Militants d’Iniciativa impulsen la marca Guanyem Molins

Un grup de persones vinculades o amb passat a Iniciativa presenten el col·lectiu Guanyem Molins fent una crida a la “confluència d’esquerres”. Alguns partits d’esquerres mostren el seu malestar per intentar apropiar-se de la marca que ha fet furor a Barcelona. 

Jordi Castellvi, de Guanyem Molins, durant la roda de premsa // Jose Polo

Jordi Castellvi, de Guanyem Molins, durant la roda de premsa // Jose Polo

La suma de col·lectius, entitats i persones d’una ideologia clara d’esquerres amb un objectiu comú, ara coneguda com a confluència, no és nova a Molins de Rei. La dècada dels 90 va començar amb una unió d’Iniciativa per Catalunya, Esquerra Republicana, Esquerra Nacionalista i diferents grups socials com Ecologistes per Molins de Rei que van desembocar en l’alcaldia de Josep Janés a través d’una candidatura unitària. Més de vint anys després, la situació i el municipi són molt diferents però la idea de fer una candidatura unitària entre les formacions d’esquerres de Molins de Rei fa temps que és comentada en diferents entorns.

La primera pedra d’aquesta possible confluència l’han posada un grup de persones que, en la seva majoria, estan o han estat relacionades en un passat amb un partit polític: Iniciativa. Es defineixen com un “grup de veïns de Molins de Rei que ens estimem el poble i que estem preocupats per la situació social, medioambiental i econòmica que patim”, segons ha explicat un d’ells, Jordi Castellvi, en roda de premsa.

Es presentaran davant la ciutadania el proper 4 d’octubre en un acte “obert a tothom” i on es vol arribar a una “proposta de mínims” per aconseguir un objectiu: “la confluència d’esquerres”. Diuen partir des de l’“obertura absoluta” i estar disposats a “cedir i aportar” per tal d’aconseguir aquest objectiu. S’han fet dir Guanyem Molins, emulant el moviment que està revolucionant Barcelona, però assumeixen que si la marca és “un obstacle” no tindran cap problema en “eliminar-la”.

Han presentat un manifest fundacional on proclamen que cal una “nova forma de fer política” i un nou “compromís ètic entre la ciutadania i els seus representants”. En clau local, volen un Molins de Rei que tingui “mecanismes de control sobre aquells que governen” i aspiren a impulsar iniciatives que aconsegueixin una “millora social i medioambiental de la vila”. “Volem crear una candidatura alternativa de confluència d’esquerres d’on neixi una candidatura engrescadora”, asseguren.

La CUP i Podemos es desmarquen

El camí cap a la confluència de partits d’esquerres de Molins de Rei serà complicat. Això es pot deduir de les reaccions d’algunes formacions polítiques respecte la convocatòria de Guanyem Molins. La CUP ha anunciat que no participarà “com a organització” a la trobada fundacional del proper dia 4 d’octubre. Segons explica el principal partit de l’oposició a través d’un comunicat, el passat 7 de juliol Iniciativa els va proposar crear una candidatura unitària d’esquerres. Davant de la importància de l’oferiment, l’esquerra independentista va contestar que volia poder discutir-la prèviament a la seva assemblea oberta, que es realitzarà el proper 11 d’octubre. Com que la trobada de Guanyem Molins es fa abans que la seva assemblea, la CUP entén que la seva demanda “no s’atén” i per això es nega a participar-hi des d’un principi. A més, recalquen que s’han assabentat de la creació de Guanyem Molins a través dels mitjans de comunicació.

Per la seva banda, Podemos Molins tampoc ha rebut bé el naixement de Guanyem Molins. “El fet que Iniciativa per Molins de Rei estigui  al darrere d’aquesta marca electoral pot limitar el procés de crítica i actuació política necessària per abordar un projecte real de ruptura democràtica municipalista com el que planteja Guanyem Barcelona”, asseguren en una nota de premsa on remarquen les múltiples diferencies existents entre Guanyem Molins i Guanyem Barcelona. Amb un to especialment crític, tanquen el seu comunicat amb una dura sentència: “No més oportunismes. No més vella política”, expressant les seves sospites sobre el nou moviment que acaba de néixer.

Molt més conciliador és el to d’EUiA Molins de Rei. Reconeixent que Guanyem Molins ha estat impulsat per “Iniciativa i el seu entorn” aposten de forma clara per construir una “candidatura unitària de l’esquerra política i social que esdevingui guanyadora a Molins de Rei”. En aquest context, asseguren que la CUP i Iniciativa són les dues forces d’esquerra “amb més implantació a la vila” i que, per tant, els toca “tirar endavant aquest procés”. Tampoc s’obliden del paper que han de jugar altres partits com Podemos, Procés Constituent o ells mateixos.

 • thomas

  mismo perro pero con diferente collar

  • xavier

   Tots els comentaris resumits

 • pau

  ICV marca blanca… això llavors vol dir que tenen algo a amagar com a ICV, no?

 • Ruben

  La marca blanca de Ivan Arcas , diuen que son de esquerres pero la seva política es de dretes .

