El sector del préssec es reuneix a les Jornades Tècniques Agràries de la Candelera

La situació del préssec marca les Jornades Tècniques Agràries d’enguany. El baix consum de fruita i els efectes del “veto rus” van centrar la ponència de l’especialista Ignasi Iglesias, qui va analitzar els reptes i incerteses del sector. El dia següent es va fer una pràctica d’esporga al camp.

Ignasi Iglesias, a la xerrada de la Fundació Agrària // Elisenda Colell

Ignasi Iglesias, a la xerrada de la Fundació Agrària // Elisenda Colell

Una vintena de persones, la majoria pagesos o vinculats al món de l’horticultura, van assistir a la conferència d’aquest dimarts que va acollir la Fundació Agrària. Enguany ha estat el préssec el producte que s’ha analitzat a les Jornades Tècniques Agràries, en motiu de la 164a Fira de la Candelera.

El doctor Ignasi Iglesias, especialista en fruticultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de la Generalitat de Catalunya, ha estat l’encarregat de posar en evidència la situació que avui el sector. D’una banda, Iglesias va remarcar que Espanya és un dels pocs països on el préssec es pot adaptar al clima “ningú a Europa pot competir amb Espanya amb el préssec”. I és que a Lleida, progressivament s’ha anat abandonant el cultiu de poma i potenciant-ne el del préssec.

Un sector que rep els cops

Ja fa temps que es repeteixen les imatges de pagesos lamentant-se dels preus dels seus productes en diferents protestes. La crisi econòmica “que afecta clarament el consum de fruita”, segons Iglesias, i el veto per part de Rússia a importar productes de la resta d’Europa són alguns dels problemes que ha d’afrontar el món de l’agricultura, que viu bàsicament de la venda de fruita a l’estranger.

A més, Iglesias va destacar el fet que els intermediaris es quedin amb gran part del guany “a Europa, quatre companyies plantejen els preus dels productes”. I afegia el ponent “els 3.000 pagesos no podem negociar”, i és que a hores d’ara, el pagés el ven el préssec a 23 cèntims d’euro cada quilo, mentre que l’intremediari l’augmenta un 53% de cara al consumidor. Les possibles solucions, segons l’expert de l’IRTA, concentrar oferta o potenciar el mercat local.

La demostració d'esporga va congregar una cinquantena de persones // Ajuntament de Molins de Rei

La demostració d’esporga va congregar una cinquantena de persones // Ajuntament de Molins de Rei

L’endemà de la ponència, les Jornades Tècniques Agràries van cloure amb una sessió per demostrar com s’esporga un presseguer. Ramon Girabet, també membre de l’IRTA i expert de l’esporga de fruiters, fou l’encarregat de la sessió. Una activitat que va permetre dotar d’eines i coneixements als agricultors vinguts de diferents punts del Baix Llobregat.

[sam id=”49″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades