Un gegantó renovat lidera el cercavila dels Gegants Nous

En Bernat i la Candelera han dansat acompanyats del ‘Molinenc’ un petit gegant al que s’ha canviat la vestimenta i l’alçada. Gegants provinents de Bergara (País Basc) i Txantrea de Pamplona (Navarra) s’han unit al cercavila que ha finalitzat, per primer cop, al nou Pati del Palau.

autoservei-pons

El gegantó "Molinenc" ha estat la principal novetat del cercavila dels Gegants Nous // Elisenda Colell

El gegantó “Molinenc” ha estat la principal novetat del cercavila dels Gegants Nous // Elisenda Colell

Un any després del centenari de la colla de gegants de Molins de Rei, la Festa Major torna a ser el motiu que fa que les figures surtin de Ca’n Ametller per escampar pels carrers la cultura popular. El primer torn ha estat, com és habitual, el de’n Bernat i la Candelera a la passada dels Gegants Nous, però sobretot, el dissabte a la tarda totes les mirades es van centrar en el ‘Molinenc’ una figura més menuda que porten els nens i nenes.

Una barretina, roba de l’època i uns quants centrímetres d’alçada. Aquests són els canvis que ha incorporat el gegantó, per poder vestir amb més consonància respecte la resta de figures de la colla gegantera de Molins de Rei. D’altra banda, el cap de colla, Miquel Burgés, ha explicat  a Viu Molins de Rei que aquesta transformació servirà “per que els infants que vulguin ser geganters n’aprenguin amb una figura per a ells”, i així garantir el relleu generacional de l’entitat.

El gegantó "Molinenc" davant el nombrós públic que ha sortit a veure els Gegants Nous // Elisenda Colell

El gegantó “Molinenc” davant el nombrós públic que ha sortit a veure els Gegants Nous // Elisenda Colell

Gegants sense fronteres

Els gegants de Bergara ballant davant les escales del Mercat // Elisenda Colell

Els gegants de Bergara ballant davant les escales del Mercat // Elisenda Colell

Nens i nenes de totes les edats han acompanyat a les figures que han participat al cercavila. Les colles convidades aquest any han estat grups provinents d’altres punts de l’Estat, com en l’edició anterior, tot i que en menor quantitat. Els quatre gegants de Bergara, un poble del País Basc, i els gegants navarresos de Txantrea de Pamplona han ofert les seves danses a les més de 200 persones que hi han assistit. Un cop més, en Bernat i la Candelera, els únics gegants locals que participen amb altres poblacions fora de Molins de Rei, han demostrat que el fet geganter no té fronteres.

El ritme de les gralles i els tambors no ha parat de sonar i transmetre l’alegria que caracteritza la cultura i el folklore. Des de la plaça de l’Ajuntament, els gegants s’han enfilat fins a les escales de plaça del Mercat, on cada colla ha ofert una dansa particular. També s’ha estrenat amb un ball el gegantó, que ha demostrat que a la cantera dels geganters de Molins de Rei hi ha molt de talent. Els gegants de Bergara, feien referència a les diferències de classe, mentre que el lema dels pamplonesos eren les figures mitològiques. Tots ells han desfilat també pel carrer Major fins arribar a la plaça de Catalunya, on han acabat dansant tots alhora.

El Pati de Palau com a punt final

La clausura de l’acte, però, no s’ha fet a la plaça de la Vila, com és habitual, sinó que ha estat al nou pati del Palau, després que tots els gegants travessessin la passarel·la fent girs i saltirons. La plaça verda, per primer cop, ha posat el punt final a la passada dels gegants nous, davant la sorpresa dels infants que hi jugaven. Aquest diumenge l’acte casteller central reuneix 21 colles d’arreu de Catalunya, que voltaran per tota la vila si les previsions de pluja ho permeten.

[sam id=”43″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades