Iniciativa acusa al govern municipal de no portar bé les negociacions per recuperar Santa Creu d’Olorda

La formació ecosocialista sosté que la sociovergència molinenca “no porta bé” les negociacions amb Barcelona per fer que Santa Creu d’Olorda formi part del terme municipal de Molins de Rei. L’acta de disconformitat en les delimitacions entre Molins i Barcelona s’aprova al ple municipal. 

L'alcalde i diversos molinencs ballant sardanes a Santa Creu d'Olorda // Ajuntament de Molins de Rei

Ballada de sardanes feta per molinencs Santa Creu d’Olorda // Ajuntament de Molins de Rei

Quòrum polític per intentar que Santa Creu d’Olorda formi part de de Molins de Rei però no en les accions que s’estan prenent per fer això possible. Iniciativa per Molins de Rei ha acusat al govern municipal format per CiU i PSC de no negociar bé amb Barcelona l’adhesió de Santa Creu d’Olorda al terme municipal molinenc. “Pensem que la negociació no s’està fent com s’hauria de fer”, ha afirmat el regidor ecosocialista, Sergi Conde, durant el ple municipal del mes de juliol, on s’ha aprovat l’acta de disconformitat en la delimitació territorial entre Molins de Rei i Barcelona, a qui pertany Santa Creu actualment.

Segons Iniciativa, la documentació que acredita el vincle històric i afectiu entre Molins i Santa Creu hauria d’estar més elaborada, considerant pobre l’aportada fins al moment per l’Àrea de Sostenibilitat i Territori, comandada per Mònica Santamans (CiU). A més, la formació de l’oposició “no entén” perquè es demana només la parròquia i cinc hectàrees del seu entorn i no tot el terreny. La mateixa Santamans ha contestat a Iniciativa durant el ple. “És curiós que diguis que no t’agrada com portem les negociacions si quan estem a la taula de negociació no hi ets”, ha replicat la regidora dirigint-se al propi Conde.

Abans del debat, Santamans ha llegit part de l’acta de disconformitat entre ambdós municipis. És aquí on Molins de Rei aporta les primeres argumentacions que han de persuadir Barcelona, la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya i, en una última però probable instància, als tribunals. “La relació entre Santa Creu i Molins de Rei és molt forta, sobretot per la proximitat i els lligams afectius”, ha assegurat Santamans. La convergent ha fet pública una part dels arguments que presenten, tots d’àmbit social i de relació de la ciutadania molinenca amb l’espai.

“Entre el 1920 i el 1976 ha estat tradició fer l’aplec dels dilluns de Pasqua a Santa Creu, organitzat per la Joventut Catòlica”, ha afirmat Santamans com a motiu per aconseguir la titularitat molinenca de l’espai. Segons ha explicat, la parròquia de Santa Creu està documentada des de l’any 1032 i sempre ha estat relacionada amb les parròquies de Sant Bartomeu i Sant Miquel Arcàngel, totes dues molinenques i creades amb posterioritat. Un altre argument esgrimit per Santamans és que fins al 1958 “la processó de dijous de Corpus de Molins de Rei es feia a Santa Creu”. També ha apel·lat a que mossèn Ignasi Armengol, últim rector de la parròquia de Santa Creu, també ho era “de la parròquia de Sant Bartomeu”, per deixar clar que l’ermita, ara de propietat barcelonina, sempre ha estat lligada al municipi baixllobregatí.

Un dels últims motius que Santamans ha fet públic és que el despatx de l’alcalde està presidit per “una pintura de Miquel Carbonell on es mostra una processó a Santa Creu” feta per molinencs. Sergi Conde ha ironitzat amb aquest últim argument: “Si l’argument és que l’alcalde té un quadre al despatx anem malament”, ha dit el regidor de l’oposició.

La lluita per fer que Santa Creu torni a formar part de Molins de Rei va començar al passat mes de gener, quan es va aprovar per unanimitat una moció presentada per Iniciativa. A finals de maig, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), anunciava que estava disposat a arribar als tribunals contra Barcelona, ciutat amb alcaldia del mateix color polític, per aquest tema. Ara, amb l’aprovació de l’acta de disconformitat es dóna llum verda a que els experts en la delimitació dels termes municipals es pronunciïn i decideixin.

Recomanacions personalitzades