Molins de Rei es desperta alegre i participatiu el 9 de novembre

4.886 molinencs han participat fins a la 1 del migdia en el procés participatiu sobre la independència de Catalunya. A primera hora s’han format llargues cues als dos instituts i després s’ha seguit un ritme constant de votació. Molta alegria en una jornada emotiva per molts participants.

Una mare fa introduir el vot a la seva filla al Bernat el Ferrer // Jose Polo

Una mare fa introduir el vot a la seva filla al Bernat el Ferrer // Jose Polo

A la una del migdia, 4.886 molinencs ja havien anat a votar al procés participatiu sobre la independència de Catalunya, que s’està convertint en una jornada plena d’emocions, sobretot entre els partidaris de separar-se d’Espanya. El padró indica que a dia d’avui hi ha una població de 20.645 persones majors de 16 anys a Molins de Rei. No és una dada del tot exacta, ja que només pot votar a Molins qui té la seva adreça al municipi, però prenent aquesta referència, la participació al migdia es situa en un 23,6%. De moment, ja han votat unes 500 persones més de les que van votar a la consulta popular de l’any 2010.

El matí ha començat amb llargues cues en els dos únics punts de votació, els instituts públics Bernat el Ferrer, on hi ha 11 meses, i el Lluís de Requesens, on n’hi ha 13. Després, s’ha anat seguint un ritme constant de participació. El temps que està fent, que fins i tot ha comportat algunes fines gotes de pluja, han fet que els busos gratuïts organitzats per l’Ajuntament i els vehicles particulars agafessin protagonisme per tal de desplaçar-se a la zona alta del municipi, on es troben els instituts.El perfil de votant era força heterogeni, amb gent de totes les edats, procedències i alguns adolescents que posaven una papereta en una urna per primera vegada.

No s’ha registrat cap tipus d’incident ni problema a l’hora d’obrir els instituts. “Només ens ha fallat algun voluntari que ha estat substituït per suplents” explica Oriol Morillo, gestor de procés a l’institut Bernat el Ferrer. En aquest centre s’ha fet el compte enrere al més pur estil americà els segons abans d’obrir les portes. Tot seguit una sonora ovació dels voluntaris i els primers participants del procés participatiu ficant el seu vot a les urnes. La primera persona que ha votat, però, anava una mica despistada ja que en el seu DNI indicava que tenia domicili a Sant Boi de Llobregat i, per tant, havia de desplaçar-se fins aquella ciutat.

Un voluntari dóna una papereta i explica en què consisteix la votació a un participant // Jose Polo

Un voluntari dóna una papereta i explica en què consisteix la votació a un participant // Jose Polo

“Ha vingut gent molt contenta i emocionada”, descriu Morillo. I és que el somriure de la gent quan dipositava el seu vot a les urnes no eren els d’una votació normal. Hi havia una alegria especial i majoritària entre els participants. “Sobretot a primera hora hi ha hagut molta llàgrima mentre es votava”, recorda Morillo. Una emoció que segons Carles Roi, gestor d’algunes de les meses del Lluís de Requesens, era més visible entre les persones grans. “Molts avis, amb un sentiment molt arrelat durant anys, estaven emocionats”, afirma.

Mentre al Bernat el Ferrer s’han organitzat les meses al gimnàs, al Lluís de Requesens ho han fet a les aules i això ha generat denses cues als passadissos d’entrada a les classes. “Hi ha hagut molta gent que s’ha presentat amb el DNI caducat i, tot i que s’emprenyaven, no els hem pogut deixar votar”, lamenta el voluntari. Fins i tot, altres han anat al seu col·legi electoral habitual, tots ells tancats, i els cartells informatius col·locats expressament els han guiat cap als dos instituts.

Recomanacions personalitzades