Les queixes sobre la Guàrdia Urbana gairebé es dupliquen en un any

La ciutadania ha presentat a l’Ajuntament un total de 73 queixes sobre la Guàrdia Urbana durant el 2013, un 92% més que l’any anterior. Les sancions per no recollir els excrements de gossos i les multes de trànsit són les actuacions del cos policial que més queixes han comportat.

La Guàrdia Urbana de proximitat ja patrulla pels carrers // Ajuntament de Molins de Rei

Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant // Ajuntament de Molins de Rei

Les queixes dels veïns de Molins de Rei sobre la Guàrdia Urbana gairebé s’han doblat en només un any. Durant l’any 2012 hi van haver un total de 38 queixes sobre la policia local. La xifra ha augmentat fins 73 només un any després, al 2013. És un increment del 92%. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi municipal sobre la gestió de queixes i suggeriments, fet pel mateix Ajuntament.

Fonts municipals expliquen que hi ha dos motius principals que justifiquen aquest augment: les reclamacions referents a l’ordenança de convivència vilatana -i més concretament referents als excrements de gossos- i les que versen sobre les multes de trànsit.

Sobre el primer d’aquests aspectes, el consistori estudia ser encara més primmirat en el compliment de la legalitat vigent. I és que des d’alcaldia és té la percepció que un dels temes sobre els que més es queixen els veïns del municipi és de la falta de civisme d’alguns propietaris d’animals. A la vegada, el que desprèn l’estudi sobre les queixes i suggeriments presentades al 2013 és que els propietaris incívics de gossos no encaixen bé ser sancionats.

Sobre el segon aspecte, les multes de trànsit, han augmentat les queixes però no en la mateixa mesura les multes imposades. El consistori creu que la crisi econòmica és la causant de que els ciutadans es queixin més de les seves sancions referents a temes de circulació.

Es redueix el temps mitjà de resposta

En general, les queixes dels ciutadans han augmentat un 3’2% passant de les 583 del 2012 a les 603 del 2013. El mateix estudi revela que el consistori ha contestat les queixes en 10’5 dies de mitjana durant 2013. Això significa una millora en el temps de resposta de l’Ajuntament, que al 2012 va contestar en 11’8 dies de mitjana. L’evolució del temps de resposta encara és més positiva si es compara amb l’any 2011, quan es trigaven 34,5 dies en respondre. Aquestes dades contrasten amb l’informe del Síndic de Greuges, on s’indica que l’Ajuntament triga 31 dies més que l’any passat en donar resposta als requeriments del defensor del poble.

La tramitació de les queixes també ha millorat respecte fa un any, passant del 88% al 92%. El consistori es fixa com a proper objectiu respondre en un màxim de 10 dies a tots els requeriments.

 • dclosa

  Al darrer ple del dia 24 del mes d’abril dedicat al Síndic, inexplicablement sense postcast, ni a
  la Radio Municipal, ni a Viu molins, a una de les intervencions del secretari, va quedar amb molta
  ambigüitat de les quantitats de lo que verdaderament s’entén per “queixes” : suggeriments, agraïments , queixes, Sembla que ho tenen tot barrejat, “si no puedes convencer, confunde”. Falta concretar i validar les quantitats esmentades, la forma de presentar-les, validades amb o sense nro. de registre d’entrada, per instància a la guixeta de l’Ajuntament, instància via internet, via digital a “l’alcalde t’escolta”, “preguntes al Sr. Alcalde” els dimecres matí a la Radio Municipal, verbalment a l’alcalde al carrer, a la seu de CIU, per telèfon al Sr. Alcalde , nro que ell dona al programa panorama de ETV, etc. etc I si tenen en compte que resten fora de l’abast d’aquest tràmit:
  1) Les al·legacions o altre tipus d’actuacions ciutadanes vinculades a expedients administratius en curs.
  2) Les denúncies i tota mena de sol·licituds relacionades amb l’exercici del dret de petició que contempla l’article 29 de la Constitució espanyola.

  Es penós, que les queixes dels veïns de Molins de Rei sobre la Guàrdia Urbana, amb la regidoria
  3 anys a càrrec de CIU amb el regidor a dedicacció exclusiva i amb un sou de 48.636,14 € /any gairebé s’han doblat en només un any, i que aquest estudi municipal sobre la gestió de queixes i suggeriments fet pel mateix Ajuntament ( o subcontractat a la Diputació ? ) quedi, com sempre al calaix dels justos.
  No es justifiquen les excuses municipals sobre que els motius principals sigui el desconeixement per par de la ciutadania de l’ordenança de convivència vilatana referent als excrements de gossos i el reglament de circulació.

  ¿ Qué ha fet l’actual consistori (CIU+PSC+PP per comunicar a la ciutadania la Ordenança de Convivència Ciutadana de civisme als propietaris d’animals ? , ¿ Els propietaris incívics de gossos o la mateixa G.U. coneixen la diferència entre excrements a la “via pública” o a una “via rural” ? No és d’estranyar de que els primers no encaixen bé ser sancionats.

  Tampoc és de rebut el que el Consistori s’excusi en justificar que les queixes a les multes de trànsit, sigui la crisi econòmica la causant de que els ciutadans es queixin més de les seves sancions referents a temes de circulació. ¿ No és pervers o anticivic el métode de multá de la G.U. de “tocata i fuga” fugint inmediatament per no ser vistos per el conductor? , ¿ No és pervers aixó del descompte del 50 % si no és presenta recurs a una multa ? , ¿ Quants recursos a multes s’han presentat ? , ¿ Quants recursos s’han aprovat ? , ¿ Son aquestes dades tabú a Molins de Rei ?

  En resumen : No sabem, la classificació de les 603 queixes dels ciutadans del 2013, i les dades l’estudi de la Corporació no coincideix en que han contestat les queixes en 10’5 dies de mitjana i en canvi l’informe del Síndic de Greuges diu que l’Ajuntament triga 31 dies , ¿ Qui dels dos menteix ?

  • Gràcies a “personatges” que és dediquen a “grapar” als arbres la diferència entre cami i carrer a més la normativa de convivència. Per altra costat sempre repeteix el mateix.

   • dclosa

    ???

    • esthet

     Si jo tambevels vaig veure a les escombreries
     Pel que sembla aquest “boig” es hacendado

    • esthet

     Jo he vist aquest cartells a les escombreries

     • dclosa

      (???) , ¿ En les ecombreries ? , ¿ No se referirá Usted a los carteles que la CUP-Molins ha vuelto a pegar, en lugares no permitidos, por todo Molins de Rei , como escarnizamiento al alcalde Sr. Casals de lo escandaloso que és el negocio de la politica, de lo que cobra como “asesor” en la Diputación de Barcelona, y que los militantes de CIU- Molins se apresuran a arrancar?

     • No als que penja un personatge al parc del Barri Bonavista; encara que aquest cap de setmana hi han fotos que corren pel wastap d’aquesta persona p grapan als arbres -amb la seva signatura- dient que vol dir cami úrba i rural i a més indica algunes disposicions .
      Ara sembla que algunes persones posaran una denuncia amb les imatges

     • dclosa

      (???)

     • esthet

      Jo he vist la foto d’aquest personatge que grapa als arbres cartells i la veritat que no es cap sorpresa. Ja el coneixem tant al barri com a les xarxes socials…. ???

  • RMR

   Benvolgut senyor Closa, una vegada més ens agradaria rectificar les seves paraules, concretament quan diu “Al darrer ple del dia 24 del mes d’abril dedicat al Síndic, inexplicablement sense postcast, ni a la Radio Municipal”.
   El nostre sistema de podcast es genera de forma automàtica i (excepte algun error tècnic, que pot succeïr) està disponible sempre dins els horaris d’emissió de Ràdio Molins de Rei i també en alguns programes especials com el Ple.
   El “podcast” del ple del dia 24, el trobarà ordenat al seu lloc corresponent (dins l’apartat HISTÒRIC i a PROGRAMES ARXIVATS com a PLE ORDINARI), li adjuntem l’enllaç: https://enacast.com/radiomolinsderei/podcast/39067 . Salutacions.

   • dclosa

    Guest : seguramente debió ser eso de un “error tècnic”, a pesar de ello , lo del Sindic no está completo y la musica de la guitarra se ha comido en parte, De todas formas queda claro lo del “Sr. Ramón XXX, XXXX ” , de que lo “más importante” son las quejas de las cacas, y de que no acierta en discriminar en el “número” las “quejas” y de los “agradecimientos”
    Tambié penosas las declaraciones del Sr. alcalde , el pasado miércoles día 14 en la RMMR en el programa de preguntas del Sr. Martí al alcalde, de la prohibición de que los perros se “pixin” en las paredes, y que lo obligatorio para los perros es que se “pixin” en los árboles, que para eso se ponen, ¿ Y las perras también ?

  • RMR

   Senyor Closa, la sessió plenària del dia 24, com totes, està penjada al nostre web http://www.molinsderei.cat/radioalacarta (concretament a HISTÒRICS a PROGRAMES ARXIVATS i a PLE ORDINARI). Aquí té l’enllaç: https://enacast.com/radiomolinsderei/podcast/39067

  • Es que hi ha”personatges” que sense cap comprovació de les coses l’agrada molt acusar i menysprear a totes les persones; en aquest cas mitjançs de comunicació per que en el fons es creu que tothom esta en contra seva o pitjor encara que és una campanya orquestrada cap a la seva savia opinió

 • ManuMolins

  A veure, en què quedem: volen que la gent recolli els excrements dels seus gossos i quan no ho fan i la guàrdia urbana multa, presentem una queixa. Volem que tothom aparqui correctament, que porti el cinturó de seguretat, no vagi begut o drogat al volant, i quan els conductors no ho fan i la guàrdia urbana multa, presentem un recurs. Això és ESPANYA, efectivament.

 • Pingback: L'Ajuntament de Molins de Rei recull més de 2.000 queixes i suggeriments en 4 anys | Viu Molins de Rei()