 • a

  Sembla que els d’iniciativa a Molins van curts (i curtes) d’imaginació. Ja es poden disfressar del que vulguin i fer despessa en comunicació política posmoderna (en això dubto que superin a Podemos); realment pensen que podran amagar el que son sota tones de maquillatge i llenguatge falsament novedos? Suposo que el tema de la confluència ho deuen dir per els mateixos, sense dubte l’esquerra autoritària pateix una crisi d’identitat. Però no es d’ara. A la transició van trair politicament (PCE, PSUC, PSOE…) i sindical (UGT i CCOO) a una classe treballadora autonomament organitzada que empenyia, amb ilusió, cap a un canvi revolucionari. Es pensen que els nous dissenys hipsters ens faran oblidar? Això tambe va pel neo-estalinista Pablo Iglesias i la seva cort. Autoorganització des de la base, això, que tant clar tenien els comunistes d’esquerra alemanys als anys 20 del segle vint, es el que ens cal. Ni partits, ni sindicats hostatges dels capital: consells obrers. Traduït al segle XXI: municipalisme revolucionari.

  • Alejandro Pérez

   Posmoderno es el primer Marx, aquel que disolvió al sujeto en el objeto, aquel que, junto a Spinoza, derrumbó al cartesianismo y su sistema de un “yo” absoluto y exterior al mundo material, con sus leyes fundamentales e inalterables…

   El Marx que propugna la abolición de la mercancía y del trabajo asalariado, el Marx que no hace análisis transhistóricos sino específicos a los momentos dados (rompiendo así con Hegel), y no el Marx que cogieron las líneas mayoritarias de la izquierda (el que se centra en un materialismo histórico y en la socialización d elos medios privados de producción), eso se reivindica con lo que tu llamas “posmodernidad”, pero que nunca fue posmodernidad sino que coexistió siempre con la línea mayoritaria del pensamiento occidental que impuso su modelo de Estado.

   Ese modelo de querer fijar puntos y estructuras, órganos estables de poder, como sucede en muchas asambleas anarquistas que establecen sus comisiones y su “disciplina”, su burocracia, sus decisiones trascendentes, y sus estratos para que no existan puntos de fuga. Eso es lo que intentamos rehuir, al igual que las lógicas de amigos-enemigos, tan propias a Schmitt. En los movimientos d ela multitud hay antagonismos que se ven claramente en Podemos, movimientos de construcción colectiva con muchisimos roces y contradicciones, posiciones enfrentadas, antagonismos constitutivos y que no hay que erradicar ;) como otros desearían.

   El problema de guanyem molins es simplemente de método, se sigue la vieja lógica de partidos y siglas por encima detodo, de repartirse cuotas de poder en vez de echarse para atrás, de que los partidos dejen de ser esas estructuras de gobierno que nos atenanzan para dar protagonismo a una radicalidad democrática nueva.

   • a

    Gràcies per la lliçó mestre! De tant en tant va bé que algú t’ilumini… Però, per altra banda, t’agraiexo que hagis tret al vell barbut. Si penses que amb aquest repàs oportunista “del primer Marx” aconseguiras lligar Podemos amb les tesis més trencadores del pensador de Tréveris, ho portes clar. Baixa’t del núvol! El discurs polític (i el seu paradigma filosofic que hi subjeu) de Podemos està anys llum de la crítica de la mercaderia (ergo del treball assalariat) que Marx fa als seus primers escrits… I als últims! Fes un repas als llibres primer i segon de El Capital! Per altra banda, veig que es recurrent aquesta fixació teva envers l’anarquisme… Sembla que no pots deixar d’afirmar-te mitjançant la negació de l’altre… Una pulsió identitària, i per cert en absolut subversiva, molt present en els teus “multitudinaris” Hardt, Negri, Spinoza…

    • dclosa

     Se os nota nota mucho nivel, pero la gente de a pié, la que también vota, no entiende toda esa jerga , Bajad de las nubes y dejad se soñar truites.

     • a

      Potser sense voler, dclosa, has tret un tema molt interessant. No se on et mous tu, pero els meus nuvols son el de l’esclavitud assalariada (nuvols bastant tangibles, durs com pedres) i l’estudi el poc temps que em resta. Estudi, per cert, que nomes els reaccionaris i fexistes han ridiculitzat al llarg de l’història. Molt de compte amb aquest pervers raonament… El coneixement i la autoconsciència, fonaments d’una veritable independència (un mot molt de moda), s’assoleixen amb esforç i suport mutu. Potser si deixessim de perdre el temps bocabadats mirant i toquetejant pantalla ens quedaria temps per escurçar la distancia que ens separa dels que diuen que ens donaran la paraula per nomes parlar ells. Dels que diuen que tenim dret a decidir però només allò que alguns creuen oportú.

     • dclosa

      Sigo con mi opinión la gente de a pié, la que también vota, no entiende toda esa jerga vuestra , Bajad de las nubes, y dejad se soñar truites.

