Les plaques solars s’endollaran a la xarxa elèctrica quatre anys després

Les polèmiques plaques solars instal·lades a la plaça del Molí a principis del 2011 finalment es connectaran a la xarxa elèctrica. Encara es desconeix si es comercialitzarà l’energia generada o serà d’autoconsum. L’Ajuntament haurà d’invertir 5.600 euros per garantir la posada en marxa.

Les plaques fotovoltaiques es feien ombra entre elles fins ara // Jordi Julià

Les plaques fotovoltaiques de la plaça del Molí // Jordi Julià

Semblava que no passaria mai, però finalment les plaques solars de la plaça del Molí s’endollaran a la xarxa elèctrica. Ja s’han iniciat les negociacions amb l’operadora elèctrica per fer efectiu el traspàs de l’energia fotovoltaica obtinguda per les plaques a l’empresa. Han hagut de passar quatre anys -un mandat polític sencer- de la instal·lació de les controvertides plaques fins fer realitat la seva finalitat inicial.

Fonts municipals han assegurat a Viu Molins de Rei que l’Ajuntament es podria beneficiar de les plaques solars en dos sentits: o bé venent l’energia fotovoltaica obtinguda directament a la xarxa elèctrica de distribució i d’aquesta manera obtenint ingressos nets per al consistori; o bé, utilitzant-la per l’enllumenat públic, reduint així la factura elèctrica municipal. O sigui, injectar-la al cablejat elèctric que fa arribar l’energia a totes les llars i treure un profit econòmic per això o utilitzar-la per a ús propi. En qualsevol cas, des del consistori no s’atreveixen a quantificar els beneficis que s’obtindran quan es posin en marxa ja que el preu de l’energia varia constantment i actualment encara es troben en el procés de negociació.

Una història que ve de lluny

La polèmica de les plaques fotovoltaiques no és nova. La idea d’instal·lar plaques solars al municipi neix l’any 2010, de la mà de l’anterior govern municipal (ICV, ERC i CiU) encapçalat per l’alcalde ecosocialista Ivan Arcas. L’aventura va costar 282.000 €, tot i que no va tenir cap cost per l’Ajuntament ja que es va pagar amb el Fons Estatal per a la Ocupació i la Sostenibilitat Local. Eren els temps del pla E, el pla Zapatero. Les obres es van iniciar al desembre del 2010 i van anar a càrrec de la constructora Eurocatalana Obres i Serveis, S.L. Fa tot just quatre anys, al febrer del 2011, començava la instal·lació d’unes plaques que, a més, s’han acabat demostrant que es fan ombra a sí mateixes.

Des de llavors, els seus usos estètics s’han combinat amb l’ombra per als veïns que reposen a la plaça, i fins i tot s’hi ha instal·lat temporalment sota les plaques una empresa de jocs infantils, però mai s’ha obtingut ni un sol quilovat. De fet, el projecte ja pretenia injectar a la xarxa aquesta energia, però com han assegurat fonts municipals “hi havia altres prioritats i el procés de negociacions s’ha allargat molt”. La nova legislació del govern del PP en aquest sector també ha allargat el procés. En tot cas, sembla que abans de les eleccions municipals ja començarà a reestablir-se el servei amb normalitat.

L’any 2011, quan les sis pèrgoles van presidir la plaça, aparentment, totes les connexions estaven preparades per la seva rendibilitat. No obstant, a dia d’avui l’Ajuntament haurà d’invertir 5.600 euros per tramitar el Registre d’Instal·lacions en Règim Especial i actualitzar la documentació per la tramitació. Alhora s’hauran de comprovar els aïllaments, l’estat del cablejat, la conductivitat de la xarxa, revisar les proteccions i els quadres elèctrics i fer els treballs físics de connexió.

