La consellera del CAC Carme Figueras analitza el paper dels mitjans en la violència masclista

Carme Figueras assegura que els mitjans de comunicació “han millorat” el tractament dels casos de violència masclista però certifica que “encara queda camí per recórrer”. En un acte organitzat pel PSC Molins de Rei, la consellera del CAC posa en valor la importància dels mitjans per “sensibilitzar” en la lluita contra la violència de gènere. 

Instant de la xerrada sobre violència masclista // Jose Polo

Instant de la xerrada sobre violència masclista // Jose Polo

Diferents col·lectius i partits polítics han aprofitat el Dia Internacional contra la Violència envers les dones per organitzar actes on reflexionar sobre el tema. L’agrupació local del PSC ha convidat a una de les seves militants més il·lustres, Carme Figueras, exconsellera de la Generalitat i ara consellera del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), a reflexionar sobre el paper del mitjans de comunicació en aquest tema. L’acte ha reunit a una vintena de militants, la gran majoria dones, a la seu del partit.

Figueras ha presentat un estudi fet pel CAC on s’han analitzat les informacions dels casos de violència masclista en les televisions catalanes. Aquest estudi revela que “una de cada tres notícies tenen elements d’espectacularització”, és a dir, que busquen la morbositat. Tot i això, Figueras ha reconegut que els mitjans de comunicació “han millorat” el tractament d’aquests casos. De fet, la socialista ha recordat que no fa tants anys aquesta xacra ni tan sols “sortia per televisió” i que, a partir del govern Zapatero, la violència masclista ha passat de l’“àmbit privat a l’àmbit públic”.

Segons la consellera del CAC, una informació televisiva sobre la violència masclista no ha de tenir imatges del lloc dels fets, no ha de donar la identitat de la víctima, no ha de recollir testimonis de l’entorn dels protagonistes i ha de comptar amb l’opinió d’experts, entre altres coses. Figueras ha defensat el paper dels mitjans com a “elements de sensibilització” per tal de lluitar contra la violència masclista.

Recomanacions personalitzades