Roger Castillo: L’enemic del poble

Roger Castillo discursDarrer debat de pressupostos i el cercle es tanca. Política de façana construïda amb els fonaments inestimables del PP. Un 4/4 rotund i fiable. L’Emilio sempre hi és quan se’l necessita. Ara ni tan sols és necessari un lloc a l’AMB: presumir davant la seva gent és recompensa suficient. Un pacte a cost econòmic zero per a l’equip de govern, que farà allò que ja havia previst fer. Un pacte d’altíssim cost social, perquè oblida solucions estructurals. I un pacte que amplia l’esquerda del diàleg trencat, amb l’oposició i amb la gent, arraconada a ser subjecte cada 4 anys sota els efectes de la pirotècnia electoral.

L’alcalde passa a l’atac. Clàssica estocada electoralista d’acusar d’electoralista tothom que pensa diferent. Adaptació de la màxima antiterrorista de Bush en el municipalisme: o estàs amb mi o contra els interessos de la vila. Tothom dempeus davant la magnitud del drama. Ja som l’enemic del poble d’Ibsen, que redescobrirem amb perspectiva d’acusats durant la propera Fira de la Candelera.

El mateix alcalde que cobra de Convergència 49.000 euros anuals per mantenir el pacte de poltrones amb els socialistes molinencs a l’Ajuntament. L’estabilitat és un bé preuat. Per qui vetlla, en Casals? Pels interessos del seu partit o pels del poble? Ell, el mateix que durant 3 anys ha cobrat més de 3.500 euros mensuals de la Diputació com a assessor convergent. Alcalde que assessora el partit, partit que recompensa l’alcalde. Diners públics i diners públicoprivats procedents d’un partit amb la seu embargada. Ep, però heroi davant la gent, que no cobra ni un duro de l’Ajuntament! Un alcalde que té més cara que esquena quan ens acusa d’haver pactat la negativa a les ordenances amb el PP, amb qui és, mmm, complicat coincidir en reunions no retribuïdes. Excepte, és clar, quan es tracta de pactes sociovergentspopulars.

Ai, les famoses ordenances fiscals, les mateixes que per art de màgia -error tècnic- van ser modificades dues hores abans de ser debatudes al ple. L’IBI es congela perquè l’IPC baixa, no per voluntat política. Però l’alcalde fa una croada contra l’oposició acusant-nos de voler pujar l’IBI un 6% a tothom. Casualitat, just la seva proposta fins 2 hores abans del ple. Sort en tenim, d’ell, que si fos per nosaltres ja hauríem arruïnat al poble sencer.

Ulls clucs a les propostes de la CUP, certificats amb la frase de batlle «encara esperem les explicacions de l’oposició per votar en contra les ordenances». Oïdes sordes, tap de cera de quatre anys inamovible que es fondria si obtingués de nosaltres un «sí, ho vull» a cegues. Ara entenem per què no ha volgut estudiar la fiscalitat progressiva de l’IBI ni aplicar un recàrrec del 50% als propietaris de múltiples pisos buits. Fins i tot quadra que mantinguin la bonificació per al lloguer social d’habitatges, utilitzada per la modesta xifra de 0 persones: no ens escoltaven quan els advertíem que els criteris no eren correctes. I si diem que el nom no fa la cosa, que la tarifació social no és tal sinó bonificacions ampliades, ja trobarem el moment de parlar-ne més endavant.

Ja ho deia Salvat Papasseit

Ja ho deia Salvat Papasseit

Parlar-ne, com? Comunicació estroncada i espatllada per totes bandes, que nega respostes durant 3 plens consecutius sobre la presència de l’Emilio a l’Àrea. Transparència que no impedeix enviar notes de premsa amb una errada per paràgraf i amb desitjos que confonen realitats. Que no, home, que no s’ha previst cap inversió en la biblioteca, que de moment la sociovergència s’ha de conformar amb la rehabilitació del Molí (1.653.937,13€). Que la biblioteca seria projecte real si la inversió fos de 4,5 milions d’euros. I ep, alerta, ens avancem: que aquí volem el molí i que aquí volem una biblioteca digna, però que pensem -som incorregibles- que seria més propi de la virtut que del defecte escoltar i donar el poder de decisió als vilatans en lloc d’infantilitzar-los. Que deuen tenir idees, propostes i criteri propi. O no?

«Bloquejar els pressupostos és anar contra els interessos de la vila». Alcalde insistent, té la proesa d’haver aconseguit definitivament que la demagògia canviï de bàndol. 4 anys de govern en minoria actuant com si tingués majoria qualificada. No sempre, és clar. Mira la sala polivalent, a qui vam situar en l’agenda i que serà real (i incompleta) amb més d’un any de retard. I malgrat això, un cas aïllat davant dels altres documents i projectes rellevants. Si l’alcalde ho vol, juguem al joc de la dicotomia al qual ens aboca.