 • dclosa

  Ahí tenemos una clara muestra de la “eficiéncia” política funcionaria municipal a cinc anys vista, y encima, para más INRI , l’Ajuntament haurà d’aportar 5.600€ per habilitar les pèrgoles. No quieres caldo , pues 2 tazas! , Todo parece correcto en eso iniciar les negociacions amb l’operadora elèctrica per fer efectiu el traspàs de l’energia fotovoltaica obtinguda a Endesa, Lo malo es la palabrería politica de sabelotodo que no sabe nada, de las fonts municipals han assegurat que l’Ajuntament es podria beneficiar de les plaques solars en dos sentits: o bé venent l’energia fotovoltaica obtinguda directament a la xarxa elèctrica de distribució, obtenint ingressos nets per al consistori, o bé utilitzant-la per l’enllumenat públic, reduint així la factura elèctrica municipal, La segunda opción no es possible sin la primera, la
  energía eléctica es difícilmente almacenable , y para consseguir lo segundo
  habría de disponer de unos acumuladores eléctricos que se cargasen de día para
  dar electricidad de noche en el alumbrado público. O sigui, que eso utilitzar-la per a ús propi queda
  descartado por completo. En qualsevol cas, y en todos los casos, des del consistori no han volgut quantificar, ni lo harán , por lo vergonzoso del negocio, dels beneficis que s’obtindran, No es admisible pelotas fuera , ni excusas en eso de que que el preu de l’energia varia constantment.
  L’aventura de la Cateura (ICV) ens va costar 282.000 €, (46, 8 milions de Ptas) a tots els contribuients
  , i s’han acabat demostrant que es fan ombra a sí mateixes i mai s’ha obtingut ni un sol quilovat. La
  ineficiéncia e ineficacia del actual equipo de gobierno, especialmente de la regiduria de Urbanisme i Sostenibilitat , regentada por una militante de CIU parece ser , es la culpable de todo ello, y motivo por el cual ahora, l’Ajuntament haurà d’injectar-hi 5.600€ més , asegurando ambigüedades como las que hi havia “altres prioritats” i “el procés de negociacions s’ha allargat molt”. El alcalde JR Casals prometió en Panorama Municipal de ETV que la conexión se haria antes de finales del 2014 , esperemos que
  en esta confusión mental que tiene de los años, abans de les eleccions municipals ja començarà a reestablir-se el servei amb normalitat.

  • endesa

   Parlar de tot sense saber de res… mmmm i això de què em sonarà senyor Closa?… és vosté expert en: energia, aigua, arquitectura, periodisme, política, economia, ponts i camins, ètica, religió, administració pública, i un llarg etcètera, el felicito, presenti’s a a les eleccions, ens cal més gent com vosté!

   • dclosa

    Sr. Ndesa, A nos ser que Usted haya tenido acceso a las fichas de los comentaristas del diario digital Viu molins, o de que sea uno de ellos, o que sepa de adivinación y de Tarot , no sé por que deduce usted que al nik apodado “dclosa” le corresponde Sr. Closa, S.e.u.o. a no ser que el comentarista se identifique en su escrito con su nombre completo, su DNI, su NIF su dirección, etc. todos los comentaristas : manel, marta, apérez, varón rojo, endesa, etc, etc , nos guste o no, somos anónimos en el Viu molins.
    Le agradezco sus alabanzas, Sólo faltaría que me aconsejase en qué partido debo presentar mi candidatura. Gracias.

    • Marta

     A Molins Camina estarem encantats

     • dclosa

      No se lo pregunto a Usted, se lo pregunto a Endesa-Cateura

     • manel

      A veure si no es pot respondre a les opinions ? A mes li fa un oferiment

     • dclosa

      Tampoco se lo pregunto a Usted, se lo pregunto a Endesa

     • Marta

      Esta convidat a la propera reunió de Molins Camina

     • dclosa

      ??? , No se lo pregunto a Usted, se lo pregunto a Endesa-Cateura

     • Endesa-Cateura

      Com a lector o lectora ja que sembla que m’atribueix vostè dos generes, sé perfectament qui és, tothom ho sap senyor Daniel Closa, però si vosté és feliç creient que sota el mateix “nick” amb que s’anuncia a una pàgina de contactes que qualsevol pot consultar posant “dclosa” a google encara pot conservar l’anonimat doncs endavant, rebi una cordial salutació (tan cordial com es mereix).

   • Joaquim

    Senyora Cateura, la ciutadania de Molins de Rei encara esperem a que demani disculpes per la seva cagada. Son cobards fins i tot per donar la cara.

 • Pingback: Els candindats a liderar Iniciativa marquen perfil propi davant de les primàries | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Iniciativa-MES vol fer "més eficient" l'enllumenat públic | Viu Molins de Rei()