Els socialistes molinencs demanen concreció davant la proposta federalista

Diversos militants del PSC demanen que la proposta federalista sigui més concreta durant una xerrada amb Odón Elorza i Xavi Paz que va aplegar a una vuitantena de persones a la Sala Gòtica. 

Xavi Paz, esquerra, i Odón Elorza, dreta, a la Sala Gòtica // Jose Polo

Xavi Paz, esquerra, i Odón Elorza, dreta, a la Sala Gòtica // Jose Polo

Després d’una hora de xerrada amb l’alcalde de Donostia durant 20 anys, Odón Elorza, i el candidat socialista a l’alcaldia de Molins de Rei i actual primer tinent, Xavi Paz, parlant de federalisme, les tres primeres intervencions del públic -una vuitantena de militants del PSC que gairebé omplien la Sala Gòtica- van reclamar el mateix: concreció en la proposta federalista.

“Exactament, quin nom li posarem a les zones que es federin: països, estats, lands?”, es preguntava el primer. “Necessitem ser una mica més concrets quan parlem de federalisme”, recriminava el segon. “Hem d’explicar d’una altra manera què és el federalisme perquè ara no emociona”, aportava la tercera.

La quarta intervenció, feta per una persona no militant del PSC, anava en el mateix sentit: “Quina classe de federalisme voleu fer, un com el d’Estats Units? hauríeu de concretar!”, deia aquesta persona. El PSC Molins de Rei té molt clar que l’aposta és l’anomenada tercera via. Tot i això, bona part de la militància no acaba de veure clar què comporta el federalisme i demana respostes concretes.

Al principi, va ser Paz qui va trencar el gel amb una frase que se li ha escoltat més d’una vegada: “El nostre posicionament no està ni amb els que volen trencar ni amb l’immobilisme”. L’actual primer tinent d’alcalde, que governa a Molins de Rei amb un partit actualment independentista com CiU, va assegurar en referència al govern convergent que domina la Generalitat que “voler fer 3 eleccions en 4 anys és un fracàs”. Va plantejar “el diàleg, el pacte i la votació” com a propers passos a seguir i també va carregar contra el PP titllant-lo “d’immobilista”.

Presentant al convidat de la nit, Paz va dir que aquells que diuen que no hi ha “federalistes a Espanya” no fan res més que “equivocar-se” posant Odón Elorza com a exemple paradigmàtic. “Odón va fer el canvi a millor a Sant Sebastià i nosaltres ho estem fent a Molins de Rei”, va assegurar Paz en clau local.

El públic assistent escolta Odón Elorza // Jose Polo

El públic assistent escolta Odón Elorza // Jose Polo

Una nació de nacions

Odón Elorza va passejar-se per Barcelona al matí i per Molins de Rei a la tarda, on va visitar el Casal d’Avis Primer de Maig. Després d’escoltar Paz va definir Espanya com “una nació de nacions” i, durant tota la conferència, va defensar la pluralitat d’Espanya com un valor i no com un problema. Elorza va reconèixer que l’alternativa federalista arriba “tard” i que “s’ha de concretar què significa el federalisme” i va posar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a persona que concreta el significat d’aquest concepte.

“Per part de l’independentisme català no hi ha hagut ganes d’enteniment real”, ha sostingut Elorza qui també ha assegurat que ni Artur Mas ni Mariano Rajoy són interlocutors vàlids. “Amb un govern socialista la negociació amb Catalunya hagués estat diferent”, ha dit rotundament l’exalcalde de Donosti qui ha definit la dreta espanyola com “una fàbrica d’independentistes”.

El socialista basc ha recordat que tant a Escòcia com al Quebec va passar “cert temps” fins que “es va poder fer una consulta”. Segons el diputat al Congrés, els passos a seguir són la “reforma federal de la Constitució”, la “reforma del Senat en un sentit federal” i el camí cap a a un estat federal on hi hagi “claredat de competències”.