La planta de triatge millora la seva eficiència

Després de la remodelació de la planta de triatge la capacitat de recuperació dels residus arriba al 30%. S’han invertit gairebé quatre milions d’euros en la reforma i la mecanització de la planta no ha implicat la pèrdua de llocs de treball. 

Llaunes esclafades a la planta de triatge // Jose Polo

Llaunes esclafades a la planta de triatge // Jose Polo

Les obres de la planta de triatge de Molins de Rei ja han finalitzat. Aquest equipament, que dóna servei als cinc municipis de la comarca que utilitzen l’estratègia de recollida de residus del residu mínim, és l’encarregat de rebre tot el material de rebuig i separar els residus, buscant materials que es puguin tornar a utilitzar.

La remodelació ha suposat una modernització de la maquinària, que s’havia quedat antiga perquè no s’havia canviat des de l’any 1999. Ara, gràcies a un sistema d’òptiques, les màquines fan la primera separació de residus. Això suposa una millora en la qualitat de la feina dels 24 treballadors de la planta, que ara no han d’estar exposats a la primera separació, la més incòmode, i es poden centrar en altres tasques. La mecanització, a més, no ha comportat la pèrdua de llocs de treball.

També s’ha millorat l’eficiència de la feina dels treballadors amb la nova maquinària i la recuperació dels residus aconsegueixen que arribi al 30%. Anualment, la planta rep 16.000 tones de brossa. Part dels residus no aprofitables són després utilitzats com a combustible d’algunes plantes cimenteres, que substitueixen el petroli pel material que reben de la planta. Les obres també han suposat l’ampliació de la coberta de la nau en un 45%. Els treballs de millora han tingut un cost total de 3,9 milions d’euros, finançats íntegrament per la Generalitat de Catalunya.

Interior de la planta de la triatge // Jose Polo

Interior de la planta de la triatge // Jose Polo

Assumpta Escarp, vicepresidenta de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana i Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat, han assistit han visitat la planta coincidint amb la finalització de l’obra.

Durant la visita, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), ha defensat el model de recollida del residu mínim assegurant que “ha situat la nostra vila al capdavant del país en matèria de reciclatge”. Casals argumenta que diversos estudis asseguren que aquest model de recollida, que no utilitza contenidor groc per recollir plàstic, aconsegueix “millors resultats”.

El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), ha fet valdre la bona sintonia entre diferents administracions aconseguida per tirar endavant les obres. “Sovint s’acusa a les administracions de passar-nos el dia barallant-nos i aquesta actuació demostra el contrari”, ha assegurat el socialista.

Recomanacions personalitzades