El Consell de Seguiment de la Crisi, generador de segones oportunitats

L’òrgan que reuneix entitats socials i polítiques per plantar cara a la crisi en clau municipal supera els dos anys des de la seva creació arribant al 89% de les accions acordades ja posades en marxa. Al darrera de la dada, persones amb una segona oportunitat.

Ramon Maglione, de la PAH Molins, recentment incorporada al Consell, durant l'últim plenari // Jose Polo

Ramon Maglione, de la PAH Molins, recentment incorporada al Consell, durant l’últim plenari // Jose Polo

Ell i ella són un matrimoni del barri del Canal que prefereixen mantenir-se en l’anonimat. La parella i les seves tres filles van ser desnonats per Bankia a principis del 2012. “Ens vam quedar tots dos a l’atur i no podíem pagar la hipoteca”, recorda la dona.

Van tenir sort, després de mesos de negociacions amb l’entitat bancària van aconseguir la dació en pagament. Es quedaven sense deute i sense pis, així que van anar a parar a casa dels avis, que vivien en un petit pis al mateix carrer. Set persones en un petit pis. “Les nenes van anar al psicòleg, van patir molt amb tot aquest impàs”, afirmen. Començava una altra lluita: trobar un espai propi, digne, per retornar a la seva família a la normalitat.

“Primer vam anar a fer una entrevista a l’Oficina de l’Habitatge i ells ens van posar en contacte amb Càritas”, explica ella. “També ens vam posar en contacte amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Molins de Rei i ens van ajudar molt”, afegeix ell. La Creu Roja Baix Llobregat Centre els donava suport en el dia a dia. “L’alimentació de les petites era el principal problema”, rememoren preocupats.

Així doncs, quatre entitats diferents -Càritas, PAH, Creu Roja i Ajuntament- s’implicaven en el futur d’aquesta família. Mentre pressionaven per aconseguir un pis de lloguer social van aprofitar l’ocasió per reciclar-se. “Després de 40 anys sense estudiar, em vaig treure tres títols i dos carnets”, afirma l’home amb orgull.  Mesos de lluita després, el pis de lloguer social era concedit i començaran el 2015 a la Riera Bonet. “Hem tingut molta sort, hi ha molta gent com nosaltres i ara tenim l’oportunitat de començar de zero”, coincideixen tots dos. Una segona oportunitat.

Les entitats que han ajudat a resoldre el cas d’aquesta parella i altres com els sindicats, les associacions d’empresaris i botiguers, les associacions de veïns i els diferents partits polítics es reuneixen trimestralment en un organisme creat al 2012: el Consell de Seguiment de la Crisi. A més, al 2014 es va posar en marxa la Taula Local d’Habitatge, un germà petit del consell centrada en un dels temes més preocupants de la crisi: el dret a l’habitatge digne. No és que aquestes entitats funcionin gràcies al Consell, però l’òrgan facilita el treball en xarxa entre elles.

Paraules i fets

Després de fer un diagnòstic de l’impacte de la crisi a Molins de Rei, el Consell de Seguiment de la Crisi va fer un seguit de 66 mesures que podrien servir per lluitar contra el drama econòmic. Dos anys després de proposar-les, el 89% de les accions tenen un nivell de compliment òptim o estan en vies de tenir-ho, segons l’Ajuntament de Molins de Rei.

Imatge de l'últim plenari del Consell de Seguiment de la Crisi // Jose Polo

Imatge de l’últim plenari del Consell de Seguiment de la Crisi // Jose Polo

Aquestes mesures es divideixen en sis àmbits d’actuació: família, serveis socials, laboral, habitatge, cohesió social i territorial i reactivació econòmica. Alguns exemples són la bonificació de l’IBI als propietaris que lloguin a preu social, la borsa de mediació en casos d’impagament de la hipoteca o el lloguer en col·laboració amb Càritas o la subvenció de 800 euros a les quotes d’autònoms per tots aquells aturats que comencin la seva pròpia activitat professional.

Precisament a aquesta subvenció es va acollir Manuel Pons, fundador de La web de casa, una petita botiga online que importa un sistema de compra força implantat als Estats Units, el ‘dropshiping’. Sense stock, fa les comandes als proveïdors en funció de la demanda específica dels seus clients. “Que em paguessin la quota dels autònoms va ser vital”, afirma Pons, que va fer el seu pla d’empresa al Centre d’Ocupació Joan García Nieto. En el primer any d’aquesta mesura, 19 noves empreses fetes per aturats van comptar amb aquesta ajuda econòmica.

“Portava sis anys sense trobar feina”, recorda reconeixent que en alguns moments va pensar que “era impossible començar de zero”. Ara lluita per donar-se a conèixer a la xarxa, un repte molt complicat. Una altra segona oportunitat.

“L’element fonamental del Consell és que rendeix comptes de la seva feina de forma constant”, afirma Ramon Mora, tècnic municipal responsable de la coordinació de la iniciativa. Amb un sistema de semàfors que indiquen en quin estat de compliment es troben les mesures, el Consell avalua els avenços que es fan en les diferents mesures. “En algunes iniciatives hem fet un pas enrere i així ho hem fet públic”, remarca el tècnic. Tota l’evolució es pot consultar des del web municipal.

