Óscar Alcuña: Defensem Europa amb les urnes

IMG_20140512_113851 (2)Els resultats de participació a les eleccions europees a Molins de Rei són, des de un punt de vista democràtic, esfereïdors. A l’any 2004 la participació va ser de només un 41% i a l’any 2009 encara es va reduir més, al ser tan sols d’un 40,42%. És veritat que aquest últim resultat de participació està una mica per sobre de la mitjana de Catalunya, que va ser d’un esquifit 39,6%; però donada la magnitud de la tragèdia, això no pot ser cap consol pels molinencs i molinenques. Sobretot si pensem que al conjunt de l’Estat espanyol, i sense ser tampoc cap festa, es va arribar a un 44,9% de participació i que la mitjana al conjunt de la Unió Europea va ser del 43%.

Amb aquestes dades de participació, algú es podria preguntar si els ciutadans i ciutadanes de Molins de Rei i els ciutadans i ciutadanes de Catalunya creuen en el projecte europeu. La resposta crec que seria afirmativa, però potser cal recordar perquè hauria de ser així.

El projecte europeu és “l’invent” que va posar fi als conflictes territorials i a les guerres sagnants a la vella Europa. És el context institucional que ha portat a un conjunt d’estats a posar en valor els aspectes que els uneixen, fent prevaldre els principis d’integració i solidaritat front el interessos nacionals excloents. Ha consolidat la prevalença d’un conjunt de drets i llibertats democràtiques que són les nostres armes contra la intolerància i l’autoritarisme. És un projecte que ha fonamentat la seva identitat en l’objectiu d’assolir la igualtat material dels seus ciutadans, mitjançant l’estat del benestar i els drets socials. Finalment, Europa, tot i que amb moltes dificultats i matisos, ha ostentat el lideratge internacional en la lluita contra el canvi climàtic i en favor de un desenvolupament més sostenible.
Aquesta idea d’Europa és la que val la pena defensar mitjançant l’exercici del nostre dret a vot.

En primer lloc, l’hem de defensar dels atacs dels antieuropeistes. Com els personatges tèrbols de l’UKIP a Gran Bretanya o els populistes ultradretans clàssics del Front Nacional a França, ja que els seus discursos destil·len intolerància, xenofòbia i nacionalisme excloent i bel·ligerant.

Però en segon lloc, l’hem defensar també dels que, tot i dir-se europeistes, adopten polítiques que erosionen la identitat de la Unió Europea, al posar-la a disposició del interessos econòmics de molts pocs, que consoliden i amplien la seva riquesa per via de la teoria de l’austeritat.

Per fer això el nostre vot és fonamental. Però ha de ser un vot conscient, un vot coherent amb els interessos de la majoria del ciutadans, que no son ni els interessos de les grans corporacions, ni dels bancs, ni dels mercats financers o especuladors.

Si avui tenim una Europa amb menys llibertats, amb menys drets socials i mes injusta, no és per cap sortilegi, sinó per una decisió conscient presa pels partits de la dreta, lliberals i, en nombroses ocasions, socialdemòcrates que han primat l’interès privat per sobre de l’interès públic.

El vot a Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa i a la candidatura europea de la que forma part (Izquierda Plural), és un vot que aposta pel projecte europeu inequívocament. Però també, és un vot que aposta per transformar radicalment Europa, per fer-la més democràtica, més sostenible i més social, amb el convenciment que Europa ha de ser dels ciutadans o no serà.

Óscar Alcuña, membre de l’executiva local d’Iniciativa per Molins de Rei

Recomanacions personalitzades