Víctor Puntas: A les eleccions europees ens hi juguem la consulta del 9N

puntas-proclamacio-380x248Unes eleccions, siguin les que siguin, són per escollir representants de la ciutadania a les institucions. És evident que cada institució té unes competències determinades que en funció de les majories polítiques resultants de les eleccions es poden desenvolupar d’una manera o d’un altra. Tot i això, les eleccions també poden servir per dirimir altres qüestions que no són les pròpies de la convocatòria electoral. Tots tenim en la memòria com unes eleccions municipals a l’Estat espanyol el 1931 no va servir només per triar regidors i alcaldes, sinó que també va servir per enderrocar la Monarquia borbònica i instaurar la República. O sense anar tant lluny en el temps, com les darrers eleccions municipals a França van servir per fer caure tot el govern socialista del President Hollande i el va portar a remodelar el govern nomenant com a primer ministre al català Manel Valls.

No cal ser molt agosarat per veure que les eleccions al Parlament europeu del proper diumenge a Catalunya no es llegiran només amb termes d’eurodiputats d’un color o un altre, sinó en el grau de suport ciutadà que tenen els partits que s’han compromès a convocar i realitzar una consulta sobre el futur de Catalunya el 9 de novembre. L’opinió pública i les conselleries europees es fixaran primer en el grau de participació dels catalans a les eleccions, i després en el resultat dels partits proconsulta.

Així doncs, no podem badar i cal cridar a participar massivament a tothom que vol posar el futur del país a les mans dels ciutadans i ciutadanes. Prenem-nos aquestes eleccions com l’entrenament previ a la consulta del 9N i que només amb una gran participació i una victòria dels partits proconsulta la Unió Europea pressionarà a l’Estat espanyol i al PP i PSOE perquè permeti allò que a Europa és normal i habitual: posar el destí de les societats en mans de la ciutadans.

Recomanacions personalitzades