Una cadena de retards va permetre que el professor pedòfil continués donant classe fins dilluns

El professor detingut per assetjament sexual de menors va continuar treballant com si res a l’escola fins a mig matí del dia que es va fer públic el cas. Ensenyament tenia constància del cas des de la setmana passada però fins aquest dilluns no tenia previst informar al col·legi Sant Miquel.

Els serveis territorials d'Ensenyament es troben a la carretera Laureà Miró de Sant Feliu de Llobregat // Google Maps

Els serveis territorials d’Ensenyament es troben a la carretera Laureà Miró de Sant Feliu de Llobregat // Google Maps

El dimecres 1 d’octubre, quan el professor de 24 anys i veí del Vendrell arribava al seu lloc de feina al col·legi Sant Miquel de Molins de Rei, els Mossos el detenien per presumpte delicte de corrupció de menors i pornografia infantil. Des del dia següent i fins el dilluns 13, ningú de l’escola va saber res. De fet, el director del centre assegura que es va assabentar del cas a través dels mitjans de comunicació.

La cronologia dels fets demostra que en algun punt el traspàs de la informació es va endarrerir més del compte o directament va fallar. Després de la detenció i l’escorcoll del seu domicili durant el dimecres 1 d’octubre, quan el jutge decideix deixar al professor en llibertat amb càrrecs, aquest torna al seu lloc de feina el dia següent com si res, sense informar del que ha passat als responsables del centre educatiu.

Així, mentre l’escola i el professor continuen amb la seva activitat habitual, aliens a tot, els Mossos d’Esquadra informen al departament d’Ensenyament el dimecres 8 d’octubre. Segons publica La Vanguardia, tant el departament d’Interior com Ensenyament asseguren que quan el jutge va deixar al professor en llibertat amb càrrecs no va demanar cap mesura cautelar però, tot i això, els Mossos van decidir informar a Ensenyament. El que és evident és que tot i això no ho van fer amb una gran rapidesa, va passar una setmana entre la detenció i l’avís.

La conselleria d’Irene Rigau, quan té la informació el dimecres 8 d’octubre, trasllada el cas als serveis territorials d’Ensenyament de Sant Feliu de Llobregat, que és qui s’ha de fer càrrec del cas però l’actuació tampoc és immediata en aquest cas. Dijous no es fa cap moviment per part d’Ensenyament i divendres és festiu a la capital del Baix Llobregat, així que l’assumpte queda pendent pel dilluns 13 d’octubre.

Reunió urgent dilluns al matí

Però dilluns a primera hora, pràcticament dos setmanes després de la detenció, els Mossos d’Esquadra fan públic el comunicat de premsa en el que donen a conèixer el cas i queda en evidència el retard en la cadena d’informació. Segons fonts d’Ensenyament, aquell mateix matí s’havia de presentar a l’escola un inspector per informar de manera oficial a la direcció del centre. Posteriorment estava previst fer-ho també posar al corrent a la comunitat educativa i a l’Ajuntament del cas.

Abans de que arribés l’inspector i amb els periodistes de diversos mitjans trucant escola per escola de Molins de Rei per esbrinar on es trobava el professor pedòfil, els serveis territorials d’Ensenyament convocaven una reunió d’urgència a les 10 del matí amb el director de l’escola, l’alcalde i el regidor d’Educació, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i el director dels serveis territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat. Mentre es duia a terme aquella reunió, Viu Molins de Rei avançava en exclusiva que era el col·legi Sant Miquel el centre on el detingut donava classe.

Segons fonts properes al cas, a aquella hora, el professor pedòfil continuava al centre com qualsevol altre dia des de primera hora del matí. Un cop finalitzada la reunió a Sant Feliu, el director del col·legi Sant Miquel va reunir-se amb el professor pedòfil i el va enviar immediatament a casa, apartant-lo del lloc de feina fins a nova ordre, com es va informar posteriorment als pares. El mestre va sortir de l’escola per la porta del darrera davant la presència d’alguns periodistes a les portes de l’escola.

El fet de que aquest professor, que segons els Mossos té un perfil que el converteix en potencialment procliu a cometre abusos o agressions sexuals, estigues donant classe després de la detenció com si res és el que més inquieta als pares i està generant nombrosos comentaris tant a la porta del centre com a les xarxes socials. “Com pot ser que passin 12 dies des de la detenció fins que és expulsat de l’escola?”, es pregunten, mentre que Ajuntament i direcció del centre insisteixen en que el professor només donava via lliure a la seva perversió a través d’internet.

Recomanacions personalitzades