El pont de les quinze arcades reviu en un mural a la plaça de la Llibertat

L’artista local Josep Maria Pubill ha fet un mural amb la imatge de l’emblemàtic pont de les quinze arcades de Molins de Rei. El mural s’ha instal·lat a una paret de la plaça de la Llibertat, on es podrà veure de manera permanent.

Josep Maria Pubill (a la dreta) acompanyat dels col·laboradors que l'han ajudat // David Guerrero

Josep Maria Pubill (a la dreta) acompanyat dels col·laboradors que l’han ajudat // David Guerrero

Un element cabdal en la història de Molins de Rei, el pont de les quinze arcades, torna a ser visible al municipi. D’una manera molt més modesta, això sí. No és una reconstrucció ni una reproducció, però el mural instal·lat a la plaça de la Llibertat serveix almenys per recuperar una imatge emblemàtica de Molins de Rei.

L’obra és de l’artista molinenc Josep Maria Pubill, qui durant la descoberta del mural s’ha limitat a agrair la feina dels col·laboradors que l’han fet possible: Màxim Beltran, Esteve Raventós i Joan Pubill. La creació de l’obra, ideada a l’estudi de Pubill a la plaça de la Creu, s’ha dut a terme durant les dues últimes setmanes a la mateixa plaça de la Llibertat i ha estat cedida al consistori de manera gratuïta.

El mural del pont de les quinze arcades queda instal·lat de manera permanent a la plaça de la Llibertat // David Guerrero

El mural del pont de les quinze arcades queda instal·lat de manera permanent a la plaça de la Llibertat // David Guerrero

El mural, que reprodueix el pont d’estil neoclàssic que es va endur la riuada de l’any 1971, serà vist amb enyorança per les generacions que el van veure en peu i servirà per donar a conèixer el patrimoni històric perdut als més joves. Aquesta és almenys la intenció expressada per l’Ajuntament.

Tres murals nous en un any

El mural del CEM es troba a la plaça de la Llibertat cantonada amb el carrer Molí // Laura Herrero

El mural del CEM es troba a la plaça de la Llibertat cantonada amb el carrer Molí // Laura Herrero

La plaça de la Llibertat ha passat en poc temps de no tenir cap decoració ni element diferenciador a omplir-se de murals. Tot just davant del nou mural del pont de quinze arcades es troba un altre mural pintat pels participants en un camp de treball per la pau i els Drets Humans celebrat la passada primavera a Molins de Rei.

Al lloc més privilegiat i més visible, a la paret que dóna al passeig del Terraplè es troba un mural ceràmic del Centre Excursionista de Molins de Rei dedicat al parc de Collserola i on es mostren itineraris a seguir a peu i totes les masies integrades dins de la muntanya.

Pubilla del Llobregat

Durant la presentació del mural, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), ha fet aparèixer una referència que es va fer cèlebre durant la campanya electoral del 2011 i que feia temps que no se li escoltava. Casals no s’ha pogut estar de citar el poema de Ferran Agulló en el que anomena Molins de Rei “pubilla del Llobregat” quan s’ha trobat davant el mural del pont de les quinze arcades. 

L’alcalde, així com el primer tinent d’alcalde socialista, Xavi Paz, han destacat que amb el mural “es recupera el pont de manera visible, més enllà de la memòria històrica”. A aquesta acció de recuperació visible s’ha de sumar la instal·lació d’unes pedres del pont caigut al pati del Palau, on s’ha fet un monument d’homenatge a Rafael Casanova amb restes del pont.

[sam id=”43″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades