Joan Ramon Casals garanteix que a Molins de Rei “es posaran les urnes” el 9 de novembre

L’alcalde ha assegurat en l’acte institucional de la Diada que “garantirà” que el 9 de novembre els molinencs puguin votar sobre la independència de Catalunya. L’ofrena floral, on han participat més de 40 entitats, s’ha traslladat per primera vegada al nou Pati del Palau.

Joan Ramón Casals, juntament amb Xavi Paz i Joaquim Martí // Elisenda Colell

Joan Ramon Casals (CiU), juntament amb Xavi Paz (PSC) a la dreta i Joaquim Martí (CiU) a l’esquerra // Elisenda Colell

Joan Ramon Casals (CiU), alcalde de Molins de Rei, s’ha desmarcat del discurs moderat de l’any passat, i enguany, en l’acte institucional de la Diada Nacional, ha clamat per “assolir un futur de llibertat nacional i d’independència” en la votació sobre la independència de Catalunya del proper 9 de novembre. Una paraula, la independència, que no va gosar pronunciar en el discurs de l’any anterior.

A més, el batlle ha assegurat que “per molts impediments i amenaces que hi hagi, com a alcalde puc garantir que a Molins de Rei es posaran les urnes el 9 de novembre”. En declaracions a Viu Molins de Rei, el convergent s’ha explicat i ha fet una crida a que les totes forces polítiques consensuïn fer la votació el 9 de novembre, indiferentment que el Tribunal Constitucional pugui suspendre la convocatòria. Casals ha afegit amb contundència que “si som l’únic poble que treu les urnes, serà així”, entenent que l’única il·legalitat és no obeir la llei de consultes i la convocatòria del Parlament català.

Casals, però, s’ha desmarcat d’estar fent una crida a la desobediència com sí que va fer l’esquerra independentista la Marxa de Torxes la nit anterior, i ha exclamat  que el que és il·legal és “impedir la consulta”. El convergent es desmarca de la posició formal de CiU i el president Artur Mas fins al moment, que no han deixat clar que volen fer en cas d’una possible suspensió de la consulta sobiranista per part del TC.

Els assistents, cantant l'himne nacional de Catalunya // Elisenda Colell

Els assistents, cantant l’himne nacional de Catalunya // Elisenda Colell

Al discurs d’enguany no hi ha hagut cap referència a les polítiques de retallades o a la necessitat de garantir els drets socials bàsics, com si que ho va fer el socialista Xavi Paz en el seus dos parlaments a la Diada com a alcalde. Casals ha volgut parlar de democràcia i de dret a l’autodeterminació. Davant d’una possible suspensió del referèndum, Casals ha criticat el Tribunal Constitucional de fer “interpretacions partidistes de lleis tergiversades” i  de tractar-se d’un tribunal “que ja ha retallat la voluntat del poble català en altres ocasions”. Per a l’alcalde, llicenciat en Dret, l’únic ordenament legal a obeir és el del Parlament de Catalunya i la Generalitat.

Canvi d’ubicació al nou Pati del Palau

El pati de Palau serà l'espai definitiu per retre homeratge a Rafael de Casanova // Elisenda Colell

El pati de Palau serà l’espai definitiu per retre homeratge a Rafael de Casanova // Elisenda Colell

El nou Pati del Palau s’ha estrenat com a localització de la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova. Més de 40 entitats del món associatiu molinenc han portat els seus rams al nou monument, fet a partir dels blocs de pedra que sostenien el pont de 15 arcades. Segons l’alcalde, la plaça és “un punt perfecte entre passat, present i futur que està superant les expectatives” del consistori.

“Al 1714 vem perdre els nostres drets per les armes”, ha etzibat Casals per després cloure assegurant que “300 anys després els recuperarem amb la força de la democràcia”. L’alcalde, a més, ha fet una crida als molinencs a assistir a la V convocada per l’Assamblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a Barcelona.

L'alcalde, Joan Ramón Casals, i el primer tinent d'alcalde, Xavi Paz, fent l'ofrena floral // Elisenda Colell

L’alcalde, Joan Ramón Casals, i el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, fent l’ofrena floral // Elisenda Colell

Per la gespa de la nova plaça verda, hi han passat col·lectius com la Casa de Andalucía, Metal Defenders, l’Agrupació Folklòrica o la penya blaugrana Josep Raich. Tots els partits polítics també han deixat la seva ofrena floral, a excepció de la CUP, el principal partit a la oposició, que sempre fa la ofrena la vigília de la diada.

Emilio Ramos, l’únic regidor del PP a Molins de Rei, ha rebut xiulades i crits dels assistents mentre que Francesc Rimblas, membre històric d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha estat respost amb crits d’eufòria i aplaudiments quan ha cridat un cop més  “visca Catalunya lliure! Per una república Catalana” un cop feta l’ofrena del seu partit.

L’acte s’ha acabat amb el cant dels segadors, per part de les prop de 200 persones assistents. A l’acabar, l’Agrupació Folklòrica ha organitzat la tradicional ballada de sardanes, amb la música de la Cobla Principal de Terrassa.

Recomanacions personalitzades