pensar que quieren que los partidos trabajen juntss en los temas más importantes, busquen el consens y sumem en favor de los intereses de la
  ciudadanía, La mayoria de esas gentes, el dia de las votaciones, se irán de paseo y a votar como und ía festivo , y no sabrán ni a quien votan.
  ERC en esta legislatura no ha gestionado nada distinto de los que lo gestionaban antes, se han limitado a seguir con el más de lo mismo, y a hacer mociones y más mociones y brindis al sol , si cuestionar la ética de los sueldazos de los cargos dedicación plena y cargos de confianza, Han sido incapaces de hacer una moción sobre una solución al “Molins_Bus sempre buit” , en vez de hacer un estudio de viabilidad y quitarlo si fuese preciso, Cada bus vacío que vemos, es una sangría a nuestro presupuesto. No hablemos ya de la mamandurria del Dipel , ni de alguna moción para bajarse los sueldos…. etc
  , etc ¿ Es que moralmente licito y está permitido el hacer subidas sobre el IPC? , El Valor cadastral de los pisos en Molins de Rei es la 1/2 de lo que se fijó en la época de vacas gordas del 2006, ¿ Como es que el Ayuntamiento por el IBI 2015 sigue ingresando lo mismo que ingresaba en el 2006? . Aquí hay gato encerrado, la oposición (ERC, PP, CUP i ICV) no tienen suficiente valentia , ni personal de talla preparado para abordarlo, y se limitan a la sopa boba de cobrar los 380 € ( 63.000 Ptas) por pleno y barba, y a dormir el la paja. Ciertamente, la oposición volía aturar el Pati del Palau, ara volen aturar la reforma del Molí i la Nova Biblioteca, també s’oposen al desenvolupament del nou barri de les Guardioles, pero lo de abordar el IBI ni pensarlo… Uf! , uf! , uf! , demasiado trabajo para la
  oposición.

 2. jaume
  11/02/2015 at 12:34

  En l’anterior legislatura on era ERC. Quants processos de participació als pressupostos ? Quants processos de participació a les inversions ? Quants processos de participació en l’endeutament ?
  Resposta CAP
  Es nota que comença les eleccions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *