La xifra d’aturats s’estabilitza al voltant dels 1.700 molinencs

La taxa d’atur al març va ser del 13,1%, una dècima més que el mes anterior. Són 1.710 molinencs els que busquen feina i no troben, una xifra que es manté estable des de fa tres mesos després d’un 2013 amb una important reducció de l’atur. L’ocupació femenina empitjora considerablement.

Després d’un 2012 negre i un 2013 de reducció de la taxa d’atur, aquest 2014 de moment no tira ni cap a una banda ni cap a l’altra. El mes de març es va tancar amb una taxa d’atur del 13,1% de la població activa, una dècima més que el mes anterior i similar a la taxa del gener. Són 1.710 molinencs a l’atur, 10 més que fa un mes, alteració pràcticament inapreciable i que marca una línia d’estabilitat en el primer trimestre de l’any. Una pausa en un dur camí que falta veure com evoluciona a partir d’ara.

Si es compara amb la situació de fa un any, actualment hi ha 158 aturats menys que al març del 2013, el que suposa una reducció interanual del 8,5%, una mica per sobre de la mitjana del Baix Llobregat però repetint una tònica de molts pobles de l’entorn.

Evolució de l’atur març 2012 – març 2014 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Evolució de l’atur març 2012 – març 2014 // Gràfica d’elaboració pròpia Viu Molins de Rei

Segons les dades aportades per l’Observatori del Baix Llobregat, el pitjor de les estadístiques del mes de març a Molins de Rei, la taxa d’atur femení ha empitjorat considerablement, passant a ser del 14,8%, cinc dècimes més que al febrer. Són 913 molinenques registrades a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya, una xifra que torna a superar la barrera psicològica de les 900 després d’uns quants mesos per sota d’aquesta xifra. Entre els homes, en canvi, es registra un comportament invers, baixant tres dècimes, fins l’11,6%, amb 797 aturats, 19 menys que el mes anterior.

En quant a grups d’edat, l’atur es comporta de manera positiva entre els menors de 25 anys, que passen del 10,5% al 10%, el que suposa 88 joves a l’atur, quatre menys que al febrer. Aquest percentatge és tres punts inferior a la mitjana d’atur entre joves de Catalunya. Pel que fa a l’altre gran col·lectiu perjudicat per la crisi, el dels majors de 44 anys, es manté estable de manera similar als últims mesos, amb moltes persones sense possibilitat de retornar al mercat laboral. En aquest segment, la taxa d’atur és d’un 18,7%, amb 878 aturats, tres més que el mes anterior.

Per sectors i activitats econòmiques, en relació amb el mes anterior, l’atur disminueix sobretot entre aquelles persones que tenien una ocupació en els serveis a la producció, comerç, restauració i hoteleria, indústria i construcció. Tot i amb això cal destacar l’augment respecte a l’any anterior de les persones aturades registrades sense ocupació anterior i les provinents de la sanitat i els serveis socials.

Recomanacions personalitzades