Augmenta l’ús dels serveis socials de l’Ajuntament

L’increment dels serveis i la crisi, més vigent que mai al municipi, fan que els serveis socials de l’Ajuntament de Molins de Rei siguin més utilitzats. Gairebé un centenar de persones han necessitat ajut econòmic per fer front al pagament de l’IBI i 38 famílies han rebut l’ajut per pagar els subministraments bàsics.

D'esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Carme Madorell // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Carme Madorell // Jose Polo

Els ciutadans de Molins de Rei cada cop utilitzen més els serveis socials municipals, segons ha informat l’Ajuntament en roda de premsa. L’increment d’aquestes ajudes, cada cop més diverses, i el fet que la crisi econòmica mostri la seva cara més crua fan que els ciutadans recorrin cada cop més als serveis socials per demandar ajudes econòmiques.“La gent cada cop té més confiança en els serveis socials”, afirma la regidora d’aquesta àrea, Carme Madorell (CiU). Madorell reconeix que, fins i tot, s’han “superat les previsions” que es van fer a principis d’any.

Des de principi d’any, 93 famílies han estat beneficiades per la nova ajuda per fer front a l’IBI. S’han destinat 18.507 euros en aquest servei que va ser una de les claus per aprovar els pressupostos municipals amb l’abstenció d’Iniciativa per Molins de Rei. També és nova l’ajuda per fer front als subministraments bàsics, que s’ha saldat amb una inversió de 7.857 euros en 38 famílies que han demanat suport per pagar el rebut de la llum, 16 el del gas, 8 el de l’aigua i dues pel gas butà.

El servei “Més a prop”, adreçat a identificar majors de 80 anys amb necessitats i finançat amb l’ajuda de la Diputació, ha trobat 149 persones grans que ja han estat informades dels diferents serveis que tenen al seu abast. En una altra línia, per primera vegada, el Centre Obert s’ha trobat obert durant tot l’estiu, garantint un àpat a 20 joves de Molins de Rei amb dificultats per completar la seva dieta.

Per la seva banda, les ajudes que no són noves reben més sol·licituds que mai. Un exemple són les beques menjador, on l’Ajuntament ha hagut d’assumir les constants retallades de la Generalitat de Catalunya fins augmentar la seva aportació de 55.000 a 107.000 euros en els darrers tres anys. En el curs 2013-2014 es van atorgar 178 beques en aquest sentit i s’han rebut 280 sol·licituds per al curs que ara comença. En el servei d’atenció domiciliària, destinat a persones que presenten necessitats d’atenció a la seva llar per qüestions socials o de dependència, s’han destinat un total de 12.543 hores. Això significa un augment de més del 22% respecte el mateix període de l’any passat. D’altra banda, ja són 345 persones les que utilitzen el servei de teleassistència. En els sis primers mesos de l’any, s’han atorgat 838 ajudes a persones que afronten situacions d’emergència en materia d’habitatge. Al 2013 es van donar un total de 1.363 ajudes per un valor de 27.000 euros. De seguir amb aquesta progressió, també es superaran les xifres de l’any passat.

Les dades són clares, els molinencs es veuen obligats a demanar cada cop més ajudes. Els brots verds que alguns prediquen encarar no s’han notat en l’economia de les famílies. En aquest context, l’alcalde Joan Ramon Casals (CiU), afirma que “mai han faltat diners per serveis socials tot i que a vegades sorgeixen imprevistos”, defensant la inversió que fa el govern sociovergent en aquest aspecte. El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), assegura que els serveis socials són “la trinxera de les trinxeres” i que sempre han estat “la prioritat” del govern municipal.

Recomanacions personalitzades