   • dclosa

    Se os nota nota mucho nivel, pero la gente de a pié, la que también vota, no entiende toda esa jerga , Bajad de las nubes y dejad de soñar truites.

    • xavier

     En aquest cas te tota la rao. La marca guayem no es registrada ? Va sortir el cas d’un militant valencia del PP que va fer el registre i l’equip de Colau ho ha portat als jutjats.

 • dclosa

  Al parecer , 24 horas antes de la asamblea del día 4 en la Fede , la agrupación ha borrado su denominación de Guanyem Molins y se presentan como Agupación XYZ . Mal empezamos si ya no saben ni como se llaman. Máxima : ” Si no puedes convencer , confunde”

 • Xabi

  Massa etiquetes per un col·lectiu d’electors que té molt en comú. Llastima

 • dclosa

  A la espera de que salga la noticia
  de la asamblea del día 4 , en lo medios locales de comunicación escrita en
  unos 15 días después y en el otro 1 mes
  después del acto, voy a adelantar algo como
  asistente a la reunión :
  Ante todo indicar que ya no se llaman Guanyem Molins , ahora se llaman Plataforma de Confluencia Social por Molins de Rei, En la reunión asistieron unas 80
  personas, el 80% o quizás más, el 90 % , la mayoría
  funcionarios, maestros, sindicalistas, cargos de confianza, etc dependientes en activo o que ha dependido sus pagas de entes
  públicos, en una total descompensación respecto a la sociedad civil, profesiones liberales o dependientes de la empresa privada,etc. Algunos oradores se identificaron como
  miembros de partidos políticos ICV, PSC,
  SI, y otros, aún siéndolo, como
  a título personal . Se repartió un
  manifiesto, a mi gusto con un texto demasiado intelectual, que la gente de a pié no entiende la jerga
  utilizada, No había asistentes de
  CIU ni de la CUP, y los de
  ERC, aunque presentes en la 1ª parte del evento, no participaron en el uso de la
  palabra. Quedó claro que era una
  reunión de emergencia de partidos políticos que ven venir el lobo en las
  próximas municipales y que bien sea por sus escándolos o por sus malos antecedentes como gobernantes en el municipio, y en especialmente, su definición clara del partido sobre el tema de “independéncia” ven peligrar muchos votos. Da la
  sensación que los demás partidos CIU,
  ERC, CUP, irán a las elecciones municipales mucho más
  desahogados por tener claro el tema de la “independéncia” y que esta palabra mágica moverá a mucha gente, y que las gentes, les perdonarán , y no tendrán en cuanta su buena o mala gestión en el Ayuntamiento. . Ya sé que es muy pronto todavía para hacer
  predicciones pero, tal como hice , y que acerté hace 4 años, la mía en número de los 21 regidores es la siguiente : ERC 6
  , CIU 4, CUP 3, ICV 3,
  PSC 2, PM 2 , PP 1

 • dclosa

  A la espera de que salga la noticia
  de la asamblea del día 4 voy a adelantar, como
  asistente, la misma :
  Ante todo indicar que ya no se llaman Guanyem Molins , ahora se llamam
  Plataforma de Confluencia Social por Molins de Rei, En la reunión asistieron unas 80
  personas, el 80% o quizás más, el 90 % , la mayoria
  funcionarios o dependientes del entes
  públicos, en una total descompensación a profesiones liberales o dependientes de la empresa privada, algunos oradores se identificaron como
  miembros de partidos políticos ICV, PSC,
  SI, y otros, aún siéndolo, como
  a título personal . Se repartió un
  manifiesto, a mi gusto con un texto
  demasiado intelectual, que la gente de a pié no entiende la jerga
  utilizada, No había asistentes de
  CIU ni de la CUP, y los de
  ERC, aunque presentes en la 1ª parte, no participó nadie en el uso de la
  palabra. Quedó claro que era una
  reunión de emergencia de partidos políticos que ven venir el lobo en las
  próximas municipales y que sus antecedentes como gobernantes y especialmente su indefinición del partido sobre el tema “independéncia” cuestionará el que saquen votos o no. Da la
  sensación que los demás partidos CIU,
  ERC, CUP, irán a las elecciones municipales mucho más
  desahogados por tener claro el tema de la “independéncia” y que esto moverá a mucha gente, independientemente de su buena o mala gestión anterior
  en el Ayuntamiento , y les va a servir de trampolín para ganar. Ya sé que es muy pronto todavía para hacer
  predicciones pero, tal como hice , y que acerté hace 4 años, la mía es la siguiente en número de los 21 regidores : ERC 6
  , CIU 4, CUP 3, ICV 3,
  PSC 2, PM 2 , PP 1

 • Pingback: La CUP es desmarca d'un possible front d'esquerres | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: EUiA descarta presentar-se amb Iniciativa a les pròximes eleccions | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: EUiA Molins de Rei descarta presentar-se amb Iniciativa a les pròximes municipals | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Jordi Castellví: Mig any de confluència social | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Josefina Pérez i Jordi Pedrol lideren la nova Iniciativa per Molins de Rei | Viu Molins de Rei()