El projecte de la nova biblioteca segueix sense consens polític

ERC presenta una moció a favor de realitzar una consulta popular sobre la nova biblioteca que és rebutjada pel govern municipal i el PP. L’oposició expressa els seus dubtes sobre el projecte que ha de rehabilitar l’antic edifici del Molí per integrar l’equipament cultural.

Edifici del Molí, on es farà la nova biblioteca // Jose Polo

Edifici del Molí, on es farà la nova biblioteca // Jose Polo

Un dels eixos del debat polític a finals de la passada legislatura va ser la construcció de la nova biblioteca Pau Vila. El tripartit d’Iniciativa, ERC i CiU que governava en aquell moment va presentar una proposta faraònica amb un cost de 10 milions d’euros en plena crisi econòmica. Ja llavors CiU es va desmarcar del govern del qual formava part per sumar-se a la idea del PSC: fer la nova biblioteca a l’antic edifici del Molí després de rehabilitar-lo.

Quatre anys més tard, a les portes de la campanya electoral per a les pròximes eleccions municipals, l’actual govern format per CiU i PSC està disposat a tirar pel dret amb la seva proposta, amb un cost de 3,3 milions d’euros. El que tampoc ha aconseguit, però, és forjar un consens polític entorn d’una de les obres més importants que Molins de Rei ha d’encarar pròximament i que pot representar una nova centralitat en el municipi.

ERC Molins de Rei ha presentat una moció en el ple municipal de gener que demana la realització d’una “consulta popular sobre el projecte del govern” i s’ha tornat a evidenciar la diferencia de criteris entre la sociovergència molinenca i l’oposició d’esquerres en aquest tema. “Cal dotar de més transparència i participació a un projecte que canviarà el futur quotidià de la vila”, ha assegurat la regidora republicana i alcaldable pel seu partit, Sílvia Guillén. Segons aquesta, el projecte que farà que l’Ajuntament demani un crèdit de més d’1 milió d’euros, tindrà “un impacte important en el proper pressupost municipal”. “Cal ser molt curosos en les inversions de l’Ajuntament i en l’endeutament que aquestes suposen”, ha sentenciat Guillén durant la seva intervenció.

Moció tombada 

Tot i el suport de la resta de partit d’esquerres que es troben a l’oposició -la CUP i Iniciativa- la moció d’ERC no ha estat aprovada. CiU, PSC i PP han votat en contra. A més, els portaveus del partit del govern municipal han estat durs en la seva rèplica a la proposta republicana.

El portaveu del PSC, Xavi Paz, ha recordat que el seu partit ja va presentar la proposta ara plantejada l’any 2007 i que, per tant, “no està pensada d’un dia per l’altre”. A més, dirigint-se als regidors d’ERC i Iniciativa, ha assegurat que aquests partits, quan estaven el govern, van augmentar el deute de l’ajuntament “en 8,4 milions d’euros entre 2007 i 2011” mentre que l’actual equip de govern ha disminuït el deute de “20,9 milions d’euros a 17,9 milions d’euros”. “Els demano una mica de rigor”, ha afegit el primer tinent d’alcalde.

“Des de l’inici del mandat el seu grup ha anat fent el mateix: amb una mà demana arribar a acords amb l’equip de govern i amb l’altre, fins i tot, s’intenten apropiar de la feina de l’equip de govern o dels privats com heu fet recentment amb l’aparcament o la remodelació del carrer Anselm Clavé”, ha indicat, per la seva banda, Joaquim Martí (CiU). “Aquesta proposta està presentada pels dos grups amb més suport a les passades eleccions municipals i això per nosaltres ja és prou aval”, ha argumentat el convergent en un episodi més de la tensió existent entre el partit de l’alcaldia i ERC.

Emilio Ramos, del PP, ha argumentat el seu vot contrari a la moció assegurant que “quan ens presentem a les eleccions els ciutadans ens escullen per representar-los durant quatre anys”. Segons ell, la moció “no té raó de ser perquè d’aquí a quatre mesos hi ha eleccions”. “Presentin la seva proposta i que la gent us voti”, ha sentenciat el popular, que ha donat suport una vegada més al govern format per PSC i CiU.

Recomanacions personalitzades

  13 comments for “El projecte de la nova biblioteca segueix sense consens polític

 1. dclosa
  06/02/2015 at 16:58

  Lo correcto sería que se hiciese una consulta popular sobre el projecte de reformar l’edifici del Molí, ya bien sea para compartir de forma mixta la nova biblioteca con dependències (no sabemos cuales) de l’Ajuntament o para dedicarla exclusivamente a Casa Consistorial, agrupando todos los servicios actualmente dispersos como la diáspora por todo el municipio : radio MdR, habitatge, Sostenibilitat, Ca’n Ametller, Guardia Urbana, etc. Solo con centralizarlo todo, ya de contratación de agua y luz , y un único reloj horario para el personal, nos ahorrariamos un pastón. Actualmente, dada la escasez de lectores (no como guardería de estudio) en la Biblioteca, no es necesaria una nueva, máxime si de desalojase la planta inferior de Sostenibilitat. En cuanto al mangoneo de PP es mejor no hablar ya que seguro que el Sr. Ramos no sabe ni dónde está la Biblioteca….. Además el presupuesto de toda esa locura del Molí es de 4,5 millones de €, En estos 4 años han cambiado mucho las cosas y las gentes, y no vale excusarse ahora, en lo facilón de legitimarse en que : els ciutadans ja ho van votar el 2011, Los del PSC , en especial Xavi Paz (PSC), deben cambiar el discurso, los tiempos evoluciona, las gentes cambian , y no hay que sacar ahora cosas de que si el seu partit ja va presentar aquesta proposta “al 2007″ o no, ni de publicitat alabanzas a l’actual equip de govern que ha disminuït el deute de “20,9 milions d’euros a 17,9 milions d’euros”, con el tan mal sistema que dejó ICV , si en realidad no han hecho nada, solo de “intremediarios” o de “inaguradores” como en el caso del jardin del Palau , que lo pagó integramente la AMB.

 2. Pablo
  06/02/2015 at 18:30

  Corren malos tiempos para la lírica….

  Dejarse un pastizal en biblioteca Alejandrina no es la mejor idea.

  Ahora bien, en mi opinión necesitamos una biblioteca digna lo cual no es sinónimo de faraónica.

  La actual invita a rascarse y lavarse con agua hirviendo a la que llevas media hora en su interior….

  Sus suelos crujen más que el somier de mis vecinos cuando dan rienda suelta a sus pasiones, no cuenta con una buena iluminación, hay luces en las mesas de lectura fundidas, mobiliario propio de Alcatraz y unas sillas que te dejan los glúteos como si te hubiesen invitado a una Party-Gay….

  Algunas estanterías están tan mal ubicadas y próximas a las mesas que cuando quieres consultar determinados ejemplares, (de la zona baja),
  acabas poniéndote en posición de mirando pá cuenca y metiendo las nalgas encima del hombro del infeliz que está sentado junto a una de las estanterías.

  La actual biblioteca no es un lugar que invite a la lectura,con espacios diáfanos, buena iluminación y un equipamiento decente.

  Supongo que como todo, es cuestión de prioridades…. Pero una
  nueva biblioteca en Molins, decente y entendida como un espacio de fomento de la cultura, (más allá de funcionar como mero punto de abastecimiento de préstamos), para mi representaría una inversión, con un retorno no tangible, no un gasto.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *