El molinenc Albert Artés farà una ruta en moto elèctrica “per la llibertat” energètica i de Catalunya

Albert Artés creuarà mitja Europa amb una motocicleta elèctrica per sensibilitzar sobre la importància de la mobilitat elèctrica. Ho farà durant el mes d’agost acompanyat d’un equip de vuit persones que li donaran suport en una ruta plena de simbolisme ecològic i polític.

Albert Artès, presentant el projecte des del web www.electrorutes.cat // Elisenda Colell

Albert Artés, presentant el projecte des del web www.electrorutes.cat // Elisenda Colell

Tot va començar amb una travessa dels Pirineus amb moto elèctrica l’estiu del 2013. Ara, Albert Artés, s’ha proposat un repte molt més ambiciós: anar fins a la localitat holandesa d’Utrecht, també en moto elèctrica. El recorregut el farà passar per països com França, Alemanya, Suissa, Luxemburg, Bèlgica o Itàlia del 9 al 23 d’agost. L’objectiu és que la ruta faci història i quedi enregistrada per la posteritat com una arma per divulgar la mobilitat energètica i, de passada, parlar a Europa de la situació política de Catalunya.

“Un motor elèctric és tres vegades més eficient que la mobilitat depenent de petroli”, sentenciava Albert Artés a l’hora d’explicar en públic el seu projecte. Segons el molinenc, és necessari conscienciar a la població sobre la mobilitat elèctrica, per fer-ne una transició. I és que, per cada unitat d’energia que entra al motor, l’elèctric n’aprofita un 90%, mentre que el de combustió de benzina o dièsel ho fa, com a màxim, en un 35%. A més, comentava l’aventurer, “redueix la dependència dels residus fòssils, en monopoli, i no emet gasos contaminants a l’atmosfera”, nocius per a la salut pública i el medi ambient.

Una ruta plena de simbolisme

Albert Artés sortirà des de Cardona, al Bages, i recorrerà 1.714 km fins arribar a Utrecht. El molinenc vol reivindicar la importància de Cardona, l’últim bastió català en resistir a la invasió borbònica, ara fa 300 anys. El mateix protagonista explica la decisió d’anar a parar a Utrecht: “Vull recordar el tractat que es va signar el 1714 en aquella ciutat, que va suposar la retirada del suport internacional i que va originar l’Espanya que avui coneixem i patim”.

Albert Artés i la seva moto elèctrica en una imatge promocional de la ruta elèctrica // REL

Albert Artés i la seva moto elèctrica en una imatge promocional de la ruta elèctrica // Miquel Monfort

La tornada, de 2.014 km, acabarà al poble d’Arenys de Munt, la localitat on es va celebrar la primera consulta simbòlica sobre la independència de Catalunya, l’any 2009. Artés considera “la ruta elèctrica per la llibertat com un homenatge a la resistència del poble català”. El trajecte compta amb el suport institucional de la comissió del Tricentenari dels fets de 1714.

Pep Sales va rehivindicar la necessitat de fer una Catalunya independent del monompoli energètic // Elisenda Colell

Pep Salas va reivindicar la necessitat de fer una Catalunya independent del monopoli energètic // Elisenda Colell

En l’acte de presentació del passat 29 d’abril a l’Ateneu Mulei, hi va assistir Pep Salas, enginyer molinenc i membre del col·lectiu TESLA, un grup d’experts que treballen en la planificació d’un model energètic sostenible en una possible Catalunya independent. Salas va alertar de la manca de planificació actual i de perspectives de futur a Espanya, i va reivindicar la necessitat d’un canvi de fonts energètiques de manera progressiva, amb l’eliminació de la dependència de residus fòssils i una ferma aposta per l’energia verda.

Recomanacions personalitzades