Tres activistes per la pau trepitgen Molins de Rei per deixar-hi petjada

Caddy Adzuba, Txema Urkijo i Meir Margalit han participat en diverses activitats a Molins de Rei per conscienciar sobre els drets humans i la pau a partir de la seva experiència en els conflictes al Congo, el País Basc i Palestina, respectivament. Tots tres han traslladat la idea de que la pau es construeix amb la lluita no violenta.

Meir Margalit (al centre) durant la seva xerrada a la Federació Obrera // David Guerrero

Meir Margalit (al centre) durant la seva xerrada a la Federació Obrera // David Guerrero

En el marc del projecte “Ciutats constructores de Pau”, un grup de sis activistes ha voltat per diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona durant 10 dies, oferint xerrades i participant en taules rodones, en alguns casos adreçades a estudiants i, en altres, obert a tota la ciutadania.

El primer activista en aterrar a Molins de Rei fou Meir Margalit, un israelià que viu a Jerusalem i que es va presentar amb un discurs pro-palestí, clarament en defensa de “la fi de l’ocupació i el retorn de les terres als palestins”. La xerrada, davant una vintena d’assistents, es va realitzar el dissabte 4 d’octubre a la Federació Obrera.

L’ex regidor a l’ajuntament de Jerusalem, d’esquerres i ecologista,va explicar com ha arribat fins la seva ideologia actual després d’haver passat de jove per la contrària. Amb un discurs a estones commovedor, Margalit va assegurar que el seu canvi de pensament fou un dia a l’hospital al veure mares palestines mentre els seus fills morien: “Vaig entendre que cada ideologia té un preu i que jo no estic disposat a pagar aquest preu”, va sentenciar.

Una realitat molt més propera, la del País Basc, va ser exposada el passat dimecres 8 d’octubre de la mà de l’excoordinador de la Política de Víctimes del Govern Basc, Txema Urquijo. Un dels punts cabdals a la xerrada va ser l’experiència ‘Retrobaments Restauratius’, basat en trobades entre presos d’ETA i les seves víctimes. I és que, segons l’activista, quan es parla de pau i en favor dels drets humans, no s’ha d’oblidar que la violència no només es troba a l’Orient Mitjà sinó que a casa nostra també és una realitat.

Urkijo també va clamar contra l’immobilisme del PP en el conflicte basc, assegurant que “no està facilitant els processos de reconstrucció” i va reivindicar la flexibilització de la política penitenciària. De fet, des de que governa el Partit Popular, aquestes trobades han quedat suspeses. En qualsevol cas, Urkijo va manifestar la necessitat d’apostar per la mediació com una eina per resoldre els conflictes socials alternativa al sistema judicial.

L’endemà, el dijous 9 d’octubre, fou el torn de Caddy Adzuba, implicada en la lluita contra la violència masclista a la República Democràtica del Congo. La periodista congolesa i premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia 2014 va parlar davant els estudiants dels dos instituts del municipi, explicant com treballa al Congo per eradicar totes les formes de violència contra les dones. Aquesta periodista congolesa demana als governants dels països desenvolupats que s’involucrin en el desenvolupament del país africà per mitigar la pobresa, “el cultiu de tots els mals”, en unes xerrades que han servit per conscienciar als més joves, sobre la importància de lluitar en favor dels Drets Humans.

Recomanacions personalitzades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *