L’Ajuntament pren diferents mesures per evitar les inundacions al centre de Molins de Rei

El govern municipal presenta una bateria de mesures per intentar resoldre les inundacions que afecten al Centre Vila cada cop que cau una gran quantitat d’aigua en poc temps. L’objectiu és intentar que no arribi tanta aigua a la plaça Pompeu Fabra per evitar el col·lapse del col·lector del carrer Molí. Els veïns afectats seran indemnitzats. 

Els veïns escolten les autoritats durant la reunió // Jose Polo

Els veïns escolten als representants de l’Ajuntament durant la reunió // Jose Polo

Després de la remodelació del carrer Rafael Casanova, el centre de Molins de Rei s’ha vist inundat en quatre ocasions en només onze mesos i el govern municipal ha presentat una bateria de mesures per tal d’intentar resoldre aquest greu problema que afecta veïns i negocis de la zona.

El diagnòstic dels estudis que es van demanar després de les segones inundacions és que “un terç de l’aigua que cau a la vila quan plou s’acaba acumulant a la plaça Pompeu Fabra” segons ha explicat l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), en una trobada feta amb els veïns dels carrers afectats. Aquest factor fa que quan plou molt en un espai curt de temps el col·lector situat al carrer Molí es col·lapsi, generant una autèntica situació de caos en aquests dos carrers, el Rafael Casanova i, com efecte col·lateral, el nou flamant pati del Palau. La solució segons explica l’alcalde és “evitar que arribi tanta aigua a aquest punt”. D’aquesta manera, la principal situació que genera les inundacions segons el govern ja no es produiria.

Hi ha tres tipus de mesures per intentar evitar nous episodis d’inundacions: a curt, mig i llarg termini. Pel que fa les primeres, el consistori ha elevat la freqüència de neteja dels embornals de la zona, ha eliminat alguns sifons -instal·lacions hidràuliques en forma de U per evitar els mals olors- i s’ha canviat la circulació de l’aigua pel clavegueram de l’última part del carrer Molí. Alguns dels veïns assistents a la reunió van posar en dubte la utilitat d’eliminar els sifons a més de confirmar que això havia augmentat considerablement la pudor que emana de les clavegueres del també conegut com a carrer de Baix.

A mitjà termini s’espera tornar a connectar una part del sistema de clavegueram antic per evitar la massificació que pateix l’actual, connectar el col·lector del carrer Jacint Verdaguer directament al Canal de la Infanta evitant així que l’aigua d’aquest carrer baixi fins a la plaça Pompeu Fabra o fer una revisió de les comportes del col·lector de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

A llarg termini, es vol fer un Pla Director de Clavegueram per estudiar la situació i elaborar una estratègia més a fons que reguli aquest aspecte del municipi. També es demanarà a Telefònica i al Canal de la Infanta que facin modificacions de les seves infraestructures per millorar l’evacuació de l’aigua quan aquesta s’acumula. Aquesta última mesura, però, va ser qualificada pel Director de Servei de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori i càrrec de confiança de CiU, Joan Sanahuja, com un “brindis al sol que calia demanar”. No s’espera, doncs, gaire col·laboració de Telefònica i del Canal de la Infanta. Precisament, Sanahuja ha estat l’encarregat d’explicar els veïns les causes de les inundacions i les mesures que es prendran.

El pati del Palau convertit en una gran piscina un cop la pluja ha afluixat // Jose Polo

El pati del Palau convertit en una gran piscina durant les últimes inundacions // Jose Polo

Indemnitzacions pels afectats

La reunió amb els veïns també ha servit per anunciar que l’Ajuntament posa a disposició d’aquests una línia d’ajuts que “preveu rescabalar el 100% dels danys provocats per les inundacions dels dies 28 i 30 de setembre sempre que es puguin demostrar”, en paraules del primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC).

D’altra banda, l’Ajuntament s’ha posat a disposició de tots els veïns afectats pels talls de llum dels últims aiguats per tal d’assessorar-los en el procés de reclamació a les companyies subministradores. El servei d’assessorament s’ofereix a l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor situada a la plaça del Mercat.

 • dclosa

  Al entrar en la Sala de Plens nos encontramos con la primera informalidad, Iolanda (càrrec de confinaça de CIU)(52.681,16€ ) sentada encima de una mesa y abierta de piernas como si de un guateque se tratara, “la mujer del Cesar…. ” , luego con las sillas apretadas en 1/3 del espacio y contra la pared, con pasillo estrecho y de difícil acceso. El resto de la sala estaba vacía, La exposición la hizo el joven técnico municipal Joan Sanahuja, que lleva unos 6 meses en el cargo y que levantando tapas, se ha ido enterando poco a poco de la película , y nos fue explicando como ha ido averiguando su construcción. Se han solicitado diversos informes a empresas AMB, Aguas de Barcelona, etc para averiguar las cuotas de las pendientes, la inexplicable reducción de mayor a menor del tamaño de la canalización desde la tirolína, etc etc.

  Soluciones que ya se han adoptado
  1. Limpieza de los embornals
  2. Limpieza de arenas y extracción de los sifones, pese a los malos olores
  3. Instalación de un tubo interno independiente en la cloaca, para las aguas de Casanovas.

  Soluciones aprobadas por la corporación, pero sin compromiso de plazos de ejecución
  1. Desbloqueo de la cloaca antigua debajo de la frutería
  2. Regulación de las compuertas del canal en Papiol
  3. Estudio hidráulico de mecánica de fluidos de la reducción del deflector 1,2 a 4 x80 , de altos estudios de ingeniería
  4. Conexión de cloacas de Verdaguer con el canal en Bruc
  5. Modificación de los desagües del canal

  Soluciones (marrón caliente) para los otros que vengan en mayo de 2015
  1. Ampliación de cloaca de Moli con otra paralela.
  2. Cesión al Ayuntamiento del canal de la infanta.
  3. Estudio global de las cloacas del municipio
  4. Nuevo angulo de giro de aguas de la cloaca Ayuntamiento-Moli
  5. Quitar el prisma de telefónica.

  Por supuesto, no faltó las intervenciones políticas de protagonismo, especialmente la del alcalde bicéfalo del PSC Xavi Paz , que puso un símil de las arterias y los capilares del cuerpo humano,que todavía confundió más, en vez de clarificar. Ha sido de agradecer la colaboración de los antiguos , que a modo de las tribus indias, a falta de planos, han aportado su experiéncia de forma verbal. También fue de agradeder la no intervención de algún experto iluminado como el exalcalde Josep Janés que en tertulia en RMdR declaró que todo eso tenía su explicación y que era “el cambio climático”.

  CONCLUSION : Improvisación y descontrol total, que demuestra falta de seriedad en la empresa más
  grande del municipio, que en excepto en cobrar puntualmente cada més, con el resto, se va a salto de mata, Falta de profesionalidad en la oficina técnica municipal, Falta de rigor en la actualización de los
  planos constructivos de las cloacas, J ubilaciones de personal sin solape con el nuevo, Falta de rigor en el control de planos constructivos de las constructoras y ligereza en aprobación de facturas, Falta de rigor en la aceptación de las obras y ligereza en aprobación de facturas, Ineptitud y descontrol político en cada legislatura.

  PREGUNTAS : ¿Quien pagará todo este sinfín de despropósitos? , ¿Quien era el ingeniero municipal
  que supervisó las cloacas del Moli? , ¿Quien era el regidor de obras publicas en aquel momento?, ¿ Dónde están los planos “As built” de las cloacas del Moli ? , ¿Quien se los llevo a casa? , ¿Cuantos estudios sobre mediciones y cotas se han hecho, cuanto nos ha costado y cuantos se han perdido?

  Es lamentable el que no incluyan ninguna medida en la prevención del aporte de arenas y tierras a las cloacas provenientes de las tierras de Font dels Casats , Can Graner, Torrent dels Hospitalers , etc.

  • xavier

   Quima era la temperatura ? Solament l’explicacio del començament ja deixa veure la posicio davant qualsevol altra explicacio….no coneixia que cañete viu a molins

   • dclosa

    xavier : Afortunado Usted de haber podido comentar un comentario borrado. ¡Viva la libertat de expresión ! , ¡Viva la Censura española ! , ¡Viva la Inquisición española ! , ¡ Viva el periodismo cautivo y dependiente!

    • xavier

     Aixo te tota la rao….es la segona vegada . Per cert tambe hi ha una resposta a una pregunta seva que implica a una persona d’un partit politic tambe esborrat.sembla que els comentaris si tenen una direccio(partit al govern) no pasa res. Pero si l’implicacio es d’uns altres …trigan poc en esborrar. Com suposo que aquest

     • dclosa

      xavier : Totalment d’acord , Després s’omplen la boca i diuen que son premsa independent. Salutacions.

     • dclosa

      xavier : Totalment d’acord amb vosté , Son masses vegades. I després s’omplen la boca dient de que no son dependents……

 • Pingback: L'Ajuntament es retarda amb les ajudes als afectats per les inundacions però obrirà una nova línia | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Joan Ramon Casals: "Puc explicar-li a Junqueras com es paga a la hisenda catalana i com es fan polítiques d'ocupació" | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Els col·lectors dels carrers Bruc i Verdaguer es connectaran per evitar inundacions | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Els comerciants del Rafael Casanova demanen a l'Ajuntament que afronti el problema de les inundacions | Viu Molins de Rei()