Els Diables toquen el cel per encendre la Festa Major

Els Diables de l’Agrupa assumeixen amb un bon resultat visual el pregó de la Festa Major 2014. Un espectacle de foc, circ i acrobàcies aèries fa del pregó d’enguany un acte diferent. Els 25 anys d’història de l’entitat són repassats, en part, en vers, davant una plaça de la Vila plena.

Diables penjant de la façana de l'Ajuntament // Jose Polo

Diables penjant de la façana de l’Ajuntament // Jose Polo

De la façana de l’Ajuntament s’acostumen a penjar banderes i tot tipus de pancartes, però no és habitual veure com es pengen dos diables i comencen a fer acrobàcies. Tampoc hi ha constància de que gaires persones hagin creuat “volant” la plaça de l’Ajuntament de banda a banda. Amb elements com aquests, el pregó de Festa Major dels Diables de l’Agrupa ha sorprès als assistents que omplien, un any més, la plaça de l’Ajuntament, confirmant el bon funcionament de la idea de deixar en mans d’entitats el pregó de la Festa Major.

El tret de sortida a l’espectacle l’han donat un jove component dels Diables de l’Agrupa i una noia. Un petit prèambul repassant totes les activitats de foc de la Festa Major ha estat la manera de donar pas a l’espectacle central del pregó. Un grup de percussió sota la façana de l’Ajuntament ha servit de nexe d’unió entre les diferents arts escèniques que s’han anat seguint durant la nit i a les que ha mancat un discurs cohesionador per deixar clar que seguia un fil conductor.

L’espectacle ha començat amb dos diables dansant amb la façana de l’Ajuntament com a superfície, deixant sorpresos als que s’esperaven un pregó tradicional amb la lectura d’un text avorrit. Ha estat només l’inici, després la plaça ha estat envaïda per un grup de Diables sorprenent a més d’un despistat.

L’home ocell, circ i foc

El punt àlgid de l’espectacle muntat pels Diables ha estat el d’un diable amb ales creuant la plaça de l’Ajuntament des de l’edifici del Condis fins a Ca n’Ametller. Les ales de l’àngel endimoniat exhalaven foc mentre sonava “El vol de l’home ocell” als altaveus de la plaça. L’espectacle aeri ha transcorregut amb un ritme lent i no exempt d’algun problema al trobar-se un arbre en el seu camí. El resultat, però, ha agradat i ha comportat forts aplaudiments del públic.

Tornant al terra, dues artistes de circ han fet un espectacle amb un trapezi al mig de la plaça. Més d’un ha quedat bocabadat davant l’espectacle de circ executat amb total precisió i saber fer. El món del circ ha estat molt present durant tota la nit, però també ho havia d’estar el foc, i no ha faltat. Un cop acabat el número de circ al trapezi, els Diables, disfressats de morts vivents, han aparegut a la plaça de l’Ajuntament amb les seves forques plenes de foc per recrear a petita escala el que es pot veure durant un correfoc.

El foc va estar present al pregó de la Festa Major // Jose Polo

El foc va estar present al pregó de la Festa Major // Jose Polo

Un repàs històric en vers

Finalitzat l’espectacle, ha arribat el moment del pregó més formal al balcó de la Casa de la Vila. Al nen i la noia que feien la presentació del principi es va sumar ràpidament un diable que va fer un repàs històric dels inicis dels diables i les activitats de foc a Catalunya i, poc després, del naixement dels Diables de l’Agrupa a Molins de Rei.

Mentre es narraven els moments dels 25 anys d’història de la colla, una pantalla ha anat mostrant amb imatges el que s’explicava amb paraules. Els orígens històrics dels Diables de l’Agrupa, nascuts a l’abril de l’any 1989, s’han complementat amb l’explicació de la colla infantil, nascuda l’any 2012 i que ha de preparar les noves generacions de la millor manera possible, com explicava Jordi Gutiérrez en l’entrevista prèvia al pregó a Viu Molins de Rei“Ara les colles de foc han de tenir persones que hagin seguit una formació específica de manipulació d’articles pirotècnics, i transmetre aquesta formació a tots els seus membres. Abans era diferent. No hi havia tantes normatives de la Unió europea i tot plegat”, ha explicitat el Diable pregoner.

Tampoc s’ha oblidat fer referència a Marcel Beumala, primer cap de colla dels Diables i que va morir fa uns mesos. “Les festes populars sempre han estat mantingudes per les persones que amb la seva empenta, dedicació, saber fer i compromís fan de la participació una altra manera de promoure i recrear la cultura catalana”, han destacat els pregoners, posant a Beumala com exemple de tota la gent que fa possible no només els Diables, sinó tot el moviment associatiu de Molins de Rei.

Tot plegat ha acabat amb uns versots que repassaven moments emblemàtics de la colla, com l’aparició a un videoclip de Ricky Martin, el llançament de 2.000 coets la nit de cap d’any del canvi de segle i l’actuació a correfocs d’arreu de Catalunya, entre moltes altres fites. “Pit i collons amb sensacions i emocions, visca els Diables de Molins de Rei l’Agrupa, visca la Festa Major, foc, foc, foc”, han clos els pregoners abans de que un castell de focs posés el punt i final a un pregó del que molts assistents han anat marxant en el tram final.

L’alcalde fent política

Abans del pregó, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), ha donat la benvinguda a la Festa Major 2014 i no ha deixat escapar l’oportunitat de fer campanya política en el seu discurs previ al pregó. Casals ha assegurat que “Molins de Rei exercirà els seus valors i donarà suport al procés que portarà el país a la independència”. Casals, en el moment del discurs en el que ha posat més passió, ha indicat: “Sí i sí defensarem el dret a votar i ens oposarem fermament als que no volen que votem”. A la seva dreta, el socialista Xavi Paz ha mantingut el rostre impassible amb la mirada perduda mentre l’alcalde convergent s’ha emportat els aplaudiments del públic.

Al seu torn, Xavi Paz (PSC) ha centrat les seves paraules en clau local, destacant que enguany s’incorpora el pati del Palau als espais on es realitzen activitats de la Festa Major. El primer tinent d’alcalde també ha fet un especial agraïment a les entitats que organitzen activitats aquests dies i a tota la gent que no és visible però que fa possible la Festa Major: tècnics de l’Ajuntament, treballadors de muntatge, Guàrdia Urbana, l’ADF i voluntaris de la Creu Roja, entre altres.

 • dclosa

  Independientemente de lo que algunos nos quieran hacer creer, y de que nos quieran anular nuestra opiniones, el acto fue aburridísimo y peligrosísimo para la salud de estos jóvenes que los pobres, tienen que arriesgar sus vidas para ganarse algunos eurillos, y lo hacen además, sin ninguna red de protección. Todo eso del circo y del malabarismo en el siglo XXI ya no nos impresiona. El discurso de la historia, largo y aburridisimo también. Lo de los petardos, que lo único que sirven es para demostrar a los municipios cercanos de que nosotros somos los mejores, tampoco nos impresiona, ¿Quiere decir que ya no habrá fin de fiesta con ellos? . Afortunadamente, damos gracias a dios, de que éste será el último año que CUI nos organiza otra aburrida Festa Major. De cara a las próximas elecciones, ¿ Qué podemos esperar de un partido CIU que es incapaz incluso de una tarea tan simple como la de repartir los programas por los domicilios , y los que se han repartido que lo hayan hecho, a tiempo ?

 • dclosa

  ¿ Y cómo és que en programa de la Festa Major , en la pag. 54 , no aparece eso de
  Concert de Festa Major a Molins de Rei
  El proper 2 d’octubre, a las 6 de la tarda, al Teatre de la Joventut Catòlica (La Peni), tindrà lloc el concert de Festa Major, amb la Francesca Patiño.

 • Pingback: La festa de l'espurna en el correfoc de bèsties i diables de la Festa Major | Viu Molins de Rei()

 • pepogim

  Jo no se que va veure el redactor d’aquesta notícia però se’ns dubte no és l’opinio general. L’espectacle va ser aborridíssim, lent i pesat, sobrava la meitat del discurs i la veritat les necessitats que es necessiten per ser diable com que no vénen gaire al cas…, per altra banda l’espectacle de trapezi ja hem diran que té a veure amb diables, els tempos del pregó van ser molt dolents i res no lligava no hi havia ni fil conductor ni nexe, se’ns dubte el pregó més aborrit i pesat dels últims temps i per cert si la Colla Infantil es tan gran i important, on estaven els nens?

 • molinenca

  No és una qüestió politica, el pregó el va organitzar la colla. És veritat que el ritme va ser una mica lent, per manca de coordinació entre els diferents actes, però s’ha de valorar sobretot la feinada i quantitat d’hores que hi ha al darrera a càrrec de la voluntat dels col.laboradors, la manca de pressupost per part del consistori (destinant la major part dels diners al correfoc del camell)….tot i això penso que va ser un bon espectacle. O es que preferiu els aborrits pregons d’anys enrera, amb els parlaments inerminables y personatges que poc tenien a veure amb la vil.la??
  Es molt facil criticar desde la cadira com a espectador…sense tenir en compte que aquest acte parteix de la bona voluntat i les hores fora de jornades laborals dels que ho han fet possible.

  • dclosa

   Si , si, preferimos a els aborrits pregons d’anys enrera, encara amb els parlaments interminables y personatges caràteristics de la vila. Y no lo que se ha hecho en estos 4 años de pasarlo a que lo hagan las entidades de la vila, por la gran ausencia de prohombres en cultura en las filas de CIU, PSC y PP

 • Pingback: Un curt castell de focs acomiada una Festa Major marcada per la pluja i el foc | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: La coral El Molinet celebra 20 anys amb una cantata sobre la història de Molins de Rei | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Sant Pere de Romaní, el Foment i els Diables queden immortalitzats als premis Clic de fotografia | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Imatges centenàries i un pregoner dels d'abans mostren la història de l'Associació Obrera al pregó de la Festa Major | Viu Molins de Rei()