Víctor Puntas: A les eleccions europees ens hi juguem la consulta del 9N

puntas-proclamacio-380x248Unes eleccions, siguin les que siguin, són per escollir representants de la ciutadania a les institucions. És evident que cada institució té unes competències determinades que en funció de les majories polítiques resultants de les eleccions es poden desenvolupar d’una manera o d’un altra. Tot i això, les eleccions també poden servir per dirimir altres qüestions que no són les pròpies de la convocatòria electoral. Tots tenim en la memòria com unes eleccions municipals a l’Estat espanyol el 1931 no va servir només per triar regidors i alcaldes, sinó que també va servir per enderrocar la Monarquia borbònica i instaurar la República. O sense anar tant lluny en el temps, com les darrers eleccions municipals a França van servir per fer caure tot el govern socialista del President Hollande i el va portar a remodelar el govern nomenant com a primer ministre al català Manel Valls.

No cal ser molt agosarat per veure que les eleccions al Parlament europeu del proper diumenge a Catalunya no es llegiran només amb termes d’eurodiputats d’un color o un altre, sinó en el grau de suport ciutadà que tenen els partits que s’han compromès a convocar i realitzar una consulta sobre el futur de Catalunya el 9 de novembre. L’opinió pública i les conselleries europees es fixaran primer en el grau de participació dels catalans a les eleccions, i després en el resultat dels partits proconsulta.

Així doncs, no podem badar i cal cridar a participar massivament a tothom que vol posar el futur del país a les mans dels ciutadans i ciutadanes. Prenem-nos aquestes eleccions com l’entrenament previ a la consulta del 9N i que només amb una gran participació i una victòria dels partits proconsulta la Unió Europea pressionarà a l’Estat espanyol i al PP i PSOE perquè permeti allò que a Europa és normal i habitual: posar el destí de les societats en mans de la ciutadans.

 • dclosa

  Sembla que unes eleccions, siguin les que siguin, tingui que ser per escollir representants de la ciutadania a les institucions i que cada institució té unes competències determinades, en contra de que lo que molts creuen que en el foment a la participació a unes eleccions, és per “legitimar” de forma absoluta a les majories polítiques resultants de les eleccions i poder desenvolupar sense cap més consulta, al seu aire durant els propers 4 anys , d’una manera o d’un altra, lo que més bé els convingui a la formació política o a la coalició guanyadora. . Tot això ho tenim ara de forma clara a Molins de Rei amb la remodelació del edifici del Molí , en que el Sr. Casals (CIU) amb coalició amb el Sr. Paz (PSC) es creuen amb suficient autoritat i representació de la ciutadania, per decidir, sense consulta pública, el destí del edifici per a biblioteca en contra de a un nou Ajuntament, excusant-se amb les ambigües indicacions en els pamflets dels seus programes electorals de CIU i del PSC a les municipals de fa 3 anys. Quí se’n recorda ja de tot aixó ? , Amb una oposició municipal inexistent o indiferent i consentida, aixo de la biblioteca, ens ho tindrem d’empassar tan si volem com si no ?

  Les eleccions municipals a l’Estat espanyol el 1931 amb l’ enderroc de la Monarquia , les recents eleccions municipals a França i la remodelació del govern Hollande , el primer ministre, circumstancialment català, Manel Valls, que de català no en té res, i la consulta sobre el futur de Catalunya el 9 de novembre, és un poti-poti, no son comparatius i no s’assemblen uns ous amb unes castanyes, Les conselleries europees no en volen sentir ni a parlar de l’independència de Catalunya, ni de la democràcia participativa per el poble català , i no es fixaran en rés amb el grau de participació dels catalans a les properes eleccions europees, Aixó de l’independència de Catalunya, uns i altres, ens ho faran suar de valent.

  • esthet

   Que clar que “copiar i pegar”te un seguidor. Tambe queda clar que les promeses electorals si no son del seu gust no tenen cap importancia…. jo no estic d’acord amb un nou ajuntament al moli

   • dclosa

    Jo no estic d’acord amb coalicions “absolutistes” com l’actual (PSC+CIU+PP) municipal a Molins de Rei que es creuen llegitimades per uns programes electorals de fá 3 anys, totalment ambigüs, quan en realitat no son ni mes ni menys que interesos politicocràcics i mercadeig descarart de poltrones a dedicació exclusiva i sous. Una prova absolutista la tenim amb la negació a la participació de la ciutadanía al projecte del jardins del Palau, Ara sembla ser el destí de l’edifici del Moli

    • esthet

     Amb quin pacte esta d*scord ? Cal recordar les seves critiques a l*anterioi legislatura. No tinc la sensacio que mes que voste que no es la veu del poble es creu que molta gent vol un nou ajuntament al Moli… semblaria el gamonal a molins de rei

     • dclosa

      No sea ambiciosa, La verdad és que hay muchos/as cidadanos/as que por las calles, me paran y me lo dicen, de que me siguen en Viu molins, y de que yo soy su voz cautiva, ya que no pueden expresar la suya en libertad, bien sea por sus cargos en entidades o porque son muy conocidos en el pueblo..

     • Isidre

      No entenc res… molta gent li para pel carrer ? la seva veu captiva ? Per tant porta un cartell que diu qui és vostè ? Perquè no és presenta a les eleccions municipals amb tot el recolçament que DIU que té ?
      Sembla que es fa paranys al solitari perquè a la xarxa no veig cap opinió en la seva llinia

     • esthet

      Un altre que te el missatge versus PP, C’S i UPD que no te llibertst d”expressio ni democracia, ni llibertat. A mes dona la sensacio que es creu les seves mentides. Si tant recolçament te perque no es presenta a unes eleccions ? La resposta com sempre : dema ploura