Una iniciativa premiada

Ramón Mora moderant el Consell de Seguiment de la Crisi // Jose Polo

Ramon Mora moderant el Consell de Seguiment de la Crisi // Jose Polo

Coincidint amb el segon aniversari de la seva posada en marxa, durant el 2014 el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica va ser premiat en dues ocasions.

Al setembre va rebre el premi Compromís Democràtic. Això va suposar una retribució econòmica de 4.000 euros que va ser destinada a fins socials. Al mes de novembre li van concedir el Premi Alfons Ortuño. Tots dos guardons són atorgats per la Generalitat de Catalunya.

Diversos municipis com Viladecans o El Masnou van estudiar emprendre iniciatives similars. També es va explorar la seva implantació a ciutats del Marroc.

El futur del Consell

Mora té molt clar quin ha de ser el futur del consell. “Penso que hauria de continuar”, explica el treballador de l’Ajuntament. “Hi ha moltes famílies que corren el risc de quedar-se, ara mateix, al marge de la societat”, raona. I és que els efectes de la crisi segueixen sent visibles a Molins de Rei.

 • dclosa

  Tal como dice el dicho , “Si no quieres solucionar un problema, crea una comisión”, ¿Y a este matrimonio de la Incresa no se les podía dar un empleo en el Ayuntamiento, un trabajo de esos sencillos de los cientos que hay ?, ¿ Cuanto pagan, o quien les paga actualmente el alquiler en Riera Bonet?, ¿ No reciben subvención alguna? , Y en el caso del Sr. Pons y su Web , ¿ A cuantos comercios locales que tienen su establecimiento a pié de calle han perjudicado sus ventas por Internet? , Texit comercial ?

  • manel

   Piense solo un poquito antes de escribir…solo un poquito…se ve que el sr.pons ja descubierto las ventas por internet ????y por su culpa los establecimientos en molins estan en crisis !!!!

 • Marta

  Es supera cada dia Closa. Sense comentaris. El millor es trobar-se pasejant el gos a un altra persona oferir-li una feina ( en negre) i desprès fer la denuncia. Coneix aquest cas ?

  • dclosa

   Es supera cada dia Marta, ¿ De qué perro, persona, negor y niño muerto está hablando ?

   • manel

    Niño muerto ? Como dice Marta te superas cada dia , por cierto la medicacion se ha de tomar

  • dclosa

   Es supera cada dia Marta, ¿ De qué está hablando, de qué perro, de qué persona , de qué negro, y de qué niño muerto habla?

  • dclosa

   Vosté si que es supera cada día, un gat , un gos, un negre, una persona , una feina, una novela,………

   • manel

    Sembla que com diu aquesta novela te cognoms i a sobre hi ha denuncia als mossos…..marta podrias donar el nom ?

    • dclosa

     ¿ No serás tu ?

     • manel

      No jo visc amb un pis , no soc autonom, no tinc feina a la construccio, no tinc gos, sembla que amb aquesta denuncia poses massa nervios ? Perque ? Vius a una casa ? Ets autonom ? Dediques a la construccio ? Tens un gos ? Massa coincidencies. NO ?

     • manel

      Per cert quant parla de negre. Es diners psgats en negre

     • dclosa

      Qué t’empatolles ! , Tal como dice el dicho , “Si no quieres solucionar un problema, crea una comisión”,

     • manel

      Sr closa te gos ? Viu a una casa ? Es autonom ? Es dedica a quelcom semblant a la construccio ? Viu a prop d’un parc? Massa coincidencies no ?

     • dclosa

      ¿ Qué sabe usted de mi vida privada? , ¿ Cómo és que Viu molins le permite toda esa mierda que se inventa ?

     • dclosa

      ¿ Qué sabe usted de mi vida privada? , ¿ Cómo le permite Viu molins publicar estas falsedades, ? , ¿ A qué viene a cuento?

     • manel

      Es mentida ?

     • dclosa

      ¿A no ser de que usted sea uno de ellos, ¿ Como le permite Viu molins editar tantas falsedades, que no vienen a cuento y que atacan a la privacidad personal, ¿ Es ésta la razón del vacío de que le han hecho los partidos políticos locales, excepto en campaña electoral, a este diario digital que ya no se lo lee nadie, ni participa con opiniones nadie?

     • dclosa

      ¿ Qué sabe usted de mi vida privada? , ¿ Cómo és que Viu molins le permite editar toda esa mierda que se inventa ?

    • Marta

     Escriu molt a Viu Molins i sempre té la mania de posar els numeros en pesetes. Més clar

 • Pingback: Artur Mas posa la creació d'ocupació per davant de la independència | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Augmenta el nombre de veïns atesos pels serveis socials a Sant Boi | dSantBoi()

 • Pingback: El PSC opina que l'oposició podria haver estat "més generosa" en la votació del PAM | Viu Molins de Rei()