Les queixes sobre la Guàrdia Urbana gairebé es dupliquen en un any

La ciutadania ha presentat a l’Ajuntament un total de 73 queixes sobre la Guàrdia Urbana durant el 2013, un 92% més que l’any anterior. Les sancions per no recollir els excrements de gossos i les multes de trànsit són les actuacions del cos policial que més queixes han comportat.

La Guàrdia Urbana de proximitat ja patrulla pels carrers // Ajuntament de Molins de Rei

Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant // Ajuntament de Molins de Rei

Les queixes dels veïns de Molins de Rei sobre la Guàrdia Urbana gairebé s’han doblat en només un any. Durant l’any 2012 hi van haver un total de 38 queixes sobre la policia local. La xifra ha augmentat fins 73 només un any després, al 2013. És un increment del 92%. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi municipal sobre la gestió de queixes i suggeriments, fet pel mateix Ajuntament.

Fonts municipals expliquen que hi ha dos motius principals que justifiquen aquest augment: les reclamacions referents a l’ordenança de convivència vilatana -i més concretament referents als excrements de gossos- i les que versen sobre les multes de trànsit.

Sobre el primer d’aquests aspectes, el consistori estudia ser encara més primmirat en el compliment de la legalitat vigent. I és que des d’alcaldia és té la percepció que un dels temes sobre els que més es queixen els veïns del municipi és de la falta de civisme d’alguns propietaris d’animals. A la vegada, el que desprèn l’estudi sobre les queixes i suggeriments presentades al 2013 és que els propietaris incívics de gossos no encaixen bé ser sancionats.

Sobre el segon aspecte, les multes de trànsit, han augmentat les queixes però no en la mateixa mesura les multes imposades. El consistori creu que la crisi econòmica és la causant de que els ciutadans es queixin més de les seves sancions referents a temes de circulació.

Es redueix el temps mitjà de resposta

En general, les queixes dels ciutadans han augmentat un 3’2% passant de les 583 del 2012 a les 603 del 2013. El mateix estudi revela que el consistori ha contestat les queixes en 10’5 dies de mitjana durant 2013. Això significa una millora en el temps de resposta de l’Ajuntament, que al 2012 va contestar en 11’8 dies de mitjana. L’evolució del temps de resposta encara és més positiva si es compara amb l’any 2011, quan es trigaven 34,5 dies en respondre. Aquestes dades contrasten amb l’informe del Síndic de Greuges, on s’indica que l’Ajuntament triga 31 dies més que l’any passat en donar resposta als requeriments del defensor del poble.

La tramitació de les queixes també ha millorat respecte fa un any, passant del 88% al 92%. El consistori es fixa com a proper objectiu respondre en un màxim de 10 dies a tots els requeriments.

Recomanacions personalitzades