Municipalització o gestió externalitzada (ep, benefici privat i IVA inclòs per valor de més de 2 milions d’euros). Residu zero o mantenir recollida selectiva en la deixadesa. Invertir en ocupació o esperar que t’inverteixin en ocupació. Cooperativisme o emprenendoria. Pressupostar el Pla Local d’Habitatge o diluir les seves accions en la manca de recursos. Centre vila per a les persones o vila centrada en els vehicles. ROM o res. Vida al carrer o multes (perdonades, eternament agraïts). Deute il·legítim a combatre o resignació davant el deute. Acords contra desnonaments o crèdits a bancs que desnonen. Sous dignes a la política o política per enriquir-se. Memòria històrica per homenatjar l’antifranquisme o homenatge al franquista Adolfo Suárez. Taula d’entitats culturals o reunions disperses per explicar projectes de govern. PAM o res.

Nosaltres diríem que els models de vila són diferents. Discrepància política servida al criteri dels molinencs. L’alcalde diu que amb mi (i el PP) o contra el poble. Ja que parla d’electoralisme, serà qüestió de votar-lo el mes de maig de 2015, quin remei.

 • mikel

  Encara es pendent coneixer a Navas- l’unic poble governat per la Cup -si l’inversio en pistes de padel amb prestec al BBVA qiue tambe desnona. Es molt social

 • dclosa

  Lo verdaderamente vergonzoso por parte de la ciudadanía de Molins de Rei , el que tengamos que aguantar el circo político que nos han montado a lo largo de todos estos 4 años, el gobierno municipal de coalición CIU +PSOE + PP . Vergonzoso también el espectáculo payasil del Sr. Emilio Ramos (PP) el viernes día 12 en sus declaraciones en la Radio Municipal, en que negaba haber firmado el acuerdo que el locutor le mostró , indicando de que se le habian cambiado el papel, como si de trilleros se tratase. Vergonzoso el papel de CIU y del PSC ante el resto de las asociaciones culturales de Molins de Rei , y que fomenten la desintegración de esas gente venidas de fuera de Catalunya, por el simple interés electoral del PP , el descarado chantaje de financiar la Lorquina, la casa de Andalucía, las petancas, etc. y lo más bochornoso , que la Guardia Urbana de Molins de Rei tenga que recurrir, y admita , estos procedimientos para conseguir unos tristes impermeables, máxime cuando el regidor de la Guardia Urbana es el mismísimo incombustible Sr. Joaquim Martí (CIU) ¿ A qué estamos jugando? , Hay que pensar que por el simple hecho de asistir a un pleno, cada regidor, de los 21 que hay, cobra por el morro, 380 € (63.000 Ptas) , y que todo el tinglado político en Molins de Rei, entre sueldos del alcalde, regidores del PSOE y de CIU a dedicación completa, cargos de confianza, regidores, etc. se nos llevan casi 800.000 € (132.000.000 Ptas) de los dineros de nuestros impuestos.
  De todas formas no llego a comprender la pertinaz obsesión de CUP-Molins en que en el alcalde tenga que cobrar de los dineros de nuestro IBI , Si el mateix alcalde cobra de Convergència 49.000 euros anuals, mejor que mejor, todo eso que nos ahorramos., ¿ No? , ¿ Acaso es obligatorio que los alcaldes y los regidores tengan que cobrar , si o si? , Otra cosa es eso de mantenir el pacte de poltrones en la regiduria de Sostenibilitat, Comerc i Guardia Urbana, i els dels socialistes molinencs a l’Ajuntament.
  ¿No hay periodistas locales de talla que nos puedan despejar con un buen artículo, en qué consiste toda esa trama de les famoses ordenances fiscals, del trillerismo i art de màgia -error tècnic- que van ser modificades 2 hores abans de ser debatudes al ple. L’IBI es congela perquè l’IPC baixa, no per voluntat política. Però l’alcalde fa una croada contra l’oposició acusant-nos de voler pujar l’IBI un 6% a tothom? , ¿Quien de los dos miente? .
  Ante todos esos “errores” de gestión previos al pleno y la demostrada incompetencia funcionarial, sigo sin comprender la obstinada y permanente intención de la CUP-Molins en la municipalització
  de los servicios municipales, en vez de cederlos una gestión externalitzada mucho más rentable y eficaz, Ni en eso de invertir en ocupació, que por lo visto consiste en colocarles a las gentes una chaqueta “Agent Civic” y dejarlos sueltos por las calles recogiendo papeles. El Ayuntamiento , que yo sepa, no pone ninguna pega al Cooperativisme o ni a la emprenendoria privada y puede ejercerse cuando se quiera. Ciertamente, si esos de la CUP-Molins no bajan de las nubes, para la ciudadnía de Molins de Rei, ja que CIU parla d’electoralisme, no nos quedará más remedio, y serà qüestió de votar-los el mes de maig de 2015, quin remei.

 • Manel